Diabetes bij honden: Symptomen, oorzaken en behandeling

Diabetes is een chronische ziekte die zowel honden en katten als andere dieren (waaronder apen, varkens en paarden) en mensen kan treffen. Hoewel diabetes niet te genezen is, kan het wel met succes worden behandeld.

Diabetes mellitus, of “suikerziekte”, is de vorm van suikerziekte die het vaakst bij honden voorkomt. Het is een stoornis van de stofwisseling. Met stofwisseling wordt bedoeld de manier waarop het lichaam voedsel omzet in energie.

Om te begrijpen wat suikerziekte is, helpt het om iets van dit proces te begrijpen.

Het verband tussen glucose en insuline

De omzetting van voedingsstoffen in energie om de lichaamscellen van energie te voorzien, is een voortdurend samenspel van twee dingen:
Diabetes bij honden

 • Glucose: essentiële brandstof voor de lichaamscellen. Wanneer voedsel wordt verteerd, breekt het lichaam een deel van de voedingsstoffen af tot glucose, een soort suiker die een essentiële bron van energie is voor bepaalde lichaamscellen en organen. De glucose wordt vanuit de darmen opgenomen in het bloed, dat de glucose vervolgens door het hele lichaam vervoert.
 • Insuline: verantwoordelijk voor de brandstoftoevoer. Ondertussen geeft een belangrijk orgaan naast de maag, de pancreas genaamd, het hormoon insuline af in het lichaam. Insuline fungeert als een “poortwachter” die cellen opdraagt glucose en andere voedingsstoffen uit de bloedbaan te halen en deze als brandstof te gebruiken.

Wat is diabetes?

Bij diabetes werkt de verbinding tussen glucose en insuline niet zoals het hoort. Diabetes komt bij honden in twee vormen voor:

 • Insuline-deficiëntie diabetes-Dit is wanneer het lichaam van de hond niet genoeg insuline produceert. Dit gebeurt wanneer de alvleesklier beschadigd is of anderszins niet goed functioneert. Honden met deze vorm van diabetes hebben dagelijkse injecties nodig om de ontbrekende insuline te vervangen. Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes bij honden.
 • Insulineresistentie-diabetes-Dit is wanneer de alvleesklier wel wat insuline produceert, maar het lichaam van de hond de insuline niet naar behoren gebruikt. De cellen reageren niet op de “boodschap” van de insuline, zodat de glucose niet uit het bloed en in de cellen wordt getrokken. Deze vorm van diabetes komt vooral voor bij oudere, zwaarlijvige honden.

Ook loopse of drachtige teven kunnen tijdelijk insulineresistentie ontwikkelen.

Schade veroorzaakt door diabetes: Een dubbele whammy

Wat voor soort diabetes het ook is, de negatieve effecten op het lichaam zijn hetzelfde. In de bloedbaan van de hond hoopt zich een overmaat aan suiker op, maar de lichaamscellen die deze suiker nodig hebben, kunnen er niet bij.

De “slechte” effecten die diabetes in het lichaam van de hond veroorzaakt, zijn dus tweeledig:

 • Cellen hebben geen vitale “brandstof” meer. Spiercellen en bepaalde orgaancellen worden verstoken van de glucose “brandstof” die ze nodig hebben voor energie. Als reactie hierop begint het lichaam zijn eigen vetten en eiwitten af te breken om als alternatieve brandstof te gebruiken.
 • Een hoog suikergehalte in de bloedbaan beschadigt veel organen. Zonder insuline om de glucose in de bloedbaan om te zetten in brandstof, stapelen hoge glucoseniveaus zich op in het bloed. Helaas werkt deze abnormale bloedchemie als een soort vergif en veroorzaakt uiteindelijk schade aan meerdere organen. Dit omvat vaak schade aan de nieren, ogen, hart, bloedvaten of zenuwen.

Wat zijn de Symptomen van Diabetes bij Honden?

