Poedel

Elegant. Trots. Slim. De Poedel is een indrukwekkende hond, zoals de vele best-in-show winnaars van dit hondenras kunnen getuigen. Maar achter de blauwe linten, de indrukwekkende kapsels en de koninklijke houding, vind je een aanhankelijke familiehond met een eeuwenoude geschiedenis en vele talenten.
Poedel
Poedels worden beschouwd als een van de meest intelligente rassen ter wereld. Ze zijn zeer goed trainbaar en goed geschikt voor zowat elke taak die u ze oplegt – en u zult ze taken willen geven om te doen. Verveelde Poedels kunnen destructief zijn als ze niet fysiek en mentaal gestimuleerd worden. Maar actieve eigenaren die aan de behoeften van hun hond kunnen voldoen, zullen een liefdevolle, slimme, trainbare en trouwe familiegenoot vinden.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenrassen en feiten over Poedels!

Poedelhond Rasfoto’s

zwarte poedel

poedels

harlekijn koningspoedel

poedel scheren

dwergpoedel

mini poedel

koningspoedel wit

koningspoedel zwart

Meer over dit ras

Hoewel de Poedels van vandaag de dag een leven van vrije tijd en luxe lijken te belichamen, vergis je niet: Dit zijn echte honden die gefokt zijn om echt werk te doen. Hoewel het nauwelijks mogelijk lijkt als je kijkt naar een geprimed-up Poedel in de showring, het ras was oorspronkelijk een water retriever, een baan die vereist springen in het water om watervogels te halen voor de jagers.

In feite is de Engelse naam poedel afgeleid van het Duitse woord pudel, of pudelijn, wat betekent dat je in het water moet spetteren. En in Frankrijk worden Poedels Caniche genoemd, een naam die is afgeleid van chien canard, wat eendenhond betekent.

Zelfs de uitgebreide vachtstyling die het ras voor een keer bekend is had een praktisch doel: getrimde gebieden maakten de vacht van de hond lichter en zouden niet vastlopen op onderwater puin, terwijl lang haar rond de gewrichten en de vitale organen de hond beschermden tegen het koude water.

Er zijn drie maten poedel, allemaal beschouwd als onderdeel van hetzelfde ras: van de kleinste tot de grootste, dit zijn het Speelgoed, de Miniatuur, en de Standaard. De Standaard is waarschijnlijk de oudste van de drie rassen, en sommige dragen nog steeds de Poedel traditie van het werken als een water retriever voort.

Ongeacht de grootte staan Poedels bekend om hun speelse, maar waardige persoonlijkheid en scherpe intelligentie. Als het gaat om training, is dit een “A” student, en de Poedel blinkt uit in prestatiesporten zoals gehoorzaamheid, behendigheid en jachtests.

Ondanks zijn koninklijke uitstraling is de Poedel geen snob. Dit zijn mensvriendelijke honden die dicht bij hun familie willen blijven – ze worden eenzaam als ze voor langere tijd alleen gelaten worden – en zijn altijd in voor een goed spel.

Hoogtepunten

 • Als je je Poedel bederft en hem niet traint, zal hij waarschijnlijk concluderen dat hij de alfahond van de familie is. Dit komt vooral voor bij de kleinere soorten – Dwergpoedels en speelgoedpoedels – die meer kans hebben om gecodeerd en ongetraind te zijn. Leer uw hond goede hondenmanieren, en sta er dan op dat hij ze gebruikt; het laat hem zien dat u de leider van de roedel bent.
 • Vanwege hun intelligentie en speelse aard is gehoorzaamheidstraining essentieel om uw poedelgeest actief te houden. Een Poedel die denkt en leert, verveelt zich niet, en zal daarom geen destructieve manieren vinden om zich bezig te houden.
 • De poedelvacht heeft veel onderhoud nodig om mooi en gezond te blijven. De meeste Poedelbezitters nemen hun honden elke drie tot zes weken mee naar een professionele trimsalon. Als u geld wilt besparen op de verzorgingskosten, kunt u het zelf leren, maar het kost tijd en moeite.
 • Poedels hebben huilerige ogen die het omringende haar kunnen besmeuren. Om vlekken te verminderen, veeg je het gezicht dagelijks zachtjes af met een alcoholvrij huisdierendoekje of een washandje in warm water.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy bij een onverantwoordelijke fokker, puppymolen of dierenwinkel. Zoek een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze zouden kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Poedel is een van de oudste rassen die speciaal voor de jacht op watervogels is ontwikkeld. De meeste historici zijn het erover eens dat de Poedel in Duitsland is ontstaan, maar zich in Frankrijk heeft ontwikkeld tot zijn eigen, aparte ras.

