Hovawart


Het Hovawart hondenras werd ontwikkeld in Duitsland als waakhond, en ze werden ook gebruikt voor tracking. Vandaag de dag is dit ras een gezelschaps- en familiehond. Maar ze werken ook bij zoek- en reddingsacties en als waakhonden.

Liefhebbers weten dat de naam van het ras in het Duits “een bewaker van landgoederen” betekent, en noemen hun pups ook wel kortweg “Hovies”. Hoewel dit raszuivere honden zijn, kunt u ze nog steeds aantreffen in asielen en reddingshonden.

Hovawarts worden over het algemeen niet aanbevolen voor nieuwe hondenouders. Ze kunnen koppig zijn en moeilijk te trainen als je niet ijverig en assertief bent. U moet uw hond laten zien dat u de “roedelleider” bent om hun respect te verdienen en ervoor te zorgen dat ze naar u luisteren.
hovawart
Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Hovawarts!

Meer over dit ras

 • Oorsprong: Duitsland
 • Temperament: Waakzaam, Evenwichtig, Familiaal, Toegewijd, Gereserveerd, Actief
 • Gewicht: Mannelijk: 25–40 kg, Vrouwelijk: 25–40 kg
 • Hoogte: Mannelijk: 63–70 cm, Vrouwelijk: 58–65 cm

Kenmerken

 • De Hovawart heeft een vacht die in drie kleuren voorkomt. Ze kunnen effen blond, effen zwart, of zwart met tan of gouden aftekeningen zijn.
 • De Hovawart wordt beschouwd als een gemiddelde verhaarder, waarbij de meeste verharing seizoensgebonden is. Ze zijn geen goede keuze voor mensen met een allergie.
 • Hovawarts hebben een gemiddeld tot hoog energieniveau en, ongeacht het soort lichaamsbeweging dat uw pup onderneemt, ze hebben minstens een uur lange wandeling per dag nodig.
 • De Hovawart is een geweldige gezinshond en kan goed met kinderen overweg als hij op jonge leeftijd goed met ze wordt gesocialiseerd. Ze kunnen erg beschermend worden tegenover kinderen.
 • Hovawarts hebben een zeer dominant temperament, wat het voor hen vaak moeilijk maakt om met andere honden om te gaan. Het kan een zware taak zijn om uw Hovawart te socialiseren met andere honden. Zolang ze echter op jonge leeftijd worden gesocialiseerd, schieten Hovawarts over het algemeen goed op met katten of andere huisdieren in het huishouden.
 • Hovawarts gedijen het beste in een huis met een grote, omheinde tuin. Ze zijn niet geschikt voor het leven op een appartement en kunnen vernielzuchtig worden door opgekropte energie van het leven in een kleine ruimte.
 • Ze worden niet aanbevolen voor hondenouders die voor het eerst een hond nemen, omdat ze iemand nodig hebben die streng en consequent is, en die optreedt als roedelleider.

Geschiedenis

De Hovawart komt oorspronkelijk uit Duitsland en er wordt beweerd dat hij afstamt van rassen zoals de Newfoundland en de Leonberger. Deze sterke honden werden gebouwd om de verschillende soorten terrein in hun omgeving te weerstaan en om uitstekende zoek- en reddingshonden te worden, maar ook om te worden gebruikt voor het opsporen.
hovawart schattig karakter
De Hovawart werd gefokt om een werkhond te zijn, en hun belangrijkste taak was het bewaken van de huizen en het vee van hun mensen. Het ras verloor aan populariteit, en hun aantal slonk, maar toegewijde Hovawart fokkers waren in staat om het ras te herstellen en voegden regelgeving toe om ervoor te zorgen dat de Hovawart een gezond, sterk hondenras was. Ze staan er zelfs om bekend dat ze hun leven riskeren om hun families te beschermen.

Deze trouwe honden wonnen aan populariteit en werden in 2010 door de AKC erkend in de Foundation Stock Service groep.

Persoonlijkheid

De Hovawart is een grote, sterke hond die, ondanks zijn vaak intimiderende grootte, gelijkmoedig en liefdevol is. Hun sterkste persoonlijkheidstrek is hun constante behoefte om hun territorium te verdedigen en de geliefde menselijke leden van hun roedel te beschermen.

Hoewel het over het algemeen zeer rustige honden zijn, zal hun luide, diepe blaf voldoende zijn om elke vreemdeling die een bedreiging lijkt te vormen te dwarsbomen. Onnodig te zeggen dat als u uw Hovie hoort blaffen, ze daar waarschijnlijk een legitieme reden voor hebben, want ze zijn absoluut geen “kefferig” ras. Ze zijn meestal nogal sceptisch en op hun hoede voor vreemden, maar zodra ze zien dat hun mensen deze nieuwe persoon accepteren, zullen ze geleidelijk aan hun waakzaamheid laten varen.

Het trainen van uw Hovawart moet onmiddellijk beginnen, want deze honden hebben een zeer sterke en koppige persoonlijkheid. Ze worden niet aanbevolen voor hondenouders die voor het eerst een hond nemen, omdat ze iemand nodig hebben die streng en consequent is, en die optreedt als de leider van de roedel. Ze kunnen snel leren door hun hoge intelligentie, maar hun eigenzinnige persoonlijkheid maakt ze ook moeilijker te trainen. Deze honden zijn niet voor de zwakkeren van hart.

De Hovawart is een geweldige metgezel voor actieve singles en gezinnen. Uw Hovawart zal het beste gedijen in een huis met een grote, omheinde tuin. Ze zijn niet geschikt voor het leven op een appartement en kunnen destructief worden door opgekropte energie in een kleine ruimte. Omdat ze van oudsher boerderijen en vee bewaakten, zullen ze het ook prima doen in meer landelijke gebieden.

