Beste Hondentandpasta kopen en review

Deskundigen zijn het er nu over eens dat tandpasta voor honden belangrijk is voor het behoud van sterkere en gezondere tanden, terwijl ook het tandvlees wordt beschermd tegen het risico op het ontwikkelen van parodontale aandoeningen bij honden. Hoewel u hun tanden niet zo vaak hoeft te poetsen als wij, kunt u met de juiste tandpasta wel zorgen voor een betere mond- en tandverzorging van uw hond. Laten we, voordat we met de puntjes op de i gaan beginnen, eerst eens kijken naar de beste hondentandpasta’s die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Beste hondentandpasta kopen overzicht

Beaphar Tandpasta En Borstel 100 g

Beaphar Tandpasta En Borstel 100 g

Bekijk de dagprijs

De Beaphar tandenborstel biedt in combinatie met de Beaphar Tandpasta een totale bescherming van het gebit voor uw hond of kat. Dagelijks poetsen gaat tandplak en de vorming van tandsteen tegen en zorgt daarnaast voor een frisse adem. De dubbele tandenborstel is geschikt voor alle honden en katten. Het rubberen handvat zorgt voor extra grip. De borstelharen zijn zacht en flexibel om het tandvlees te beschermen, ze zijn verschillend van lengte om alle plaatsen in de bek goed te bereiken. Bevat1x Tandenborstel1x 60 gr Tandpasta Merk Beaphar Samenvattend Met leversmaak. Tandenborstel en Tandpasta in 1 combi pack. Geschikt voor honden en katten.

OxyFresh Pet tandpasta voor hond en kat. Tandgel tegen ontsteking en tandsteen

OxyFresh Pet tandpasta voor hond en kat. Tandgel tegen ontsteking en tandsteen

Bekijk de dagprijs

OxyFresh Pets is niet alleen een effectieve tandpasta tegen slechte adem. Dit product kan óók worden aangebracht als helende en verzorgende gel bij ontstoken of bloedend tandvlees.

 • Verhelpt slechte adem bij hond en kat
 • Heelt en verzorgt ontstoken tandvlees
 • Aanbevolen door dierenartsen
 • Ideaal met ZooTooth en OxyFresh Pets Mondwater

Niet zomaar is OxyFresh Pets Gel razend populair bij zowel dierenbezitters als dierenartsen. Oxyfresh Pets Gel is verrijkt met zink en actief zuurstof. Deze 2 veilige ingrediënten neutraliseren stinkende geuren en creëren tegelijkertijd een hydraterende en gezonde mondflora, waardoor uw hond of kat niet meer uit zijn bek ruikt. Daarnaast dient OxyFresh Pets Gel ook als een helende en verzorgende gel bij ontstoken tandvlees.

Animigo Tandpasta voor Honden – Eetbare Natuurlijke Tandpasta – 200g – Met tandenborstel

Animigo Tandpasta voor Honden - Eetbare Natuurlijke Tandpasta - 200g - Met tandenborstel

Bekijk de dagprijs

Deze tandpasta is zorgvuldig ontwikkeld met behulp van de beste natuurlijke ingrediënten om op een natuurlijke en veilige manier voor de tanden en het tandvlees van je huisdier te zorgen. Naast het ondersteunen van de tanden en het tandvlees zorgt deze tandpasta ook voor een frisse adem. Elke verpakking bevat twee tubes tandpasta van 100 gram, een driezijdige tandenborstel en een vingertandenborstel.

 • Geschikt voor alle honden
 • Voor een gezond gebit
 • Natuurlijke, eetbare tandpasta
 • Laat een frisse adem achter
 • 2 tubes tandpasta van 100 gram
 • Met 3-koppige tandenborstel en vingertandenborstel

Petosan Tandpasta Kip Smaak 70 GR 50 ML

Petosan Tandpasta Kip Smaak 70 GR 50 ML

Bekijk de dagprijs

Petosan tandpasta is speciaal voor de hond ontwikkeld door een team van dierenartsen en tandartsen. De bacteriën die plak en problemen veroorzaken in het hondengebit zijn anders dan de menselijke bacteriën. Daarom is ook een ander type behandeling nodig. De petosan enzymentandpasta is de eerste echte tandpasta voor het voorkomen van tandsteenproblemen bij honden.

AFP – Sparkle Toothpaste Peanut Butter Flavor

AFP - Sparkle Toothpaste Peanut Butter Flavor

Bekijk de dagprijs

De tandpasta aanbevolen door professionals.Sparkle tandenpasta is geformuleerd met zuiveringszout, dat diep in de microscopische spleten in het tandoppervlak voor een maximale sterkte reiniging zorgt. Naast het zuiveringszout bevat deze tandenpasta speciaal geselecteerde ingrediënten voor een frisse adem en schone witte tanden! Inhoud:60 gr. Merk AFP Verkrijgbaar in Pindakaas smaak Vanille smaak

Tropiclean Fresh Breath Clean Teeth Oral Care Gel – Gebitsverzorging – Mint 59 ml

Tropiclean Fresh Breath Clean Teeth Oral Care Gel - Gebitsverzorging - Mint 59 ml

Bekijk de dagprijs

Nooit meer een vieze adem met Tropiclean
Niet alleen mensen kunnen last hebben van een slechte adem, ook onze eigen viervoeters kunnen flinken stinken uit de bek. Wanneer jouw hond last heeft van een vieze adem, kan je Fresh Breath Oral Care Gel van Tropiclean gebruiken.