Velen geloven dat het ras het resultaat is van kruisingen tussen verschillende Europese waterhonden, waaronder Spaanse, Portugese, Franse, Duitse, Hongaarse en Russische waterhonden. Andere historici denken dat een van de voorouders van de Poedel de Noord-Afrikaanse Barbet is, die werd geïmporteerd naar het Iberisch schiereiland. Daarna kwam het ras aan in Gallië, waar het werd gebruikt voor zijn jachtcapaciteiten.

Het is ook algemeen aangenomen dat Poedels afstammen van Aziatische herdershonden, en vervolgens reisden met de Germaanse Goth en Ostrogoth stammen om uiteindelijk een Duitse waterhond te worden. Nog een andere theorie is dat de Poedel afstamt van honden die uit de Aziatische steppen werden gehaald door de veroverende Noord-Afrikaanse Berbers en uiteindelijk zijn weg vonden naar Portugal in de 8e eeuw met de Moren.

Wat zijn voorouders ook zijn, dit is een zeer oud ras. Illustraties van Poedelachtige honden sieren Egyptische en Romeinse artefacten en graven uit de eerste eeuwen voor Christus. De tekeningen en beelden tonen honden die erg lijken op de hedendaagse Poedels, die wildnetten binnenbrengen, dieren hoeden en wild uit de moerassen halen.

Hoewel sommigen zeggen dat de Dwergpoedels en de Speelgoedpoedels kort na de Standaard te voorschijn kwamen, geloven velen dat het pas in de jaren 1400 was dat fokkers kleinere versies van de Poedel begonnen te produceren – eerst de Dwergpoedel, toen het Speelgoed – om de Parijse bourgeoise te verrukken. De Toy en Miniatuur variëteiten werden gecreëerd door het kweken van kleine Poedels aan elkaar, niet door het kweken van Poedels aan kleinere rassen.

De Fransen gebruikten de grotere Standaard Poedel voor de eendenjacht, en de middelgrote Dwergpoedel om truffels in het bos uit te snuiven. De kleine speelgoedpoedel had daarentegen als belangrijkste taak om als gezelschap te dienen voor de adel en de rijke koopmansklasse. Welgestelde eigenaren droegen in de Renaissance vaak hun speelgoedpoedels in hun grote mouwen, wat leidde tot de bijnaam “mouwhonden”.

Zigeuners en reizende artiesten leerden dat Poedels uitblonken in een ander hondenberoep: circushond. Ze trainden Poedels om trucjes uit te voeren, kleedden ze in kostuums en beeldhouwden hun jassen in fantasierijke vormen om ze op het toneel aantrekkelijker te maken. Rijke patroons namen er nota van en begonnen met het knippen, versieren en zelfs het sterven van hun eigen Poedel metgezellen.

De Kennel Club in Engeland registreerde hun eerste Poedel in 1874 en twee jaar later kwam de eerste Britse club voor Poedelmelkers op het toneel. Het is niet zeker wanneer Poedels in de VS aankomen, maar de Amerikaanse Kennel Club registreerde hun eerste Poedel in 1886. De Poedel Club of America werd opgericht in 1896, maar werd kort daarna ontbonden. Poedelliefhebbers richtten de club opnieuw op in 1931.

Poedels waren vrij zeldzaam in de VS tot na de Tweede Wereldoorlog. Tegen het midden van de jaren ’50 was de Poedel echter het meest populaire ras van het land geworden, een positie die hij al meer dan 20 jaar bekleedde.

Grootte

Er zijn drie maten poedel: speelgoed, miniatuur en standaard. Dit zijn geen verschillende rassen, alleen verschillende maten van dezelfde hond. De Speelgoedpoedel is tot 10 centimeter groot, en weegt ongeveer zes tot negen pond. De Dwergpoedel is 11 tot 15 centimeter groot en weegt 15 tot 17 pond. De Standaard Poedel staat 15 inch en hoger (meestal 22 inch); reuen wegen 45 tot 70 pond en teven wegen 45 tot 60 pond.

