Hovawart: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Actieve hondenliefhebbers zullen genieten van de Hovawart. De eenmalige waakhond brengt temperament en alertheid. Maar de natuur heeft ook rekening gehouden met het dier met een nogal dominant wezen. Wat de geïnteresseerde persoon moet weten over de Hovawart voordat hij koopt, onthult het rasportret.

De Hovawart behoort tot de FCI Groep 2. Het ras is toegewezen aan sectie 2.2 Sennenhonden, molossoïden met werktest.

hovawart hond

Hovawart in het profiel

Profiel
Grootte: Reuen: 63-70 cm, vrouwtjes: 58-65 cm
Gewicht: 25-40 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Duitsland
Kleuren: Zwart-Goud, Blond, Zwart
Levensverwachting: 12 jaar
Geschikt als: Werken, politie, bescherming, metgezel, sport en familiehond
Sport: Behendigheid, gehoorzaamheid
Karakter: Alert, actief, familie, overgave
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: sterk, lang, licht golvend en passend met weinig ondervacht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Liever nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Het ras Hovawart is geen erg oud hondenras. Het woord “hovewart”, dat uit het Middelhoogduits komt, onthult al de taak die in vertaling aan de hond is toegewezen: Binnenplaatsen en huizen dag en nacht bewaker. Het bewijs van het bestaan van de voogd van de rechtbank en bezittingen is al te vinden in oude documenten uit de 13e eeuw. Hoewel het niet precies duidelijk is hoe de Hovawarte er toen uitzagen, wordt aangenomen dat het grote en sterke honden waren. Het uiterlijk van de Hovawart lijkt erg op de boerderijhond van die tijd.

Om Hond van middeleeuwse oorsprong niet te vergeten, fokkers in de Thale/Harz hebben in 1922 hun krachten gebundeld. Dit is de geboorte van de eigenlijke Hovawart-fokkerij.

Voor het behoud van de oude boerderijhond werkten de fokkers met zogenaamde “typehonden”. Ze moeten groot, sterk en ruw zijn. De “Typehonden” werden in verschillende verhoudingen gefokt met Newfoundlanders, Herders, Kuvasz en Leonberger honden. Nadat het resultaat van de rassen overeenkwam met het imago van de toenmalige Hovawart, werd de bewaker in 1937 officieel erkend als hondenras.

De rasfokkerijvereniging voor Hovawart-Hunde e.V., die vandaag bestaat, omvat verschillende nationale groepen, die geleidelijk na de Tweede Wereldoorlog werden gevormd. Het aantal van dit hondenras nam af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen door de onafhankelijke fokkers kreeg het hondenras de kans om te blijven bestaan door een hervatting van de fokkerij.

Hoeveel kost een Hovawart pup?

Een Hovawart pup kost zelden minder dan 1000 euro.

Natuur & karakter van het ras Hovawart

Het hondenras Hovawart is immanent met het instinct van de voogd. Wat het dier speciaal maakt zelfverzekerd en zelfverzekerd. Zelfs vandaag de dag wordt het karakter van de waakzame viervoeter gekenmerkt door zijn uitgesproken beschermend instinct die hij beheerst weet te gebruiken. Niet iedereen wordt meteen als schurk bestempeld. Het feilloze gevoel en twee waakzame ogen weten het gedrag van de tweevoeter te onderscheiden en af te wachten. De Hovawart heeft dus ook een gecontroleerde zenuwkracht.

De goede nasale aanleg en de instinctieve waakzaamheid nemen onmiddellijk een bestaande angst van de tegenhanger waar. Als een onervaren hondeneigenaar zich angstig of onzeker gedraagt tegenover de hond, kan de Hovawart ook anders zijn. De natuurlijke reactie vereist dat hij zich op een dominante, intimiderende en soms agressieve manier gedraagt. Als de eigenaar van het huisdier zich niet kan laten gelden als roedelleider, zijn dit de gevolgen. Contraproductief gedrag lokt dan misverstanden uit die niet bevorderlijk blijken te zijn tussen mens en dier.
Als het aangaan van een juiste relatie slaagt, wordt de Hovawart vriendelijk, behoefte aan nabijheid en gevoelig voor zijn favoriete persoon of andere leden die tot de smalle kring van de omgeving behoren. De strakke cirkel waarin hij beweegt is zijn reservepakket.

De intelligentie van de Hovawart maakt de hond ook bruikbaar voor andere taken: als Reddings-, volg- en hulphond.

Hoe onderwijs ik een Hovawart?

De Hovawart moet liefdevol en consequent worden opgevoed. Het moet duidelijk zijn wie de roedelleider is.

