Populairste middelgrote hondenrassen

Tussen kleine schoothondjes en grote viervoeters bevinden zich de middelgrote hondenrassen. Hier zijn de 22 populairste honden die niet té klein of té groot zijn.

De hond is waarschijnlijk een van de diersoorten met de grootste verschillen in grootte en gewicht. Hoewel het algemeen bekend is dat er enkele reuzenhondenrassen zijn en andere die echt heel klein zijn, valt de overgrote meerderheid ergens daartussenin.

Noch te klein, noch te groot, deze middelgrote rassen hebben vele kwaliteiten en zijn geschikt voor een groot aantal mensen – dat is waarschijnlijk de reden waarom er zo veel van zijn.
middelgrote populairste hondenrassen
Hier volgt een (noodzakelijkerwijs niet-uitputtende) presentatie van 20 hondenrassen van gemiddelde grootte.

Wat is een middelgrote hond?

Aangezien er een groot verschil is in gewicht en grootte tussen honden onderling, is het niet eenvoudig om precies te definiëren wat een middelgrote hond is.

Inderdaad, terwijl de kleinste hondenrassen minder dan 20 cm schofthoogte hebben en niet meer dan 3 kg wegen op de weegschaal, bereiken de grootste bijna een meter hoogte en wegen gemakkelijk 80 kg…

In het algemeen kunnen middelgrote rassen echter worden gedefinieerd als rassen met een gewicht tussen 20 en 40 kg en/of een schofthoogte tussen 30 en 60 cm. Dit is echter een enigszins ruime definitie, want er zijn tientallen of zelfs honderden rassen die aan deze criteria voldoen en derhalve als middelgroot kunnen worden beschouwd.

In feite zijn het de rassen met een opvallende grootte (zeer groot of zeer klein) die de meeste aandacht trekken, maar zij zijn in feite in de minderheid binnen de hondenpopulatie.

1. Australische Cattle Dog

Australische Cattle Dog
De naam geeft duidelijk aan dat het een veedrijver betreft, toch zijn het gezellige gezinshonden die niet per definitie op een boerderij met vee hoeven te leven. Het zijn wel actieve honden die je regelmatig beweging zult moeten gunnen. Het zijn geen agressieve honden maar hebben wel goede training nodig om ze niet uit hun slof te doen schieten, want ze hebben een enigszins onrustig karakter. Door ze in een rustige omgeving te trainen en de grenzen te bepalen kunnen ze ook omgaan met andere honden.

De lengte van de Australische Cattle Dog ligt tussen 43 en 51 cm en het gewicht varieert tussen 23 en 37 kilo.

2. Australische Herder


De landgenoot van de Cattle Dog is wat rustiger van aard en zal na een afstandelijke introductie snel heel aanhankelijk worden. Ze kunnen overweg met andere dieren zolang deze herder opgroeit rond dieren. Het is een levendig hondenras dat rustig overkomt maar wel regelmatig lekker buiten moet kunnen ravotten. Deze trouwe metgezel laat je nooit in de steek.

De lengte van de Australische Herder ligt tussen 47 en 60 cm en het gewicht varieert tussen 22 en 30 kilo.

3. Basenji

Basenji
Regelmatig kiezen mensen voor een Basenji omdat het een is hondenras dat niet blaft. Toch is het een niet direct een hond voor op een klein appartement. Daar is dit ras eigenlijk iets te groot voor en deze honden zullen hun emoties tonen met huilen, janken en andere geluiden. Verder behoort de Basenji tot de hypoallergene honden omdat de vacht nauwelijks verhaart en je zult deze hond ook nauwelijks ruiken.

De lengte van de Basenji ligt tussen 40 en 43 cm en het gewicht varieert tussen 9 en 12 kilo.

4. Bedlington Terriër

Bedlington Terriër
Deze voormalige jachthond is tegenwoordig vooral een trouwe familiehond die goed om kan gaan met het hele gezin. Ook met andere dieren zolang ze hier op een vroeg moment mee in aanraking komen. Het blijven jachthonden dus let op met bijvoorbeeld knaagdieren in huis. Geef de Bedlington Terriër voldoende beweging om wat energie kwijt te kunnen raken, dan blijft de hond thuis rustig.