Een fijne gel voor een fris gebit
Met Oral Care Gel zorg je binnen een handomdraai voor een frisse adem. Het verfrist de adem en helpt bij het verwijderen van tandplak en tandsteen. Voor Oral Care Gel heb je geen tandenborstel nodig en hoef je niet te poetsen. Je breng het product rechtstreeks aan op de tanden en het tandvlees door dagelijks twee druppels aan beide zijdes van de bek te doseren. Je hond zal zelf het product over het gebit verspreiden met z’n tong en lippen. Binnen 30 dagen zal je zien dat je hond schonere tanden heeft (bij dagelijks gebruik).

Let op: heeft je hond sinds kort last van een vieze adem? Laat dit eerst controleren bij de dierenarts, wellicht heeft je hond al last van tandplak en/of tandsteen en is een gebitsreiniging nodig.

Beeztees gebitsverzorgset met tandpasta en tandenborstels

Beeztees gebitsverzorgset met tandpasta en tandenborstels

Bekijk de dagprijs

De Beeztees gebitsverzorgingsset met tandpasta en tandenborstels helpt de mondhygiene van jouw hond te verbeteren. De tandpasta met mintsmaak helpt de opbouw van tandsteen te voorkomen en verbetert de mondhygiene. De tweezijdige tandenborstel bevat een grote borstelkop voor de voortanden en een kleine borstelkop voor de kiezen. Tot slot bevat de Beeztees gebitsverzorgingsset ook nog een vingertop tandenborstel en een massageborstel. De tandenborstel is geschikt voor gevoelige honden en kan worden gebruikt om licht te poetsen op gevoelige plekken in de mond. De massageborstel is geschikt voor het tandvlees, waarbij de bloedcirculatie wordt bevorderd en terugtrekkend tandvlees wordt voorkomen.

Tandpasta en tandenborstel hond – 3 sets

Tandpasta en tandenborstel hond - 3 sets

Bekijk de dagprijs

Een tandenborstel met tandpasta om het gebit van jouw hond te verzorgen. De tandpasta biedt een totale bescherming van het gebit van jouw geliefde huisdier en zorgt voor een frisse adem.

Bogadent dental lipo-gel hond 100 ml

Bogadent dental lipo-gel hond 100 ml

Bekijk de dagprijs

Bogadent Dental lipo-gel zorgt voor een milde verwijdering van plaque door zacht reinigende polijstgranules en kalmerende oliën. Zachte polijstgranules voor een efficiënte reiniging:

 • Met verfijnde amandel- en saffloerolie
 • Kalmerend door Ω3-vetzuren
 • Celbescherming door vitamine E

Bogadent Dental lipo-gel vormt een beschermend laagje op tanden en tandvlees en is gebaseerd op de traditionele olieënleer. Bogadent Dental lipo-gel is ideaal in combinatie met de Bogadent Anti-Plaque Finger te gebruiken.

Virbac C.E.T. Enzymatische tandpasta

Virbac C.E.T. Enzymatische tandpasta
Virbac C.E.T. enzymatische hondentandpasta is een van de meest effectieve tandpasta’s. Het verwijdert tandsteen in een mum van tijd. En het zal uw huisdier een betere adem geven.

Bekijk de dagprijs

Virbac C.E.T. enzymatische tandpasta is verkrijgbaar in twee verschillende smaken: kip en rundvlees. Het is geschikt voor zowel honden als katten en biedt de mogelijkheid om de vorming van tandsteen en tandplak te voorkomen. Het ontwerp is gebaseerd op het gebruik van een gepatenteerd enzymencomplex dat de natuurlijke afweermechanismen van de bek van het dier activeert en stimuleert. Afspoelen is niet nodig. De tandpasta bevat ook glucose-oxidase, dextrose, natriumbenzoaat, xanthaangom en aroma’s.

Virbac C.E.T. enzymatische tandpasta onderscheidt zich door zijn smaak. Zijn smakelijke karakter maakt het dagelijks borstelen gemakkelijker en leuker voor zowel u als uw hond/kat. Natuurlijk moet u uw viervoeter van jongs af aan aan het product laten wennen om terughoudendheid te voorkomen.

Honden tandpasta koopgids & FAQ

In de winkelrekken vindt u een duizelingwekkend aanbod van hondentandenborstels en hondentandpasta speciaal ontworpen voor onze hondachtige vrienden. Ze zijn er in verschillende smaken, stijlen en presentaties, ongeveer zoals de mondverzorgingsproducten die mensen gebruiken. Er zijn gewoon veel te veel keuzes dat het kiezen van de juiste natuurlijke hondentandpasta voor onze harige vrienden een regelrechte uitdaging kan zijn. Erger nog, in onze verwarring zouden we wel eens een mondverzorgingsproduct van middelmatige kwaliteit kunnen krijgen.

