Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond is de personificatie van elegantie. Dit unieke, oeroude hondenras ziet er heel anders uit dan alle andere: een dramatische zijdeachtige vacht, een exotisch gezicht en een slank, modieus postuur. Afgezien van het uiterlijk, beschrijven Afghaanse liefhebbers deze hond als zowel afstandelijk als komisch.

Afkomstig uit Afghanistan, waar de oorspronkelijke naam voor het ras Tazi was, wordt gedacht dat de Afghaan dateert uit het voor-Christelijke tijdperk en wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen. Hoewel het raszuivere honden zijn, vindt u Afghaanse Windhonden soms in asielen of bij reddingsgroepen. Als dit het ras voor u is, kies dan voor adoptie indien mogelijk!

Deze aanhankelijke en flexibele honden doen het goed in een huis van elke grootte en in een gezin van elke grootte. Dat gezegd hebbende, zult u heel wat tijd moeten besteden aan het onderhoud van die luxueuze vacht, om nog maar te zwijgen van voldoende lichaamsbeweging om hun hoge energieniveaus aan te kunnen. Als je ze de verzorging kunt geven die ze nodig hebben, zul je een liefdevolle metgezel hebben die zeker hoofden zal doen omdraaien met hun prachtige uiterlijk.

Wij raden u deze grote, ruime bench aan om uw grote Afghaan een plaats te geven om te rusten en te ontspannen. U zou ook deze hondenborstel en massager voor uw langharige pup moeten aanschaffen!
Afghaanse windhond

Meer over dit ras

De Afghaanse Windhond werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op grote prooien in zowel de woestijnen als in de bergen van Afghanistan, waar zijn overvloedige, vloeiende vacht nodig was voor de warmte. De Afghaan werd zeer gewaardeerd om zijn vermogen om te rennen – snel en over grote afstanden – en moedig gevaarlijke dieren, zoals luipaarden, op afstand te houden totdat zijn jager te paard hem had ingehaald. De Afghaan werd ook gewaardeerd om zijn vermogen om zelfstandig te denken en te jagen, zonder menselijke leiding.

De Afghaanse Windhond van vandaag jaagt niet op luipaarden, maar deze windhond behoudt wel het onafhankelijke karakter van een jachthond. Een Afghaanse puppy zal gretig op zoek gaan naar genegenheid van gezinsleden, net als puppies van elk ras, maar dit puppygedrag kan nietsvermoedende eigenaren voor de gek houden. Schattige puppy capriolen worden minder naarmate de Afghaan volwassener wordt. Een volwassen Afghaanse Windhond geeft niemand graag aandacht, en wil soms zelfs niet geknuffeld of geaaid worden. De vrijdenkende, onafhankelijke Afghaan zal zelf beslissen wanneer hij affectie wil, en het zal op zijn voorwaarden zijn – niet de jouwe.

Onafhankelijkheid en onverschilligheid daargelaten, de Afghaanse Windhond is teder als hij dat wil en kan erg amusant zijn. Vaak een “clown” genoemd door zijn aanhankelijke familie, staat de Afghaanse Windhond bekend als ondeugend en er doen verhalen de ronde over het vermogen van dit ras om voorwerpen te stelen van onder de neus van familieleden, zelfs zo ver dat hij laden van dressoirs opent en kleren weggraait.

Met een vermogen om veel grotere afstanden te zien dan mensen en scharnierende heupgewrichten die hem in staat stellen om snel grond af te leggen en gemakkelijk obstakels te overwinnen, is de Afghaan een natuurtalent voor een sport die lure coursing wordt genoemd. Bij lure coursing jagen de honden op plastic zakken die worden gebruikt om het effect van ontsnapt wild te creëren. Deze competitie test het vermogen van de hond om te jagen op zicht, en het basis instinct van de jachthond. In 1972 werd de American Sighthound Field Association (ASFA) opgericht, en deze organisatie houdt nog steeds toezicht op een programma dat zeer geliefd is bij zowel eigenaars als honden.

Of u nu deelneemt aan een coursing evenement, of geniet van het leven als een speelse familie metgezel, de Afghaanse Windhond is een ras uniek in zijn soort.