De lengte van de Bedlington Terriër ligt tussen 38 en 43 cm en het gewicht varieert tussen 8 en 10 kilo.

5. Border Collie

Border Collie
Niemand zal de Border Collie een moeilijke hond noemen, mits ze een goede training krijgen. Want deze veedrijvers houden van zekerheid, en zijn enorm trouw aan hun baasje. Ze kunnen goed overweg met andere honden mits ze van een ander ras zijn. Anders kunnen ze wat opstandig worden. Ze luisteren goed, ook tijdens het uitlaten. Geef ze dan ook voldoende gelegenheid om te rennen, ze hebben namelijk veel energie.

De lengte van de Border Collie ligt tussen 46 en 56 cm en het gewicht varieert tussen 19 en 20 kilo.

6. Bretonse Spaniël

Bretonse Spaniël
Als jachthond houdt deze Spaniël van kilometers maken, het is daarom prettig als het baasje ook graag wandelt in de buitenlucht. Het betreft een intelligent hondenras met een uiterst vriendelijk karakter. De hele familie zal genieten van deze metgezel. Zorg voor een gebalanceerde voeding en houd de vacht in goede conditie, met wat verzorging is dit een uitstekende familiehond.

De lengte van de Bretonse Spaniël ligt tussen 47 en 50 cm en het gewicht varieert tussen 13 en 16 kilo.

7. Chow Chow

Chow Chow
Deze hond bindt zich enorm aan het gezin, dit betekent wel dat de Chow Chow naar buitenstaanders minder sociaal kan zijn. Wees gerust, het is zeker geen agressieve hond maar juist enorm vriendelijk, lief en speels. Buiten spelen vinden ze leuk maar je hoeft er geen uren mee rond te lopen om dit ras tevreden te stellen. Ze waarderen het wel als je de vacht netjes houdt met kammen en borstelen.

De lengte van de Chow Chow ligt tussen 45 en 50 cm en het gewicht varieert tussen 23 en 32 kilo.

8. Engelse Bulldog

Engelse Bulldog
Met die kenmerkende groeven op de kop en het intimiderende uiterlijk is het niet vreemd dat de Engelse Bulldog vaak als waakhond wordt ingezet. Dit uit zich ook zeker in het territoriale karakter van dit hondenras. Toch is het meer een blaffer dan een bijter die beschermend is maar niet snel tot de aanval zal overgaan. Binnen het gezin is deze Bulldog een lieverd die graag met mensen omgaat. De huid is gevoelig, dit betekent veel beschermende vaseline aanbrengen en de vacht goed schoon houden.

De lengte van de Engelse Bulldog ligt tussen 30 en 38 cm en het gewicht varieert tussen 20 en 25 kilo.

9. Finse Spits

Finse Spits
Net als een spits in het voetbal voorop loopt, geldt dit ook voor deze Finse Spits. Met roots in Finland wordt verondersteld dat het al een oud hondenras is dat vroeger werkt gefokt voor de jacht. Dit betekent veel energie en een enorme trouw aan het baasje. Het zijn intelligente honden die van aandacht houden maar wel zelfstandig van aard zijn. Ze staan altijd voor je klaar maar eisen de aandacht niet op.

De lengte van de Finse Spits ligt tussen 38 en 51 cm en het gewicht varieert tussen 14 en 16 kilo.

10. Franse Bulldog

Franse Bulldog
Dit is een uiterst vriendelijke gezinshond die enorm trouw is aan zijn baas en ook goed overweg kan met buitenstaanders. De Franse Bulldog zal nooit te beroerd zijn om met je te spelen, of met de kinderen. Het is een sterke en moedige hond met een vacht die niet zoveel verzorging nodig heeft. Let wel op de ademhaling, zoals bij Bulldogs vaak het geval is kan die platte snuit voor problemen zorgen.