Zoals bij elke hond, is het noodzakelijk dat u uw Hovawart socialiseert en blootstelt aan veel verschillende situaties om hem te laten wennen aan andere mensen, honden, plaatsen en geluiden. Dit zal helpen om uw pup te vormen tot een zelfverzekerde, goed aangepaste hond.

Wat beweging betreft, geniet de Hovawart van verschillende fysieke oefeningen, maar heeft hij ook behoefte aan mentale stimulatiespelletjes. Ze genieten van elke vorm van buitenactiviteiten, zoals joggen, wandelen en uitstapjes naar het hondenpark, zodra ze goed zijn opgeleid en gesocialiseerd.

Gezondheid

Hovawarts worden zorgvuldig gefokt en zijn dus over het algemeen een gezond ras. Echter, zoals alle rassen, kunnen ze onderhevig zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Hovawarts zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.
hondenras hovawart
Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar Hovawarts aan lijden zijn:

 • Heupdysplasie
 • Problemen met de schildklier (zoals hypothyreoïdie)

Verzorging

Omdat de Hovawart een werkhondenras is, hebben deze honden veel lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Ze zijn niet per se een “behoeftig” ras, maar ze hebben wel een ouder nodig die hen de nodige aandacht kan geven die ze nodig hebben.

Hovawarts worden beschouwd als zeer veelzijdige honden, waardoor ze perfect geschikt zijn om met hun mensen te gaan wandelen, zelfs op paden met moeilijker terrein, en het zijn uitstekende joggingpartners. Het is echter zeer belangrijk dat de hondenouder van een Hovawart erop let om altijd voor de hond uit te lopen om te laten zien dat zij de roedelleider zijn.

Naast joggen en wandelen, is de Hovawart ook dol op hondenbehendigheid en andere hondensporten. Ze hebben een gemiddeld tot hoog energieniveau en, ongeacht het soort lichaamsbeweging waar uw pup zich mee bezighoudt, ze hebben minstens een uur lange wandeling per dag nodig.

U moet ook de oor-, nagel- en tandhygiëne van uw Hovawart bijhouden. Controleer de oren regelmatig op vuil dat moet worden verwijderd, en poets de tanden van uw hond een paar keer per week. Het is het beste om met tandenpoetsen te beginnen als uw hond een puppy is, zodat uw hond zich vertrouwd voelt met het proces, waardoor het gemakkelijker wordt om het vaker te doen en uiteindelijk dagelijks.

Dit ras heeft de neiging om snel groeiende nagels te hebben, dus zorg ervoor dat u de nagels bijhoudt, het liefst twee keer per maand. Als u de nagels op de grond hoort klikken, weet u dat ze te lang zijn.

Voeding

Een ideaal Hovawart-dieet moet worden samengesteld voor een groot ras met een gemiddelde tot hoge energie.

Zoals bij alle honden veranderen de voedingsbehoeften van de Hovawart van pup af aan naar volwassenheid en zullen ze blijven veranderen tot op hoge leeftijd. U moet uw dierenarts vragen om aanbevelingen over het dieet van uw Hovawart, omdat er veel te veel variatie is tussen individuele honden – met inbegrip van gewicht, energie en gezondheid – om een specifieke aanbeveling te doen.
Hovawarts verschillende kleuren

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van de Hovawart komt voor in drie kleuren. Ze kunnen effen blond, effen zwart, of zwart met tan of gouden aftekeningen zijn.

De Hovawart wordt beschouwd als een gemiddelde verhaarder, waarbij de meeste verharing seizoensgebonden is. Ze hebben een zachte en lange vacht en moeten af en toe in bad en wekelijks geborsteld worden om schoon te blijven en te voorkomen dat de vacht gaat klitten.

Hoewel dit ras zeer weinig ondervacht heeft, maakt de gemiddelde hoeveelheid verharing het geen goede keuze voor mensen die lijden aan allergieën.

Omdat de vacht van een Hovawart niet te kort is, kunnen ze temperaturen aan de koelere kant verdragen en geven ze daar de voorkeur aan, maar extreme hitte of extreme koude verdragen ze niet zo goed.

Kinderen en andere huisdieren

De Hovawart is een geweldige familiehond en kan goed met kinderen overweg als hij op jonge leeftijd goed met ze wordt gesocialiseerd. Ze kunnen erg beschermend zijn tegenover kinderen in huis, omdat ze hen zien als leden van hun roedel.

Door de grote omvang van dit ras is het erg belangrijk om toezicht te houden tijdens het spelen en ervoor te zorgen dat de hond niet te ruw wordt met kinderen.

Zoals met elk hondenras, moeten kinderen altijd worden geleerd hoe ze op de juiste manier met honden moeten omgaan, vooral met een hond van deze grootte, om ervoor te zorgen dat zowel de hond als het kind veilig met elkaar kunnen omgaan.

Hovawarts hebben een zeer dominant temperament, waardoor het vaak heel moeilijk voor ze is om met andere honden om te gaan. Het kan een zware taak zijn om uw Hovawart te socialiseren met andere honden, maar als u van plan bent om ze in de toekomst te laten omgaan met andere honden, moet dit zo snel mogelijk gebeuren tijdens de puppytijd. Zolang ze echter op jonge leeftijd gesocialiseerd worden, schieten Hovawarts over het algemeen goed op met katten of andere huisdieren in het huishouden.

Recente artikels