Hondenjaloezie: Wat het is, Waarom het gebeurt, en Hoe kan ik helpen?

Onlangs hebben psychologen een onderzoek gedaan naar het gedrag van honden en hebben ze zonder twijfel geleerd dat honden wel jaloers worden. Of het nu gaat om jaloezie zoals mensen die ervaren, of om een uitloper van diepgeworteld hondengedrag zoals het bewaken van de bron of het omleiden van de opwinding, honden voelen zich wel degelijk jaloers.

Hoe weet u of uw hond jaloers is? Sommige van deze gedragingen klinken misschien bekend in de oren:

 • Je begroet je familielid met een grote knuffel, en je hoort een verklikker zeuren als je hond zichzelf insinueert in je knuffel.
 • De hond op je schoot gromt als een andere hond (of familielid) voorbij loopt.
 • Terwijl u de ene hond aandacht geeft, duwt uw andere hond haar uit de weg.

Laat je een belletje rinkelen? Als je te maken hebt met een jaloerse hond, hebben we geweldige tips en trucs om wat evenwicht te vinden in je gezinsdynamiek.

Uw aandacht, uw stem, uw aanraking zijn allemaal waardevol, en het is niet meer dan normaal dat een bezitterige hond ze allemaal voor zichzelf zou willen hebben.

Wat veroorzaakt hondenjaloezie

Honden willen hun deel van de aandacht, het voedsel en andere goede dingen die je levert – het is alleen maar natuurlijk. Maar als honden zich jaloers gaan gedragen, en je aandacht agressiever gaan zoeken, zul je willen kijken naar eventuele veranderingen in hun thuisleven.

Meestal wordt hondenjaloezie veroorzaakt door veranderingen zoals:

 • Nieuw schema
 • Nieuwe woning en buurt
 • Nieuwe hoofdverzorger
 • Nieuwe huisdieren in huis
 • Nieuwe mensen die in het huis wonen
 • Een nieuwe baby of kind

Hoe kunt u uw jaloerse hond helpen

Regelmatige training

Als je sinds de puppy-kleuterschool niet meer aan gehoorzaamheid hebt gewerkt, is het misschien tijd om die traktatiezak af te stoffen en een paar 20-minuten trainingssessies te budgetteren.

Het versterken van gedrag zoals “verlaat het” en “ga naar je knuffel/knuffel” zal helpen om je leiderschap te vestigen en de vaardigheden op te poetsen die je nodig hebt om jaloerse situaties aan te pakken.

Verwijder de “beloning” (hint: jij zou het kunnen zijn!).

Heeft u uw hond per ongeluk beloond met aandacht als de jaloezie toeslaat? Net als bij mensenkinderen kan de spanning van negatieve aandacht een beloning voor uw hond worden.

Beslis welk jaloers gedrag te negeren, en wanneer het het beste is om gewoon de kamer uit te lopen.

Betrek het voorwerp van jaloezie bij uw reguliere trainingspraktijk

Als een nieuw familielid het evenwicht in uw huis heeft verstoord, laat ze dan meegaan op wandelingen, maaltijden en speeltijd.

Onthoud de “geen gratis lunch” regel en zorg ervoor dat elke traktatie, huisdier en maaltijd ten koste gaat van wat kalm, gehoorzaam gedrag. In een mum van tijd zal je nieuwe huisgenoot gewoon een ander deel van de bende zijn.

Honden jaloers op andere honden

Plotseling verschijnen er alleen traktaties als de honden samen zijn, beleefd zitten of op hun bed liggen. Dit is een geweldige training twee– het associëren van de nieuwe hond met goede dingen en het bijspijkeren van gehoorzaamheidsvaardigheden.

Neem ook elke dag beide honden mee op een wandeling samen. Er is niets dat honden in een roedelmotief brengt zoals het uitstappen in de wereld en het plassen op spullen. Experimenteer met verschillende trucs, traktaties en timing. Uiteindelijk leren de honden dat kalmte het meest belonende gedrag van allemaal is.

Wanneer honden jaloers worden op baby’s

Een groot desensibiliseringsspel is om de hond een voorwerp of kledingstuk te laten ruiken van de beledigende kleine persoon, en traktaties te geven voor het ruiken van het voorwerp en het rustig blijven. Dit zal het hele probleem niet oplossen, maar het is een goede startplaats.

Laat een hond niet onbeheerd achter rond een baby of klein kind. Laat uw hond in plaats daarvan een riem aan een platte halsband slepen. Op deze manier kunt u de hond gemakkelijk onder controle krijgen en kan iedereen zich rustig en ontspannen voelen tijdens de interactie.

Territoriaal gedrag bij honden

Het is normaal voor honden om middelen te bewaken die voor hen van belang zijn, zoals speelgoed, kauwspeelgoed, een favoriete traktatie, of een favoriete persoon. Het probleem wordt wanneer dit instinct escaleert naar agressief gedrag.

Het trainen van een territoriale hond vereist het verwijderen van triggers waar mogelijk, zoals het niet brengen van speelgoed naar het hondenpark. Het is ook belangrijk om vast te stellen dat “het goede spul” van u komt, en wanneer u het gewenste gedrag krijgt. Vereist bijvoorbeeld dat uw hond “zit” voordat u hem beloont door de riem aan te trekken om een wandeling te maken, of houd een “down” commando voor een paar minuten voordat hij wordt vrijgelaten om zijn eten op te eten.

Het verzorgen van uzelf en uw hond

Wanneer je het gevoel hebt dat je een serieus hondengedrag aan je handen hebt, is het makkelijk om je overweldigd te voelen. Vergeet niet dat je niet alleen bent, en dat je niet de eerste of enige persoon bent die zich bezighoudt met het trainingsvraagstuk. Haal diep adem!

 1. Verdeel en heers. Als je veel problemen tegelijk hebt, of als de jaloezie van je hond leidt tot secundair slecht gedrag, is het prima om je te concentreren op slechts één gedrag tegelijk.
 2. Manage als een pro. Denk aan de trifecta van hondenbeheer: oefening, inperking en middelenbeheer. Dagelijkse lichaamsbeweging, scheiding wanneer nodig met kratten of babyhekjes, en ervoor zorgen dat de mensen in huis altijd de leiding hebben over hoogwaardige middelen, kunnen de meeste dagelijkse problemen met de hond verminderen.
 3. Blijf kalm en ga door. Door uzelf toestemming te geven om uw leven te delen met een “perfect onvolmaakte” hond, zult u uw angst en stress verminderen, wat op zijn beurt de angst en stress van uw hond zal verminderen. Honden begrijpen misschien niet elk woord, maar ze zijn experts in toon en gelaatsuitdrukking.

Haal hulp

 1. Wees niet bang om een gedragsdeskundige in te schakelen of met een trainer te werken als hondenjaloezie een doorlopend probleem is in uw huishouden.
 2. Geef uw hond wat kwaliteitsvolle één-op-één tijd met een vertrouwde huisdiersitter, zelfs als u niet in de buurt kunt zijn. Dit kan een echte levensredder zijn tijdens die nieuwe babydagen, of na het toevoegen van een nieuwe hond aan uw gezin.
 3. Wandelingen maken met een andere hond is een goede sociale tijd, maar soms kan uw jaloerse hond ruimte nodig hebben. Geef uw hond de gave van individuele aandacht door het boeken van een hondenuitlater alleen voor hen.

Je bent nog steeds een geweldige huisdier ouder als je de extra hulp inroept. In feite, het herkennen van u en uw hond hulp nodig heeft maakt u een sterke en zelfbewuste hond ouder. Ga jij!