De lengte van de Franse Bulldog ligt tussen 28 en 30 cm en het gewicht varieert tussen 11 en 13 kilo.

11. Golden Retriever

Golden Retriever
Deze hond werd van oorsprong ingezet om geschoten wild naar zijn baasje te brengen, het is van zichzelf geen jager. De Golden Retriever is intelligent, trouw en zeer sociaal. Ook is het een speels hondenras wat betekent dat je niet vaak genoeg buiten kunt gaan spelen. Dit betekent dat er ook regelmatig verzorging van die dikke vacht nodig is, dan straalt deze Retriever alsof de vacht van goud is gemaakt!

De lengte van de Golden Retriever ligt tussen 51 en 61 cm en het gewicht varieert tussen 37 en 40 kilo.

12. Ierse Water Spaniël

Ierse waterspaniël
Deze krullenbol is hypoallergeen wat voor mensen met een (lichte) allergie een uitkomst kan zijn. Ook zonder allergieën blijft dit een sociale gezinshond die zowel met volwassenen als kinderen om kan gaan. Ook kan de Ierse Water Spaniël overweg met andere huisdieren mits je van jongs af aan de aangeboren sociale kenmerken stimuleert. Lekker zwemmen vindt deze Spaniël heerlijk, de vacht is gelukkig goed te verzorgen.

De lengte van de Ierse Water Spaniël ligt tussen 51 en 58 cm en het gewicht varieert tussen 20 en 30 kilo.

13. Keeshond

keeshond
Veel vacht en een sterk karakter, dat zijn kenmerkende eigenschappen van de Keeshond. Het betreft een intelligent middelgroot hondenras dat snel leert, maar zich ook snel kan vervelen. En dan komt het eigenwijze karakter naar voren. Wees dus een baas die de grenzen bepaalt en de hond blijft stimuleren, dan kun je die opstandige trekjes voorkomen. Keeshonden kunnen goed overweg met alle gezinsleden, zorg voor een goede verzorging van de vacht.

De lengte van de Keeshond ligt tussen 44 en 46 cm en het gewicht varieert tussen 16 en 25 kilo.

14. Kooikerhondje

Kooikerhondje
Dit is een harde werker die heel zelfstandig kan zijn. Het is ook een rasechte jager die klein ongedierte genadeloos opspoort, en als bewaker niet snel bang is. Binnen de familie zal het eerst even wennen zijn, daarna heb je een trouwe viervoeter die je nooit in de steek zal laten. Het is een zwemmer en een actieve hond die je ruimte moet geven, verharen doet het Kooikerhondje het hele jaar. Ondanks de naam ‘hondje’ betreft het een middelgroot hondenras.

De lengte van het Kooikerhondje ligt tussen 35 en 41 cm en het gewicht varieert tussen 9 en 11 kilo.

15. Middelslagschnauzer

Middenslag Schnauzer
Deze middelgrote hond is ook de middelste in een rijtje van drie Schnauzers. Er is ook de Dwergschnauzer en de Riesenschnauzer. Hoewel het een goede waker is zal deze hond niet blaffen. Het is een trouwe kameraad die zich ook door kinderen niet van de wijs laat brengen. Naast borstelen en kammen wordt het ook aanbevolen om de vacht regelmatig te laten trimmen.

De lengte van de Schnauzer ligt tussen 40 en 50 cm en het gewicht varieert tussen 14 en 20 kilo.

16. Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Dat een hondenras uit een onherbergzaam gebied goed tegen koud water kan zal niemand verbazen. Als rasechte Retriever kun je deze hond urenlang buiten laten apporteren, zwemmen en spelen. Dit betekent wel dat je de vacht goed moet verzorgen én drogen na het uitlaten. Het is een intelligente en gemoedelijke hond die zich vooral richt op de directe gezinsleden. Naar buitenstaanders toe zal de Nova Scotia Duck Tolling Retriever een meer gereserveerde indruk maken.

De lengte van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever ligt tussen 42 en 54 cm en het gewicht varieert tussen 17 en 23 kilo.

