Hoesten bij honden: oorzaken en behandelingen

Het geluid van een hoestende hond doet bij de meeste hondeneigenaren een alarmbelletje rinkelen. Is uw hond ziek? Is hij aan het stikken? Moet u uw dierenarts bellen? Een hond hoesten kan vele oorzaken hebben, waarvan sommige potentieel gevaarlijk zijn. Hier is wat u moet weten over de oorzaken van hoesten bij honden en wat u eraan kunt doen.
hond hoest

Waarom hoesten honden?

Honden verkennen de wereld met hun neus en soms met hun mond. Uw hond komt in contact met allerlei dingen, waaronder stof, ziektekiemen en af en toe een grasstengel. Al deze dingen kunnen hoesten veroorzaken, wat het moeilijk maakt om te bepalen of de hoest van uw hond ernstig is of gewoon het geluid van uw hond die zijn keel schraapt.

Af en toe een hoestje kan normaal hondengedrag zijn en is geen reden tot bezorgdheid. Herhaaldelijk hoesten daarentegen kan een teken zijn van een ernstiger probleem, vooral als er veranderingen zijn in ademhalingsgeluiden of -patronen.

Soorten hondenhoest

Een van de manieren om de mogelijke oorzaken van de hoest van uw hond te beperken, is het vaststellen van het type hoest. Dit is belangrijke informatie voor u om te verzamelen, omdat het uw dierenarts kan helpen een beter geïnformeerde beslissing te nemen over de verzorging van uw huisdier. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Is het een diepe, droge, hoestbui?
  • Is het een hoge, kokhalsachtige hoest?
  • Is het een natte, flegmatieke, vochtige hoest?
  • Is het een diepe, toeterende hoest?
  • Hoest uw hond in zijn slaap?

Elk van deze hoestsoorten duidt op een specifiek probleem. Zorg ervoor dat u het geluid van de hoest beschrijft wanneer u uw dierenarts belt, omdat dit kan helpen bepalen of het een noodgeval is of dat het een besmettelijke ziekte is zoals kennelhoest of het hondengriepvirus.

Gerelateerd herken een zieke hond – de symptomen

Veel voorkomende oorzaken van hondenhoest

Kennelhoest

Een diepe, droge, gierende hondenhoest kan een symptoom zijn van kennelhoest of tracheobronchitis (bovenste luchtwegen, dus niet de longen). Kennelhoest is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie OF een aantal virussen. Normaal veroorzaakt het slechts lichte ziekte en ongemak, maar het kan doordringen tot in de longen en ernstige problemen veroorzaken zoals longontsteking of chronische bronchitis.
hoestende hond
Honden kunnen kennelhoest oplopen in hondenpensions en hondendagverblijven, en op andere plaatsen waar honden samenkomen. Het is normaal gesproken geen ernstige ziekte, maar uw dierenarts kan u medicijnen voorschrijven om de hoest te behandelen en zal u aanraden uw hond uit de buurt van andere honden te houden totdat het besmettelijke stadium voorbij is.

Keelpijn

Een hoge, kokhalsende hoest kan wijzen op irritatie van de bovenste luchtwegen, een infectie of zelfs een gedeeltelijke verstopping. Ofwel heeft uw hond keelpijn, wat secundair kan zijn aan tonsillitis (vrij ongewoon bij honden), secundair aan infecties van de mond, of sinus, of mogelijk een vreemd voorwerp of materiaal dat vastzit in zijn keel en ongemak en keelpijn veroorzaakt. Vreemde voorwerpen in de keel zijn gevaarlijk en verhinderen een goede ventilatie en slikken. Een vreemd voorwerp dat in de slokdarm van uw hond terechtkomt, kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk door een dierenarts worden behandeld.

Problemen met de longen

Een natte, slijmerige “vochtige” hoest kan een symptoom zijn van een probleem met de lagere luchtwegen of longen (longen). Die natte, gorgelende geluiden wijzen erop dat er vocht in de longen van uw hond kan zitten. Anders dan bij andere hoestsoorten is de ademhaling moeizaam, zelfs als de hond niet hoest. Dit rechtvaardigt onmiddellijke veterinaire aandacht, wat betekent dat u uw dierenarts moet bellen en zo snel mogelijk een afspraak met uw hond moet maken.

Longontsteking treft meestal honden met een onontwikkeld of verzwakt immuunsysteem, waaronder jonge pups en oudere honden. Er zijn vele oorzaken van longontsteking bij honden, waaronder bacteriën, virussen, parasieten, schimmels, of aspiratie als gevolg van het inademen van vreemd materiaal na braken of na blootstelling aan giftige stoffen, zoals petroleumdestillaten/benzine, enz.

Instorting van de luchtpijp

Speelgoedrassen lopen een verhoogd risico op het instorten van de luchtpijp. Een van de symptomen van trachea collaps is een toeterende hoest die klinkt als een gans. Dit geluid kan meer uitgesproken worden wanneer uw hond aan zijn halsband trekt, en zwaarlijvige honden lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een trachea collaps. Het kan ook optreden bij warm, vochtig weer tijdens het sporten.

Hartaandoeningen

Er zijn vele vormen van hartaandoeningen bij honden. Wanneer het hart niet goed werkt als pomp, kan vocht zich gaan ophopen in de longen. Dit wordt congestief hartfalen genoemd.

Hondenrassen die gevoelig zijn voor hartaandoeningen, zoals Cavalier King Charles Spaniels, kunnen gaan hoesten naarmate de ziekte vordert. Dit soort hoesten gebeurt vooral als uw hond slaapt of ligt en betekent dat er zich vocht ophoopt rond de longen van uw hond. Dit is een ernstig symptoom, dus praat met uw dierenarts over de behandelingsmogelijkheden voor congestief hartfalen.

Minder vaak voorkomende oorzaken van hondenhoest

De bovenstaande oorzaken van hoesten bij honden zijn allemaal ernstig, maar er zijn nog enkele andere, minder vaak voorkomende oorzaken van hoesten die uw dierenarts misschien wil uitsluiten.

  • Distemper
  • Hartworm
  • Hondengriepvirus
  • Chronische bronchitis
  • Kanker

Hoest bij honden behandelen

Hoest bij honden is meestal goed te behandelen. Voordat uw dierenarts de hoest bij uw hond kan behandelen, moet hij of zij echter een diagnose stellen van de onderliggende oorzaak van de hoest. Dierenartsen stellen een diagnose op basis van een combinatie van tests en klinische symptomen. Uw dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren, naar het hart en de longen van uw hond luisteren, de temperatuur van uw hond meten en zo nodig diagnostische tests uitvoeren om vast te stellen waar uw hond last van heeft.
puppy hoest
Zodra hij de onderliggende oorzaak heeft gevonden, zal uw dierenarts een behandelplan bespreken dat is afgestemd op de unieke behoeften van uw hond en dat zowel het hoesten van uw hond als de onderliggende oorzaak of ziekte behandelt.

Wanneer moet u uw dierenarts bellen over de hoest van uw hond?

Als uw hond hoest, moet u uw dierenarts bellen. Veel van de oorzaken van hondenhoest zijn behandelbaar, maar vereisen allemaal medische aandacht. Hoe sneller u uw hond naar de dierenarts brengt, hoe sneller uw hond zich beter voelt. Vroegtijdige ontdekking van hoest kan ook de prognose voor uw hond verbeteren, vooral bij levensbedreigende ziekten zoals hartwormziekte, hondenziekte en hartaandoeningen.