Leeuwhondje Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Leeuwhondje is een speelgoed hondenras dat is ontwikkeld als gezelschapshond en zich vandaag de dag nog steeds in deze rol bevindt. Actief en slim, ze doen het erg goed in hondenwedstrijden zoals gehoorzaamheid en behendigheid, en ze overtreffen de verwachtingen die velen hebben voor een familie metgezel.
Leeuwhondje
Zeer aanhankelijk en speels, passen deze pups in zowat elke huiselijke omgeving, ook het appartementsleven. Hoewel ze graag blaffen, wat de buren in de buurt misschien niet op prijs zullen stellen. Maar zelfs beginnende baasjes zullen merken dat Leeuwhondjes zich gemakkelijk aanpassen en gemakkelijk te trainen zijn met positieve versterking.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Leeuwhondjes!

Meer over dit ras

Met een naam die vertaalt naar “leeuwenhond,” zou je verwachten dat de Leeuwhondje een felle houding heeft, maar met mensen is hij alleen leeuwachtig in zijn uiterlijk. Speels en zachtaardig, de Leeuwhondje is een geweldige metgezel voor zowel kinderen als volwassenen.

Hij is verrassend robuust en houdt van ravotten met zijn mensen. De Leeuwhondje schiet over het algemeen goed op met iedereen, maar hij kan verlegen zijn tegenover vreemden. Met de juiste socialisatie, kan deze eigenschap worden overwonnen, echter. Over het algemeen passen Leeuwhondje in elk huishouden, of er nu al honden zijn of niet. Ze schieten ook goed op met andere huisdieren.

De Leeuwhondje is aanhankelijk en liefdevol. Ze doen het goed als ze bij hun mensen zijn en ze passen overal waar die persoon woont, of dat nu een appartement is of een groot landgoed. Ze mogen niet buiten of in een kennel worden gelaten, en als je dat wel doet, leidt dat niet alleen tot een slechte gezondheid van de hond, maar ook tot veel temperamentvolle problemen.

Leeuwhondjes staan niet bekend om hun hoge activiteitsniveaus, maar ze genieten van hun rol als waakhond en zullen een waarschuwing blaffen wanneer ze iets zien waarvan ze denken dat het een reactie verdient. Sommige Leeuwhondjes graven ook graag, en deze gewoonte kan moeilijk te doorbreken zijn.

De naam “leeuwenhond” komt van de traditionele Leeuwhondje clip, met dicht gesneden achterhand en een volle, natuurlijke manen, maar de bijnaam is van toepassing op de grote persoonlijkheid van de kleine hond ook. Leeuwhondje hebben de “kleine hond…grote persoonlijkheid” onder de knie, en dat kan een vreugde en een frustratie zijn.

Ze zijn levendig en energiek, lief en aanhankelijk, en ze zullen elke hond of regel uitdagen als ze daartoe besluiten. Ze veroveren het huis en het leven van de mensen van wie ze houden, en met hun felle vastberadenheid en heerlijk gelijkmatig temperament zullen ze ook het hart van hun baasjes veroveren.

