Hoe trimt u de nagels van uw hond op een veilige manier

Nagels knippen is een essentieel onderdeel van de verzorging van honden, en het knippen van nagels is een duidelijk teken van de goede gezondheid en hygiëne van uw hond. Professionele trimsalons voeren deze taak uit voor eigenaars die een beetje bang zijn, maar het trimmen van de nagels van honden is een eenvoudige procedure als het goed wordt gedaan.

Omdat het knippen van de nagels voor veel honden een angstige ervaring kan zijn, kunt u het beste al op jonge leeftijd beginnen met het behandelen van de poten en het knippen van de nagels van uw puppy, zodat ze aan het proces gewend raken. Sommige honden zullen op uw schoot of op een tafel gaan zitten terwijl u hun nagels knipt, terwijl andere een zekere vorm van terughoudendheid nodig zullen hebben.

Tip: U kunt het proces leuker maken voor uw hond door ze pindakaas van een lepel te laten likken terwijl u de nagels behandelt.
nagel hond trimmen

Uw hond op zijn gemak stellen

Al na een week kunt u een van die zeldzame honden hebben die het knippen van de nagels helemaal niet erg vindt. Maar als uw pup er iets langer over doet om eraan te wennen, wanhoop dan niet. Wees geduldig, blijf positief en blijf uw pup prijzen en trakteren. Zorg ervoor dat u een veilige, hondvriendelijke tondeuse of slijper gebruikt.

Tip: Het helpt als u de pootjes van uw puppy vanaf de eerste dag regelmatig (zachtjes en vrolijk) aanraakt en vasthoudt, zodat ze niet gevoelig worden voor het aanraken van hun pootjes.

 • Dag 1: Laat je puppy snuffelen aan de nagelknipper of slijper. Geef een traktatie en prijs.
 • Dag 2: Raak de nagelknipper of -slijper lichtjes aan bij elk pootje. Geef een traktatie en prijs.
 • Dag 3: Raak de nagelknipper aan elk pootje aan en knijp in de knipper zodat de puppy het geluid hoort, of zet de slijpmachine aan en laat de puppy de vibratie voelen. Knip niet echt een nagel. Geef een traktatie en prijs.
 • Dag 4: Raak de nagelknipper of -molen opnieuw aan de voeten van uw puppy aan. Geef een traktatie en prijs.
 • Dag 5: Probeer het allerkleinste puntje van één nagel van de voorpootjes te knippen. Doe maar één nagel. Geef veel complimenten en een traktatie als uw puppy het toelaat. Zelfs als hij het toelaat, doe er maar één. Herhaal dit elke dag totdat hij het toelaat en het niet erg lijkt te vinden.
 • Dag 6: Probeer alleen het puntje van twee nagels te knippen.
 • Dag 7: Werk zo verder, en knip elke dag extra nagels bij, totdat u ze allemaal hebt en uw puppy het niet erg vindt. Oefen ook als u een nagel niet hoeft te knippen. Door net te doen alsof u knipt en de handelingen uit te voeren, raakt uw pup gewend aan het hele proces.

De nagels van uw hond trimmen

Er zijn verschillende soorten nageltrimmers voor honden, waaronder scharen, speciaal voor honden ontworpen slijptollen en guillotinetypes. U kunt het type gebruiken waar u zich het prettigst bij voelt, of wat het beste werkt voor uw hond. Het is een goed idee om wat styptisch poeder of een ander stollingspoeder bij de hand te hebben om het bloeden te stoppen voor het geval u een nagel te kort knipt.

“Als je nog nooit eerder de nagels van een hond hebt geknipt, kun je je dierenarts of dierenartsassistent vragen je te leren hoe je dit moet doen,” adviseert Dr. Jerry Klein, hoofd dierenartsassistente van de AKC.

Hier zijn de stappen die je moet volgen om de nagels van je hond op de juiste manier te knippen:

 1. Pak een poot op en plaats uw duim stevig, maar voorzichtig, op het voetzooltje van een teen en uw wijsvinger op de bovenkant van de teen op de huid boven de nagel. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond niet in de weg zit.
 2. Duw uw duim lichtjes naar boven en naar achteren op het kussentje, terwijl u uw wijsvinger naar voren duwt. Hierdoor wordt de nagel verlengd.
 3. Knip alleen het uiteinde van de nagel, dwars door de nagel heen. Knip ook de wolfsklauwen mee, die aan de binnenkant van de poot zitten.
 4. Vermijd het knippen voorbij de kromming van de nagel, anders riskeert u de zogenaamde “quick” te raken (het roze gedeelte van de nagel waar de bloedvaten zich bevinden). Een snee daar is pijnlijk en zal bloeden. Bij honden met donkere nagels moet u letten op een krijtachtige witte ring.

