De gevaren van tandvleesontsteking bij honden

Tandvleesaandoeningen verlopen meestal geruisloos. Als het begint zijn er geen uiterlijke tekenen en symptomen. Maar als het eenmaal begint, kan tandvleesaandoening de mond van uw hond verwoesten, met chronische pijn, geërodeerd tandvlees, ontbrekende tanden en botverlies tot gevolg — een lot dat niet eerlijk is voor de beste vriend van de mens.

Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. Hoewel tandvleesaandoeningen bij honden helaas veel voorkomen, kunnen ze ook worden voorkomen. Om uit te vinden hoe, sprak WebMD met experts: specialisten in veterinaire tandheelkunde. Zij vertelden ons waarom honden tandvleesontsteking krijgen, wat de complicaties zijn en hoe het behandeld kan worden, en uiteindelijk, hoe tandvleesontsteking bij een hond voorkomen of in ieder geval vertraagd kan worden.
tandvleesontsteking bij honden

Waarom krijgen honden tandvleesontsteking?

Geef bacteriën de schuld voor tandvleesontsteking bij mensen en bij huisdieren. Vrijwel onmiddellijk nadat een dier heeft gegeten, beginnen bacteriën, samen met voedsel, speeksel en andere deeltjes, een kleverige laag tandplak te vormen over de tanden.

“De bacteriën in tandplak doen een heleboel dingen”. “Maar één ding dat het zowel bij huisdieren als bij mensen doet, is ervoor zorgen dat ons immuunsysteem het als vreemd herkent.”

Wanneer het lichaam van uw hond een vreemde indringer opmerkt, verzamelt het witte bloedcellen om aan te vallen. De bacteriën in de tandplak zetten de witte bloedcellen aan tot het vrijgeven van enzymen om het tandvleesweefsel af te breken. Deze schermutseling leidt tot ontstoken tandvlees, vernietigd weefsel en verlies van bot. Het eindresultaat: Tandverlies.

Tandvleesontsteking, ook wel parodontale aandoening genoemd, komt vijf keer vaker voor bij honden dan bij mensen. De reden? Honden hebben een meer alkalische mond dan mensen, wat de vorming van tandplak bevordert. Bovendien worden de tanden van de meeste huisdieren niet elke dag gepoetst, waardoor bacteriën die tandplak vormen de kans krijgen zich te vermenigvuldigen.

Wat zijn de symptomen van tandvleesontsteking bij honden?

De dierenarts gebruikt het instrument voor de behandeling van gingivitis in de open bek van de hond onder narcose.
Helaas zijn de eerste symptomen van tandvleesontsteking bij honden in eerste instantie helemaal geen symptomen.

Het komt zelden voor dat hondeneigenaren tekenen van tandvleesontsteking bij hun hond opmerken, en als dat wel het geval is, is de tandvleesontsteking al in een vergevorderd stadium. Tegen die tijd kan uw hond al chronische pijn hebben, die dieren instinctief verbergen om geen zwakte te tonen.

Enkele symptomen van ernstige tandvleesontsteking zijn:

 • Problemen met het oppakken van voedsel
 • Bloedend of rood tandvlees
 • Loszittende tanden
 • Bloed in de waterbak of op kauwspeeltjes
 • Slechte adem (halitosis)
 • “Praten” of geluiden maken als de hond eet of geeuwt
 • Bulten of knobbels in de bek
 • Bloederig of draderig speeksel
 • Niet willen dat de kop wordt aangeraakt (kopschuwheid)
 • Kauwen aan één kant van de bek
 • Niezen of neusuitvloeiing (vergevorderde tandvleesontsteking in de boventanden kan het bot tussen de neus- en mondholte vernietigen)

Complicaties van tandvleesaandoeningen

Parodontale aandoeningen kunnen meer problemen veroorzaken dan tandpijn. Honden met een ongecontroleerde tandvleesontsteking lopen bijvoorbeeld een hoger risico op hart-, nier- en leverziekten.

“De ultieme complicatie is er een die ik maar al te vaak zie, en dat is een pathologische kaakfractuur,”. Na verloop van tijd kan onbehandeld tandvlees zodanig bot vernietigen dat zelfs een beetje druk de verzwakte kaak van een kleine hond kan doen breken.

Voorkomen van tandvleesontsteking bij honden

De tanden van huisdieren moeten twee keer per dag worden gepoetst, net als die van mensen. “Als we bacteriën en hun bijproducten tot een minimum kunnen beperken, zal een normaal lichaam een geschikte verdediging bieden om een gezonde mond te behouden.”

Volg samen met uw dierenarts deze vier stappen om pijnlijke tandvleesontsteking bij uw hond te voorkomen of te vertragen:

 • Neem uw hond regelmatig mee voor een mondonderzoek en een gebitsreiniging. Mondonderzoek met röntgenfoto’s van het gebit onder narcose is de enige manier om een volledig beeld te krijgen van wat er in het gebit van uw hond en onder de tandvleesgrens gebeurt.
  1. Poets het gebit van uw hond elke dag. U weet dat de beste thuisverzorging om uw parelwitte tanden in topvorm te houden, dagelijks poetsen is — en dat geldt ook voor uw hond. Hoewel de taak misschien een beetje ontmoedigend lijkt, hoeft het dat niet te zijn. Geduld, de juiste hulpmiddelen en wat begeleiding van uw dierenarts kunnen de meeste eigenaren van gezelschapsdieren naar succes leiden. Als u het rustig aan doet, zullen de meeste honden en katten, zelfs senioren, toestaan dat u hun tanden poetst.
   1. Geef uw hond hondenvoer van goede kwaliteit. Sommige honden hebben baat bij een “tandheelkundig dieet” dat hen helpt hun tanden te schrobben terwijl ze kauwen, of bij voer met toevoegingen die voorkomen dat tandplak hard wordt. Overleg met uw dierenarts welk dieet geschikt is voor uw hond.
    1. Bied veilig speelgoed en traktaties aan om dagelijks op te kauwen. Elke dag kauwen op tandvriendelijke lekkernijen is een andere manier om tandvleesproblemen bij honden te voorkomen. Zoek traktaties en speeltjes die niet hard zijn, zoals: rubberen balletjes, dunne stroken runderhuid die buigen, en rubberachtige speeltjes waarin u traktaties kunt verstoppen. (Let op: harde runderhuid kan maag- en darmproblemen veroorzaken als uw hond een groot stuk inslikt).

Om breuken en gebroken tanden te voorkomen, moet u harde traktaties vermijden, zoals dierlijke botten (rauw of gekookt), nylon botten, of koeien- en varkenshoeven.

Behandeling van tandvleesproblemen bij honden

Mannelijke en vrouwelijke dierenarts van middelbare leeftijd die Golden Retriever onderzoekt. Dierenarts die tanden onderzoekt in het kantoor van de dierenarts.
De meesten van ons hebben nog maar kort geleden gehoord van tandheelkunde voor honden, dus de kans is groot dat uw hond al tandvleesontsteking heeft. Studies tonen aan dat meer dan 80% van de honden op de leeftijd van 3 jaar een of ander stadium van parodontale aandoening heeft.

Als het probleem eenmaal aan de gang is, hangt de behandeling af van de Fase, maar in eerste instantie vereist elke behandeling een onderzoek en röntgenfoto’s om de aanwezigheid (of afwezigheid) van de ziekte vast te stellen.

 1. Fase 1 van tandvleesontsteking bij honden bestaat uit lichte roodheid of ontsteking van het tandvlees, zonder parodontale pockets tussen het tandvlees en de tand. Voor dit stadium is een reiniging boven en onder de tandvleesrand de enige behandeling die nodig is. “Dit is waar we de patiënt graag zouden zien,” “maar helaas komen we dit niet vaak tegen.”
 2. Fase 2 treedt op zodra er parodontale pockets tussen het tandvlees en de tand zijn, maar voordat er sprake is van significante botaantasting. Hier worden het tandvlees en de tandwortel gereinigd, gespoeld en behandeld met een gel om het tandvlees weer aan de tandwortel te laten hechten.
 3. Fase 3 van tandvleesontsteking bij honden is wanneer de tandvleeszakken rond de tanden dieper worden dan 5 millimeter, wat betekent dat er nu botverlies is. “Afhankelijk van de anatomie van het botverlies kunnen we vaak het defect blootleggen door een tandvleesflap te openen en het zieke weefsel rond de tandwortel en het bot schoon te maken,”, waarna we speciale therapieën gebruiken om nieuw weefsel en bot te laten groeien.
 4. Fase 4 is wanneer het botverlies meer dan 50% bedraagt en extractie van de tand de enige behandeling is.

Net zoals u op de hoogte blijft van uw eigen gezondheid, moet u ook op de hoogte blijven van de gezondheid van uw huisdier. Uiteindelijk moet je “een pleitbezorger voor de gezondheidszorg van uw huisdier te worden. U bent deel van het team.”

Leven met tandvleesontsteking bij uw hond

Het is niet mogelijk om de schade die tandvleesontsteking al heeft aangericht terug te draaien. Maar als uw dierenarts de juiste behandeling heeft uitgevoerd, kunt u uw steentje bijdragen om de situatie onder controle te houden en ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet verder ontwikkelt.

Preventieve mondhygiënemaatregelen voor parodontitis kunnen bestaan uit:

 1. Gezonde voeding. Suikerhoudende en kleverige voeding kan het hondengebit net zo beschadigen als bij mensen. Zet uw hond op een ’tandheelkundig dieet’ waarbij de tanden tijdens het eten worden geschrobd en de tandplak wordt afgeschraapt. Andere voeders hebben additieven die verhinderen dat tandplak zich op de tanden vastzet. Uw dierenarts kan u adviseren over de beste voeding.

Regelmatig tanden poetsen. U moet de tanden van uw hond twee keer per dag poetsen met speciale hondentandpasta en een zachte hondentandenborstel. De tandpasta is gemaakt in smaken die honden lekker vinden, dus hopelijk zullen ze deze activiteit leuk gaan vinden! Begin met slechts een paar seconden poetsen en bouw de tijd op naarmate ze eraan wennen.

 1. Kauwspeeltjes. Regelmatig kauwen op een geschikt speeltje helpt om tandplak af te schrapen.
 2. Dental traktaties. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor een gezond gebit en een stuk beter voor uw hond dan ongezonde traktaties.
 3. Regelmatige controle van het gebit. Het is belangrijk dat u uw hond regelmatig op controle laat komen. Uw dierenarts zal u ook inschrijven voor een jaarlijkse gebitsreiniging om de opgebouwde tandsteen te verwijderen. Het kan nodig zijn om röntgenfoto’s te laten maken.