17. Petit Basset Griffon Vendéen

Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Dit is een zeer sociale hond die beter presteert in een levendige omgeving dan in een heel rustige situatie. Het is een uiterst nieuwsgierig hondenras dat altijd op onderzoek uitgaat en in is voor nieuwe ervaringen. De Franse Petit Basset Griffon Vendéen kan goed overweg met zowel mensen als andere dieren, ruzie maken is dit hondenras vreemd.

De lengte van de Petit Basset Griffon Vendéen ligt tussen 32 en 40 cm en het gewicht varieert tussen 15 en 20 kilo.

18. Puli

Puli
Wat betreft het karakter zul je met de Puli niet veel problemen ondervinden. Het is een intelligent hondenras dat zich enorm hecht aan zijn baasje en zeer trouw van karakter is. Het is alleen geen zelfstandige hond, er zal daarom altijd wel iemand in de buurt moeten zijn anders wordt deze hond onrustig. De vacht heeft intensieve verzorging nodig en dat betekent vaak wassen. Ze krijgt deze hond wel meer aandacht wat de Puli zeker zal waarderen.

De lengte van de Puli ligt tussen 36 en 45 cm en het gewicht varieert tussen 10 en 15 kilo.

19. Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog
Als uitstekende schaapherder is dit een hond die veel energie heeft en heel erg van speelse activiteiten houdt. De Shetland Sheepdog luistert ook uitstekend waarmee je dit ras eenvoudig kunt trainen. Het karakter is een beetje eenkennig wat zich uit in absolute trouw naar de baas en wat gereserveerdheid naar anderen. Omdat het een intelligente hond betreft heeft de Shetland Sheepdog wel behoefte aan discipline om niet uit de band te vliegen.

De lengte van de Shetland Sheepdog ligt tussen 33 en 41 cm en het gewicht varieert tussen 6 en 9 kilo.

20. Skye Terriër

Skye Terriër
Terriërs zijn van nature goede wakers én goede jagers, dat is met deze middelgrote Skye Terriër niet anders. Het is overigens helemaal geen wilde hond, wat je met die wilde haren wellicht anders zou verwachten. Je kunt deze hond goed trainen, duidelijke grenzen stellen vindt dit hondenras juist heel prettig. Ze richten zich vooral op het directe gezin en hebben niet zoveel op met vreemden.

De lengte van de Skye Terriër ligt tussen 20 en 25 cm en het gewicht varieert tussen 12 en 18 kilo.

21. Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terriër
Inderdaad, dit hondenras komt oorspronkelijk uit Tibet. Daar werd deze Terriër ingezet om vee te drijven. Het is een sociale hond binnen het eigen gezin, van buitenstaanders houden ze niet zo. Ze zijn overigens niet agressief maar wel waakzaam en beschermend. De Tibetaanse Terriër is geen zelfstandige hond, vaak alleen laten is niet de bedoeling. De vacht verhaart niet waarmee het een hypoallergene hond betreft, borstelen is wel nodig.

De lengte van de Tibetaanse Terriër ligt tussen 36 en 41 cm en het gewicht varieert tussen 8 en 12 kilo.

22. Welsh Springer Spaniël

Welsh Springer Spaniël
Zoals bij Spaniëls doorgaans het geval is kun je ook van een Welsh Springer Spaniël een levendige hond verwachten die volgzaam is en goed kan luisteren. Door de hoge intelligentie kunnen ze ook snel verveeld raken, daarom is goede training van meet af aan van belang. Ze kunnen overweg met kinderen en zijn in huis rustig, gun ze wel voldoende ruimte en tijd om een frisse neus te halen. En een natte vacht, want de Welsh Springer Spaniël is ook een heel goede zwemmer.

De lengte van de Welsh Springer Spaniël ligt tussen 46 en 48 cm en het gewicht varieert tussen 15 en 25 kilo.

24. De Boxer

Boxer
De Boxer is een volgzame en intelligente hond. Hij is erg gehecht aan zijn baasjes en houdt ervan om geknuffeld te worden. Het is een atletische en moedige hond, en werd vroeger gebruikt als vecht- en jachthond.