Hoogtepunten

 • Verzorging is essentieel. Alleen degenen die echt van verzorging houden, of bereid zijn om een professionele verzorger te betalen om dit te doen, zouden een Afghaanse Windhond moeten overwegen.
 • Het natuurlijke jachtinstinct van de afghaanse windhond zet hem aan om op prooien te jagen (de kat van de buren, het konijn van uw zoon, de hamster uit de derde klas, enz.)
 • De Afghaanse Windhond kan een uitdaging zijn om te trainen vanwege zijn onafhankelijke aard. Training kan lang duren en vereist geduld. Training in huis kan moeilijk zijn. Dit ras kan ongelukjes in huis blijven krijgen tot hij ongeveer zes maanden oud is.
 • De Afghaanse Windhond heeft een lage pijntolerantie. Een klein wondje is voor dit ras vervelender dan voor andere rassen, en deze hond kan soms zeurderig of babyachtig overkomen.
 • Afghaanse windhonden zijn gevoelig en temperamentvol en reageren niet goed op ruwe behandeling – dus wees voorzichtig.
 • Hoewel dit ras meestal goed en zelfs liefdevol met kinderen omgaat, is het het beste als de puppy opgroeit met de kinderen bij wie hij zal wonen en de kinderen volwassen genoeg zijn om te begrijpen hoe belangrijk het is om rekening te houden met de gevoelige aard van deze hond.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Afghaanse Windhond komt uit Afghanistan, waar de oorspronkelijke naam voor het ras Tazi was. Men heeft lang gedacht dat het ras dateert uit het voorchristelijke tijdperk. DNA-onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat de Afghaanse Windhond een van de oudste hondenrassen is en duizenden jaren oud is.

De eerste documentatie van een westerse Afghaanse fokker is die van een Engelse officier die in de buurt van Kabul was gestationeerd. Afghaanse Windhonden van zijn Ghazni Kennel werden in 1925 naar Engeland vervoerd, en vonden vervolgens hun weg naar Amerika. Het ras werd in 1926 erkend door de Amerikaanse Kennel Club en de Afghan Hound Club of America werd in 1940 toegelaten tot het lidmaatschap van de AKC.

Zeppo Marx van de Marx Brothers was een van de eersten die Afghaanse Honden naar Amerika bracht. Eind jaren zeventig steeg de populariteit van de afghaanse windhond explosief toen Barbie, die verantwoordelijk is voor meer dan 80 procent van de winst van Mattel, en Beauty, haar Afghaanse windhond, hun weg vonden naar de huizen en harten van talloze Amerikaanse meisjes. In datzelfde decennium werd de aantrekkingskracht van het ras nog vergroot door de ontwikkeling van wedstrijden in het lokaasrijden. In de jaren ’80 werd de Afghaan een populaire AKC showringster en, ondanks zijn onafhankelijke aard, is hij nu ook actief in gehoorzaamheidswedstrijden.

Grootte

Reuen worden 27 inch (plus of min een inch) en ongeveer 60 pond, en teven 25 inch (plus of min een inch) en ongeveer 50 pond.

Persoonlijkheid

De Afghaanse windhond is typisch een één-persoons of één-familie hond. Verwacht niet dat deze hond uw gasten gretig begroet. Het is waarschijnlijker dat hij hen zal beledigen door onverschillig te zijn voor hun aanwezigheid. Hoewel sommige honden een of twee keer blaffen als een vreemdeling het huis binnenkomt, staat dit ras niet bekend als een goede waakhond.

Het onafhankelijk denken van de Afghaan maakt hem een uitdaging om te trainen. Deze jachthond wordt over het algemeen niet gemotiveerd door voedsel en heeft niet zo’n sterk verlangen om te behagen als veel andere rassen (Golden Retriever, bijvoorbeeld). Hoewel de afghaan een verbluffende presentatie geeft in de showring, bijvoorbeeld, is meer dan één professionele handler in verlegenheid gebracht in de ring door een weigering om mee te werken. Desondanks staat dit ras bekend om het overtreffen van andere rassen wanneer de beslissing om dit te doen van hemzelf komt.

Ruwe behandeling kan ertoe leiden dat deze hond zich terugtrekt of licht antagonistisch wordt. Zachtaardige behandeling, vriendelijkheid en geduld werken het beste met dit ras, samen met het begrip dat er momenten zullen zijn dat de hond gewoon niet wil meewerken.