Kenmerken

 • De Leeuwhondje is niet ontwikkeld om een buiten- of kennelhond te zijn. Het zijn gezelschapshonden en ze zijn het gelukkigst als ze in het gezelschap zijn van de mensen van wie ze houden.
 • Blaffen is een geliefd tijdverdrijf voor de Leeuwhondje. Ze zijn uitstekende waakhonden met hun alarmgeblaf, maar ze kunnen de buren tot last zijn.
 • Leeuwhondje zijn uitstekende bewoners van appartementen, zolang ze maar voldoende beweging krijgen. Reken erop dat u minstens 20 minuten per dag aan zijn beweging besteedt. Hij is een uitstekende wandelkameraad en zal lange wandelingen met zijn mensen maken.
 • Hoewel de Leeuwhondje niet veel verhaart, moet hij toch regelmatig geborsteld en verzorgd worden om klitten en vervilting te voorkomen en hem in goede gezondheid te houden.
 • Hoewel niet alle Leeuwhondje deze eigenschap vertonen, vinden veel Leeuwhondje het leuk om te graven en deze gewoonte kan moeilijk te ontmoedigen zijn.
 • Leeuwhondje kunnen schuw zijn voor nieuwe mensen, en het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren om eventuele angstigheid of timide gedrag te ontmoedigen.
 • Leeuwhondjes zijn gezelschapshonden en kunnen last hebben van verlatingsangst wanneer hun metgezellen de hele dag weg zijn. Ze zijn niet het beste ras voor mensen die lange uren werken.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de Leeuwhondje, en het debat is vaak doordrenkt van controverse. Volgens één theorie komt het ras oorspronkelijk uit Noord-Europa, waartoe Duitsland, België en Frankrijk behoren. Men denkt dat de Leeuwhondje een van de stichtende rassen is in de ontwikkeling van de Toy Poodle of dat het ras gelinkt is aan het stichtende ras.

Een andere theorie is dat de Leeuwhondje verwant is aan de Bichonrassen en zijn oorsprong heeft in het Middellandse-Zeegebied. De derde en mogelijk vierde theorie is dat de Leeuwhondje zijn oorsprong heeft in Rusland of zelfs Tibet.

Waar het ras ook vandaan komt, we weten dat het in de eerste plaats bedoeld was als gezelschapshond. Hij kan ook gebruikt zijn als knaagdierjager en mogelijk als kleine alarmhond. We weten ook dat mensen in alle lagen van de bevolking de Leeuwhondje bezaten, en dat ze zowel in boerderijen als in kastelen te vinden waren.

De Leeuwhondje is door de eeuwen heen afgebeeld in kunst over de hele wereld en het ras is vandaag de dag relatief onveranderd ten opzichte van hoe het er eeuwen geleden uitzag.

In de loop der jaren werden de Leeuwhondje minder populair, en tegen het einde van de 19e eeuw waren er nog maar een paar over. In 1897 nam een fokster genaamd Madelaine Bennert het op zich om de Leeuwhondje van de rand van de afgrond te redden. Ze had succes, hoewel de Eerste en Tweede Wereldoorlog het ras opnieuw dreigden uit te roeien.

Madame Bennert hervatte haar pogingen om het ras te redden en besteedde de jaren na de oorlog aan het zoeken naar de overgebleven Leeuwhondje lijnen die aan de oorlog waren ontsnapt. Met de hulp van Dr. Hans Rickert, wiens honden oorspronkelijk werden gekocht van Madame Bennert en de honden zijn die hebben bijgedragen aan het ras zoals het vandaag de dag is, en een paar andere eigenaren en fokkers, was de Leeuwhondje in staat om zich te herstellen als een ras.

Hoewel hij vandaag de dag nog steeds zeldzaam is, is de Leeuwhondje verzekerd van een toekomst. De eerste Leeuwhondje arriveerde in 1971 in de Verenigde Staten, en de AKC erkende het ras in 1999.

Grootte

De Leeuwhondje is iets langer dan hij groot is. De ideale hoogte voor een Leeuwhondje is 12 tot 14 inch, en hij weegt over het algemeen tussen de 9 en 18 pond.

Persoonlijkheid

De Leeuwhondje is de verpersoonlijking van een gelijkmatig temperamentvol ras. Hij is levendig en actief, aanhankelijk en zachtaardig. Het is een intelligente hond die snel en gemakkelijk leert. Leeuwhondje zijn onverschrokken waakhonden en zullen vaak waarschuwend blaffen als ze iets of iemand verdachts zien. Ze lijken het niet erg te vinden dat ze klein zijn en zullen grotere honden uitdagen als ze dat nodig vinden.