Vroege tekenen. De eigenaar zal soms bepaalde symptomen opmerken die vroege tekenen van diabetes kunnen zijn:

 • Overmatige dorst. De hond kan vaak drinken en de waterbak vaker legen.
 • Verhoogd urineren. De hond kan vragen om vaak naar buiten te mogen en kan “ongelukjes” in huis krijgen. Verhoogd urineren (en verhoogde dorst) gebeurt omdat het lichaam probeert zich te ontdoen van overtollige suiker door het via de urine naar buiten te sturen, samen met water dat zich bindt aan de suiker.
 • Gewichtsverlies. De hond kan vermageren ondanks het eten van normale porties. Dit komt doordat de hond de voedingsstoffen uit zijn voedsel niet efficiënt omzet.
 • Verhoogde eetlust. De hond kan voortdurend erg hongerig zijn omdat de lichaamscellen niet alle glucose krijgen die ze nodig hebben, ook al eet de hond een normale hoeveelheid.

Gevorderde symptomen. In meer gevorderde gevallen van diabetes kunnen de symptomen meer uitgesproken worden en bestaan uit:

 • Verlies van eetlust
 • Gebrek aan energie
 • Gedeprimeerde houding
 • Overgeven

Bedreigingen voor de gezondheid. Ongecontroleerde diabetes kan leiden tot verwoestende gevolgen voor het lichaam van de hond, en daarom zijn vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling van cruciaal belang. De gevolgen van diabetes voor de gezondheid van de hond kunnen zijn:

 • Cataract (wat leidt tot blindheid)
 • Vergrote lever
 • Urineweginfecties
 • Aanvallen
 • Falen van de nieren
 • Ketoacidose, een mogelijk levensbedreigende acute aandoening die gepaard kan gaan met een snelle ademhaling, uitdroging, lethargie, braken of een zoet ruikende adem; kan worden veroorzaakt door factoren zoals stress, chirurgie, vasten, infectie, of een onderliggende gezondheidstoestand in combinatie met een laag insulineniveau. Eigenaars van diabetische dieren moeten altijd ketonen-teststaafjes bij de hand hebben en de urine van hun hond testen als een van de bovenstaande verschijnselen zich voordoet. Als de urine van de hond positief reageert op ketonen, moet onmiddellijk een dierenarts voor spoedgevallen worden gebeld.

Diagnose

Uw dierenarts kan eenvoudige tests doen om op suikerziekte te controleren, waaronder het testen op overmatige glucose (suiker) in het bloed en de urine. Bloedonderzoek kan ook andere indicaties van diabetes aantonen, zoals hoge leverenzymen en een verstoord elektrolytenevenwicht.

Hoe sneller de diagnose diabetes wordt gesteld en met de behandeling wordt begonnen, hoe groter de kans op een normaal leven voor het dier.

Waardoor kan een hond risico lopen op suikerziekte?

 • Leeftijd. Hoewel diabetes op elke leeftijd kan voorkomen, komt het meestal voor bij honden van middelbare leeftijd tot senioren. De meeste honden die suikerziekte ontwikkelen zijn 5 jaar of ouder wanneer de diagnose wordt gesteld.
 • Geslacht. Niet-gecastreerde vrouwelijke honden hebben twee keer meer kans op diabetes dan mannelijke honden.
 • Chronische of herhaalde pancreatitis. Chronische of herhaalde pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) kan uiteindelijk leiden tot uitgebreide schade aan dat orgaan, wat resulteert in diabetes.
 • Zwaarlijvigheid. Zwaarlijvigheid draagt bij tot insulineresistentie en is een risicofactor voor pancreatitis, wat kan leiden tot suikerziekte.
 • Steroïde medicijnen. Deze kunnen bij langdurig gebruik diabetes veroorzaken.
 • Ziekte van Cushing. Bij de ziekte van Cushing produceert het lichaam inwendig te veel steroïden, dus deze aandoening kan ook diabetes veroorzaken.
 • Andere gezondheidsproblemen. Van sommige auto-immuunziekten en virale aandoeningen wordt ook gedacht dat ze diabetes kunnen veroorzaken.
 • Genetica. Diabetes kan bij elk ras of gemengd ras voorkomen, en het lijkt erop dat genetica een rol kan spelen bij een verhoogd of verlaagd risico. Een studie uit 2003 wees uit dat gemengde rassen over het algemeen niet minder vatbaar zijn voor diabetes dan raszuivere rassen. Onder de raszuivere dieren verschillen de rassen in gevoeligheid, sommige met een zeer laag risico en andere met een hoger risico. Sommige rassen met een hoger risico zijn dwergpoedels, Bichons Frises, mopshonden, teckels, dwergschnauzers, Puli, Samojeden, Keeshonden, Australische Terriers, Fox Terriers, Cairn Terriers, en Beagles.

