Allergie vrije en hypoallergene honden voor mensen met een allergie

hypoallergene hond
Honden zijn de beste vrienden van de mens. Het is wel heel jammer als je door die vriend enorm gaat niezen, uitslag krijgt en kortademig wordt. Toch maar een goudvis in een kom water, terwijl je jaloers naar YouTube video’s kijkt van schattige hondjes en stiekem een traantje wegpinkt? Nee hoor, want er zijn namelijk ook hondenrassen die hypoallergeen zijn. Deze rassen zijn gefokt om weinig of niet te verharen, wat voor mensen met een allergie ideaal kan zijn. Houd er wel rekening mee dat minder verharing niet hetzelfde is als geen verharing, en dat er geen garantie bestaat dat je geen reactie op de hond zult ondervinden. Daarom moet je niet zomaar een hond kopen zonder te testen of je hier allergisch voor bent. Hier zijn alvast tien hypoallergene honden waar veel mensen met een allergie toch mee kunnen samenwonen.

Met honden voor mensen met een allergie kunt u uw droom om een hond te bezitten verwezenlijken, zelfs als u allergisch bent voor hondenhaar. In dit artikel presenteren we de top 10 van beste honden voor mensen met een allergie. U leert ook over de typische symptomen en oorzaken en waar u op moet letten bij het kopen van honden voor mensen met een allergie.

Hondenallergie – symptomen

Een hondenallergie kan zich uiten in verschillende symptomen. Meestal ervaart de getroffen persoon irritatie van de ogen en de slijmvliezen van de luchtwegen. De symptomen die optreden verschillen per persoon lang na contact met een hond. Het is ook mogelijk dat tekenen van hondenallergie geïsoleerd of tegelijkertijd optreden. De symptomen kunnen zijn:

 • Zwelling, roodheid en jeuk van de huid.
 • Lopende neus
 • Niezen of hoesten
 • Verandering in de reuk- of smaakzin
 • Concentratieproblemen
 • Hoofdpijn
 • Benauwdheid op de borst en in de keel
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid en problemen met de bloedsomloop
 • Ademhalingsproblemen of allergische astma
 • Brandende, tranende ogen

De meeste symptomen van hondenhaarallergie zijn gemakkelijk te behandelen. Anti-allergiesprays zijn zeer doeltreffend tegen acute rhinitis of jeuk aan de huid en de ogen en worden in de meeste gevallen goed verdragen.

Ontwikkeling van een hondenallergie

Een hondenallergie is, net als vele andere allergieën, een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op afscheidingen van honden. Deze afscheidingen omvatten speeksel, urine en verschillende klierafscheidingen. Deze afscheidingen bevatten eiwitten die via de huid en het haar van de dieren in contact komen met de mens. De allergenen in deze eiwitten worden opgenomen via de slijmvliezen of de luchtwegen en kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Het eerste contact met een hond veroorzaakt voor de betrokkene geen symptomen, omdat het immuunsysteem het allergeen tijdens deze vorm van contact leert kennen en classificeert. Voor allergiepatiënten leidt het eerste contact tot een classificatie van de door de hond afgescheiden stoffen als lichaamsvreemd en potentieel gevaarlijk. Daarom vormt het menselijk lichaam na dit contact antilichamen, die bij hernieuwd contact worden geactiveerd. De activering van de antilichamen stimuleert histamine afscheidende cellen en veroorzaakt een allergische reactie. Dit biochemische mechanisme leidt tot een verwijding van de bloedvaten, waardoor jeuk en ademhalingsmoeilijkheden ontstaan, alsmede een verhoogde slijmproductie, die rhinitis en slijmvorming in de bronchiën kan veroorzaken.

Een allergische reactie kan ook worden uitgelokt zonder direct contact met het dier. De door de hond uitgescheiden allergenen kunnen ook worden uitgelokt door kamerlucht of door afscheidingen die aan de eigenaar van het huisdier kleven. Als de persoon aan een matige tot ernstige hondenallergie lijdt, kunnen hondenharen of huidschilfers op de kleren van de eigenaar voldoende zijn om een reactie uit te lokken.

