Welk fruit mag een hond eten, welk fruit niet ?

Honden zijn carnivoren, dat weet iedereen. Toch mogen honden ook fruit eten, dat vinden ze soms juist heel lekker! Je moet daarbij wel opletten met de inhoud van je fruitschaal, want er zijn vruchten die zelfs in kleine hoeveelheden giftig kunnen zijn voor jouw trouwe viervoeter. Ook bij honden uitlaten kunnen er interessante vruchten op het pad van jouw hond verschijnen, dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden en waar je op moeten letten. Op deze pagina kun je een lijst vinden met vruchten die jouw trouwe viervoeter wel of juist niet mag eten.
welk fruit mag een hond eten
Een hond kan zelf vitamine C aanmaken, dit betekent dat het niet nodig zou moeten zijn om je huisdier fruit te geven. Maar er zitten uiteraard nog meer stoffen in vruchten die wel degelijk een meerwaarde kunnen bieden voor een gezond voedingspatroon. Groente zijn in principe niet nodig of gewenst, hier kunnen ze ziek van worden omdat ze de vezels niet kunnen verteren. Daardoor kunnen maagklachten ontstaan, braken of zelfs meer ernstige symptomen. In dierenvoer worden bewerkte groenten gebruikt die wel veilig en verantwoord zijn.

Een gezonde traktatie voor je hond

In de regel moet je fruit als traktatie zien, niet zozeer als een vast onderdeel van het menu. Door spelenderwijs stukjes fruit of kleine vruchten aan te bieden hoef je geen ongezonde snoepjes te voeren. Grote vruchten kun je beter in stukjes snijden, je kunt ook partjes invriezen voor later. Kleine vruchten die geschikt zijn om aan honden te voeren kun je als beloning of verfrissing aanbieden. Denk aan een hete zomer met een doosjes bessen in de vriezer. Dat smaakt lekker, fris én het is nog gezond ook!

Is fruit goed voor een hond?

Er zijn een aantal voedingsstoffen die gezond zijn voor mensen maar niet voor honden. Er zijn ook stoffen waar het verteringsgestel van een hond niets mee doet en daarmee ook geen gevaar vormen. Maar er zijn ook stoffen die voor mensen onschuldig zijn maar voor honden zeker niet. Een overdaad aan suikers is voor ons ook niet goed, voor honden ligt deze drempel aanzienlijk lager. Met name pitten kunnen gevaarlijk zijn. Veilig fruit kun je doorgaans beter eerst schillen en de pit(ten) verwijderen voordat je ze aanbiedt.

Let op met porties

Net zoals voor mensen geldt moet je ook bij dieren rekening houden met de porties. Teveel van iets wat goed is kan toch voor problemen zorgen, dit is met honden uiteraard niet anders. Daarbij kunnen er grote verschillen bestaan per hondenras. Kleine honden met minder gewicht zullen sneller baat bij of last hebben van fruit, dit geldt ook voor het lichaamsgewicht en de leeftijd. Daarnaast zijn er hondenrassen die van nature gevoeliger zijn voor specifieke stoffen. Informeer bij de fokker of de dierenarts welke voeding het beste aansluit op de behoeften van jouw huisdier. Doorgaans zul je fruit als snack of beloning aanbieden, niet als vast onderdeel van de maaltijd.

Deze fruitsoorten zijn geschikt voor honden

Enkele populaire soorten fruit die jouw hond ook mag eten zijn:

 • Aardbeien
 • Ananassen
 • Appels
 • Bananen
 • Bosbessen
 • Frambozen
 • Komkommers
 • Mango’s
 • Meloenen
 • Sinaasappels
 • Peren
 • Perziken
 • Veenbessen
 • Watermeloenen

Er zijn nog meer soorten fruit die je mag geven, zie ook de lijst verder op deze pagina.

Deze fruitsoorten mogen honden niet eten

hond fruit
En hier zijn enkele soorten fruit die je beslist niet moet geven:

Ook hier is de totale lijst langer, let daarom altijd op met wat je geeft aan jouw huisdier.

Wat doe je met pitten?

