Welke honden verharen niet?

Van “haarloos” tot hardharig tot waterafstotend, hier zijn honden die niet verharen (of bijna niet verharen) en dus geen haarballen achterlaten op uw meubels en kleren.

honden die niet verharen
Heb je een allergie voor honden maar kun je niet zonder? Breng eens een dagje door met één van onderstaande hondenrassen die niet verharen om te zien of dit wél een optie is.

1. Australische silkyterriër

Australische silkyterriër
We beginnen deze lijst met de Australische silkyterriër die ondanks de glanzende lange lokken toch echt hypoallergeen is. Er vallen vrijwel geen haren uit deze hond, het is een gezellig en speels kameraadje.

2. Affenpinscher

Affenpinscher hondje
Is het een aapje, een hondje of een combinatie van beiden? De Affenpinscher is een schattige hond met een vrij korte vacht die goed te onderhouden valt. Verder is een een speels en aanhankelijk hondenras.

3. Airedale terriër

Airedale terriër
Met een dubbele vacht zou je heel wat losse haren verwachten, toch is dit zeker niet het geval. Het kan wel een behoorlijk zware hond worden, met goede training luistert deze slimme Airedale terriër goed naar zijn eigenaar.

4. Australische terriër

Je zou haast jaloers worden hoe goed deze hond eruit kan zien met zo weinig verzorging of verharing. Verder heeft de Australische terriër het karakter van de variant uit Yorkshire, terwijl ze toch echt aan de andere kant van de wereld ontstaan zijn.

5. Basenji

Basenji
Een echte jager afkomstig uit het Afrikaanse continent. Het betreft een zeer zelfstandige hond die weinig verzorging nodig heeft maar zo trouw is als … een hond! Opvallend detail is dat deze hond niet blaft.

6. Bergamasco

Bergamasco
Je komt ieder Reggae festival binnen met een Bergamasco aan je zijde. Je zou niet denken dat dit hondenras tot de hypoallergene honden behoort, toch verliest deze bijzondere hond nauwelijks haren. Een mooi voordeel is dat je er weinig onderhoud aan hebt.

7. Bichon frisé

Bichon Frise
Een hond met meerlaagse vacht die niet verhaart. Je zou haast denken dat het een knuffel is in plaats van een echte hond, toch is de Bichon frisé puur natuur en enorm speels van karakter.

8. Cairn terriër

Cairn terriër
De meeste bekende Cairn terriër was het hondje van Dorothy in de speelfilm The Wizard of Oz. Dit hondenras heeft nog niets van zijn charme verloren, de wilde vacht is hypoallergeen.

9. Cesky terriër

Cesky terriër
Haren zal de Cesky terriër niet veel verliezen, je moet als baasje wel zorgen dat je jouw geduld niet verliest. Want dit hondenras vereist degelijke training om goed te luisteren, anders zal deze hond met z’n kleine pootjes over je heen lopen. Brutaal, onverschrokken en intelligent, dat is de Cesky terriër.

10. Coton de Tuléar

Coton De Tulear
Mooi om te zien, eenvoudig om af te richten én hypoallergeen. Je zult wel wat verzorging moeten geven, maar dat is helemaal niet erg met deze gezellige Coton de Tuléar die zeer aanhankelijk is.

11. Dandie Dinmont-terriër

Dandie Dinmont-terriër
Een heel schattig hondje met korte maar wilde lokken, dat is de Dandie Dinmont-terriër. Het is een springerig beestje dat niet heel erg zelfstandig is maar ook weer niet zo eigenwijs als sommige andere terriërs. Een goede training is wel van belang om ze in het gareel te houden.

12. Ierse terriër

Ierse terriër
Niet alleen bewoners van Ierland staan bekend om hun rode haren, ook de Ierse terriër is een roodharige Ier. De vacht is hypoallergeen en kan met een gemiddeld intensieve verzorging volstaan.

13. Ierse waterspaniël

Ierse waterspaniël
Alle goede eigenschappen van een hypoallergene hond zonder minpunten, dat is de Ierse waterspaniël. De krullen van deze spaniël zijn goed te reinigen, de vacht is waterafstotend en er komt weinig haar los.

14. Kerry blue-terriër

Kerry blue-terriër
Laat je niet misleiden door de naam, want de Kerry blue-terriër wordt naast ‘blauw’ ook gefokt in (zilver)grijs en zwart. De kleur is weliswaar anders, de vacht blijft zitten. Heel geschikt voor gezinnen waarin allergieën voorkomen dus.

