Mogen honden vleesbotten eten ?

Nieuwe hondeneigenaren hebben vaak vragen over wat ze hun pups te eten moeten geven. Een van de meest gestelde vragen is: “Mag mijn hond een restje biefstukbotten eten? Je zou in de verleiding kunnen komen om hem een overgebleven T-Bone te voeren, vooral als er nog stukjes vlees en vet aan zitten. Er is enige discussie onder deskundigen over de vraag of honden wel of geen botten mogen eten. De ene opvatting is dat honden in het wild botten aten en dat het voor het dier geen kwaad kan om ze te eten, mits ze rauw zijn. De andere opvatting is dat je honden nooit gekookte, rauwe of andere botten moet geven, omdat ze mogelijk meer kwaad dan goed doen.

Rauwe vleesbotten

mag een hond vleesbotten eten
Veel mensen die hun honden rauw voeren, ook wel BARF (Bones and Raw Food) genoemd, beweren dat botten met vlees en wat vet eraan veilig zijn voor honden omdat ze licht verteerbaar zijn en niet splinteren zoals gekookte botten. Enkele populaire soorten botten voor rauwe voeding zijn runderstaarten of nekken van gevogelte en zijn meestal verkrijgbaar bij uw plaatselijke slager. Een nadeel van rauwe botten is dat ze drager kunnen zijn van bacteriën zoals salmonella of e-coli en binnen een paar dagen kunnen bederven als ze niet worden gegeten.

Vermijd botten die al in kleinere stukken zijn gesneden, want die vormen een directer verstikkingsgevaar. Wees je ervan bewust dat elk bot een verstoorde spijsvertering bij de hond kan veroorzaken.
Gekookte botten Gekookte, broze botten zullen eerder splinteren, wat kan leiden tot gebroken tanden en een mogelijke perforatie van de darm of de keel, zowel op de heenweg als op de terugweg als de hond moet braken.

Gerelateerd: beste hondenbot of kauwbot voor je hond kopen

Dierenartsen melden ook dat honden die botten eten het risico lopen geopereerd te moeten worden om verstoppingen in de darmen te verwijderen. Elk bot moet alleen onder toezicht worden gegeven, zodat u kunt controleren of het bot in gevaarlijk kleine stukjes breekt. Als dit gebeurt, kunt u de hond om de rest van het bot vragen (want u hebt hem het commando “geven” al geleerd – toch?). Het vinden van een alternatief voor een potentieel gevaarlijke situatie is altijd in het belang van u en uw hond in plaats van het aan het toeval over te laten. Als uw hond tijdens het eten in de problemen komt, raden wij u aan hem zo snel mogelijk naar uw plaatselijke dierenarts te brengen.

We krijgen veel vragen van bezorgde hondeneigenaren over wat wel en niet veilig is voor hun hond om te eten. Vragen variëren van voor de hand liggende tot de trendy (“Mogen honden quinoa eten?“) Bekijk meer “Mogen honden … eten” artikelen om te zien welke andere voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor uw hond, met inbegrip van kersen, avocado’s, en uien.