Wist je dat? Hondenallergie is de tweede meest voorkomende dierenallergie. Ongeveer tien procent van de wereldbevolking heeft een allergie voor honden.

De Populairste Hypoallergene Honden

1. Afghaanse windhond

Afghaanse windhond
Je zou al jeuk krijgen als je dit hondenras ziet met die prachtige, volle vacht. Het valt in praktijk reuze mee want de Afghaanse windhond verliest nauwelijks haren. In tegenstelling tot de meeste hondenrassen die hypoallergeen zijn is deze windhond behoorlijk groot van formaat waarmee dit ras zich onderscheidt van de rest. Je kunt wel stellen dat de Afghaanse windhond met kop en schouders boven de rest uitsteekt!

2. Bichon Frise

Bichon Frise
Het lijkt wel een wolk met een snuit aan de voorkant, zo schattig ziet de Bichon Frise eruit. Dat zachte uiterlijk is zeker geen schone schijn, want ze hebben ook een zachtaardig karakter. Dat komt goed uit, want met zo’n knuffelbare uitstraling wil je ze steeds aanraken. Wees gerust want ze verharen nauwelijks. Ze kunnen ook goed omgaan met kinderen wat ze tot een uitstekende familiehond maakt.

3. Chinese Crested

Chinese gekuifde naakthond
Nee, we hebben niet snel een behaarde hond geschoren, al zul je wel vragen kunnen verwachten van voorbijgangers tijdens het uitlaten. Dit hondenras is geen afgekeurd exemplaar bij een hondenshow maar gewoon een kaal hondje met Chinese roots. Alleen op de kop en staart zijn pluimen met haar te bespeuren, de variatie met haar op het lichaam verhaart overigens ook nauwelijks. Over het algemeen wordt dit ras niet gezien als een ‘mooie’ hond, maar innerlijk zijn het echte lieverdjes.

4. Kerry blue-terriër

Kerry blue-terriër
Echt blauw kun je de vacht niet noemen, het is meer grijs van tint. De Kerry blue-terriër is wel een Terriër in hart en nieren, wat betekent dat het een zeer vriendelijke familiehond is die overigens ook met wat minder drukte om zich heen goed presteert. De krullen verharen vrijwel niet, ze hebben wel een flinke baard die je schoon moet houden. Het zijn volgzame honden die goed te trainen zijn mits je zorgt dat ze niet verveeld raken. Want dan kunnen ze eigenwijs uit de hoek komen.

5. Labradoodle

labradoodle
Deze hond is specifiek gefokt om hypoallergeen te zijn, het betreft een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Maar dat kon je waarschijnlijk al raden op basis van de naam. “Doodle” is overigens het Engels woord voor “krabbel”, een snelle tekening. Niet alleen het uiterlijk maar ook het karakter van de ouders heeft deze Labradoodle overgenomen, wat betekent dat ze goed kunnen luisteren en een vriendelijk karakter bezitten. De oorspronkelijke fokker had achteraf een beetje spijt van dit ‘experiment’ dat hij oorspronkelijk fokte voor een echtpaar met allergieën in zijn kennissenkring.

6. Malteser

Malteser
Dit witte hondje is niet vernoemd naar de bruine chocolade traktatie met luchtige vulling, maar naar het eiland Malta dat voorheen ‘Melitta’ werd genoemd. Het betreft een kleine en pluizige krullenbol die ondanks de zachte vacht nauwelijks haren zal verliezen. Hoewel ze uitbundig zijn kunnen ze goed luisteren naar hun baasje wat ze heel populair maakt. En zeker niet alleen in gezinnen waar allergieën voorkomen!

7. Poedel

Poedel
De poedel is een bekende verschijning die toch vele gedaanten kan aannemen. Ze kunnen groot of klein zijn, toch hebben ze altijd van die mooie krullen. En die blijven goed zitten met een minimale verharing wat ze uitstekend geschikt maakt voor personen met allergieën. Ze zijn vriendelijk van karakter en intelligent zonder al te eigenwijs te zijn. Zo kun je ze goed trainen, daarnaast kunnen ze ook heel goed met kinderen overweg.

