Kunnen honden verkouden worden

Zelden levensbedreigend, maar altijd irritant, een verkoudheid is gewoon een onderdeel van het leven. Maar hoe zit het met honden? Worden zij ook verkouden?

Honden kunnen infecties oplopen waardoor ze niezen en snotteren, net als wij. De verkoudheidssymptomen van uw hond kunnen echter ook het gevolg zijn van een ernstigere ziekte.
kunnen honden verkouden worden

Wat is een verkoudheid?

Als mensen het hebben over verkoudheid, bedoelen ze eigenlijk een hele reeks virussen. Al deze virussen worden gegroepeerd als verkoudheidsvirussen omdat ze gelijkaardige symptomen veroorzaken, zoals niezen, keelpijn, loopneus en ogen, en algehele malaise. Bij mensen zijn de meest voorkomende virale veroorzakers van verkoudheid het rhinovirus, dat naar schatting meer dan 50 procent van de verkoudheden bij mensen veroorzaakt, en ook het coronavirus, het respiratoir syncytieel virus, het influenza- en het parainfluenza-virus.

De oorzaken van verkoudheid bij honden zijn vergelijkbaar. Er is niet één specifiek virus dat het etiket “verkoudheidsvirus” opgeplakt krijgt. In plaats daarvan kunnen verschillende virussen verkoudheidssymptomen bij honden veroorzaken. Sommige daarvan zijn ernstiger dan andere, en daarom is het belangrijk om de verkoudheidssymptomen bij uw hond met iets meer ernst te behandelen dan een verkoudheid bij uzelf.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid bij honden?

U herkent misschien enkele van uw eigen verkoudheidssymptomen in de symptomen van verkoudheid bij honden.

Veel voorkomende symptomen van verkoudheid zijn onder meer:

  • Niezen
  • Hoesten
  • Loopneus of verstopte neus
  • Waterige ogen

Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van een verkoudheidsvirus, maar ook van ernstiger aandoeningen, zoals kennelhoest, het influenza-virus (hondengriep), het parainfluenza-virus, bronchitis of zelfs hondendistemper.

Als uw hond deze symptomen vertoont, is het het veiligst uw dierenarts te bellen voor advies. Als uw hond ook een verandering in eetlust, koorts, overgeven, diarree of andere veranderingen in het normale gedrag vertoont, kan het zijn dat uw hond aan een ernstiger ziekte lijdt die door een dierenarts moet worden behandeld.

Verkoudheid of Kennelhoest?

Kennelhoest (ook bekend als canine infectieuze tracheobronchitis) is een zeer besmettelijke aandoening van de luchtwegen bij honden. De ziekte dankt haar naam aan de meest voorkomende plaats van overdracht – kennels. In kennels en op andere plaatsen waar grote aantallen honden samenkomen, kunnen honden gemakkelijk virussen oplopen en overdragen. Kennelhoest is behandelbaar en de meeste honden herstellen, maar kan ernstigere gevolgen hebben bij puppies en honden met een verzwakt immuunsysteem.

Het meest kenmerkende van kennelhoest is de droge, toeterende hoest die honden ontwikkelen. Sommige mensen vergelijken het met het geluid van een toeterende gans.

Andere symptomen van kennelhoest zijn niezen, een loopneus, lusteloosheid, verminderde eetlust en lage koorts. Aangezien veel van deze symptomen ook kunnen voorkomen bij honden met een verkoudheid, is het belangrijk om altijd uw dierenarts te raadplegen.

Zijn er andere oorzaken van verkoudheidssymptomen?

Virussen zijn niet de enige oorzaken van verkoudheidssymptomen zoals hoesten, niezen, of loopneus en -ogen. Hoesten kan ook het gevolg zijn van een bacteriële of parasitaire infectie, zoals hartwormen en spoelwormen. Schimmelinfecties en allergieën kunnen ook verkoudheidsachtige symptomen veroorzaken en kunnen leiden tot beschadiging van het longweefsel en mogelijk longontsteking.

Hoe wordt een verkoudheid bij de hond behandeld?

Als u vermoedt dat uw hond verkouden is, is het eerste wat u moet doen uw dierenarts bellen. Hoewel een lichte verkoudheid waarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid is, is het zeer belangrijk dat u andere oorzaken van de symptomen van uw hond uitsluit.

Uw dierenarts zal uw hond lichamelijk onderzoeken om naar zijn hart en longen te luisteren en kan voorstellen een reeks diagnostische tests uit te voeren om er zeker van te zijn dat uw hond geen ernstigere aandoening heeft. Röntgenfoto’s, ontlastingsonderzoek en bloedonderzoek kunnen helpen de oorzaak van de verkoudheidssymptomen van uw hond te isoleren en leiden tot het beste behandelplan voor uw hond.

De behandeling van de verkoudheid van uw hond is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Lichte verkoudheid gaat meestal vanzelf over, maar als de verkoudheid van uw hond een infectie blijkt te zijn, zoals kennelhoest, zal uw dierenarts een behandelingsprotocol aanbevelen dat rust, antibiotica voor secundaire infecties, hoestonderdrukkende middelen en vocht kan omvatten, vooral als uw hond een puppy of een immuungecompromitteerde hond is.

Kunnen honden verkouden worden door mensen?

De kans dat honden een verkoudheid van mensen krijgen is uiterst klein. De virussen die bij mensen en honden verkoudheidsverschijnselen veroorzaken, springen zelden van de ene soort op de andere over, dus u kunt gerust uw hond de snotneus bezorgen.

U zult waarschijnlijk ook geen verkoudheid oplopen van uw hond, maar andere honden in het huishouden of in de buurt kunnen wel het risico lopen het virus op te lopen dat de verkoudheid van uw hond veroorzaakt, dus neem het zekere voor het onzekere en houd uw hond uit de buurt van andere honden tot hij zich beter voelt.

Kunt u voorkomen dat uw hond verkouden wordt?

Helaas, er is geen vaccin voor de gewone hond verkoudheid, net zoals er geen vaccin voor de menselijke verkoudheid, dankzij het grote aantal virussen die verkoudheid symptomen kunnen veroorzaken.

Voor sommige oorzaken van verkoudheidssymptomen bestaan echter wel vaccins. De vaccins tegen kennelhoest, hondenziekte en hondeninfluenzavirussen kunnen het risico dat uw hond deze ziekten oploopt helpen verminderen. Dierenartsen raden over het algemeen aan alle honden te vaccineren tegen het hondenziektevirus. Bespreek met uw dierenarts of hij of zij nog andere vaccins aanbeveelt om uw hond gezond te houden.

Als hondeneigenaar kunt u ook uw ogen en oren openhouden voor meldingen van uitbraken van hondenziekten in uw omgeving en in die perioden vermijden uw hond mee te nemen naar plaatsen waar andere honden samenkomen.

Gerelateerd artikel: Onderkoeling bij Honden: Hoe Koud is Te Koud?