 • Levensverwachting: De gemiddelde levensverwachting van een Boxer ligt tussen de 10 en 12 jaar.
 • Grootte en gewicht: een vrouwelijke Boxer weegt tussen 25 en 30 kg en meet tussen 53 en 60 cm. Een mannetje kan tot 35 kg wegen en is ongeveer 63 cm groot.
 • Uiterlijke kenmerken: hij is te herkennen aan zijn massieve kop en lichaam. Maar ook door zijn vervelende neiging tot kwijlen.
 • Karakter: Speels en beschermend, het is een perfecte metgezel voor kinderen. Hij is moedig en waakzaam tegenover vreemden.
 • Leefomstandigheden: De Boxer is een buitenhond die houdt van het buitenleven. Het is perfect geschikt voor gezinnen met kinderen.
 • Gezondheid: Deze hond kan last hebben van ademhalingsproblemen vanwege zijn korte snuit.

25. De Dalmatiër

Dalmatiër
Bij het grote publiek bekend door zijn titelrol in een Disneyfilm, is de Dalmatiër een intelligente en zeer beschermende hond. Hij kan een goede waakhond zijn, maar hij is niet agressief tegenover vreemden.

 • Levensduur: De gemiddelde levensduur van een Dalmatiër is tussen de 12 en 14 jaar.
 • Grootte en gewicht: een vrouwelijke Dalmatiër weegt tussen 24 kg en 29 kg en meet tussen 54 cm en 59 cm. Een mannetje kan tot 32 kg wegen en is ongeveer 61 cm groot.
 • Uiterlijke kenmerken: de Dalmatiër staat bekend om zijn korte, zwart-wit gevlekte vacht.
 • Karakter: Dit is een gevoelige hond met een sterke persoonlijkheid. Het kan soms koppig en sluw zijn.
 • Leefomstandigheden: De Dalmatiër kan zich aan elke levensstijl aanpassen, zolang hij er maar regelmatig op uit wordt getrokken.
 • Gezondheid: Dit hondenras is vatbaar voor doofheid en de vorming van urinestenen.

26. De Siberische Husky

Siberische Husky
De Siberian Husky is een zachtaardige en volgzame hond. Hyperactief, het is een ras zeer gewaardeerd door sporters. De Siberische Husky staat bekend om zijn vermogen om honden te sleeën.

 • Levensduur: De gemiddelde levensduur van een Siberian Husky is tussen de 11 en 13 jaar.
 • Grootte en gewicht: een vrouwtje weegt tussen 16 en 23 kg en meet tussen 50 en 56 cm. Een mannetje kan tot 30 kg wegen en is ongeveer 60 cm lang.
 • Uiterlijke kenmerken: de vacht is zeer dik, en kan zwart, wit, grijs of zandkleurig zijn.
 • Karakter: Dit is een hond die heel goed met andere honden overweg kan. Hij is zachtaardig en vriendelijk, maar kan soms onafhankelijk zijn.
 • Leefomstandigheden: Deze hond leeft graag in grote ruimten, omringd door andere honden. Door zijn dikke vacht is deze hond aangepast aan de kou. Hij kan niet goed tegen warm weer.
 • Gezondheid: Dit is een zeer robuuste hond.

27. Labrador Retriever

Labrador Retriever
De Labrador is van nature zeer sociaal, zeer aanhankelijk en verkeert graag in het gezelschap van zijn bazen. Hij wordt algemeen gebruikt voor zijn werkcapaciteiten als blindengeleidehond, hij is de werkhond bij uitstek.

 • Levensduur: De gemiddelde levensduur van een Labrador is tussen de 10 en 12 jaar.
 • Grootte en gewicht: een Labrador-teef weegt tussen 28 en 33 kg en meet tussen 52 en 56 cm. Een mannetje kan tot 35 kg wegen en is ongeveer 61 cm groot.
 • Uiterlijke kenmerken: de vacht van de Labrador is kort en dik en beschermt hem tegen de elementen. De kleur is meestal zandkleurig, maar kan ook bruin of zwart zijn.
 • Karakter: De Labrador is een trouwe, intelligente en speelse hond. Hij is aangenaam om mee te leven en heel zachtaardig met kinderen.
 • Leefomstandigheden: De Labrador is gemaakt om op het platteland te leven. Het is een hond die niet tegen eenzaamheid kan, hij heeft affectie en aandacht nodig.
 • Gezondheid: Dit hondenras is vatbaar voor zwaarlijvigheid en heeft gewrichtsproblemen zoals heup- of elleboogdysplasie.

