Alvleesklierontsteking bij de hond – Symptomen, oorzaken & behandeling

Belangrijkste punten

 • Alvleesklierontsteking bij honden is mogelijk levensbedreigend – weet op welke symptomen u moet letten.
 • Als u vermoedt dat uw hond alvleesklierontsteking heeft, is een snel telefoontje naar de dierenarts van vitaal belang.
 • Er zijn een aantal oorzaken en risicofactoren die pancreatitis kunnen veroorzaken, hoewel het vaak uit het niets lijkt te komen.

Pancreatitis bij honden is een van die aandoeningen waarover baasjes moeten worden geïnformeerd voordat ze toeslaan, omdat de waarschuwingssignalen in eerste instantie niet altijd duidelijk zijn, de symptomen kunnen worden aangezien voor iets minder ernstigs, en toch is het potentieel levensbedreigend. De medische definitie van alvleesklierontsteking is eenvoudig: “ontsteking van de alvleesklier.” Maar zoals bij alle ernstige aandoeningen, komt er meer bij kijken.

Omdat het gevaarlijk is, moet een vermoed geval van alvleesklierontsteking zo snel mogelijk door een dierenarts worden behandeld en niet met “doe-het-zelf” behandelingen. Zoals met alle medische problemen, is zelfs de beste online bron geen vervanging voor de medische begeleiding door uw dierenarts.

Alvorens in te gaan op de details van pancreatitis, laten we eerst de “ititis” wegnemen en het kleine maar vitale orgaan zelf uitleggen:

De alvleesklier is verantwoordelijk voor het vrijgeven van enzymen die helpen bij de spijsvertering. Als het orgaan normaal werkt, worden de enzymen pas actief als ze de dunne darm bereiken. Bij een hond met pancreatitis echter, worden de enzymen actief wanneer ze vrijkomen, waardoor de pancreas en het omliggende weefsel en andere organen ontsteken en beschadigd raken. Volgens het Whole Dog Journal kunnen de enzymen zelfs de alvleesklier zelf gaan verteren, wat bij uw hond extreme pijn veroorzaakt.
alvleesklierontsteking bij honden

Klassieke tekenen van alvleesklierontsteking bij honden

 • Gebogen rug
 • Herhaaldelijk braken (ofwel meerdere keren binnen een paar uur of periodiek gedurende meerdere dagen)
 • Pijn of opgezette buik (de hond ziet er ongemakkelijk of opgeblazen uit)
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Uitdroging
 • Zwakte/lethargie
 • Koorts

Als uw hond een van deze symptomen vertoont, en slechts zelden, moet u haar in de gaten houden. Maar als ze meerdere symptomen tegelijk vertoont, en herhaaldelijk, is een snel telefoontje naar de dierenarts van vitaal belang.

Uitdroging en alvleesklierontsteking bij honden

Uitdroging is het gevolg van een groter vochtverlies dan vochtinname. Diarree of braken kunnen uitdroging veroorzaken, maar deze verschijnselen samen veroorzaken een groter vochttekort en uitdroging omdat de vochtinname (drinken) van de hond het vochtverlies niet kan bijhouden. Als de diarree bloederig wordt, verergert de toestand en kan de uitdroging een noodsituatie worden.

Andere factoren zoals koorts vereisen een verhoogde vochtinname en kunnen leiden tot uitdroging, samen met andere metabolische problemen zoals nierziekte, enz.

Bloed in de ontlasting van een hond duidt op een loslatende en aanzienlijke ontstekingsreactie die de aandacht van een dierenarts vereist, maar het kan veroorzaakt worden door een veelheid van factoren, van zweervorming tot parasieten. Uitdroging is een ernstige aandoening die tot de dood kan leiden. Het is een noodgeval en vereist onmiddellijke diergeneeskundige zorg.

Elke lethargische hond die geen water drinkt of geen water kan vasthouden, moet verdacht worden van uitdroging en door een dierenarts worden onderzocht. Droge slijmvliezen (zoals tandvlees) kunnen een snelle manier zijn om uitdroging vast te stellen, maar zoals altijd, bij twijfel, raadpleeg uw dierenarts.

Oorzaken van pancreatitis bij honden

Er zijn een aantal oorzaken en risicofactoren die een alvleesklierontsteking kunnen veroorzaken. Hoewel de aanval vaak schijnbaar uit het niets opduikt. Daaronder zijn:

 • Een vetrijk dieet
 • Dit is een belangrijke oorzaak van alvleesklierontsteking, vooral bij een hond die in één keer een grote portie vetrijk voedsel binnenkrijgt
 • Een voorgeschiedenis van onbesuisde voeding (een medische term voor zeggen dat uw hond alles eet)
 • Zwaarlijvigheid
 • Hypothyreoïdie (of andere endocriene aandoeningen)
 • Ernstig trauma
 • Diabetes mellitus
 • Bepaalde medicijnen of andere toxines
 • Deze omvatten cholinesteraseremmers, calcium, kaliumbromide, fenobarbital, l-asparaginase, oestrogeen, salicylaten, azathioprine, thiazidediuretica, en vinca-alkaloïden.
 • In sommige gevallen kan er sprake zijn van een genetische predispositie. Bepaalde rassen of soorten honden worden in verband gebracht met een hoger risico op pancreatitis, zoals dwergschnauzers en sommige van de kleinere speelgoed- en terrierrassen.

Meer over die vetten: Vooral menselijke voeding is gevaarlijk, maar zelfs vetrijke hondenvoeding kan alvleesklierontsteking veroorzaken. Waakzaamheid van de eigenaar is dus vooral geboden rond de feestdagen en andere feestelijke gelegenheden – er kunnen goedbedoelende gasten komen die je maatje een vet stuk lam geven, of een schaal met boterachtige koekjes die binnen het bereik van een gretige snuit worden achtergelaten. De dag na Thanksgiving staat bekend om meer dan alleen koopjes op Black Friday. Het is een van de drukste dagen van het jaar met bezoeken aan de dierenarts in verband met pancreatitis.