We begrijpen uw hachelijke situatie. Dat doen we echt. Daarom hebben we een uitgebreide gids samengesteld om u te helpen bij het kiezen van het beste product voor uw hond. We zullen eerst proberen uit te vinden hoe belangrijk tandenpoetsen is voor honden en wat de invloed is van bacteriële organismen op de mondgezondheid van honden. Daarna bekijken we een aantal overwegingen of parameters die u moet hanteren bij het kiezen van de meest geschikte en veiligste tandpasta voor honden. Natuurlijk is dit alles voor niets als u niet weet hoe u het gebit van uw hond goed moet poetsen. Hopelijk heeft u tegen de tijd dat u klaar bent met het lezen van deze gids al zoveel kennis opgedaan dat u nu meer dan klaar bent om deze in de echte wereld toe te passen.

Het belang van het poetsen van de tanden van uw hond met tandpasta

Net als bij ons is het reinigen van het gebit van uw hond een zeer belangrijk aspect van hun verzorging. Niet alleen helpt het bij het verwijderen van voedselresten die tussen de tanden zijn blijven steken of zelfs aan het oppervlak van de tanden zijn blijven kleven, maar het poetsen kan ook helpen bij het voorkomen van een slechte adem en parodontale aandoeningen. In dit gedeelte en als voorspel op hoe u de beste tandpasta voor uw hond gaat kiezen, zullen we een aantal redenen bespreken waarom tandenpoetsen belangrijk is.

Tandpasta verwijdert voedselresten

De mechanische werking van een tandenborstel is uitzonderlijk goed in het verwijderen van voedselresten en deeltjes die zich op de tanden kunnen bevinden. Hoewel dit ook kan worden bereikt met speciale hondenkluiven voor gebitsverzorging – die met ribbels of noppen of zelfs met zachte borstelachtige uitsteeksels – gaat er niets boven een echte borstel, omdat u de druk van de borstel kunt regelen en deze ook kunt richten op gebieden die normaal gesproken niet worden bereikt door gebitskluiven. Denk aan de borstel als de harde borstel die u gebruikt om vuil en afval van de vloerbedekking van uw auto te verwijderen.

Dus waar komt een tandhygiënepasta in het plaatje? Wel, het is waar dat u vuil en afval kunt verwijderen met een borstel alleen. Er zijn echter bepaalde deeltjes die aan het oppervlak van de tanden of zelfs aan het tandvlees vastzitten en die eerst zacht moeten worden gemaakt voordat ze door poetsen kunnen worden verwijderd. Veel tubes tandpasta voor honden hebben unieke formules om dergelijke deeltjes sneller van de tanden te verwijderen. De borstel en de pasta gaan dus meestal samen als partners voor een effectievere verwijdering van voedselresten.

Tandpasta voorkomt bacteriële kolonisatie

De meeste hondenvoeders zitten tegenwoordig vol met koolhydraten. Hoewel dit niet per definitie slecht is, vooral als uw hond erg actief is, heeft het wel zijn gevolgen voor het gebit. Als u denkt dat koolhydraten de brandstof zijn voor uw hond, dan zijn koolhydraten op het tandoppervlak een uitstekend medium voor bacteriën om te groeien. Dit wil niet zeggen dat er geen micro-organismen in de mondholte aanwezig zijn. Maar als deze koolhydraatrijke etensresten niet worden verwijderd door poetsen of op een andere manier, dan geef je bacteriën en andere micro-organismen in de mondholte de kans om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Met andere woorden, u krijgt een massale bevolkingsgroei van bacteriën in de mond van uw hond. Het poetsen van de tanden kan helpen voorkomen dat het wordt gekoloniseerd door bacteriën en andere ziektekiemen zoals schimmels.

Gerelateerd bericht: Droog Hondenvoer

Hondentandpasta helpt de vorming van tandsteen te voorkomen

Een van de meest dwingende redenen waarom we de tanden van onze honden met tandpasta moeten poetsen, is om de opbouw of opeenhoping van tandsteen te helpen voorkomen. Deze beginnen vaak met niet-verwijderde voedselresten die na verloop van tijd het aantal bacteriën doen toenemen die het gebied koloniseren. We begrijpen dit al uit de discussie hierboven. Het vervelende is dat bacteriën niet alleen verblijven en zich vermenigvuldigen in deze velden van achtergebleven etensresten. Naarmate zij zich blijven vermenigvuldigen, laten zij een zeer dun laagje van een stof los dat in de wetenschappelijke wereld bekend staat als biofilm. Technisch gezien kennen we dit als tandplak. Het is kleurloos en een nogal kleverige film die zich vormt of ontwikkelt op de tanden en ook langs de randen van het tandvlees.