15. Lakeland terriër

Lakeland terriër
Deze van oorsprong schapenhoeder kan met alle gezinsleden overweg. Geef het dier wel wat ruimte en beweging, anders kan de Lakeland terriër onrustig worden. Met voldoende inspanning zal de rust snel terugkeren en heb je een heerlijke familiehond zonder verharing.

16. Leeuwhondje

Leeuwhondje
Een leeuw is toch echt meer familie van katten dan van honden, het zijn de lange manen waar het Leeuwhondje zijn naam aan dankt. Star Wars fans zien wellicht meer Chewbacca in deze hond. Hoewel de vacht nauwelijks verhaart zul je wel iedere dag de borstel tevoorschijn moeten halen om klitten te voorkomen.

17. Miniatuur bull terriër

Miniatuur bull terriër
De vacht is kort en glad, ideaal dus én hypoallergeen. Het is een sterke hond die zeer trouw is aan zijn baasje en met goede training niet agressief maar wel heel beschermend is. Houd ‘m dus strak aan de lijn en dan heb je een enorme schat van bull terriër in klein formaat.

18. Norfolk terriër

Norfolkterriër
Een terriër in zakformaat, dat is de Norfolk terriër. De vacht is weersbestendig en verhaart nauwelijks. Dit speelse dier heeft dubbel zoveel energie als kilo’s, het is een echte volhouder maar gelukkig geen doorbijter.

19. Norwich terriër

Norwich terriër
Het is maar goed dat deze hond weinig verzorging nodig heeft, want het is een rasechte spring-in-het-veld die altijd in is voor een spelletje. Knuffelen mag, want de vacht is hypoallergeen.

20. Poolse laagland herder

Poolse laagland herder
Dit is een energieke en actieve hond die intelligent is en goed kan luisteren. Geef ze wel de ruimte want de Poolse laagland herder vindt het heerlijk om buiten te ravotten met z’n baasje. Als je graag met jouw hond buiten loopt uit te waaien dan worden jullie dikke kameraden!

21. Puli

Puli
Net als de Bergamasco is ook deze hond bedekt met met lange, dikke strengen die niet uitvallen en passen in het rijtje hypoallergene honden. Diep in de ogen kijken wordt een beetje lastig omdat er bijna altijd zwarte lokken voor hangen, door de roze tong zie je in ieder geval wat de voorkant is!

22. Riesenschnauzer

Riesenschnauzer
Vaak verharen grotere honden flink, dat is niet het geval bij deze uit de kluiten gewassen Riesenschnauzer. Het is een zachtaardige lobbes die niet verhaart en van ieder familielid houdt … en andersom.

23. Spaanse waterhond

Spaanse waterhond
Echt onderhoudsvriendelijk is deze hond helaas niet, als je bereid bent om de vacht goed te verzorgen dan wordt je wel beloond met een heel mooie en lieve hond die nauwelijks verhaart. Het is niet de meeste bekende naam in dit rijtje, maar zeker een optie om te overwegen.

24. Welsh terriër

Welsh terriër
Deze ruige krullenbol straalt een jeugdige onschuldigheid uit, en dat klopt helemaal met het karakter. Kinderen zijn dol op deze hond, en die liefde is geheel wederzijds. Een trouw speelkameraadje dat graag omgaat met net zo energieke gezinsleden, ook als ze een allergie hebben!
kleine honden die niet verharen
Ook eigenaars die niet graag de hele dag haren opruimen zullen dolblij zijn met deze honden die (bijna) niet verharen.

Zijn honden die niet verharen hypoallergeen?

Hondenallergielijders hebben zich zeker afgevraagd of er een hypoallergeen hondenras bestaat dat voorkomt dat hun symptomen zich ontwikkelen. En onder de oneindig vele rassen die zeer weinig verharen, is een van de meest voorkomende hondenmythes de overtuiging dat het haar allergieën opwekt. Dat is niet waar. Het is de huidschilfer (het schilferende deel van hun huid) die de oorzaak is.

Honden die minder verharen, produceren ook minder huidschilfers. “Hoewel er minder haar is bij deze honden, is er geen ras dat hypoallergeen is. Als u allergisch bent voor honden, is het raadzaam ze wekelijks te baden om huidschilfers te verwijderen, en ook een kleiner ras te kiezen dat minder verhaart.

Gelukkig zijn veel van de honden die weinig verharen klein. Dus, of u nu allergisch bent of gewoon op zoek bent naar een hond die niet verhaart, deze lijst van niet-harende rassen zal u interesseren.