Het komt erop neer dat als uw hond tekenen van buikpijn vertoont, het ergste wat u kunt doen hem vet te eten geven. Dit is een van de vele redenen waarom het niet aan te raden is uw hond tafelresten te geven, hoe verleidelijk dat ook is.

Hoe stelt een dierenarts de diagnose alvleesklierontsteking bij de hond?

 • De medische voorgeschiedenis van uw hond
 • Bloedonderzoek om de pancreasenzymen te meten
 • Lichamelijk onderzoek van de maag, het tandvlees, het hart en de temperatuur
 • Röntgenfoto’s of echografie, om andere oorzaken uit te sluiten
 • Dunne naald aspiratie van de alvleesklier

Wat is het verschil tussen acute en chronische alvleesklierontsteking?

Acute pancreatitis
Een acute aanval van alvleesklierontsteking betekent dat deze plotseling optreedt, zonder dat de aandoening zich eerder heeft voorgedaan. Het kan levensbedreigend worden voor andere organen als de ontsteking zich uitbreidt.

Chronische pancreatitis
Een chronische aandoening is een aandoening die zich in de loop van de tijd, langzaam en vaak zonder symptomen heeft ontwikkeld. Deze aandoening kan het gevolg zijn van herhaalde perioden van acute alvleesklierontsteking.

Zowel de acute als de chronische vorm kunnen ernstig of mild zijn, en beide resulteren in pijn.

Behandeling en behandeling van alvleesklierontsteking bij de hond

Er is geen speciale behandeling voor acute alvleesklierontsteking. Eerst en vooral moet de pijn van uw hond onder controle worden gehouden, en vroegtijdig ingrijpen om verdere complicaties te voorkomen is essentieel. De meest voorkomende opties voor behandeling en beheer zijn:

 • Intraveneuze (IV) vloeistoftherapie bij ernstige pancreatitis
 • Intensieve controle van een verslechterende toestand
 • Antiemetica voor braken (om uitdroging te voorkomen)
 • Rust van de alvleesklier (geen voedsel en water gedurende 24 uur)
 • Behandeling op lange termijn omvat:
 • Waakzame controle van vetinname – geen tafelresten toegestaan!
 • Gebruik van een voorgeschreven dieet van maag-darm-ondersteunende vetarme, of zeer vetarme, voeding.
 • Geef kleinere, frequentere maaltijden in plaats van één grotere maaltijd
 • Laat het amylase- en lipasegehalte regelmatig door een dierenarts controleren

Kunnen supplementen worden gebruikt om pancreatitis bij honden te voorkomen of te beheersen?

Het is belangrijk te herhalen dat alvleesklierontsteking een ernstige aandoening is, dus huismiddeltjes mogen niet worden gebruikt in plaats van ingrijpen door de dierenarts. Sommige dierenartsen zijn echter van mening dat spijsverteringsenzymsupplementen met pancreatine sommige (niet alle) honden kunnen helpen door het werk van de alvleesklier te verminderen en de afscheiding van de alvleesklier te remmen. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in zowel vrij verkrijgbare als voorgeschreven vorm.

Visolie kan op het eerste gezicht contra-intuïtief lijken, vanwege het hoge vetgehalte, maar het kan daadwerkelijk helpen bij het verlagen van het lipidengehalte in het bloed. Studies suggereren dat een hoge dosis visolie (ongeveer 1.000 mg. per 10 pond lichaamsgewicht voor honden met een hoog lipidengehalte; ongeveer de helft van die hoeveelheid voor honden met een normaal lipidengehalte) nuttig is voor honden met acute pancreatitis. Als u visolie gebruikt, voeg dan ook 5 tot 10 IE vitamine E toe.

Er zijn studies bij mensen gedaan die suggereren dat vitamine E (met selenium), vitamine C, betacaroteen en methionine kunnen helpen pancreatitis te voorkomen. Omgekeerd blijkt uit een ander onderzoek bij mensen dat probiotica acute alvleesklierontsteking kunnen verergeren.

Overleg altijd met uw dierenarts voordat u supplementen aan uw huisdier geeft.

Conclusie

Zoals Uitgelaten Hond het verwoordt, ” alvleesklierontsteking is als een familielid dat maar niet weg wil gaan: Zelfs als ze weg zijn, blijft de gedachte aan hun terugkeer in je achterhoofd rondspoken”. Helaas, als een hond eenmaal een aanval van pancreatitis heeft gehad, is de kans op herhaling groot. Je beste verdediging tegen een herhaling van deze ongewenste indringer is een tweeledige aanpak: Kijk uit naar de waarschuwingssignalen en controleer de dingen die u kunt. Laat uw hond niet zwaarlijvig worden (lichaamsbeweging is goed voor u beiden), volg de voedingsinstructies van uw dierenarts strikt op en dien, indien van toepassing, de medicatie voor uw hond trouw toe.

Milde gevallen van alvleesklierontsteking hebben meestal een goede prognose. Ernstige gevallen hebben een meer onzekere prognose, vanwege de kans op systemische complicaties. Maar als waakzame, verantwoordelijke en vooral goed geïnformeerde hondeneigenaar weet u nu wat u kunt doen om het risico op pancreatitis te verkleinen, hoe u het kunt herkennen als het toch toeslaat, en hoe u het in de toekomst onder controle kunt houden.

Gerelateerd artikel: Kunnen honden verkouden worden?