8. Portugese waterhond: anti allergische honden

Portugese waterhond
Ook voormalige president Obama wilde graag een hypoallergene hond als trouwe viervoeter in het Witte Huis. Zo kwam hij op het spoor van de Portugese waterhond, een bekende verschijning in gezinnen waar mensen met allergieën leven. Ondanks die flinke vacht zul je er nauwelijks problemen mee ondervinden, het is ook een echte familievriend.

9. Schnauzer

Schnauzer
Net als de Afghaanse windhond is ook de Schnauzer een groter formaat hond met hypoallergene eigenschappen. Dit formaat gaat gepaard met een zeer energiek karakter, voor alleenstaanden die op een klein appartement wonen is dit ras zeker niet aan te bevelen. Als je in een meer landelijke omgeving woont met voldoende ruimte om te bewegen, dan zul je aan de Schnauzer een heerlijk actief vriendje hebben. De vacht verhaart nauwelijks en kan ook overweg met nat weer.

10. Soft Coated Wheaten Terriër allergievrije hond

Soft Coated Wheaten Terriër
De Terriër is een welkome verschijning in veel huishoudens vanwege de vriendelijke natuur van dit hondenras. Daarom is het goed om te weten dat er ook een hypogene variatie van bestaat. Deze Soft Coated Wheaten Terriër heeft niet zozeer een vacht als haren die nauwelijks uitvallen. Ze zijn gehoorzaam en presteren goed in familieverband. Die lekker gezellige bontjas moet je uiteraard wel goed schoon houden en borstelen.

Lagotto Romagnolo

Lagotto RomagnoloDe Lagotto Romagnolo is ook zeer geschikt als allergiehond. Dit hondenras heeft wollige, strak opgerolde krullen met fijne ondervacht. De vacht schuurt nauwelijks en lijkt erg op de vacht van de poedel.

Yorkshire Terriër

Yorkshire Terriërs in de natuur

Voor veel hondenrassen geldt een Vachtwissel op. Dit is het geval met de Yorkshire Terrier, aan de andere kant, niet het geval. Alleen in de zeldzaamste gevallen treedt haaruitval op bij dit hondenras. Als het gebeurt, kan dit een teken zijn van een mogelijke ziekte van de Yorkshire Terrier.

Basenji

Basenji in rasportretDe Basenji is gewend om zichzelf dagelijks schoon te maken. Dat korte vacht Dit hondenras verliest nauwelijks haar. Veel hondenbezitters vergelijken de Basenji vaak met de katten onder de honden vanwege het schone gedrag. De Basenji is dus ideaal als allergiehond, omdat hij niet veel haar heeft.

Maltees

Maltees zit op een greenfield-site
De Maltezer lijkt erg op de Havanezer in die zin dat het geen ondervacht en komt dus niet in de verandering van vacht. Het is een zeer vriendelijk hondenras, dat meestal kalm en knuffelig blijkt te zijn. Met hun schattige uiterlijk vallen ze op als geweldige metgezel en familiehonden.

Havanezer

Havanezer voor tweeDe Havanezer behoort tot de zogenaamde Bichon frisé en is een kleinere hond. Ze worden beschouwd als geweldige familiehonden en worden gekenmerkt door een goedaardige aard. Sinds hij geen ondervacht Hij heeft weinig haar en is niet beïnvloed door de verandering van vacht. Hiervoor moeten de eigenaren altijd wat tijd steken in het verzorgen, omdat de vacht regelmatig moet worden gekamd en getrimd.

Goldendoodle

Goldendoodle in de natuurDe Goldendoodle staat ook bekend als een hypoallergeen hondenras en bestaat – zoals de naam al doet vermoeden – uit een kruising tussen poedel en golden retriever. Net als bij de Labradoodle was het fokdoel hier om een gezinsvriendelijke hond om te fokken dat weinig haar verliest. De Goldendoodle moet regelmatig worden geschoren.