Het trieste feit is dat, als de biofilm of tandplak niet wordt verwijderd, deze na verloop van tijd verhardt en er verschillende lagen mineralen bovenop komt. Hierdoor verandert de eens zo doorzichtige biofilm in een bruine tot donkerbruine, cementachtige laag die we nu kennen als tandsteen. Deze laag beschermt de bacteriën die aanwezig zijn in parodontale oppervlakken. Tandsteen beschermt de bacteriën tegen de schurende werking van zowel tandpasta-ingrediënten als de mechanische werking van ragers die zich echt een weg banen over deze oppervlakken op het gebit van uw hond. In de meeste gevallen is dit helaas niet genoeg, zodat je een tandarts moet inschakelen om de tandsteen bij je hond te verwijderen.

Tandpasta voorkomt tandvleesproblemen

Tandvleesaandoeningen zijn het natuurlijke, mediane resultaat van voedselresten die door bacteriën worden bewoond en gekoloniseerd totdat ze tandplak vormen en stollen tot tandsteen. Omdat tandsteen net cement is, of misschien zelfs taaier dan plaveisel, vormt het een zeer effectieve beschermende barrière voor de bacteriën eronder. Hierdoor kunnen bacteriën zuren blijven produceren die het glazuur van de tanden wegvreten. Er ontstaan niet alleen gaatjes, maar het tandvlees raakt ook ontstoken. Ontsteking van het tandvlees wordt vaak gekenmerkt door roodheid en zwelling. In veel gevallen treedt er ook een bloeding op, wat de aandoening nog kan verergeren. Bloeden betekent gewoon dat er nu een verbinding is tussen de uitwendige oppervlakken en de bloedbaan. Bacteriën en andere micro-organismen kunnen door deze openingen binnendringen en zich naar andere lichaamsdelen verplaatsen.

Hier komt het probleem als een dergelijk probleem met het tandvlees wordt toegestaan om door te gaan. De voortdurende ontsteking kan ook de verschillende structuren beschadigen die de tanden in hun respectieve kassen houden. Ondanks de pijn is de kans groot dat uw hond zijn tand verliest. En u weet hoe moeilijk het is om te eten zonder een compleet stel parelwitte tanden, toch?

Tandpasta voorkomt mond-gerelateerde systemische ziekten

We hebben in het vorige hoofdstuk besproken dat bacteriën en andere ziektekiemen het lichaam kunnen binnendringen via een verbinding die wordt gemaakt in de gaatjes en tandvleesontstekingen die zich respectievelijk in de tanden en het tandvlees voordoen. Aangezien de bloedsomloop in feite een gesloten eenrichtingscircuit is, kan het binnendringen van micro-organismen in het bloed het hart bereiken, waar het ofwel via de andere organen van het lichaam kan worden weggepompt, ofwel in de kleppen van het hart terecht kan komen. In het laatste geval kunnen de bacteriën ervoor zorgen dat de hartkleppen verstijven, waardoor ze minder goed kunnen sluiten. Het gevolg is dat er een terugstroom van bloed ontstaat in de kamer vlak voor de kleppen. Dit terugstromen van bloed veroorzaakt een verhoging van de bloeddruk in de systemische circulatie, waar de bloedvaten van de lever kunnen dichtslibben en oedeem van de buikholte kan ontstaan.

Als het micro-organisme toevallig naar andere lichaamsorganen reist, brengt het in deze organen een ontstekingsreactie op gang. De cellen van het immuunsysteem zullen snel moeten handelen om te proberen de ontsteking in te dammen, zodat deze zich niet naar andere gebieden uitbreidt. Helaas, als de ontstekingsreacties op verschillende plaatsen tegelijk optreden, zal het immuunsysteem van uw huisdier zo overweldigd worden dat het eenvoudigweg zal falen in zijn missie. Het eindresultaat zou wel eens een massale infectie kunnen zijn.

Tandpasta zorgt voor een frissere adem

Het poetsen van het gebit van uw hond met een hoogwaardige hondentandpasta kan ook een frissere adem bevorderen; u zult het echt niet erg vinden als uw hond in uw gezicht likt en hijgt. Slechte adem wordt veroorzaakt door groeiende bacteriën in de mondholte. Als ze groeien, geven ze methaanachtige gasvormige bijproducten af die zich vermengen met speeksel, waardoor de karakteristieke geur ontstaat die we nu kennen als slechte adem. Poetsen kan een slechte adem helpen voorkomen en zorgt voor een tandheelkundige omgeving die frisser ruikt.

Tandpasta voor honden bevordert een gezond tandvlees

Er zijn tandpasta’s en tandpastatubes voor honden die bepaalde ingrediënten bevatten die niet alleen de tanden maar ook het tandvlees helpen versterken. Door het tandvlees te versterken kan het weerbaarder worden tegen bacteriële infecties. Omdat het tandvlees sterk is, zou het bacteriële organismen veel moeite kosten om door de taaie structuur van het tandvlees heen te dringen.

tandverzorging voor honden

Bacteriën in de mond van uw hond

Zoals u in het vorige hoofdstuk hebt kunnen lezen, is het belangrijkste probleem van het niet poetsen van de tanden van uw hond de groei en verspreiding van bacteriën. We hebben ook gezegd dat er veel van deze micro-organismen in de mondholte zitten. Vele daarvan veroorzaken geen ziekte om de eenvoudige reden dat het lichaam ze reeds als normale “bewoners” van de mond beschouwt. Daarom worden ze normale bacteriële flora genoemd.