Ze nemen de controle over hun huis, en hun mensen kunnen het gevoel hebben dat ze een geliefd bezit zijn geworden van hun lieve kleine hond. Er is geen twijfel mogelijk dat de Leeuwhondje een prachtig ras is met een vrolijk karakter, waardoor veel mensen hun hart en huis openstellen voor niet slechts één, maar voor vele Leeuwhondje metgezellen.

De Leeuwhondje is een prachtig ras om te trainen. Ze zijn intelligent en nemen de training heel snel op. Zoals veel speelgoedrassen kunnen ze problemen hebben met zindelijk worden, maar dit kan met geduld en consequent zijn overwonnen worden. Socialisatie is een must voor dit ras, dat verlegen kan zijn in de buurt van mensen. Leeuwhondje die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen angstig of timide worden. Over het algemeen schieten ze goed op met andere huisdieren, maar socialisatie met andere honden is belangrijk voor alle rassen.

Gezondheid

Leeuwhondjes zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Leeuwhondjes zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Leeuwhondjes kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsverklaringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Cataracten: Cataract is een troebeling van de ooglens, waardoor het zien wordt bemoeilijkt. Het oog (de ogen) van de hond ziet er troebel uit. Cataract treedt meestal op bij het ouder worden en kan worden behandeld door de cataract operatief te verwijderen.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een degeneratieve oogaandoening. Blindheid veroorzaakt door PRA is een langzaam proces dat het gevolg is van het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond enige tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Gerenommeerde fokkers laten de ogen van hun honden jaarlijks onderzoeken.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als “afgegleden stifles,” dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (tibia) (kuit) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt een kreupelheid in de poot of een abnormale gang van de hond. Het is een ziekte die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patella luxatie, variërend van graad I, wat een incidentele luxatie is die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet met de hand kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.

Verzorging

Leeuwhondje kunnen uitstekend in een appartement worden gehuisvest, maar ze kunnen wel overmatig blaffen. Het is belangrijk om met deze eigenschap rekening te houden voordat u een Leeuwhondje in huis neemt, aangezien sommige flatgebouwen en buurten geluidsbeperkingen hebben.

De Leeuwhondje is geen buitenhond of kennelhond. Hoewel ze graag naar buiten gaan om te spelen en te ravotten en genieten van het gezelschap van andere honden, ligt hun hart bij hun mensen en zijn ze het liefst bij hen wanneer ze maar kunnen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 1 kopje droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u ervan in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Voor meer informatie over het voeren van uw Leeuwhondje, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy, en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Leeuwhondje heeft een dichte vacht die lang en matig golvend is met een zachte textuur. Leeuwhondjes komen voor in alle kleuren en combinaties, en er is geen voorkeur voor een bepaalde kleur of combinatie.

Leeuwhondjes kunnen worden geschoren of gehouden in een natuurlijke vacht. Als ze geschoren worden, krijgen ze een “Lion Trim”. Het haar wordt van de laatste rib tot aan de stuit ingekort tot 1/8 inch lengte, evenals op de poten, met manchetten van haar net boven de voeten. De staart wordt ook getrimd, met een pluim aan de punt van de staart. Regelmatig borstelen voorkomt dat de vacht gaat klitten. Dit ras verhaart zeer weinig.

Poets de tanden van uw Leeuwhondje ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die daarin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als je tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip zijn nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Leeuwhondje er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijk dierenartsonderzoek en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Leeuwhondje zijn uitstekende honden voor gezinnen met kinderen of andere huisdieren. Ze doen het over het algemeen goed met kinderen en spelen graag met hen. Ze zijn verrassend robuust en buitengewoon zachtaardig.

Leeuwhondje zijn ook erg sociaal en zullen het goed doen in huizen met andere huisdieren en honden. Omdat ze zich niet bewust zijn van hun kleine gestalte, hebben ze vaak de neiging om grotere honden die ze in het openbaar tegenkomen uit te dagen, dus is het belangrijk om ze tegen zichzelf te beschermen.