Persoonlijkheid

Intelligent, liefdevol, loyaal en ondeugend zijn vier woorden die poederliefhebbers vaak gebruiken om de persoonlijkheid van het ras te beschrijven. De Poedel staat ook bekend om wat zijn fans noemen “een lucht van onderscheiding”: een waardige houding die moeilijk te beschrijven is, maar gemakkelijk te herkennen in de hond.

Ondanks zijn koninklijke verschijning heeft de Poedel een gewaagde strekking en houdt hij van spelen – hij is altijd in voor een spelletje van welke aard dan ook. Hij is ook erg dol op mensen en wil het graag naar zijn zin hebben. Combineer dat met zijn legendarische intelligentie en je hebt een hond die zeer goed te trainen is.

Een goede poedel die geleerd heeft hoe je met een hond om moet gaan, heeft een kalme instelling, vooral als hij regelmatig beweging krijgt om zijn natuurlijke energie te verbranden. Sommige eigenaren en fokkers denken dat de kleinere speelgoedpoedels en dwergpoedels iets meer gespannen zijn dan de standaard; andere fokkers en eigenaren zijn het echter niet eens met deze theorie.

De Poedel is beschermend voor zijn huis en familie, en als vreemden uw huis naderen, zal hij een waarschuwingsschors laten horen. En hoewel hij aanhankelijk is van zijn familie, kan het even duren voordat hij zich opwarmt voor nieuwe mensen.

Een uitstekende eigenschap van de Poedel is zijn intelligentie. Er wordt vaak gezegd dat hij een mensachtige intelligentie heeft, een verbazingwekkende slimheid die zijn eigenaars verbaast. Natuurlijk kunnen slimme honden moeilijk zijn om mee te leven. Ze leren snel – goede gewoontes en slechte – en ze onthouden alles.

Gezondheid

Poedels zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsomstandigheden. Niet alle Poedels krijgen een of meer van deze ziekten, maar het is belangrijk dat u zich bewust bent van deze ziekten als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsvoorschriften voor beide ouders van uw puppy laat zien. Gezondheidsklachten bewijzen dat een hond is getest op en ontdaan van een bepaalde aandoening. In Poedels mag u gezondheidsklachten verwachten van de Orthopedische Stichting voor Dieren (OFA) voor heupdysplasie (met een eerlijke of betere score), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn Universiteit voor trombopathia; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidstoestand bevestigen door de OFA-website (offa.org) te raadplegen.