De nagels van uw hond vijlen

Hoe vijl je de nagels van je hond

 • Vijl de nagels van uw hond met een veilig stuk gereedschap.
 • Slijp slechts een klein deel van de nagel van uw hond per keer. Ondersteun de teen van uw hond stevig maar voorzichtig.
 • Slijp over de onderkant van de nagel en dan voorzichtig vanaf de nageltop naar binnen toe, waarbij u de ruwe randen gladstrijkt.
 • Voor een betere controle kunt u de slijper hoger houden, naar de top toe.
 • Houd uw honden op hun gemak en let op eventuele gevoeligheden
 • Als uw hond lang haar heeft, houd het dan uit de buurt van het slijpgereedschap zodat het niet blijft haken.

Het niet knippen van de nagels van uw hond

Regelmatig de nagels onderhouden is meer dan alleen cosmetisch. Ongezonde nagels kunnen pijn veroorzaken, en in zeldzame gevallen, leiden tot onomkeerbare schade aan de hond.

De nagel van een hond bestaat uit de levende roze nagelriem en het harde buitenste materiaal, de nagelriem. De pennagel voorziet de nagel van bloed en loopt door de kern van de nagel. Zenuwen in de pennagel veroorzaken bloedingen en ongemak bij het knippen. Regelmatig knippen van de nagel zorgt ervoor dat de pincet aan het uiteinde terugtrekt. Korte nagels hebben de voorkeur voor het welzijn van de hond en zijn gemakkelijk te onderhouden.

Lange nagels kunnen een gezonde poot in een gespreide voet veranderen en de tractie verminderen, en ze kunnen misvormde voeten veroorzaken en de pezen verwonden over een langere periode. Wanneer de lange nagel de grond raakt, oefent de druk kracht uit op de voet en de beenstructuur. Sommige honden verslijten hun nagels en hoeven ze niet zo vaak te laten knippen.

Hond Nagels Verzorging Essentials

Nageltrimmer hond – Elektrische nagelvijl voor hond en kat – Nageltrimmer huisdier – Gemakkelijke nagel trimmer – nagelvijl huisdier

Nageltrimmer hond - Elektrische nagelvijl voor hond en kat - Nageltrimmer huisdier - Gemakkelijke nagel trimmer - nagelvijl huisdier

Bekijk de dagprijs

Voor huisdieren zijn hun nagels belangrijk. Te lange nagels kan zorgen voor irritatie, pijn en uiteindelijk zelfs gewrichtsproblemen. Natuurlijk wil je dit graag voorkomen en met deze elektrische nagel vijl maken wij dit mogelijk voor u. Het nagel knippen is verleden tijd met deze makkelijke vijl zijn de lange nagels van uw huisdier binnen de kortste keren weer kort en glad. De vijl beschikt over een diamanten vijlkop. Ook zit er een beschermkap zodat u het product veilig kunt gebruiken. Daarnaast is het geluid van de nagelvijl zacht zodat uw huisdier hier niet van schrikt.

Door de hoogwaardige diamanten vijlkop is het gebruik van de vijl stukken veiliger. Ook kun je er veel nauwkeuriger mee werken ten opzichte van een normale vijlkop. Dit verkleint de kans dat er een nagel per ongeluk afbreekt.

Onze nagel trimmer is geschikt voor grote en kleine huisdieren. Door de beschermkap verkleint u het vijl oppervlak voor kleine dieren. Hier zitten twee maten op een voor de allerkleinste huisdieren en een voor de iets grotere. Voor de grote huisdieren kunt u de beschermkap er compleet afhalen. Ook kunt u de vijl op twee verschillende snelheden zetten om zo comfortabel mogelijk te kunnen werken. De sneller stand is geschikt voor dieren met dikkere nagels.

Gerelateerd: Trimtafels voor honden review