28. De Beagle

volwassen beagle
De Beagle is een perfecte gezinshond, erg vrolijk en speels. Er zijn verschillende soorten Beagles: de driekleur, de tweekleur, de ticked en de effen. Het is een jachthond, maar ook een aangenaam en aaibaar huisdier.

 • Levensduur: De gemiddelde levensduur van een Beagle is tussen de 10 en 12 jaar.
 • Grootte en gewicht: zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen tussen 19 en 20 kg wegen en zijn 45 tot 50 cm groot.
 • Uiterlijke kenmerken: ze hebben kort en zeer dicht haar. Zijn vacht is zeer goed bestand tegen de weersomstandigheden.
 • Karakter: Het is een tamelijk koppige hond, maar zeer trouw. Hij is gulzig en speelt graag met kinderen.
 • Levensomstandigheden: zij kunnen in de stad leven en gedijen, maar hun voorkeur gaat uit naar het platteland.
 • Gezondheid: De Beagle is vatbaar voor bepaalde ziekten, zoals zwaarlijvigheid, hypothyreoïdie (schildklierafwijking) en heupdysplasie.

De voordelen van middelgrote honden

De tussengrootte van middelgrote honden stelt hen in staat een aantal voordelen van de kleinere rassen te combineren met een aantal van de twee grotere rassen. Tegelijkertijd vermijden zij veel van de nadelen van de grotere rassen, zoals broosheid, kosten of praktische bruikbaarheid in het dagelijks leven.

Dit maakt ze geschikt voor veel verschillende huishoudens en situaties.

Benodigde ruimte

Hoewel ze niet zo plaatsbesparend zijn als de kleine rassen, nemen middelgrote honden niet zo veel plaats in als de reuzenrassen.

Dit maakt het gemakkelijker voor hen om in een flat te wonen (op voorwaarde natuurlijk dat deze levensstijl geschikt voor hen is) en om hen mee te nemen wanneer u reist, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of naar het huis van vrienden.

Lopende uitgaven

Over het geheel genomen zijn de exploitatiekosten van middelgrote honden in overeenstemming met hun grootte, zodat zij veel minder beslag leggen op het budget van de eigenaar dan grotere honden, hoewel zij wel meer kosten dan kleinere honden.

Dit geldt met name voor :

 • voedsel, omdat ze goed eten, maar niet overmatig
 • behandelingen en hygiëneproducten (ontworming, anti-parasieten, tandpasta, shampoos…);
 • accessoires, waarvan de grootte afhangt van de grootte van het dier, zoals manden, kommen en halsbanden;
 • bepaalde diensten (trimsalon, pension, enz.), aangezien de prijs vaak afhangt van de grootte van het dier.

Karakter

Zonder noodzakelijkerwijs gehoorzaamheidskampioenen te zijn, hebben de middelgrote rassen het voordeel niet te lijden aan het kleine hondensyndroom.

Zoals de naam al doet vermoeden, treft dit gedragsprobleem vooral de kleinste rassen: ze zijn zo schattig en lijken zelfs als volwassen dieren zo ongevaarlijk dat hun opvoeding wordt verwaarloosd en hun wangedrag niet noodzakelijkerwijs zoveel wordt bestraft of gecorrigeerd als zou moeten, zodat ze snel onhandelbaar worden. Honden die al wat ouder zijn, blijven daarentegen gespaard van dit verschijnsel.