 • Addison’s ziekte: Ook bekend als hypoadrenocorticisme, wordt deze zeer ernstige aandoening veroorzaakt door een onvoldoende productie van bijnierhormonen door de bijnier. De meeste honden met Addison’s disease braken, hebben een slechte eetlust en zijn lusteloos. Omdat deze symptomen vaag zijn en verward kunnen worden met andere aandoeningen, is het gemakkelijk om deze ziekte als diagnose te missen totdat het een verder gevorderd stadium bereikt. Ernstiger tekenen treden op wanneer een hond gestrest is of wanneer het kaliumgehalte hoog genoeg is om de hartfunctie te verstoren, wat ernstige schokken en de dood tot gevolg heeft. Als Addison’s wordt verdacht, kan uw dierenarts een reeks tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen.
 • Maagdilatatie-Volvulus: Dit is een levensbedreigende aandoening die grote, diepgewortelde honden zoals Poedels treft, vooral als ze één grote maaltijd per dag krijgen, snel eten, grote hoeveelheden water drinken na het eten en krachtig sporten na het eten. De bloat ontstaat wanneer de maag wordt opgezwollen met gas of lucht en dan verdraait. De hond is niet in staat om te bellen of te braken om zich te ontdoen van de overtollige lucht in zijn maag, en de normale terugkeer van het bloed naar het hart wordt belemmerd. De bloeddruk daalt en de hond gaat in shock. Zonder onmiddellijke medische hulp kan de hond sterven. Verdachte zwellen op als uw hond een opgezwollen buik heeft, overmatig speekselt en zich terugtrekt zonder te kotsen. Hij kan ook rusteloos, depressief, lusteloos en zwak zijn met een snelle hartslag. Het is belangrijk om uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.
 • Cushingsziekte (Hyperadrenocorticisme): Deze aandoening treedt op wanneer het lichaam te veel cortisol produceert. Het kan het gevolg zijn van een onbalans in de hypofyse of bijnier, of het kan optreden wanneer een hond te veel cortisol heeft als gevolg van andere aandoeningen. Veel voorkomende symptomen zijn overmatig drinken en plassen. Als uw Poedel deze twee symptomen vertoont, breng het dan naar de dierenarts. Er zijn behandelingen om te helpen met deze ziekte, inclusief chirurgie en medicatie.
 • Epilepsie: Een veel voorkomende oorzaak van aanvallen in alle soorten Poedels is idiopathische epilepsie. Het is vaak erfelijk en kan milde of ernstige aanvallen veroorzaken. Aanvallen kunnen worden vertoond door ongewoon gedrag, zoals het rennen als een verpletterend gejaagd, wankelend of verstopt raken. Aanvallen zijn angstaanjagend om naar te kijken, maar de lange termijn prognose voor honden met idiopathische epilepsie is over het algemeen zeer goed. Het is belangrijk om te onthouden dat aanvallen kunnen worden veroorzaakt door vele andere dingen dan idiopathische epilepsie, zoals metabole stoornissen, infectieziekten die de hersenen beïnvloeden, tumoren, blootstelling aan giftige stoffen, ernstige verwondingen aan het hoofd, en nog veel meer. Daarom is het belangrijk om, als uw Poedel aanvallen heeft, hem meteen naar de dierenarts te brengen voor een controle.
 • Heupdysplasie: Wanneer de heupkom slecht gevormd is of de banden los genoeg zijn om de bal van het dijbeen (dijbeen) gedeeltelijk uit de heupkom te laten glijden, wordt dit dysplastisch genoemd. De heupdysplasie van een hoektand erft, waarbij omgevingsfactoren soms een grote rol spelen in de ontwikkeling ervan. Na verloop van tijd is er een degeneratie van het gewricht die artritis en pijn kan veroorzaken, zelfs kreupelheid. Overgewicht, overmatige of langdurige lichaamsbeweging voor de volwassenheid, een snelle groei en calorierijke of aanvullende diëten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van heupdysplasie bij de hond. De diergeneeskundige zorg omvat voedingssupplementen, medicatie en, in sommige gevallen, chirurgie.
 • Hypothyreoïdie: Hypothyreoïdie wordt veroorzaakt door een onderactieve schildklier. Het wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor aandoeningen zoals epilepsie, haaruitval, overgewicht, lethargie, hyperpigmentatie, pyodermie en andere huidaandoeningen.
 • De ziekte van Legg-Perthes: Dit is een andere ziekte waarbij het heupgewricht betrokken is. Veel speelgoedrassen zijn gevoelig voor deze aandoening. Wanneer uw Poedel Legg-perthes heeft, is de bloedtoevoer naar de kop van het dijbeen (het grote achterpootbeen) verminderd en begint de kop van het dijbeen die met het bekken is verbonden te desintegreren. Meestal treden de eerste tekenen van Legg-Perthes, mankheid en atrofie van de beenspier, op wanneer de puppy’s 4 tot 6 maanden oud zijn. De aandoening kan worden gecorrigeerd met een operatie om het zieke dijbeen af te snijden, zodat het niet meer aan het bekken vastzit. Het littekenweefsel dat bij de operatie ontstaat, zorgt voor een vals gewricht en de pup is meestal pijnvrij.
 • Patellaire Luxatie: De patella is de knieschijf. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (als een bot aan een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uit elkaar schuift, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn, maar veel honden leiden met deze aandoening een relatief normaal leven.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): PRA is een familie van oogziekten die de geleidelijke verslechtering van het netvlies met zich meebrengt. In het begin van de ziekte worden de aangetaste honden nachtblind. Naarmate de ziekte vordert, verliezen ze overdag het zicht. Veel zieke honden passen zich goed aan aan hun beperkte of verlies van het gezichtsvermogen, zolang de omgeving maar hetzelfde blijft.
 • Optische zenuw hypoplasie: Deze aandoening is een aangeboren afwijking als de ontwikkeling van de oogzenuw. Het veroorzaakt blindheid en een abnormale pupilrespons in het aangetaste oog.
 • Sebaceuze Adenitis (SA): SA is een ernstig probleem bij Poedels, vooral Standards. Geschat wordt dat 50 procent van alle Standaard Poedels dragers zijn, of beïnvloed zijn. Deze genetische aandoening is moeilijk te diagnosticeren en wordt vaak verward met hypothyreoïdie, allergieën of andere aandoeningen. Wanneer een hond SA heeft, worden de talgklieren in de huid om onbekende redenen ontstoken en uiteindelijk vernietigd. Deze klieren produceren meestal talg, een vette afscheiding die helpt bij het voorkomen van uitdroging van de huid. Het wordt meestal voor het eerst opgemerkt wanneer de hond 1 tot 5 jaar oud is. Aangetaste honden hebben meestal een droge, schilferige huid met haarverlies op het hoofd, de nek en de rug. Ernstig aangetaste honden kunnen een verdikte huid hebben en een onaangename geur, samen met secundaire huidinfecties. Hoewel het probleem vooral cosmetisch is, kan het ongemakkelijk zijn voor de hond. Uw dierenarts zal een biopsie van de huid uitvoeren als SA wordt vermoed. De behandelingsmogelijkheden variëren.
 • De ziekte van Von Willebrand: Dit is een erfelijke bloedziekte die het vermogen van het bloed om te stollen verstoort. Het belangrijkste symptoom is een overmatige bloeding na een blessure of operatie. Andere symptomen zijn onder andere bloedneuzen, bloedend tandvlees of bloedingen in de maag of darmen. Er is geen genezing, en een bloedtransfusie uit het bloed van normale honden is momenteel de enige behandeling. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen, waaronder medicatie. De meeste honden met de ziekte van von Willebrand kunnen een normaal leven leiden. Een dierenarts kan uw hond testen op de aandoening. Honden met deze aandoening moeten niet worden gefokt.