Alternatief voor hypoallergene honden: hybride honden

Hondenrassen zijn het resultaat van jarenlang en zelfs eeuwenlang fokken onder gecontroleerde omstandigheden. Zo ontstaan er jagers, beschermers en schoothondjes met lange haren of krulletjes in alle soorten en maten. Er zijn ook fokkers die hypogene hondenrassen kruisen met andere rassen om zo andere kenmerken in het ras te brengen. De hypoallergene eigenschappen kunnen de kruising doorstaan, maar niet altijd volledig. Als je een lichte allergie hebt kan een hybride hondenras wellicht bij jou passen, ook in dit geval moet je voor aanschaf eerst goed controleren of er reacties zijn op de hond.
anti allergie hond
Naast een hondenras dat weinig verhaart gaat er niets boven de vacht in goede conditie houden. Dit betekent wassen, borstelen en goede voeding geven die past bij het ras en leeftijd.

Hypoallergene honden

Een hypoallergeen hondenras wordt gedefinieerd als een hondenras dat scheidt geen allergenen af en kan worden aanbevolen aan mensen met een zuiver geweten. Helaas is dit idee wishful thinking, omdat elk hondenras hondenallergenen heeft en deze afscheidt, wat een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen met een allergie. In tegenstelling tot een allergie voor katten, kunnen hondenhaarallergiepatiënten echter ook allergisch zijn voor individuele hondenrassen of zelfs voor individuele exemplaren van een ras, vooral als het gemengde rassen zijn. Uiteindelijk het hangt er altijd vanaf welk allergeen de hond draagt.

Hypoallergene honden verkopen als zodanig goed, bestaan helaas niet binnen hun definitie. Er zijn alleen hondenrassen, minder reageren op de getroffen persoon en die dus beter geschikt zijn als allergiehond.

Welke honden zijn hypoallergeen?

Geen enkele hond is echt hypoallergeen. Er zijn alleen hondenrassen waarop sprake is van een min of meer allergische reactie. Deze omvatten de Poedel, de Bedlington Terrier, de Portugese Waterhond, de Labradoodle en de Havanezer.

Honden zonder veel haaruitval en vachtverandering

Honden die weinig haar of geen seizoensverkleining zijn net zo geschikt voor mensen met een allergie als andere rassen. Het feit dat kleine harige viervoeters vaak worden aangeduid als allergiehonden is een misverstand. Omdat de hondenallergie wordt veroorzaakt door de eiwitten in de afscheidingen van de hond, kan een persoon gevoelig reageren op een naakte hond zoals de Mexicaanse naakte hond. Dit betekent echter niet dat er geen verband is tussen de vacht en de allergie.

Honden die onderhevig zijn aan seizoensgebonden vachtverandering werpen meer af en geven meer afscheidingen af aan hun omgeving met hun haar. Deze kleven aan kleding, meubels of in de auto en kunnen een sterkere allergische reactie veroorzaken dan hondenrassen die minder haar verliezen dan de poedel. De afscheidingen worden meestal gemedieerd via huidschubben, die vast komen te zitten in de vacht op autostoelen, de bank of kleding.

Honden houden ondanks allergie

In tegenstelling tot veel verwachtingen, ondanks een hondenallergie wordt een hond gehouden. Natuurlijk is het houden van een hond niet het ideale geval voor de getroffenen, maar samenleven met een viervoetige bontneus is nog steeds mogelijk. Met een beetje oefening slagen veel mensen er zelfs in om zonder symptomen met hun viervoeter te leven. Er zijn een paar dingen om te overwegen bij het houden van een hond in het geval van een allergie.

De allergie en de symptomen ervan moeten geenszins eenvoudigweg genegeerd worden. Onwetendheid over de allergische reactie kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In het ergste geval kan allergisch astma, de zogenaamde bronchiale astma, zich ontwikkelen. Aangezien deze luchtwegaandoening chronisch is en alleen symptomatisch kan worden behandeld, moet een ziekte zoveel mogelijk worden vermeden. Het is belangrijk dat de oorzaak van de allergie wordt geïdentificeerd wanneer u samenwoont met een hond. Honden dragen individueel verschillende allergenenwaarvoor mensen ook individueel allergisch zijn. Als de betrokkene weet voor welke allergenen hij allergisch is, kunnen defensieve reacties worden vermeden en is het houden van een hond gemakkelijk mogelijk.