Hoewel niet alle pitten hetzelfde zijn kun je in de regel beter de pit of pitten verwijderen. Het gaat niet zozeer om verstikkingsgevaar, er is namelijk een aanzienlijke kans dat er cyanide in de pit aanwezig is. Dit is een uiterst giftige stof voor honden. Deze fruitsoorten hebben met name gevaarlijke pitten:

 • Avocado
 • Kers
 • Perzik
 • Pruim

Het meest voorkomende en zichtbare symptoom is een probleem met ademhalen. Een probleem waar je alleen de gevolgen (te laat) van kunt zien is een hartstilstand, pitten kunnen dus echt levensgevaarlijk zijn! Hier zijn symptomen waar je op moet letten:

 • Misselijk
 • Zwak
 • Verwarring
 • Duizelig
 • Angstig
 • Oververmoeid
 • Comatueze toestand

Diarree is ook een symptoom evenals braken. Dat laatste is eigenlijk juist een goede reflex van het lichaam, toch is controle door de huisarts van belang als je vermoedt dat het komt door voedselvergiftiging.

Richtlijnen per fruitsoort

Hier zijn de richtlijnen en aandachtspunten voor de meest populaire soorten fruit die baasjes graag delen met hun hond. Er staan ook enkele ‘groenten’ tussen die van belang zijn.

Aarbei

Ja, aardbeien zijn zeker geschikt voor honden om te eten. Het betreft een vezelrijke vrucht met een flinke dosis vitamine C. Ook is er een enzym aanwezig dat de tanden witter maakt. Let wel op met de natuurlijke suikers, het is namelijk een koolhydraatrijke vrucht.

Ananas

hond ananas
Ja, ananassen mag je aan honden geven. De combinatie van vezels, vitamines en mineralen maakt dit een gezonde vrucht. Daarnaast is ook het enzym bromelaïne aanwezig wat de opname van eiwitten bevordert. Geef je hond alleen het vruchtvlees en verwijder de schil met stekels en kroon.

Appel

Ja, een appeltje voor de dorst is ook voor honden een goed idee, mede door de vezels. Daarnaast is vitamine A goed voor het zicht en herstel van de huid. Vitamine C kan de hond langer vitaal houden met minder kans op artrose. Het is met name een goede traktatie voor de wat oudere honden omdat appels weinig vet of eiwitten bevatten. Verwijder eerst het klokhuis inclusief zaden.

Avocado

Nee, deze ‘superfood’ voor mensen is zeker niet geschikt voor het gestel van honden. Er is namelijk persin aanwezig in de bladeren, schil en pit van deze vrucht (culinair wordt het als groente bestempeld) dat bij honden voor misselijkheid en diarree kan zorgen. Daarnaast kan het tot klachten in de luchtwegen leiden door ophoping van vocht in de longen met zelfs de dood als gevolg.

Banaan

Ja, honden mogen ook bananen eten, al moet je ze niet te vaak van een banaan laten snoepen. Deze caloriearme snack bevat veel suikers en daarnaast ook veel biotine, kalium, koper, vezels en vitaminen. Het cholesterol gehalte ligt laag evenals de hoeveelheid natrium. Overmatige consumptie van bananen kunnen het natuurlijke voedingspatroon verstoren.

Bosbes

Ja, je mag bosbessen aan honden geven. De hoge concentratie aan antioxidanten is zowel voor mensen als honden heel goed om sterke cellen in het lichaam aan te maken. Daarnaast zijn ze vezelrijk en bezitten ze fotochemicaliën. Omdat ze klein van formaat zijn kunnen ze uitstekend andere snacks en traktaties vervangen.

Druif

Nee, honden mogen absoluut geen druiven eten. Zowel als druif als een krent of rozijn zijn duiven zeer giftig voor honden. Wanneer ze toch druiven consumeren kan dit tot acuut nierfalen leiden.

Framboos

Ja, frambozen zijn geschikt voor honden om te eten. De ontstekingsremmende kenmerken van deze vrucht zullen met name bevorderlijk zijn voor het welzijn van wat oudere honden. Het aantal calorieën ligt relatief laag, er zijn wel veel vezels, mangaan, vitamine C en antioxidanten aanwezig. De aanwezigheid van xylitol betekent wel dat een handjevol frambozen het maximum is per keer. Deze vrucht leent zich uitstekend om in te vriezen en als verfrissende snack aan te bieden op warme zomerdagen.