Honden van dit ras

 

 

 

Uiterlijk van het ras Hovawart

De Hovawart is altijd te herkennen aan zijn elegante uiterlijk. Het is een van de grote hondenrassen en is gemiddeld ongeveer 58-70 centimeter hoog, waarbij mannetjes meestal iets groter zijn dan, die slechts een stokmaat van 65 cm bereiken. Afhankelijk van de maat ligt het gewicht tussen de 35 en 40 kilo. Door hun vrij lange vacht zien ze er echter vaak groter en zwaarder uit.

Ze zijn er in de kleurvarianten Blonde, zwarte en zwarte merken , met de meest donkere Hovawarts aangetroffen. Het lichaam van de hond is zeer sterk en het hoofd breed met gebogen voorhoofd. De viervoeter draagt de staart meestal lang.

Indrukken van het hondenras

Welke rassen zijn opgenomen in de Hovawart?

Vooral de rassen Duitse Herder, Leonberger, Newfoundlander en Kuvasz zijn opgenomen in de Hovawart.

Opleiding & houding van het ras Hovawart – Wat te overwegen

De Hovawart is een ras dat niet geschikt voor beginners is. Beginners zonder ervaring hebben vaak de neiging om zich onzeker te gedragen tijdens het ouderschap, wat de hond zou kunnen interpreteren als angst. In feite kan het ook gebeuren dat de onervaren hondeneigenaar een angst voor de hond ontwikkelt als deze zich intimiderend en agressief gedraagt. Wie niet de overhand kan houden, komt al snel in omgekeerde rollen terecht.

Dat Dier heeft een roedelleider nodig. Zijn intelligentie is ontworpen om te controleren of de eigenaar zich als zodanig kan laten gelden. De intelligente viervoeters Test niet één keer, maar steeds opnieuw. Wat dat betreft vraagt hij veel van meesteres en meester.

Om deze reden is een streng en tegelijkertijd liefdevol onderwijs bij de Hovawart absoluut noodzakelijk. Zodat het dier niet het voortouw neemt, moeten de huisregels en de hiërarchie duidelijk zijn. De mens is zijn autoriteitsfiguur. Goed opgeleid, de hond is een compatibele gezelschapshond.

Maar onderwijs betekent geen onnodige ontberingen. Voor de ontwikkeling van een gezonde en normale hondenpersoonlijkheid is consistent leiderschap noodzakelijk, waarbij de Hond altijd bezig horen. De taken moeten uitdagend van aard zijn. De Hovawart merkt alleen uit verveling wanneer taken aan hem worden toegewezen. De hondenliefhebber moet daarom graag met zijn dier omgaan. Pas dan is het luisteren naar commando’s verzekerd.

Een hondvriendelijke houding en opvoeding leidt uiteindelijk tot een sterke band tussen mens en hond. De Hovawart kan op zijn meester vertrouwen en heeft eindeloos vertrouwen in hem.

Is een Hovawart een gezinshond?

Met de juiste opleiding is de Hovawart ook geschikt voor een gezin.

Voeding van het ras Hovawart

De voedingsbehoeften van de Hovawart zijn – net als bij alle andere hondenrassen – afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn:

  • Leeftijd
  • Gewicht
  • Grootte
  • Gezondheidstoestand
  • Activiteit
  • Mogelijke ziekten of allergieën

Hovawart puppy

De Hovawart heeft een uitgebalanceerd dieet nodig.

Als de Hovawart een sterke gezondheid geniet, stelt het dier geen bijzonder hoge eisen aan zijn dieet. Voor de Hovawart-fan betekent dit echter niet dat hij niet op het dieet hoeft te letten. Het tegendeel is waar. Net als elke andere hond heeft de actieve viervoeter een evenwichtige en gezonde voeding, die altijd in verhouding moet staan tot de daadwerkelijke beweging. Gezien de verschillende voedingsfactoren is de voedingsstofde stofvereisten zijn voor elke hond anders.

Kortom, de Hovawart trekt een vleesbevattende levensmiddelen met alleen weinig graan voor. Het spreekt voor zich dat hondenvoer altijd van hoge kwaliteit moet zijn. De Hovawart mag zowel nat als droog voedsel consumeren. Maar ook de methode BARF als biologisch soortgeschikte voeding komt in aanmerking voor de maag van de hond. Hier wordt rauw vlees gebruikt als hoofdbestanddeel van het hondenvoer. Bovendien worden andere componenten aan deze voedingsmethode toegevoegd:

  • Groente
  • Vrucht
  • Minerale en vitaminesupplementen

Een verkeerd dieet kan echter deficiëntiesymptomen bevorderen. Het is daarom niet verkeerd om de dierenarts te raadplegen met betrekking tot de juiste voeding. Onder bepaalde omstandigheden kan ook een voedingsplan worden ontworpen dat in de loop van de tijd kan worden aangepast aan de voedingsfactoren.