Behandeling van suikerziekte bij honden

 • Dieet. Uw dierenarts zal u adviseren wat het beste dieet is voor uw diabetische hond. Meestal zal dit eiwitten van goede kwaliteit bevatten, evenals vezels en complexe koolhydraten die helpen om de opname van glucose te vertragen. Uw dierenarts kan ook een dieet met een relatief laag vetgehalte aanbevelen.
 • Lichaamsbeweging. Om plotselinge pieken of dalen in de glucosespiegel te helpen voorkomen, is het bijzonder belangrijk dat honden met diabetes een matige maar consistente bewegingsroutine aanhouden.
 • Injecties. De meeste honden met diabetes hebben dagelijks injecties met insuline onder de huid nodig, iets wat de eigenaar zal moeten leren. Hoewel het begrijpelijk is dat men hier huiverig voor is, is het niet zo moeilijk als het misschien klinkt. Het kan een snelle en gemakkelijke dagelijkse routine worden die helemaal niet traumatisch is voor zowel hond als eigenaar.

De diabetes van uw hond controleren en beheren

Hoewel sommige gevallen een grotere uitdaging vormen, kan diabetes bij honden meestal zonder complicaties succesvol worden beheerd. Van het geven van injecties tot het dagelijks controleren van de glucosespiegels, u speelt de hoofdrol in de verzorging van uw hond, en uw inzet om de dagelijkse injecties en controles bij te houden is uiterst belangrijk.

Uw dierenarts zal met u samenwerken om het beste beheersplan voor uw hond te bepalen. In het begin van de behandeling kan dit betekenen dat u regelmatig naar de kliniek moet om te testen en de medicatie aan te passen, maar hopelijk komt u snel tot de juiste combinatie van medicatie, dosering, dieet en thuiscontrole waarmee u de bloedsuikerspiegel van uw hond constant onder controle kunt houden en hem kunt helpen een volwaardig, gelukkig leven te leiden.

Het diabetesmanagementplan voor uw hond dat uw dierenarts heeft opgesteld, zal waarschijnlijk informatie bevatten over:

 • insuline-medicatie voor uw hond en hoe u de injecties moet geven
 • dieet- en bewegingsadviezen
 • een dagelijks glucosemonitoringsysteem dat het beste werkt voor uw hond
 • waarschuwingssignalen om op te letten

Als bij uw huisdier diabetes wordt vastgesteld, hoeft u niet in paniek te raken. Met goede veterinaire hulp, moet u in staat zijn om de juiste zorg voor uw huisdier te bieden en ervoor te zorgen dat jullie beiden nog vele gelukkige jaren samen zullen hebben.

Opmerking: Bovenstaande informatie is bedoeld om u te informeren over hondendiabetes en is niet bedoeld om de plaats in te nemen van een diagnose van een dierenarts. Als u vragen of zorgen heeft over de gezondheid of mogelijke symptomen van uw hond, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.