Kers

Nee, geef je hond geen kersen om te eten. Een groot deel van de kers bevat namelijk cyanide, een uiterst giftige stof voor honden. Je kunt een mogelijke vergiftiging vaststellen door symptomen als problemen met ademen, roodgekleurd tandvlees en pupillen die verwijd zijn.

Kiwi

Ja, je mag honden kiwi geven, dit is een vrucht met veel vitamine C. Dit helpt ontstekingen te remmen en verhoogt het immuunsysteem. Ook kunnen gebreken die gepaard gaan met ouder worden verminderd worden zoals artrose. Schil de kiwi eerst en snijd deze in partjes alvorens deze vrucht aan je hond te geven.

Komkommer

Ja, komkommer is geschikt voor honden. Ze bevatten weinig calorieën, veel vocht en vitamine B1, C en K. Ook zit er biotine, kalium, koper en magnesium in komkommers maar weinig olie, vet of koolhydraten. Als jouw hond overgewicht heeft zijn komkommers heel geschikt.

Mango

Ja, het is mogelijk om je hond mango te geven. Er is een hoge concentratie vitamine A, B6 en C aanwezig evenals alfacaroteen, bètacaroteen, en kalium. Je moet wel eerst de pit verwijderen omdat hier cyanide in zit wat het zuurstoftransport in de cellen kan verstoren. Dit kan zeer gevaarlijk zijn. Het vruchtvlees bevat behoorlijk wat natuurlijke suikers dus geef ze niet teveel van deze vrucht.

Meloen

Ja, meloenen zijn geschikt voor honden. Met weinig calorieën en veel bouwstoffen zijn het goede en frisse traktaties voor je huisdier. Let wel op dat er behoorlijk wat suikers in een meloen schuilen, geef je hond dus niet zoveel meloen. Wanneer je een huisdier hebt met diabetes of overgewicht kun je deze beter geen meloen geven.

Peer

Ja, peren zijn geschikt om aan je hond te geven. Ze bevatten veel vezels, vitamine C en K maar ook koper. Omdat de pitten en zaden cyanide bevatten, wat giftig is, dien je deze eerst te verwijderen. Snijd de peer in partjes en voer het zo aan je hond. Invriezen voor gebruik op warme dagen is mogelijk, let op met fruit op siroop omdat daar heel veel suiker in aanwezig is.

Pruim

Ja, pruimen zijn geschikt voor honden maar dan alleen het vruchtvlees in kleine delen. De pit kan gevaarlijk zijn door de aanwezigheid van cyanide dus die moet zeker verwijderd worden. Ook zit er veel suiker in pruimen. Ze mogen dus wel het vruchtvlees eten maar voor de zekerheid wordt dit vaak afgeraden.

Sinaasappel

Ja, een hond mag een sinaasappel eten al kan die sterke geur van citrusvruchten jouw hond op een lopen zetten. Deze vrucht bevat wel veel vezels, vitamine C en kalium. Verwijder de schil en pitten, biedt alleen het vruchtvlees in stukjes aan.

Tomaat

Nee, tomaten zijn niet geschikt voor consumptie door honden. Met name de groene delen van de tomaat zijn gevaarlijk vanwege de stof solanine. Hoewel er flinke hoeveelheden tomaten nodig zijn om je hond ziek te maken, is het uit voorzorg beter om ze niet deze vruchten aan te bieden.

Watermeloen

Ja, net zoals andere soorten meloenen zijn ook watermeloenen geschikt voor honden om te eten. De schil en zaden moet je wel eerst verwijderen omdat ze in de darmen voor blokkering kunnen zorgen. Het vruchtvlees is verder wel gezond voor je huisdier dankzij de hoge concentraties kalium, vitamine A, B-6 en C. Vanwege de hoge concentratie water is het echt een dorstlesser op warme zomerdagen.

Veenbes

Ja, een hond mag veenbessen eten, in zowel verse als in gedroogde staat. Overdadig voeren is niet te bedoeling omdat dit tot klachten in de maag kan leiden, met de behoorlijk sterke smaak is het ook te betwijfelen of ze er veel van willen consumeren.

Bovenstaande lijst moet je vooral zien als advies en niet als sluitend bewijs. Wees altijd voorzichtig met de gezondheid en het welzijn van je hond, neem indien van toepassing eerst contact op met de dierenarts.