Hoeveel tanden hebben honden en kunnen ze die verliezen?

Net als bij mensen hebben honden tijdens hun leven twee sets tanden. Puppy’s hebben 28 melktanden, ook wel melktanden of melktanden genoemd. Volwassen honden hebben 42 permanente tanden, ook wel secundaire tanden genoemd.
hoeveel tanden hebben honden

Wanneer krijgen puppy’s hun melktanden?

Puppy’s worden geboren zonder zichtbare tanden. De melktanden beginnen rond de leeftijd van drie weken door het tandvlees naar buiten te komen en normaal gesproken zijn met zes weken alle melktanden aanwezig.

Een gezonde mond is afhankelijk van gezonde tanden. De ideale tijd om te beginnen met het poetsen van de tanden van een puppy begint zodra u uw puppy mee naar huis neemt. Het tandvlees is gevoelig als de tanden doorkomen, dus voorzichtig poetsen is in deze periode belangrijk. Uw dierenarts kan u helpen bij het bepalen van de beste producten en methoden voor gebitsverzorging voor uw puppy.

Gerelateerd: beste honden tandenborstels kopen en review

Wanneer krijgen puppy’s hun blijvende tanden?

Bij puppy’s gaat het hele proces van doorkomen van de tanden relatief snel. Het doorkomen van de tanden begint bij puppy’s als ze ongeveer 3½ tot 4 maanden oud zijn, wanneer de melksnijtanden worden vervangen door blijvende snijtanden. Als ze 6 à 7 maanden oud zijn, hebben de meeste pups al hun volwassen tanden door.

Wat gebeurt er tijdens het doorkomen van de tanden?

Lang voordat de volwassen tanden door het tandvlees breken, beginnen ze zich te ontwikkelen vanuit tandknoppen in de boven- en onderkaak. Naarmate de volwassen tanden zich ontwikkelen, beginnen ze druk uit te oefenen tegen de wortels van de melktanden, waardoor de wortels van de melktanden beginnen te resorberen. Als de wortels zijn doorgebroken, vallen de kronen van de melktanden uit. U kunt deze holle hulzen van melktanden zelfs op de grond of in de bodembedekking van uw puppy vinden, maar heel vaak worden ze zonder nadelige gevolgen ingeslikt terwijl uw puppy aan het eten is.

“Lang voordat de volwassen tanden door het tandvlees komen, beginnen ze zich te ontwikkelen vanuit tandknoppen in de boven- en onderkaak.”

Tijdens het doorkomen van de tandjes kan uw puppy kwijlen, kan hij niet zo stevig eten als gewoonlijk en kan hij geïrriteerd zijn door een gevoelige mond. Bijna alle puppy’s hebben de drang om te kauwen als ze tandjes krijgen. Het is belangrijk dat u alles in het werk stelt om uw puppy’s naar aanvaardbare en veilige voorwerpen te laten kauwen. Sta niet toe dat uw puppy op schoenen, kleren of meubels kauwt. Vermijd harde speeltjes, nylon kluiven, koeienhoeven en ijsblokjes omdat deze de tanden kunnen beschadigen. Geef uw puppy geen (al dan niet gekookte) botten, want die zijn ook te hard om op te kauwen en kunnen leiden tot beschadigde tanden en darmschade als ze worden ingeslikt.

U kunt ook een karakteristieke ademgeur ruiken, bekend als ‘puppy-adem’, die samenhangt met het doorkomen van tandjes. Deze geur is normaal en blijft aanwezig zolang de puppy tandjes krijgt.

Wat is een doorkomende tand?

Wanneer een melktand nog aanwezig is op het moment dat de blijvende tand doorkomt, wordt dit een doorkomende tand genoemd. In dat geval neemt de melktand de plaats in de mond in die bestemd is voor de blijvende tand, waardoor de blijvende tand op een abnormale plaats moet doorkomen. Het eindresultaat is een verdringing van de tanden en mogelijk zelfs een abnormaal contact van de tanden met ofwel de tanden en/of het zachte mondweefsel. Verkeerde stand van de tanden leidt tot een abnormaal gebit.