Bij het voeren mag de Hovawart-eigenaar de botten van pluimvee niet verwarmen. Verhitting kan leiden tot versplintering van de individuele botten.

Als droogvoer wordt gebruikt, moet de Hovawart altijd voldoende vloeistof voor jezelf. Maar zelfs bij het geven van natvoer moet de Hovawart-eigenaar altijd een waterbak gevuld met vers water klaar hebben staan.

Aanbevolen bericht

Hondenrassen voor professionals: Labradoodle op een weide.
Hondenrassen voor professionals
Een hond is een uitdaging tijdens het werken. Hier vindt u een overzicht van hondenrassen voor professionals!

Naar het artikel

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Hovawart dankt zijn gezondheid aan de strenge regels die de talrijke nationale clubs volgen. Hovawart-clubs in Duitsland, Nederland, Zwitserland, Engeland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, België, Tsjechië, Hongarije, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en de VS sluiten consequent honden uit die onderhevig zijn aan een erfelijke ziekte, een milde vorm van heupdysplasie of een andere dispositie van de fokkerij. In combinatie met een database die eigenaren van Hovawart bijhouden met informatie, is het mogelijk om een robuuste gezondheid van het dier te behouden.

De Hovawart-hond, die nog steeds raszuiver bestaat, hoeft nauwelijks te vechten met heupdysplasie (HD). Het aandeel van deze ziekte is zeer laag in vergelijking met andere hondenrassen. Door de robuuste gezondheidstoestand kan de Hovawart dus behoorlijk oud worden. Zijn Levensverwachting is ongeveer 12 jaar.

Kortom, de Hovawart heeft niet de neiging om overgewicht te hebben. Dit kan echter altijd gebeuren als de actieve bewaker niet voldoende beweging ervaart en te veel voedsel consumeert. De inname van voedingsstoffen moet altijd in verhouding staan tot de activiteit van de hond.

Hoewel de Hovawart slechts een kleine ondervacht heeft met een matige vacht, is het dier zelfs bij koud weer op zijn best. Daardoor verstoort de hondenregen of wind niet. De actieve bontneus leeft de ren in de natuur intensief en met veel beweging uit. Kou is geen probleem. De weersbestendigheid van deze hondennatuur maakt ook de uitgebreide beweging in de zomer mogelijk. Je moet de hond beschermen tegen te veel hitte.

Hoe oud kan een Hovawart worden?

Een Hovawart kan ongeveer twaalf jaar leven.

Verzorging van de rassen Hovawart

Hovawart vanaf de zijkant

De Hovawart moet minstens één keer per week worden geborsteld.

De Hovawart heeft een behoorlijke vachtlengte. Niettemin is de Gemakkelijk te verzorgen. Honden met veel en dikke ondervacht hebben de neiging om te matten als ze niet regelmatig worden geborsteld en verzorgd. Maar omdat de Hovawart slechts een kleine ondervacht heeft, hoeft de eigenaar zich in dit opzicht geen zorgen te maken. Dit betekent dat de vacht niet elke dag de borstel of de kam hoeft te zien. Er bestaat een uitzondering voor de verandering van vacht. Minstens één keer per week de hond moet borstelen en kammen worden. Een basisverzorging moet de Hovawart regelmatig minnaar maken. Dit omvat niet scheren of trimmen.

Als de verzorging vaker dan één keer per week wordt gedaan, kan haaruitval worden verminderd. Het verzorgingsritueel moet altijd beginnen vanaf de puppyleeftijd, zodat het dier eraan went. Naast verzorging is het ook noodzakelijk omIe Manicuren daaraan. Voor het inkorten van de klauwen kan een klauwtang worden overwogen.

Na wandelingen moet de hondeneigenaar altijd letten op de netheid van de poten van de Hovawart. Ze moeten vrij zijn van vreemde voorwerpen, zodat er geen wonden kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld kleine stenen.

De Mondhygiëne mogen niet vergeten worden. Onvoldoende verzorging van de tanden met een hondentandenborstel en hondentandpasta kan op de lange termijn tandsteen veroorzaken. Dit veroorzaakt een onaangename slechte adem en ook pijn. Runder hoofdhuid kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een kauwproduct voor tandheelkundige zorg.

