Affenpinscher

Honden van het Affenpinscher ras werden oorspronkelijk gemaakt om te fungeren als rattenvangers in huizen, stallen en winkels. Ze werden kleiner gefokt en kwamen hoger in de wereld terecht en werden metgezellen voor dames. Vandaag de dag zijn het vrolijke, ondeugende gezelschapshonden.

Affenpinschers zijn dol op hun mensen, maar ze geven de voorkeur aan het gezelschap van volwassenen. Ze kunnen niet goed tegen ruw spel, achtervolgingen of op schoot gehouden worden zonder de vrijheid om op hun eigen moment naar beneden te springen. Maar volwassen baasjes zullen merken dat deze honden, ondanks hun kleine formaat, liefdevol, trouw en beschermend zijn.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Affenpinschers!
Affenpinscher hondje

Meer over dit ras

De Affenpinscher, ook wel bekend als de “Aap Hond” (“affen” betekent “aap / aap” in het Duits, en “pinscher” betekent “terriër”), is klein maar pittig, vol pit en energie. Deze besnorde kleine duivel stamt af van de vele kleine terriers die in de 17e en 18e eeuw overal in Europa stallen en winkels bevolkten, om deze te ontdoen van ratten en muizen.

Sommige van de intelligente, wirwar-harige hondjes moeten de aandacht van dames hebben getrokken, want uiteindelijk werden ze kleiner gefokt, om beter als gezelschapshond te kunnen dienen. Vandaag de dag is de Affen een zeldzaam ras, maar hij kwam in de publieke belangstelling in 2002 toen Ch Yarrow’s Super Nova de Toy Group won op de nationaal uitgezonden Westminster Kennel Club Show.

Dit ras combineert clowneske charme met een brutale aard, en zijn creatieve denkproces houdt nooit op zijn mensen te verbazen en te vermaken. Hij leert snel en past zich gemakkelijk aan veranderingen aan, dus hij is een goede reiziger die altijd klaar is voor een nieuw avontuur. Mensen die met Affens leven bewonderen hun gevoeligheid en zachtheid, maar waarschuwen dat ze de typische grote hond in een klein lichaam zijn.

Stevig, slim en alert, de Affenpinscher is een uitstekende waakhond die nergens bang voor is. Hij is normaal niet luidruchtig, maar hij is wel prikkelbaar. Als hij eenmaal op zijn hoede is, duurt het een tijdje voor hij weer rustig is. Hij neemt zijn taak om huis, gezin en territorium te bewaken serieus en zal niet aarzelen om de hele buurt te waarschuwen als iemand de voordeur nadert. Frequente socialisatie met andere mensen en dieren is een must voor de Affenpinscher om op te groeien tot een evenwichtige volwassene. Zonder dat, zal hij nooit zijn potentieel waarmaken.

De Affenpinscher heeft een eigen willetje en wordt vaak als koppig bestempeld. Hij heeft vroegtijdige en consequente training nodig. Gelukkig is hij leergierig en wil hij zijn mensen graag behagen als hem positieve versterkingstechnieken worden bijgebracht, zoals lof, spel en voedselbeloningen. Hij kan meedoen aan gehoorzaamheids- en behendigheidswedstrijden, en zijn amusementsvermogen maakt hem een geweldige therapiehond. Wie zou er niet lachen om hem op zijn achterpoten te zien lopen of met zijn wenkbrauwen te zien wiebelen in een hondachtige imitatie van Groucho Marx?

Hoewel Affenpinschers er bekend om staan hun mensen aan het lachen te maken, zijn ze ondanks hun capriolen niet het beste ras voor een huishouden vol kinderen. Ze staan er niet om bekend dat ze erg van kinderen houden, en ze zullen niet aarzelen om te bijten als ze worden geprovoceerd.

De Affen is een karakter, en dat is een deel van zijn aantrekkingskracht. Overweeg hem als u geïnteresseerd bent in een kleine hond die graag de bezienswaardigheden ziet, een uitstekende waakhond is en u altijd aan het lachen zal maken.

Hoogtepunten

  • Zoals veel speelgoedhondenrassen kan de Affenpinscher moeilijk zindelijk te maken zijn. Krattraining wordt aanbevolen.
  • Hoewel de vacht van een Affenpinscher pezig is en vaak als hypoallergeen wordt beschouwd, moet dit niet worden verward met “niet verharend”. Alle honden verharen of produceren huidschilfers.
  • Omdat ze van huis uit ratten zijn, doen Affenpinschers het meestal niet goed met knaagdieren zoals hamsters, fretten, gerbils, enz. Ze schieten echter wel goed op met soortgenoten in huis en kunnen leren omgaan met katten, vooral als ze daarmee zijn grootgebracht.
  • Affenpinschers worden over het algemeen niet aanbevolen voor huishoudens met peuters of kleine kinderen – het is geen ras dat van nature geneigd is om van kinderen te houden. De Affenpinscher is trouw aan zijn volwassen gezinsleden en kan een prima metgezel zijn voor een gezin met oudere kinderen.
  • De Affenpinscher is een zeldzaam ras. Wees bereid om tijd door te brengen op een wachtlijst als u geïnteresseerd bent in het verwerven van een.
  • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze aan de puppy’s zouden kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De voorouders van de Affenpinscher gaan minstens terug tot de 17e eeuw, hoewel meer betrouwbare documentatie van dit ras pas teruggaat tot het einde van de 19e eeuw. Op schilderijen van Nederlandse kunstenaars uit de 15e eeuw staan kleine, ruwharige, bebaarde honden afgebeeld, en dit kunnen zeker voorouders van de Affenpinscher zijn.

Oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland en intensief gebruikt in heel Midden-Europa voor hun ratten-vang capaciteiten, waren deze terrier-achtige honden welkome medewerkers in stallen, winkels, boerderijen, en huizen.

Sommige van de intelligente, wirwar-harige honden moeten de aandacht hebben getrokken van dames, want uiteindelijk werden ze gefokt om kleiner te zijn, om beter een gezelschapshond te zijn. Sommige bronnen schrijven een fokker in Lubeck, Duitsland, toe als de eerste die de ratten miniaturiseerde, maar zoals met zo vele rassen, is het verhaal van hoe de Affenpinscher is ontstaan verloren gegaan voor de geschiedenis.

Ze kunnen zijn gekruist met Mopshonden, Duitse Pinschers met gladde vacht, en een hond die bekend staat als de Duitse Silky Pinscher. Affenpinscher-type honden hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling van andere rassen, waaronder de Brusselse Griffon en de Dwerg Schnauzer. Het is gemakkelijk om hun verwantschap te zien als je kijkt naar hun ruige vachten en bebaarde gezichten.

De stad München was het hart van de vroege Affenpinscher ontwikkeling, maar het ras was ook populair elders in Duitsland. De Berlijnse Lapdog Club begon met het formuleren van een rasstandaard voor de Affenpinscher in 1902, maar de echte rasstandaard werd pas in 1913 vastgesteld.

Deze standaard, vertaald naar het Engels, werd aangenomen door de Amerikaanse Kennel Club en de Affenpinscher werd officieel opgenomen in het AKC Stamboek in 1936. De eerste Affen die bij de AKC werd geregistreerd heette Nollie v. Anwander, een van de vier Duitse importen van Bessie Mally uit Cicero, Illinois.

De Tweede Wereldoorlog onderbrak het fokken van de Affenpinscher in de Verenigde Staten. Pas in de jaren 1950 leefde de belangstelling voor het ras weer op. Vandaag de dag is hij nog steeds zeldzaam, hoewel hij een beetje beroemd werd in 2002 toen Ch Yarrow’s Super Nova de Speelgoedgroep won op de nationaal uitgezonden Westminster Kennel Club Show. De Affenpinscher staat op de 125e plaats van de rassen en variëteiten die door de Amerikaanse Kennel Club worden erkend.

Grootte

Affenpinschers zijn 9,5 tot 11,5 cm groot en wegen 7 tot 9 pond.

Persoonlijkheid

De Affen is aanhankelijk en nieuwsgierig, altijd op zijn hoede. Hij is trouw aan zijn gezin en zal zijn uiterste best doen om hen te beschermen tegen kwaad. Het is belangrijk te voorkomen dat hij het opneemt tegen honden die tien keer zo groot zijn als hij. Hij is prikkelbaar en het kan even duren voor hij kalmeert bij iets wat hij als een bedreiging ziet.

Zoals elke hond hebben Affenpinschers al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Affen puppy opgroeit tot een veelzijdige, extraverte, vriendelijke hond en dat ook blijft. Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Affenpinschers zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Affens zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om bewust te zijn van hen als je overweegt dit ras.

  • Patellaire Luxatie: Ook bekend als “afgegleden stifles,” dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (kuitbeen) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een beetje zoals huppelen of huppelen. Het is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
  • Ziekte van Legg-Perthes: Over het algemeen een ziekte van kleine rassen, deze aandoening – een misvorming van de bal van het heupgewricht – verschijnt meestal op de leeftijd van 6 tot 9 maanden en kan worden verward met heupdysplasie. Het veroorzaakt slijtage en artritis. Het kan operatief worden hersteld en de prognose is goed met de hulp van revalidatietherapie daarna.
  • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u bij een hond met heupdysplasie geen tekenen van ongemak opmerkt. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouders getest zijn op heupdysplasie en vrij zijn van problemen. Heupdysplasie is erfelijk, maar het kan ook veroorzaakt worden door omgevingsfactoren, zoals een snelle groei door een calorierijk dieet of verwondingen opgelopen door springen of vallen op gladde vloeren.
  • Hartruis: Hartruis wordt veroorzaakt door een verstoring in de bloedstroom door de kamers van het hart. Ze geven aan dat er een ziekte of aandoening van het hart kan zijn die moet worden gecontroleerd en behandeld.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan tonen. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Affens kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

Verzorging

De Affenpinscher is een ideale hond voor mensen die op een appartement wonen, vooral als u buren heeft die af en toe blaffen niet erg vinden. Korte, stevige wandelingen of een wandeling in de achtertuin zijn voldoende beweging voor deze stevige, maar matig actieve hond.