Het grootste probleem begint zodra deze micro-organismen zich aan het oppervlak van de tanden en het tandvlees hechten en langzaam een dunne biofilm afscheiden die de onderliggende structuren langzaam aantast, wat leidt tot gaatjes in de tanden en gingivitis of ontsteking van het tandvlees. Als ze zich eenmaal in deze structuren hebben ingegraven, wordt het moeilijker ze te verwijderen, tenzij met de hulp van een dierenarts-tandarts.

Wat doen deze ‘normale bacteriële flora’? Ten eerste zijn sommige van hen betrokken bij de eerste vertering van koolhydraten tot het allereerste product van de koolhydraatvertering, namelijk zetmeel. Sommige bacteriën helpen ook om de pH-waarde in de mondholte stabiel te houden, zodat schadelijke micro-organismen niet kunnen groeien en zich niet kunnen vermenigvuldigen. Helaas kunnen sommige van deze micro-organismen echt pathogeen worden en de vele gezondheidsproblemen veroorzaken die we tot nu toe hebben geïdentificeerd.

Als deze micro-organismen schadelijk zijn, hoe komt het dan dat onze honden niet ziek worden? De reden hiervoor is eenvoudig. Een gezonde pooch heeft een gezond, normaal functionerend immuunsysteem dat voortdurend de pathogeniciteit van deze micro-organismen controleert. Deze worden altijd in toom gehouden door cellen van het immuunsysteem. Zodra de werking of de effectiviteit van het immuunsysteem aanzienlijk is verminderd, krijgen deze micro-organismen in wezen de kans om echt ziekteverwekkend te worden – ze kunnen nu ziekte veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om altijd op de optimale werking van het immuunsysteem te letten, zodat gewone micro-organismen niet de kans krijgen om ziekteverwekkend te worden.

Soorten bacteriën in de mond van de hond

Nu we dit hebben behandeld, laten we eens kijken naar de meest voorkomende bacteriën die aanwezig zijn in de mondholte van honden. Dit kunnen de volgende zijn.

 • Staphylococcus aureus
 • Escherichia coli
 • Enterobacter cloacae
 • Citrobacter freundii
 • Acinetobacter calcoaceticus
 • Pasteurella multocida
 • Klebsiella pneumonia

Hier is het addertje onder het gras. Het feit dat het immuunsysteem van uw hond volledig functioneel is, betekent niet noodzakelijk dat het al veilig is. Het probleem is dat als je mormel ergens anders een open wond heeft en aan deze open wond gaat likken, hij deze bacteriën in feite in de open wond brengt waar ze toegang tot het bloed kunnen krijgen. Zoals we hierboven al hebben beschreven, hoeven bacteriën alleen maar in het bloed te komen om te worden verspreid naar de rest van het lichaam waar ze een ravage kunnen aanrichten in gevoelige organen.

Een ander punt van zorg is dat als de hond toevallig iemand bijt, hetzij een persoon of een andere hond. Door de prikwond komen deze micro-organismen in het lichaam van de gebeten persoon of hond terecht. Als uw hond uw gezicht likt, kunnen deze bacteriën ook op uw huid terechtkomen, evenals op de slijmvliezen van uw oren en neus. U wordt echter niet meteen ziek. Maar als je immuunsysteem ook aangetast is, dan heb je te maken met een mogelijke infectie.

We hadden het ook over tandplak en tandsteen op de tanden en het tandvlees. De wetenschap heeft een aantal van de meest voorkomende bacteriën geïdentificeerd die tandplak produceren. Deze omvatten de volgende.

 • Campylobacter rectus
 • Treponema denticola
 • Tannerella forsythia
 • Eikenella corrodens
 • Porphyromonas gulae

Waar moet u op letten bij het kopen van tandpasta voor uw hond?

Nu begrijpt u waarom het belangrijk is om de tanden van onze hondjes te poetsen. Vanwege de bedreiging die bacteriën vormen voor zijn algemene welzijn, de gezondheid van andere honden en ook voor ons welzijn, is het kiezen van de meest geschikte hondentandpasta voor uw huisdier een zeer belangrijke zaak. Om u te helpen bij uw keuze zijn hier enkele zaken die u moet overwegen.