Verzorging

Poedels doen het prima in elk type huis, van appartementen tot landgoederen, zolang ze maar regelmatig bewegen en veel menselijk gezelschap hebben. Ze wonen het liefst binnenshuis met de familie, vooral de kleinere Speelgoed- en Dwergpoedels, omdat ze geen moeite hebben om hun ja-ja’s in huis te krijgen.

Dit intelligente ras leert snel, maar eigenaren moeten voorzichtig zijn: Het is net zo gemakkelijk om uw Poedel per ongeluk slechte gewoontes aan te leren als om hem goede te leren, dus als u nieuw bent met honden, meld u dan aan voor een gehoorzaamheidsles met een bekwame trainer. Dat geldt ook voor Speelgoed- en Dwergpoedels. Veel eigenaren van kleine honden slaan de training over en eindigen met een slecht gedragen hond.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: Normen, 1,5 tot 3 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden; Miniaturen, 3/4 tot 1 kopje; Speelgoed, 1/4 tot 1/2 kopje.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een couch potato dog. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van uw hond en hoe minder u in de bak van uw hond hoeft te schudden.

Net als bij elk ander ras zal de poedel op gewicht komen als hij overvoed is, wat gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Beperk traktaties, houd hem actief en geef hem te allen tijde voer in de maaltijden in plaats van het voedsel beschikbaar te laten. Hoewel veel eigenaren van Miniatuur- of Speelgoedpoedels in het bijzonder hun honden tafelresten geven, verzet je je tegen die smekende ogen – je zult een pietluttige eter creëren. Hij zal zijn neus laten zien aan hondenvoer, wat gezonder is voor hem.

Houd uw Poedel in goede conditie door zijn voedsel te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voedsel steeds weg te laten. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar hem. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers gespreid naar beneden. Je zou in staat moeten zijn om te voelen, maar niet zijn ribben te zien zonder hard te moeten drukken. Als je dat niet kunt, heeft hij minder voedsel en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeren van uw Poedel, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en verzorging

De Poedel is een niet-afstotend ras, en een goede keuze voor mensen met allergieën. Veel allergische mensen zijn in staat om een Poedel te houden zonder reactie.

De vacht is er in vele kleuren, waaronder blauw, zwart, wit, grijs, zilver, bruin, café-au-lait, abrikoos en crème. Het haar is krullend, pezig en dicht, en deze unieke textuur kan worden getrimd, geschoren, verzorgd, geschoren, en anders gemanipuleerd in allerlei fantasievolle vormen. Als uw hond gaat concurreren in de showring, kunt u echter niet te wild gaan met de styling; de Amerikaanse Kennel Club staat vier specifieke clip stijlen toe voor Poedels in conformatie wedstrijden.