Welke melktanden worden het vaakst behouden?

De meest voorkomende blijvende tanden zijn de bovenste hoektanden, gevolgd door de onderste hoektanden en vervolgens de snijtanden. Alle melktanden kunnen echter blijvend zijn.

Hardnekkige tanden komen ook vaker voor bij honden van kleine rassen en bij brachycefale rassen (honden met een korte neus of een plat gezicht), zoals Bulldogs, Mopshonden, Boston Terriers en Boxers.

Er kan ook een genetische aanleg zijn voor het ontwikkelen van persisterende melktanden, aangezien dit vaak voorkomt in hondenfamilies.

Welke problemen worden veroorzaakt door blijvende melktanden?

De verdringing die het gevolg is van de blijvende tand en zijn blijvende tegenhanger, vergroot de kans dat voedsel en vuil tussen de tanden vast komen te zitten. Een verhoogde neiging om voedselresten en tandplak op te hopen kan leiden tot problemen zoals tandsteenafzetting, gingivitis en uiteindelijk parodontitis. Bovendien kan traumatisch contact van tanden met andere tanden of met de zachte weefsels in de mond leiden tot pijn en infectie. Tanden die op ongepaste wijze in contact komen met andere tanden kunnen leiden tot abnormale slijtage en verzwakking van de tanden met als gevolg breuk van de tand (of tanden).

Soms kan een blijvende melktand een gebitsblokkade veroorzaken die de normale groei en ontwikkeling van de kaken kan belemmeren.

Als de blijvende melktand een onderhoektand is, wordt de blijvende onderhoektand gedwongen door te komen aan de binnenkant van de blijvende melktand en als de blijvende tand doorkomt, komt deze in contact met het gehemelte, wat pijn en schade veroorzaakt en het eten voor uw hond bemoeilijkt.

Wanneer en hoe worden blijvende tanden behandeld?

Als algemene regel geldt dat geen twee tanden tegelijkertijd op dezelfde plaats mogen staan. Als u een blijvende melktand in de bek van uw puppy opmerkt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts. Doorgaans moeten melktanden snel worden verwijderd (getrokken) om secundaire problemen met de doorkomende blijvende tand te voorkomen.

“Als u een blijvende melktand in de bek van uw puppy opmerkt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts.

Snelle aandacht in deze gevallen zorgt er meestal voor dat de volwassen tanden op de juiste plaats komen te staan. In de meeste gevallen is het niet aan te raden om te wachten tot uw huisdier gecastreerd of gesteriliseerd is. Voor de extractie van de hardnekkige tand is algehele anesthesie nodig. Uw dierenarts zal tijdens het trekken extra voorzichtig zijn om te voorkomen dat de zich ontwikkelende wortels van de nieuwe blijvende tand worden beschadigd.

Wat gebeurt er als de blijvende tand met enige vertraging wordt getrokken?

Als de blijvende melktand niet tijdig wordt getrokken, is het onwaarschijnlijk dat de volwassen tanden zonder orthodontische behandeling op de juiste plaats komen te staan. In deze gevallen, of bij pups met ernstige problemen met de beetanomalie, kan het nodig zijn om selectief andere tanden te trekken of uw hond door te verwijzen naar een veterinaire tandarts-specialist (avdc.org) voor een orthodontische behandeling om de tanden weer op hun plaats te krijgen. Deze behandeling omvat vaak het gebruik van orthodontische hulpmiddelen.

Is er nog iets anders dat ik moet weten?

Naast het regelmatig (dagelijks) poetsen van de tanden is het belangrijk om tot de leeftijd van ongeveer zeven à acht maanden de mond van uw puppy elke week te controleren om er zeker van te zijn dat de tanden normaal groeien. Als u nog melktanden vindt, of als u vermoedt dat uw puppy een afwijkend gebit heeft, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenkliniek voor een grondig mondonderzoek.