Alleen voor honden

De belangrijkste parameter bij het kiezen van tandpasta voor honden is misschien wel dat de tandpasta speciaal voor honden moet zijn ontworpen en samengesteld. Maak nooit de fout om uw eigen tandpasta te gebruiken voor uw hond, omdat deze vaak chemicaliën bevat die veilig zijn voor ons, maar gevaarlijk voor honden. Wij slikken deze chemicaliën niet in omdat wij kunnen spoelen, gorgelen en spugen. Jammer genoeg hebben onze hondenvrienden nooit geleerd hoe ze moeten gorgelen en spugen. Hun enige redmiddel is dus het schuim van de tandpasta door te slikken. En hier ligt het probleem. Deze chemicaliën kunnen de bekleding van de maag irriteren, wat kan leiden tot maagklachten en andere potentiële problemen.

Ingrediënten

We hebben hierboven al gezegd dat de inhoud van een tandpasta speciaal voor honden moet worden samengesteld. Dit hangt nauw samen met hun onvermogen om deze chemicaliën na het tandenpoetsen weer uit te spugen. Naast fluoride zijn er nog andere stoffen of ingrediënten waarvoor u op uw hoede moet zijn. Dit kunnen kunstmatige zoetstoffen of smaakstoffen zijn, maar ook alcohol, omdat deze stoffen bijzonder schurend zijn voor het gebit van uw hond.

Presentatie

Hondentandpasta tubes zijn er in verschillende presentaties of vormen. Misschien moet u er een kiezen die zowel voor u als voor uw hond makkelijker in het gebruik is. De meeste goed getrainde honden zullen bijvoorbeeld meer ontvankelijk zijn voor een halfvaste tandpasta. Dit geeft u het extra voordeel van absolute controle over de manier waarop u de tanden grondig kunt poetsen. Voor een kieskeurige hond of een hond die echt niet stil kan zitten tijdens het poetsen, kunt u kiezen voor tandpasta. Deze worden op de tanden van uw hond aangebracht of ‘gedropt’ en vervolgens laat u uw hond gewoon met zijn tong poetsen.

Proef

Aangezien de natuurlijke reactie van honden op het aanbrengen van tandpasta op hun tanden is om het door te slikken, kunt u net zo goed gaan voor een product met een heerlijke smaak, zodat uw hond nog meer van het poetsen zal genieten. Het idee is om uw hond te leren tandenpoetsen te associëren met een heerlijke en smakelijke ervaring.

Gerelateerd bericht: Hondensnoepjes & Dental Chews

Tips bij het tandenpoetsen van uw hond

Nu u weet waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste hondentandpasta, is het tijd om eens nader te bekijken hoe u de tanden van uw hond effectief kunt poetsen. Hier zijn enkele tips voor u.

 • Begin altijd vroeg. Wacht niet tot uw puppy ouder is voordat u begint met tandenpoetsen. Vergeet niet dat tandplak en tandsteen zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Hoe eerder u begint met het poetsen van de tanden van uw huisdier, hoe groter de kans is dat bacteriële kolonisatie kan worden voorkomen.
 • Timing is belangrijk. Zorg ervoor dat u de tanden van uw hondje poetst wanneer hij ontspannen en rustig is. Nog belangrijker is dat u een routine maakt. Het hoeft geen dagelijks ritueel te zijn, zeker niet als je droge brokjes en hondensnoepjes geeft. Om de dag de tanden poetsen zou voldoende moeten zijn.
 • Training is essentieel. Zoals bij elke andere activiteit is het het beste om uw hond te trainen zodat hij tandenpoetsen als een normale routine accepteert. Misschien moet u hem eerst laten wennen aan de aanwezigheid van de tandenborstel, het gevoel van de borstel op zijn tanden en tandvlees, de smaak van zijn tandpasta, en zelfs de beweging van de borstel. In elk van deze stadia moet u langzaam te werk gaan.
 • Vraag uw dierenarts om een demonstratie hoe u de tanden van uw hond kunt poetsen als u er nog niet mee vertrouwd bent. U kunt dit dan thuis oefenen totdat u zich zekerder voelt over het tandenpoetsen van uw straathond.
 • Vergeet niet dat zelfs een heel snelle poetsbeurt van de tanden van uw hond beter is dan helemaal niets doen. Dus zelfs als u niet elke dag de tanden van uw hond kunt poetsen, kunt u toch met uw vingers over de tanden gaan om etensresten te verwijderen.

Heeft mijn hond enzymatische tandpasta nodig?

Een van de nieuwste rages op het gebied van mondverzorging bij honden is enzymatische tandpasta. Maar, heeft uw hond het nodig?

Enzymatische hondentandpasta bevat een enzym dat een chemische stof bevat die chemische reacties versnelt. De meeste enzymatische hondentandpasta die we tegenwoordig hebben, bevatten glucose oxidase, dat eigenlijk afkomstig is van dezelfde schimmelsoort waaruit penicilline wordt gesynthetiseerd. Dit specifieke enzym versnelt de reactie van glucose en zuurstof om te produceren wat we allemaal kennen als waterstofperoxide. Het eindresultaat van de enzymatische reactie is wat het unieke antibacteriële eigenschappen geeft.

Wij begrijpen dat tandplak en tandsteen van nature rijk zijn aan bacteriën. Het gebruik van enzymatische tandpasta stelt deze bacteriën bloot aan de bacteriedodende of kiemdodende werking van waterstofperoxide. Studies tonen aan dat deze stof veilig is voor honden om in te slikken.