Hovawart – Activiteiten en Training

Hovawart in de uitlaat

De Hovawart behoeften veel beweging. Dit is essentieel voor de juiste houding van dit ras. De hondenliefhebber kan genieten van de actieve aard van zijn dierlijke metgezel. Als je van joggen of fietsen houdt, kun je de Hovawart zonder problemen meenemen. De sportieve dierenpoten hebben een opmerkelijke staat. Ook lichaam en geest worden voldoende benut.

Als je graag met je hond omgaat en de bezigheid met het dier kunt integreren als een essentieel onderdeel van je eigen leven, kun je uitkijken naar de loyaliteit van je vriend als beloning. Als het niet genoeg is voor een spannende en afwisselende excursie tussendoor, is de Hovawart ook te vinden met langere wandelingen Af. Het is belangrijk om een gezonde en gevarieerde combinatie van verschillende activiteiten te vinden.

Om een band tussen mensen en honden verder te bevorderen, is het gebruik van Hondenspeelgoed raadzaam. Ringen, touwen en intelligentiespeelgoed kunnen worden gebruikt tijdens uitgebreide speeluren.

Hondensporten zoals Behendigheid, gehoorzaamheid of tracking zijn bij uitstek geschikt voor het ras Hovawart.  De geselecteerde activiteiten moeten regelmatig worden gedaan, zodat de hond altijd voldoende verlichting ervaart. Een overheersende houding in een kennel kan een fataal effect hebben op het gedrag en de mentale ontwikkeling van de hond.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van het Hovawart-ras

In de familie wordt de Hovawart gekenmerkt door zijn Nauwe banden aan de familieleden, die hij verstaat als zijn roedel. Dit resulteert in een speciaal beschermend gedrag.

Nadelen van het ras Hovawart

Rijden met de Hovawart constante drang om te bewegen, wat veel vraagt van de eigenaar. Een hond voor gezellige geesten die zich maar weinig met sport bezighouden, is de actieve viervoeter niet. Zie ook fvoor beginners is het dier niet geschikt. Als een onervaren hondenliefhebber toch voor dit hondenras kiest, kunnen er nadelen ontstaan. Ze zijn dan meestal gebaseerd op een inconsistent leiderschap van de hond. De relatie zou worden gekenmerkt door misverstanden, omdat de nog steeds onwetende beginner zijn eigen hond niet begrijpt. De Hovawart weet hier zijn voordeel mee te doen en het dier laat zich snel met succes gelden tegen zijn eigenaar.

Dergelijke nadelen zijn vermijdbaar als bij het kiezen van de juiste hond niet alleen de wens om een dier te bezitten de overhand heeft, maar ook de rationele kijk.

Past de Hovawart bij mij?

Een portret van Hovawart

De Hovawart heeft een uitgesproken beweging, daarom is hij geen klassieke stads- of appartementshond.

Als u op zoek bent naar een schoothondje voor bepaalde sociale kringen, is de Hovawart het verkeerde adres. De voormalige waakhond van huis en erf wordt gedreven door een uitgesproken drang om te bewegen. Dit hondenras heeft veel beweging nodig in de natuur en open gebieden waar ravotten is toegestaan. Over een Huis met tuin klaagt niet over het activiteitslievende dier.

Niet geschikt is de houding in een klein appartement, omdat de Hovawart geen klassieke stads- of appartementshond is. Als de houding plaatsvindt in een appartement, zijn dagelijkse excursies, wandelingen en andere activiteiten een must. Het gebruik van de hondennatuur moet worden gegarandeerd. Hieraan gekoppeld is de tijd die de hondenliefhebber moet hebben voor zijn trouwe metgezel.

Om deze reden is ist een Wonen in een gezin een goede keuze voor het dier. Er is altijd een lid om iets met de hond te doen. De tijdsflexibiliteit kan hier meer worden gegeven dan bij een persoon die het grootste deel van zijn tijd op kantoor moet doorbrengen. De Hovawart zal alleen gelukkig zijn als hij de tijd krijgt met zijn favoriete mensen die hij nodig heeft en eist.

De aankoop van een dergelijk hondenras moet goed worden overwogen. De eigenschappen passen bij de hondenbezitter. Tijd en ruimte moeten beschikbaar zijn. Met een liefdevolle en tegelijkertijd consistente opvoeding is de hond bij uitstek geschikt als Gezinshonddie goed met kinderen om kan gaan.

De Hovawart is geen hond voor inactieve senioren. Lichamelijke beperkingen bij de hondeneigenaar leiden automatisch tot een beperking van de activiteiten van de hond. De Hovawart is ook tevreden met wandelingen, maar er moeten ook andere activiteiten zijn waarbij de natuur van de hond uitgebreid kan leven. Actieve senioren met hondenervaring worden goed bediend met een Hovawart. De hond houdt ook zijn baasje fit en heeft altijd een animerend effect.