Hoe doe je ontwormen hond en puppy’s?

Honden zijn ideale gastheren — voor wormen en andere parasieten, dat wil zeggen. Dieren die snuffelen, slurpen, likken en poepen op hun pad, inclusief vuil, afval en poep, zijn gebonden aan het oppikken van ongedierte. Alle dingen die ze doen met hun mond – bruidegom, kus, worstelen, en andere sociale gewoonten – kan passeren ongewenste gasten aan speelkameraden en metgezellen, hoektand en mens gelijk.
ontwormen hond
Parasieten wurmen zich op een bepaald moment in het leven van de meeste honden. Uw dierenarts kan vermoeden dat er wormen zijn als uw hond diarree heeft of als hij moet overgeven, hoest, kauwt of likt onder zijn staart, kortademig is of gewicht verliest. De symptomen en behandelingen zijn afhankelijk van het type worm en waar deze in het lichaam van uw hond leeft.

Om welke worm gaat het ?

De meeste wormen die honden infecteren — waaronder rondwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen — leven in de darmen, dus dat is de eerste plaats voor uw dierenarts om te kijken.

Als het tijd is voor de jaarlijkse controle van uw hond, of als u of uw dierenarts denkt dat uw hond wormen heeft, geef dan een vers ontlastingsmonster. Schep gewoon wat poep van uw huisdier op, sluit het af in een schoon plastic zakje en breng het naar de afspraak. Als u dat niet kunt doen, kan uw dierenarts tijdens het kantoorbezoek een monster nemen. Ze zullen het onder een microscoop controleren om te zien of er wormen of wormeieren in zitten, en zo ja, wat voor soort.

Hartwormen zijn een ander type hondenvanger dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken of soms zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Deze voetwormen leven in het hart, de longen en de bloedvaten. Muggen dragen het nageslacht van de wormen van het ene naar het andere hondenbloed. De dierenarts zal een bloedtest doen om te zien of uw hond hartwormen heeft.

Laat de wormen de weg naar buiten zien

Er zijn vele veilige manieren om uw hond te ontwormen. Hoe sneller de wormen weg zijn, hoe sneller uw huisdier gezond wordt en zich beter voelt.
wormenkuur hond
Uw dierenarts zal uw hond medicijnen geven via de mond of via een injectie om de wormen te doden. Veel van deze medicijnen worden beschreven als “breed-spectrum”, omdat ze goed zijn voor de behandeling van een breed scala aan parasieten, waaronder wormen die in de darm leven. Ze zijn giftig voor ongedierte, maar veilig voor huisdieren.

Omdat wormen zo vaak voorkomen bij puppies, raden dierenartsen aan om ze voor het eerst te ontwormen als ze 2 tot 3 weken oud zijn. Wormen kunnen voor de geboorte van moeder op baby overgaan of kort daarna, via de melk. Er is meer dan één dosis nodig. De eerste ronde doodt de wormen die er op dat moment zijn. De tweede doodt de wormen die een paar weken later uitkomen. Zelden wil uw dierenarts uw puppy bloed geven, omdat haakwormen bloed uit de darmwand afvoeren, wat bloedarmoede kan veroorzaken.

De behandeling is hetzelfde voor volwassen honden met wormen. Dezelfde soorten medicijnen worden gebruikt, maar uw hond krijgt meer van het medicijn.

Bestrijd hartwormen

Als uw hond hartwormen heeft, moet uw dierenarts bloed afnemen, röntgenfoto’s maken en misschien andere onderzoeken doen om te zien hoe ernstig de infectie is. Alleen al de tests kunnen €1.000 of meer kosten, maar ze zijn noodzakelijk. In eerste instantie zal uw hond worden gestart met maandelijkse hartwormpreventie, samen met een antibioticum en anti-inflammatoire. Een maand later begint de hartwormpreventie. Dit is een sterk medicijn dat alleen door een dierenarts moet worden gegeven. Meestal krijgt uw hond een serie van drie injecties in een periode van 2 maanden.

Maar dat is niet het einde van de behandeling. U moet uw hond rustig en stil houden tot enkele maanden na de injecties. Wanneer hartwormen sterven, breken ze in stukken. Deze brokken kunnen de bloedstroom naar het hart of de longen blokkeren. Wanneer dat gebeurt — en er is een grotere kans dat wanneer het bloed harder pompt, zoals tijdens het sporten — een hond zou kunnen sterven. Uw dierenarts zal u tips geven om ervoor te zorgen dat uw zieke hond rust krijgt, zodat hij veilig kan herstellen.

Zes maanden na de hartwormbehandeling zal uw dierenarts een bloedtest doen om te controleren op wormen. Als ze er nog steeds zijn, heeft uw hond nog een shot nodig. Als ze allemaal weg zijn, gaat u door met het preventieve medicijn voor de rest van het leven van uw hond en test u elk jaar op hartwormen.

Preventie is het beste medicijn

De beste manier om uw huisdier te beschermen is om het ongedierte dat wormen draagt, waaronder vlooien en muggen, onder controle te houden en uw huis en tuin schoon te houden. U doet uzelf ook een plezier, want sommige soorten wormen kunnen aan mensen worden doorgegeven.

Volg deze eenvoudige stappen om wormen af te weren:

  • Zorg ervoor dat uw dierenarts uw hond minstens één keer per jaar controleert op allerlei soorten wormen (twee tot vier keer voor puppy’s).
  • Houd uw hond vrij van vlooien. U kunt vlooienbanden of medicijnen kopen om op de huid van uw hond te leggen. Er zijn ook vlooienbestrijdingsbehandelingen die u uw hond via de mond kunt geven.
  • Haal een recept van uw dierenarts voor het medicijn om hartwormen te voorkomen, en geef het een keer per maand aan uw hond. Sla nooit een dosis over. Vraag uw dierenarts naar een hartwormpreventiemiddel dat elke zes maanden kan worden geïnjecteerd.
  • Oefen de vier P’s: haal (en gooi) Huisdierpoep onmiddellijk op. Ruim minstens wekelijks uw tuin op en schep na uw hond op als u gaat wandelen.
  • Was uw handen vaak, ook nadat u dieren hebt gehuisvest en vooral nadat u hun afval hebt opgehaald.

Als u zich zorgen maakt over het vangen van wormen van honden, laat ze dan niet aan u of uw kinderen likken of kussen. En laat ze op hun eigen bed slapen, niet op het jouwe.