Moet u uw hond enzymatische tandpasta voor honden geven? Als u kunt zien dat er zich al tandplak en tandsteen opbouwt, dan zou een enzymatische tandpasta moeten helpen de bacteriën in zijn mond te doden. Als de opbouw van tandsteen en tandplak echter al ernstig is, zal geen enkele enzymatische tandpasta het probleem oplossen. De oplossing is om een gekwalificeerde veterinaire tandarts in te schakelen. Is dit eenmaal gebeurd, dan kunt u enzymatische tandpasta gebruiken.

Tandenpoetsen is belangrijk voor het bevorderen van een optimale gezondheid van het gebit en het tandvlees en het voorkomen van ziekten of aandoeningen van het gebit, het tandvlees en andere organen van het lichaam. Aangezien de mondholte van nature gevuld is met veel bacteriën, is het poetsen van de tanden met een geschikte tandpasta dus van cruciaal belang. In ieder geval kan enzymatische tandpasta voor honden helpen tandplak en tandsteen, de natuurlijke verblijfplaatsen van bacteriën, te verminderen en deze micro-organismen te doden.
tandpasta voor huisdieren

Tandpasta voor honden FAQ:

V: Mogen honden tandpasta voor mensen gebruiken?

A: In geen geval mag u tandpasta voor mensen gebruiken om de tanden van uw hond te poetsen. U moet begrijpen dat honden niet goed in staat zijn om de schuimende resten van menselijke tandpasta uit te spugen. In plaats daarvan hebben ze de neiging om het door te slikken. En aangezien de meeste tandpasta voor mensen fluoride bevat – een noodzakelijk element om het tandglazuur te helpen versterken – kan het inslikken van tandpasta voor mensen leiden tot een heleboel problemen voor uw huisdier. Kies ALTIJD voor een hoogwaardige tandpasta voor huisdieren.

Het kan bijvoorbeeld leiden tot maagirritatie. Gefluorideerde tandpasta is giftig voor honden. Het is behoorlijk bijtend, wat kan leiden tot maagklachten, braken en zelfs diarree. In het ergste geval kan uw hond zelfs een ontsteking van het maagslijmvlies krijgen.

Voor puppy’s kan het gebruik van gefluorideerde menselijke tandpasta’s ook de juiste ontwikkeling van het tandglazuur verhinderen. Hierdoor kunnen de tanden van puppy’s zeer kwetsbaar worden voor de effecten van microbiële opbouw die leidt tot de vorming van tandplak en tandsteen. Vroeg of laat verliest uw pup zijn tanden op een manier die niet wordt geassocieerd met het doorkomen van tandjes.

Aan de andere kant zijn hondentandpasta’s speciaal samengesteld om veilige ingrediënten te bevatten. Zelfs als uw hond de pasta doorslikt, zullen deze ingrediënten gemakkelijk worden verwerkt door maagsappen en darmenzymen. Bovendien zijn er tegenwoordig veel producten die speciaal zijn samengesteld om zeer smakelijk te zijn. Veel producten hebben een kip- of rundvleessmaak, waardoor uw hond beter zijn tanden kan poetsen.

V: Hoe vaak moet ik de tanden van mijn hond poetsen met tandpasta?

A: Ons wordt altijd verteld dat we onze tanden ten minste twee keer per dag moeten poetsen. Wat onze honden betreft, is de huidige aanbeveling van dierenartsen om de tanden van onze honden elke dag te poetsen. We weten dat dit te veel gevraagd is, maar als verantwoordelijke dierenouders moeten we altijd de tijd vinden om het gebit van ons huisdier elke dag één keer te poetsen.

We hoeven alleen maar naar het gedrag van onze huisdieren te kijken om te zien waarom dit absoluut noodzakelijk is. Honden likken aan hun vacht, waarin zich ziektekiemen kunnen bevinden die ze hebben opgelopen tijdens hun avonturen buiten. Ze kunnen likken aan de grond of aan andere voorwerpen op de grond die hun interesse wekken. De meeste honden eten bijna alles wat we ze geven, ook rauw vlees, botten, orgaanvlees, fruit en groenten. Sommige scharrelen op uw vuilnisbelt op zoek naar iets om op te kauwen. De meeste honden zullen op bijna alles kauwen – uw stoel, uw tapijt, en zelfs op die gebruikte, ongewassen, met bacillen besmeurde sokken en ondergoed.

Met andere woorden, door hun gedrag worden ze blootgesteld aan een heleboel dingen die in hun mond, hun tandvlees en hun tanden terecht kunnen komen. Deze kunnen bacteriën, schimmels, virussen en zelfs parasieten bevatten. Bacteriën en schimmels zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van gebits- en tandvleesaandoeningen bij honden, maar ze zijn ook niet bepaald immuun voor parasitaire en virale infecties. Als bacteriën in de mondholte van de hond kunnen blijven, kruipen ze langzaam omhoog in spleten en scheiden ze een zeer dunne biofilm af die als een zeer beschermend schild dient. Ze verbergen zich onder dit schild om zich te vermenigvuldigen en zich uit te breiden tot in de aangrenzende weefsels. Je hebt nu plaque. Geef het wat meer tijd en deze plaque zal onmiddellijk veranderen in tandsteen.