Gezondheid

Afghanen zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Afghanen zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als je dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Afghanen kun je gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Allergieën: De symptomen bij de afghaan zijn dezelfde als bij de mens: niezen, oog- en neusuitvloeiing, jeuk, haaruitval en lethargie. De behandeling varieert naargelang de oorzaak en kan bestaan uit dieetbeperkingen, medicatie en veranderingen in de omgeving.
 • Kanker: Symptomen die kunnen wijzen op kanker bij de hond zijn abnormale zwelling van een zweer of bult, zweren die niet genezen, bloeden uit elke lichaamsopening en problemen met ademhalen of eliminatie. Behandelingen voor kanker omvatten chemotherapie, chirurgie en medicijnen.
 • Juveniele cataracten: De Canine Eye Registration Foundation (CERF) definieert cataract als een “gedeeltelijke of volledige ondoorzichtigheid van de lens,” en waarschuwt dat dit de belangrijkste oorzaak is van gezichtsverlies bij honden. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan cataract soms operatief worden verwijderd.
 • Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening van de schildklier. Symptomen zijn chronische oorontstekingen, bacteriële infecties van de huid, haaruitval, lusteloosheid en depressie. Deze aandoening wordt meestal behandeld met medicijnen en een dieet.

Verzorging

Afghaanse windhonden verkiezen binnen te zijn met hun gezin. Ze zijn rustig en kalm in huis, maar zijn van nature actieve honden en hebben dagelijkse beweging nodig, idealiter met een wandeling aan de lijn of een ren, plus een vrije uitloop in een omheind gebied.

Een hoge, veilige omheining is een must als u van plan bent uw hond in een tuin te houden. De Afghaan is een bedreven ontsnappingskunstenaar en eenmaal los, is hij echt moeilijk te vangen. (Vergeet niet dat hij sneller is dan paarden!) Consequente gehoorzaamheidstraining is noodzakelijk en positieve bekrachtigingsmethoden werken het best.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 2 tot 2,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De hoeveelheid die uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Afghaan in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeren van uw hond, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy, en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en verzorging

De vacht van een goed verzorgde afghaan is spectaculair. Hij is heel fijn van textuur, vergelijkbaar met mensenhaar, en dik en zijdeachtig. Op het hoofd zit een lange, zijdeachtige topknot. Met uitzondering van de rug, is het hele lichaam overvloedig bedekt met haar, zelfs de oren en de voeten. Het haar is kort en dicht langs de rug en glad bij volwassen honden.

Alle effen kleuren zijn toegestaan volgens de rasstandaard van de Amerikaanse Kennel Club (gestandaardiseerde richtlijnen voor het ras), waarbij bepaalde kleurencombinaties als het meest aangenaam worden beschouwd.

Verzorging is een must voor de afghaan. Omdat de vacht fijn is, heeft hij de neiging gemakkelijk te klitten. Regelmatig, zelfs dagelijks, borstelen en kammen is noodzakelijk, evenals regelmatig baden. Veel eigenaars kiezen ervoor om een professionele verzorger in te huren om de vacht in goede conditie te houden omdat het verzorgen van de afghaan zo tijdrovend en moeilijk is; het is zeker geen werk voor beginners, hoewel eigenaars kunnen leren om de vacht te beheersen als ze bereid zijn om hard te werken.

Alle rassen met hangende oren hebben de neiging om problemen met oorinfecties te hebben. Controleer de oren van uw afghaan wekelijks en veeg ze uit met een wattenstaafje bevochtigd met een door uw dierenarts aanbevolen reinigingsmiddel. Steek nooit wattenstaafjes of iets anders in het oorkanaal, anders kunt u het beschadigen. Uw afghaan kan een oorontsteking hebben als de binnenkant van het oor slecht ruikt, er rood uitziet of gevoelig lijkt, of als hij vaak met zijn hoofd schudt of aan zijn oor krabt.

Poets de tanden van uw afghaan ten minste twee tot drie keer per week om tandsteen en de bacteriën die zich daarin nestelen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels houden de poten in goede conditie en voorkomen dat uw benen bekrast worden als uw Ierse Setter enthousiast opspringt om u te begroeten.

Wen je afghaan eraan om geborsteld en onderzocht te worden wanneer hij een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn mond en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u mogelijke gezondheidsproblemen in een vroeg stadium opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Het onafhankelijke karakter en de grote omvang van de Afghaan maken hem het meest geschikt als volwassen metgezel. Het is niet waarschijnlijk dat de Afghaan kinderen wil volgen en met ze wil spelen. In feite kunnen de snelle bewegingen en het geluidsniveau van een kind de afghaan laten schrikken. Met de juiste socialisatie, echter, kan de Afghaan zich aanpassen aan het leven in een gezin met kinderen en liefdevol en met hen zijn.

De Afghaan heeft de neiging om het meest te genieten van het gezelschap van zijn eigen soortgenoten – andere Afghaanse Honden. De Afghaan zal andere huisdieren in een huishouden tolereren, zelfs onverschillig zijn. Het is niet verrassend dat het jagersinstinct van de Afghaan hem ertoe brengt achter kleine dieren aan te gaan, vooral als die weglopen.