Welke allergiehond past bij mij?

U kunt met behulp van een allergenentest controleren welke hond bij u past en welke u het minst allergisch bent. Een krastest moet worden uitgevoerd bij de fokker voordat u het hondenras koopt wom te zien welk allergeen de hond draagt.

Identificeer allergiedragers

Bij het identificeren van de allergiedrager is het logisch om de allergenen van het dier te onderzoeken voordat u de hond koopt. Het is het beste om een verhelderend gesprek met de fokker en er wordt een allergeentest uitgevoerd. Het is mogelijk om een Krastest vooraf om te laten onderzoeken welk allergeen de hond draagt en de betrokkene kan ook getest worden. In het geval van een Specialist een allergietest kan worden uitgevoerd om de reactie op bepaalde allergenen te illustreren. Het is dus mogelijk om een hond te selecteren die deze allergenen niet bij zich draagt en een allergische reactie kan verdwijnen of worden geminimaliseerd.

Als de hondenallergie ontstaat tijdens het houden van een hond, moet worden verduidelijkt of dit het geval is psychosomatische oorzaken Is. Een allergie kan worden omschreven als een overgevoeligheidsreactie kan ook sterk stressgerelateerd zijn. Als dit niet het geval is, moeten mogelijke allergiedragers thuis worden geïdentificeerd. Mogelijke items kunnen de bank of andere gestoffeerde meubels, hondendekens of de hondenmand zijn, evenals tapijten of kleding. Het is vooral belangrijk ventileer regelmatig en reinig de aangetaste objecten en meubels regelmatig. De bank of verschillende tapijten kunnen regelmatig worden gereinigd van stof, haar en vuil met speciale gestoffeerde meubels en tapijtreiniger, die de allergeenhechting minimaliseert. Kleding mag slechts één keer worden gedragen, vooral als er veel contact met het dier is geweest. Het is ook belangrijk dat de Hondenmand wordt regelmatig gewassen en kan luchten. Het wordt aanbevolen om overal hondendekens te gebruiken, die twee tot drie keer per week moeten worden gewassen.

Door deze procedures is het zelfs mogelijk met een reeds bestaande hondeneigenaar, de allergische symptomen verminderen. Zo is de getroffen persoon grotendeels bevrijd van zijn allergische reacties, op voorwaarde dat alleen een milde of gemiddelde hondenallergie aanwezig is. Het is ook belangrijk dat na elk contact met de hond, de Was handen en vermijd contact met ogen, slijmvliezen en gezicht. Ernstige allergiepatiënten wordt afgeraden om een hond te houden, ondanks verschillende voorzorgsmaatregelen.

Wat te doen tegen hondenhaarallergie?

Het is belangrijk dat contact met het allergeen in de eerste plaats wordt beperkt. Contact met de hond moet worden verminderd en de omgeving moet zo zuiver mogelijk worden gehouden. Bovendien kan hyposensibilisatie helpen bij een hondenallergie.

Hyposensibilisatie

Als u op zoek bent naar een andere oplossing om van uw hondenallergie af te komen, bent u hoogstwaarschijnlijk al hyposensibilisatie tegengekomen. Dit type immunotherapie is bemiddelt via spuiten of druppels en is bedoeld om het menselijk organisme te laten wennen aan verschillende allergenen. Het doel van deze therapie is volledige immunisatie, zodat allergische symptomen niet langer optreden.

Vaak worden geweldige resultaten bereikt door hyposensibilisatie en voelen de getroffenen nauwelijks problemen bij contact met de hond. Helaas is een Succes is echter niet gegarandeerd en dus werkt immunisatie niet voor iedereen. Niettemin moet een hyposensibilisatiekuur worden overwogen, vooral als er een sterke hondenallergie is.