Naast de trainingsfouten die door hun eigenaars worden gemaakt, staan kleine honden er ook om bekend een moeilijker karakter te hebben en koppiger of ongehoorzamer te zijn dan hun soortgenoten. Dit is minder het geval bij middelgrote honden, vooral omdat vele daarvan al lang gewend zijn te werken en dus gewend zijn te voldoen aan de eisen die aan hen worden gesteld.

Uithoudingsvermogen

Middelgrote honden zijn vaak goede atleten. Dat komt omdat ze door hun bescheiden formaat zowel snel als levendig zijn, terwijl ze door de lengte van hun poten een lange levensduur hebben. Ter vergelijking: zeer grote individuen zijn soms te groot en/of te zwaar om wendbaar te zijn, terwijl kleinere de neiging hebben snel moe te worden door hun kleine poten.

Het is dan ook waarschijnlijk geen toeval dat veel honden die voor het werk worden gebruikt (jacht, hoeden, opsporing van verboden producten, enz.) of die uitblinken in de hondensport vaak een tussenmaat hebben: het is het juiste compromis tussen souplesse en uithoudingsvermogen.

Gezondheid

Zonder een levensverwachting te hebben die even lang is als die van de zeer kleine rassen, blijven de middelgrote honden gespaard van een groot aantal gezondheidsproblemen die de grote rassen wel hebben: aanleg voor hartkwalen, gewrichtsproblemen (vooral heup- of elleboogdysplasie), dilatatie-torsie van de maag…

Tegelijkertijd zijn zij niet gevoelig voor rug- of skeletproblemen, in tegenstelling tot sommige zeer kleine rassen die bijvoorbeeld niet de trap op of af mogen.

Dit verklaart waarom, over het geheel genomen, middelgrote hondenrassen tamelijk gezond zijn en een meer dan behoorlijke levensverwachting hebben van ongeveer 13 jaar.

De nadelen van middelgrote honden

Hoewel ze veel kwaliteiten hebben, hebben middelgrote honden ook enkele nadelen, die belangrijk zijn om in gedachten te houden bij het maken van uw keuze.

De behoefte aan lichaamsbeweging

Omdat ze over het algemeen een goed geproportioneerd lichaam hebben en een lichaamsvorm die hen geschikt maakt om te werken, zijn veel middelgrote honden lang gebruikt (en worden ze soms nog steeds gebruikt) voor diverse fysieke activiteiten zoals jagen, hoeden of apporteren.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat hun behoefte aan lichaamsbeweging groot is en dat zij elke dag meer tijd moeten besteden aan lichaamsbeweging om zich goed te voelen in hun benen en in hun hoofd.

Voor een atletisch persoon is dit niet noodzakelijk een probleem – integendeel. Integendeel, hun metgezel kan een geweldige partner zijn bij het wandelen, joggen, zwemmen in zee en andere fysieke activiteiten. Voor een minder actief of zelfs zeer sedentair persoon is dit echter een potentieel struikelblok, zodat het belangrijk is te kijken naar de weinige middelgrote rassen die minder atletisch zijn, of te kiezen voor een andere maat (bv. een kleine hond, die over het algemeen weinig beweging nodig heeft).

Ongeschiktheid voor bepaalde taken

Aangezien vertegenwoordigers van middelgrote hondenrassen noch erg zwaar, noch erg groot zijn, zijn zij niet in staat om bepaalde taken uit te voeren, in tegenstelling tot de grotere rassen in het bijzonder.

Bijvoorbeeld, hoewel ze er voor sommigen indrukwekkend uitzien en zeer goed kunnen waarschuwen voor gevaar, zijn ze misschien niet de beste optie als waakhond, omdat ze toch minder omvangrijk zijn – en dus minder afschrikkend.

Zij zijn ook niet in staat bepaalde moeilijke taken uit te voeren of deel te nemen aan bepaalde activiteiten die veel spier- en uithoudingsvermogen vergen, zoals het dragen van lasten.

Welke hond of medium hondenras past bij jou?

medium hondenrassen
De maat van een middelgrote hond is niet het enige wat moet passen. Het karakter is ook van belang, als je allergisch bent zul je eerst moeten testen of je een specifiek ras in huis kunt hebben.