Spaanse Waterhond

De Spaanse Waterhond (in Spanje bekend als de Perro de Agua Español) is een stevige, middelgrote, atletische hond met een gekrulde vacht. Hoewel enigszins ongewoon in de Verenigde Staten, heeft dit ras vele kwaliteiten die het tot een uitstekende metgezel maken. Hij is zeer intelligent, leert graag leuke kunstjes, en is altijd in voor uitstapjes, uitstapjes en veel spelen.

Hoewel ze goed met kinderen kunnen opschieten, zijn sommige van hen wilskrachtig en territoriaal. Ook is het kudde-instinct van het ras erg sterk, wat kan leiden tot ongepast hielenlikken, dus interacties moeten altijd onder toezicht worden gehouden.

Spaanse Waterhonden zijn van nature beschermend ten opzichte van hun familie en huis, en zijn op hun hoede voor vreemden, maar zullen zich opwarmen aan nieuwe mensen zodra ze weten dat ze te vertrouwen zijn.

De Spaanse Waterhond heeft een krullende vacht die weinig verhaart, en sommige mensen met hondenallergieën vinden dat ze met dit ras kunnen leven. Als u overweegt een Spaanse Waterhond te nemen omdat u allergisch bent, breng dan voldoende tijd door met dit ras voordat u een puppy mee naar huis neemt om er zeker van te zijn dat u geen last krijgt van een reactie. Geen enkele hond is echt hypoallergeen; zelfs minimale verharders zullen huidschilfers van hun huid afwerpen.
Spaanse Waterhond

Kenmerken van de Spaanse Waterhond

 • Levensverwachting: 10 tot 14 jaar
 • Herkomst: Andalusië
 • Oorsprong: Spanje
 • Temperament: Intelligent, Diligent, Aanhankelijk, Loyaal, Atletisch, Trainbaar
 • Hoogte: Vrouwelijk: 38–48 cm, Mannelijk: 42–52 cm
 • Gewicht: Vrouwelijk: 14–18 kg, Mannelijk: 18–22 kg
 • Kleuren: Zwart, Wit, Bruin, Zwart-wit, Bruin-wit, Beige
 • Land van afkomst: Spanje

Geschiedenis van de Spaanse Waterhond

Hoewel het begin van het ras ter discussie staat, weten we wel dat de Spaanse Waterhond al bijna duizend jaar in delen van Spanje voorkomt.

De Spaanse Waterhond maakt deel uit van de AKC Herding Group, maar het is een multi-purpose ras, gebruikt voor schapendrijven, werk op de boerderij, bescherming, gezelschap, en de jacht. Zoals hun naam al doet vermoeden, blinken ze uit in het apporteren uit water.

Historisch gezien, hoedde de Spaanse Waterhond vee, schapen en geiten. In de VS kreeg het ras volledige erkenning van de AKC in 2015.

Verzorging Spaanse Waterhond

Veel rassen met een weinig verharende vacht vereisen een professionele vachtverzorging en veel borstelen thuis om vervilting te voorkomen. Dit geldt niet voor de Spaanse Waterhond: de rustieke vacht is niet alleen weinig verharend, maar ook onderhoudsarm.

Traditioneel wordt hun vacht nooit geborsteld, gekamd, geföhnd of getrimd. In plaats daarvan wordt de vacht tot op de huid geschoren wanneer dat nodig is, net als bij een schaap. Als het haar uitgroeit, moet het ongeborsteld blijven, zodat het natuurlijke koorden gaat vormen. Showhondenvachten worden op deze manier onderhouden, en sommige eigenaren van Spaanse Waterhonden kiezen er ook voor om bij de traditie te blijven.

Het onderhouden van de koorden vergt wel wat werk, omdat ze gescheiden moeten worden zodat ze geen grote klitten vormen. Ook het baden van een hond met een koordvacht is anders dan het baden van een gewone hond. De techniek vergt enige oefening.

U moet een milde shampoo gebruiken (geen conditioner) en de shampoo voorzichtig in de vacht knijpen in plaats van wrijven of schrobben. Het proces is vergelijkbaar met het met de hand wassen van een delicate wollen trui. Om te spoelen, moet u opnieuw zachtjes in de vacht knijpen terwijl het water er doorheen stroomt. Om te drogen, dep de vacht met een handdoek (niet wrijven), en laat het dan gewoon aan de lucht drogen.