Het verzorgen van een Poedel is niet voor de flauwekul. Poedels zijn zeer onderhoudsvriendelijke honden. Hij moet regelmatig worden verzorgd, om de drie tot zes weken, soms vaker, om de vacht in goede conditie te houden. Als u een poedel overweegt, overweeg dan het onderhoud van de vacht en de kosten van de verzorging.

Wees echter niet bang. Er zijn veel manieren om de vacht te stylen voor een betere verzorging. In feite scheren veel eigenaren de vacht gewoon af.

Dat gezegd hebbende, betekent gemakkelijke verzorging niet zonder zorg. Zelfs als je je Poedel kort schertst, moet je hem om de drie tot zes weken borstelen, in bad doen en trimmen, soms zelfs vaker, om de vacht schoon, kort en knoopvrij te houden.

De meeste eigenaren betalen een professionele trimmer, maar als je toegewijd bent en de tijd hebt, kun je zelf leren om je Poedel te borstelen. Je hebt een goede elektrische hondentondeuse en messen nodig, een kwaliteitsschaar, borstel, kam, teennageltrimmer en een goed verzorgingsboek of -video – er zijn er veel op de markt, alleen voor poedelbezitters.

Zelfs als u de ingewikkelde spullen door een professional laat behandelen, moet uw Poedel dagelijks worden geborsteld. Omdat poedels niet vervagen zoals andere rassen, verzamelt het losse haar zich in de vacht en tenzij het dagelijks wordt geborsteld, zal het haar zeer snel gaan matteren.

Veel Poedels hebben huilerige ogen die het haar onder hun ogen bevlekken. Hoe lichter de vacht van uw hond, hoe merkbaarder de traanvlekken. Om de vlekken te verminderen, veegt u elke dag rond de ogen en het gezicht met een alcoholvrij huisdierdoekje of een met warm water bevochtigd washandje.

Zorg ervoor dat u de oren van uw poedel vaak elke week controleert op vuil, roodheid of een slechte geur die kan duiden op een infectie, veeg ze dan wekelijks uit met een wattenstaafje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om problemen te voorkomen. Fokkers met neerklapbare oren zijn gevoelig voor oorinfecties omdat de gehoorgang donker en vochtig blijft. Ook groeit er haar in de gehoorgang van de Poedel. Soms moet dit haar worden geplukt. Vraag uw trimsalon of dierenarts of het nodig is voor uw hond.

Borstel de tanden van uw poedel ten minste twee of drie keer per week om de tandsteenophoping en de bacteriën die zich daarbinnen bevinden te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Trim de nagels één of twee keer per maand als uw hond ze niet op natuurlijke wijze verslijt. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes getrimde nagels houden de voeten in goede conditie en voorkomen dat uw benen bekrast worden wanneer uw Poedel enthousiast omhoog springt om u te begroeten.

Begin uw Poedel te wennen aan het feit dat hij wordt geborsteld en onderzocht als hij een puppy is. Ga regelmatig met zijn poten om – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige veterinaire onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens het borstelen op zweren, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, tederheid of ontstekingen op de huid, in de neus, mond en ogen en op de voeten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Uw zorgvuldig wekelijks onderzoek zal u helpen om potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig te herkennen.

Kinderen en andere huisdieren

De Poedel is een geweldige metgezel voor kinderen, hoewel jonge kinderen die niet weten hoe ze met een hond om moeten gaan per ongeluk een Speelgoedpoedel, de kleinste en meest delicate variëteit van het ras, kunnen kwetsen.

Zoals bij elk ras, moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat ze bijten of oor- of staarttrekken van een van beide partijen. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt of om te proberen het eten van de hond weg te nemen. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht worden achtergelaten bij een kind.

Poedels die opgroeien met andere honden of huisdieren in huis – of die genoeg mogelijkheden hebben om met hen te communiceren in groepstrainingen, hondenparken en dergelijke – zullen genieten van hun gezelschap. Als uw Poedel echter gewend is om het enige huisdier in het huishouden te zijn, kan het zijn dat hij wat tijd en speciale training nodig heeft om hem te helpen een nieuweling te accepteren.