Omdat hij zo klein is, moet de Affenpinscher een voltijdse huishond zijn, met alleen toegang tot een volledig omheinde achtertuin wanneer hij niet onder toezicht staat. Deze honden zullen niet aarzelen om de confrontatie aan te gaan met dieren die veel groter zijn dan zijzelf, een ontmoeting die kan resulteren in een tragedie.

Zoals veel speelgoedrassen, kan de Affenpinscher moeilijk zindelijk te maken zijn. Wees geduldig en consequent. Krattraining wordt aanbevolen.

De sleutel tot het trainen van een Affenpinscher is om het altijd leuk te houden. Gebruik veel complimenten en motivatie!

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/4 tot 1/2 kop droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De hoeveelheid die uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Affenpinscher in vorm door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, heeft hij minder voer en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeden van uw Affen, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

Shaggy maar netjes beschrijft het gewenste uiterlijk van de Affenpinscher. Hij heeft een dikke, ruige vacht met een ruwe textuur, ongeveer een centimeter lang op het lichaam, korter op de romp en de staart, en langer en ruwer op het hoofd (waar het bijdraagt aan de aapachtige uitdrukking), nek, borst, buik, en benen. De langere vacht rond het hoofd en de schouders lijkt op een cape. Affens verharen niet veel, maar hun ruwe vacht moet gestript worden om de karakteristieke textuur te behouden.

De Affenpinscher komt voor in zwart, grijs, zilver, zwart en tan, of rood, dat varieert van bruinachtig tot oranjeachtig tan. Sommige rode Affenpinschers hebben zwart, bruin, of wit haar gemengd met het rood, samen met tan meubilair, en sommige zwarte Affenpinschers hebben een paar witte of zilveren haren gemengd in. De bekleding – het langere haar – kan een beetje lichter zijn dan de rest van het lichaam. In Europa komen Affenpinschers alleen voor in zwart, soms met een licht berijpt grijs.

Om het ruige maar verzorgde uiterlijk te behouden, borstelt u uw Affen wekelijks met een kleine borstel en kamt u hem vervolgens met een metalen “windhond” kam. Gebruik uw vingers om zachtjes alle vervilting en klitten die u tegenkomt op te lossen. Het kan helpen om ze eerst in te sprayen met een ontklitter. Er komt nog veel meer kijken bij het trimmen en strippen van de vacht van de Affen om zijn kenmerkende uiterlijk te bereiken, maar het is gemakkelijk te leren. De fokker van uw hond kan u laten zien hoe het moet, of u kunt instructies vinden op de website van de Affenpinscher Club of America. Wees geduldig en volhardend tijdens het verzorgen van uw Affen, en u zult beiden blij zijn met het resultaat.

Andere verzorgingsbehoeften zijn tandhygiëne en nagelverzorging. Zoals de meeste kleine rassen, hebben Affens problemen met parodontale aandoeningen. Poets hun tanden meerdere malen per week om tandsteen en bacteriën te helpen verwijderen. Dagelijks is het beste.

Knip de nagels één of twee keer per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels houden de poten in goede conditie en voorkomen dat uw benen bekrast worden als uw Affenpinscher enthousiast opspringt om u te begroeten.

Wen uw Affenpinscher eraan om geborsteld en onderzocht te worden wanneer hij een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor gemakkelijk dierenartsonderzoek en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen, en op de poten. De oren moeten goed ruiken, zonder te veel was of smurrie binnenin, en de ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door uw hond wekelijks zorgvuldig te onderzoeken, kunt u mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Affenpinschers houden niet van agressief gedrag zoals slaan, ongewenst knijpen of knuffelen, of achterna zitten om ze te vangen of in een hoek te drijven om ze op schoot te houden. Als ze niet kunnen ontsnappen, zullen ze zichzelf verdedigen door te grommen of te snauwen. Om deze redenen zijn ze geen goede keuze voor huizen met jonge kinderen. Vaak begrijpen jonge kinderen niet dat een schattige kleine Affenpinscher misschien geen “liefde en kusjes” wil.

Het is een goed idee om elke puppy te socialiseren met jonge kinderen, zelfs als hij niet bij hen zal wonen, maar u moet altijd toezicht houden op hun interacties. Laat jonge kinderen nooit een puppy of kleine hond oppakken. Laat ze in plaats daarvan op de grond zitten met de hond op schoot. Let op de lichaamstaal van de hond, en stop hem veilig in zijn bench als hij ongelukkig of ongemakkelijk lijkt te zijn met de aandacht van het kind.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart door beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Affenpinschers kunnen het meestal goed vinden met andere honden en katten in het gezin, maar zoals de meeste speelgoedrassen zijn ze zich totaal niet bewust van hun grootte en zullen ze het opnemen tegen honden die veel groter zijn dan zijzelf. Wees bereid om ze tegen zichzelf te beschermen.