Sommige eigenaars van een Spaanse Waterhond kiezen ervoor om de vacht vaker te laten scheren, wat resulteert in een zeer korte vacht die nog netter en gemakkelijker te onderhouden is, zonder koorden om mee te worstelen, geen zorgvuldig wassen, en zeer weinig, of helemaal niet, verharen. Hoe vaak u de vacht van uw Spaanse Waterhond wilt scheren, is geheel afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.

De meeste herdersrassen, waaronder de Spaanse Waterhond, zijn zeer intelligent en hebben een uitstekend probleemoplossend vermogen, waardoor ze zeer goed te trainen zijn.

Begin uw puppy al vroeg met het aanleren van huisregels en basiscommando’s met behulp van positieve versterkingstechnieken. Ze reageren goed op clickertraining, met veel smakelijke traktaties en complimentjes.

Als u wilt trainen voor een competitieve hondensport, is de hemel de limiet met de Spaanse Waterhond. Ze blinken uit in behendigheid, flyball, dokspringen, schapendrijven, neuswerk, en nog veel meer.

Sommige Spaanse Waterhonden zijn ontsnappingskunstenaars, dus zorg ervoor dat uw tuin veilig omheind is. Laat deze honden nooit zonder toezicht in de achtertuin of ze kunnen zich gaan vervelen en het hun missie maken om eruit te komen.

Sommige Spaanse Waterhond puppies zijn bijzonder verlegen, wat zich later in het leven kan ontwikkelen tot problematisch gedrag. Om deze reden is het belangrijk om uw puppy uitgebreid te socialiseren door hem positief voor te stellen aan zoveel mogelijk mensen, plaatsen, dieren, bezienswaardigheden en geluiden tijdens de eerste socialisatieperiode. Dit is vanaf het moment dat u ze mee naar huis neemt tot ze ongeveer 14 weken oud zijn. Socialisatie kan en moet ook na deze periode doorgaan.

Dit ras is zeer actief en atletisch. Ze hebben voldoende beweging nodig om hun lichaam te vermoeien, zodat ze in huis gelukkig en rustig kunnen zijn. Lange wandelingen zijn leuk, maar loslopen is beter.

Spaanse Waterhonden kunnen soms moeilijk weerstand bieden aan het drijven van alles wat beweegt, inclusief kinderen. Probeer ongepast drijfgedrag om te buigen naar iets als een frisbee vangen of apporteren met een bal. Vergeet ook het zwemmen niet. De Spaanse Waterhond houdt van water en heeft zelfs voeten met zwemvliezen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Spaanse Waterhonden zijn, voor het grootste deel, sterk en gezond, maar, zoals de meeste rashonden, zijn ze vatbaar voor het ontwikkelen van een paar erfelijke gezondheidsproblemen.

Enkele van de meer vastgestelde problemen bij de Spaanse Waterhond zijn:

 • Heupdysplasie
 • Allergieën
 • Glaucoom
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Hypothyreoïdie

De Spaanse Waterhond Club van Amerika beveelt aan dat alle honden worden gescreend op heup en oog gezondheid voordat ze worden gefokt.

Dieet en voeding

Geef uw Spaanse Waterhond afgemeten maaltijden tweemaal per dag in plaats van vrij eten (het eten de hele dag laten staan).
Perro de agua español
Zeer actieve Spaanse Waterhonden kunnen baat hebben bij een prestatiedieet, dat meer calorieën en vet bevat. Minder actieve Spaanse Waterhonden hebben een onderhoudsdieet nodig, zodat ze niet te veel aankomen. Overgewicht kan bijdragen aan heupdysplasie, diabetes en andere gezondheidsproblemen.

Het kan moeilijk zijn om te weten hoeveel u uw Spaanse Waterhond moet voeren, omdat alle individuele honden verschillen. Begin met de aanbevolen hoeveelheid op het etiket en pas de hoeveelheid aan naargelang de hond aankomt of afvalt. U kunt ook uw fokker of dierenarts vragen om een aanbeveling van wat en hoeveel voedsel te geven

Voordelen

 • Intelligent en gemakkelijk te trainen
 • Waakzaam en beschermend
 • Minimale vachtverzorging en verharen

Nadelen

 • Heeft veel beweging nodig
 • Niet altijd vriendelijk tegen vreemden
 • Niet de beste keuze voor jonge kinderen

Meer hondenrassen en verder onderzoek

Als je de Spaanse Waterhond leuk vindt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk:

 • Lagotto Romagnolo
 • Poedel
 • Portugese Waterhond (Portie)