Hoewel het onmogelijk is om alle micro-organismen in de mondholte van uw hond te elimineren, kan het dagelijks poetsen van hun tanden helpen voorkomen dat bacteriën ooit hun defensieve biofilm opbouwen. Als u dit kunt voorkomen, dan hebben ze geen vesting om zich in te verschuilen. Ze zullen niet in staat zijn zich te vermenigvuldigen. Als u de tanden van uw hond maar één keer per week poetst of zelfs maar één keer per maand, dan zullen de resterende 6 dagen of 29 dagen genoeg tijd zijn voor bacteriën om de biofilm op te bouwen.

Hoe vervelend het ook klinkt, elke dag het gebit van uw hond poetsen is de enige manier waarop u een gezonder tandvlees en gebit voor uw huisdier kunt garanderen.

V: Wat moet ik doen als mijn hond hondentandpasta heeft ingeslikt?

A: Als u tandpasta voor honden gebruikt, is het geen probleem als uw hond de tandpasta inslikt. Dit geldt vooral als het product duidelijk herkenbare enzymsystemen bevat.

Het feit dat het een hondentandpasta is, betekent niet dat u op uw hoede moet zijn. Er zijn sommige producten op de markt die xylitol kunnen bevatten. Deze zoetstof wordt vaak toegevoegd om de smaak voor uw hond aangenamer te maken. Helaas kan xylitol hypoglycema, levernecrose en leverfalen veroorzaken. Dit zijn zeer ernstige aandoeningen die een spoedbehandeling door de dierenarts vereisen. Aangezien niemand van ons eigenlijk bevoegd is om onze huisdieren te laten braken om zo de giftige stof uit het lichaam van de hond te verwijderen, kan alleen de expertise van onze dierenarts onze hond helpen.

Hetzelfde geldt als uw hond menselijke tandpasta heeft ingeslikt. Naast de xylitol die deze mondverzorgingsproducten bevatten, bevatten ze ook fluoride. Eén manier waarop u dit kunt vaststellen is als uw hond rusteloosheid, kwijlen, braken, verlies van eetlust en stijfheid vertoont. Verspil geen tijd om uw huisdier naar de dierenarts te brengen. Vroeg of laat kan fluoridevergiftiging leiden tot zwakte, ernstige depressie, toevallen en hartfalen.

V: Kan tandpasta voor honden de maag van een hond van streek maken?

A: Sommige hondentandpasta’s kunnen maagklachten veroorzaken. Dit komt meestal voor bij hondentandpasta’s die schurende bestanddelen bevatten, zoals zuiveringszout, kiezelzuur en zelfs kaolien. Omdat deze bestanddelen van nature schuren, kunnen ze ook de maag van uw hond irriteren. Dit kan maagklachten veroorzaken en leiden tot braken of diarree of zelfs beide. Tea tree olie en plantenextracten zijn veilig, hoewel er meldingen zijn van diarree bij het gebruik van dit soort tandpasta voor honden.

Hondentandpasta met enzymen zoals lactoperoxidase en glucoseoxidase, en lysozym, zijn over het algemeen veilig en vriendelijk voor de buik van uw hond. Deze ingrediënten genieten de voorkeur omdat het natuurlijke bestanddelen van het immuunsysteem van de hond zijn. Deze enzymen komen van nature voor in bepaalde delen van het lichaam van de hond, maar vooral in zijn slijmvliezen. Omdat deze worden beschouwd als onderdelen van de natuurlijke samenstelling van de hond, zijn ze van nature veiliger.

V: Hoeveel hondentandpasta is giftig voor een hond?

A: Als u tandpasta voor mensen op de tanden van uw hond gebruikt of als uw hond per ongeluk tandpasta voor mensen binnenkrijgt, zullen er zeker problemen ontstaan. De twee belangrijkste boosdoeners in tandpastavergiftiging bij honden zijn fluoride en xylitol. Hoeveel tandpasta is giftig voor een hond?

Helaas zijn er geen definitieve antwoorden. Van sommige honden is bekend dat ze een hele tube tandpasta voor mensen kunnen inslikken zonder enig onaangenaam voorval. Er zijn echter ook honden die maar een klein beetje tandpasta binnenkrijgen en daar al heftige reacties op krijgen.

In het algemeen moet uw huisdier een hele tube hondentandpasta op hebben om een hartstilstand te krijgen als gevolg van fluoridevergiftiging. Maar aangezien xylitol 100 keer giftiger is dan uw favoriete chocolade als het door honden wordt ingenomen, zou een tube tandpasta van 100 gram met 5 tot 35 procent xylitol genoeg moeten zijn om uw hond naar de eerste hulp te sturen.
honden tanden poetsen

Inhoudsopgave