Lhasa Apso Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Het Lhasa Apso hondenras komt oorspronkelijk uit Tibet, waar ze zeer gewaardeerde waakhonden waren in de paleizen en kloosters van hun bergachtige thuisland. Vandaag de dag is de Lhasa niet langer een paleiswacht maar vooral een familie metgezel die loyaal zijn gezin beschermt tegen gevaar.
Lhasa Apso
Hoewel klein van gestalte, is de Lhasa een stevige en onafhankelijke hond. Deze pups kunnen zich aanpassen aan zowat elk huis, ook aan appartementen, en ze passen zelfs goed bij beginnende huisouders. Ze kunnen echter uw leiderschap uitdagen als u ze niet streng en consequent traint. Als u kunt voldoen aan de behoeften van het ras, zult u een liefdevol, speels gezinslid hebben.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Lhasa Apsos!

Meer over dit ras

De Lhasa Apso denkt dat hij een grote hond is, een zeer grote hond. Honderden jaren lang gefokt als koninklijke waakhond, benadert de moderne Lhasa het leven zoals zijn voorouders dat deden: hij is een trouwe beschermer van huis en gezin.

Het beschermende karakter van de Lhasa kan degenen die onbekend zijn met hem verrassen, gezien zijn kleine formaat en lange, vloeiende vacht. Hij ziet er zeker niet woest uit.

Maar als het aankomt op het beschermen van de zijnen, is de Lhasa woest, hoewel nooit ongewoon agressief. Hij is van nature wantrouwend tegenover vreemden – een uitstekende eigenschap voor een paleiswacht – en hij neemt zijn taak als beschermer serieus.

De toewijding van de leeuwhaftige Lhasa betekent ook dat hij graag het leven deelt met zijn familie. Hij is intelligent, onafhankelijk (een waakhond moet zelf nadenken), en ondeugend.

Als u een Lhasa overweegt – en velen vinden zijn uiterlijk onweerstaanbaar – moet u rekening houden met de beschermende aard van dit ras. Vroege socialisatie en training zijn absoluut noodzakelijk voor het succes van een Lhasa als gezinslid, zodat hij zijn natuurlijke neiging tot waakzaamheid op de juiste manier kan sturen. De tijd die in de training wordt geïnvesteerd, is de moeite meer dan waard, gezien de loyaliteit, het plezier en het gezelschap dat dit langlevende, geharde hondje biedt.

De Lhasa doet graag zijn eigen ding, wat betekent dat zijn doel in het leven niet noodzakelijk is om u te behagen. Hierin verschilt hij van rassen als de biddable Labrador Retriever. Hoewel de Lhasa met succes kan worden afgericht, is hij niet altijd de meest gehoorzame hond van de klas.

Maar zij die de Lhasa kennen en liefhebben roemen zijn intelligentie en unieke vermogen om te redeneren. Hij kan zelfs neigen naar manipulatie, dus consequent zijn is de sleutel bij het trainen van de Lhasa pup (net als bij het opvoeden van kinderen). Als u niet de leiding neemt, zal uw Lhasa het zeker proberen.

Weinig pups zijn schattiger dan de Lhasa-pup, met zijn sprankelende ogen en pluizige vacht. Deze kleintjes zijn nieuwsgierig en vol energie, en ze houden van spelen. De Lhasa wordt langzaam volwassen en blijft puppyachtig tot hij drie jaar oud is. Nieuwe eigenaren moeten dit in gedachten houden bij het trainen van Lhasa puppies, anders kunnen ze gefrustreerd raken door de weigering van de Lhasa om lessen te serieus te nemen. Huistraining kan moeilijk zijn; bench training wordt aanbevolen.

Nu, over die Lhasa vacht – die is prachtig: lang, dik, en mooi. Het is ook een karwei om hem in goede conditie te houden. Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk om de vacht klitvrij te houden. Regelmatig baden is ook nodig om de Lhasa lekker te laten ruiken. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht kort te knippen, of het haar rond het gezicht te trimmen. Als u een Lhasa overweegt, weet dan dat u veel aan vachtverzorging zult moeten doen, of dat u een professionele vachtverzorger bij uw voornaam zult moeten noemen.

Hoe zit het met kinderen en de Lhasa? Wees u ervan bewust dat het ras bekend staat om zijn ongeduldigheid met de normale onhandigheid die met kinderen gepaard gaat; hij zal bijten. Hij heeft de neiging zich meer te binden aan volwassenen dan aan jongeren, maar dit is geen harde regel. Oudere kinderen, of jonge kinderen die uitzonderlijk zachtaardig zijn met honden, kunnen gelukkig samenleven met de Lhasa. Als u op zoek bent naar een 100 procent “kinderhond”, is de Lhasa waarschijnlijk geen goede keuze.

De gemiddelde Lhasa leeft lang: 12 tot 15 jaar is niet ongewoon, en sommige worden 17 tot 20 jaar.

Kenmerken

 • De Lhasa is zeer onafhankelijk; zijn doel is om zichzelf te behagen, niet u.
 • De Lhasa is een leider, en hij zal uw leider zijn als u hem dat toestaat.
 • De Lhasa is van nature een beschermende waakhond. Dit is niet te veranderen, maar u kunt hem wel goede manieren bijbrengen. Vroege, positieve socialisatie is essentieel om hem te helpen een vriendelijk, sociaal huisdier te worden.
 • De Lhasa wordt langzaam volwassen. Verwacht niet te snel te veel.
 • De prachtige vacht van de Lhasa heeft veel verzorging nodig. Verwacht veel werk, of betaal een professionele trimsalon.
 • Gebitsverzorging is essentieel. Poets de tanden van de Lhasa regelmatig, en laat uw dierenarts regelmatig zijn gebit en tandvlees controleren.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven, en dat ze een goed temperament hebben.

Geschiedenis

De Lhasa komt uit Tibet, en hij ontleent zijn naam aan de heilige stad Lhasa. Duizenden jaren lang werd de Lhasa uitsluitend gefokt door edelen en monniken in kloosters om als binnenbewaker en beschermer op te treden. Hij staat in zijn thuisland bekend als Abso Seng Kye, wat zich laat vertalen als “Bark Lion Sentinel Dog”. De dikke vacht van de Lhasa is beschermend; zijn geboorteklimaat is er een van intense koude en extreme hitte.

De opgetekende geschiedenis van het ras gaat terug tot 800 v. Chr. Een Lhasa werd beschouwd als een geluksbrenger, maar het was bijna onmogelijk er een te kopen: hij was een waakhond in tempels en kloosters en werd daarom als heilig beschouwd. Men dacht dat wanneer een eigenaar stierf, de menselijke ziel in het lichaam van zijn Lhasa Apso kwam. Lhasa’s mochten het land niet verlaten, behalve wanneer zij door de Dalai Lama als geschenk werden gegeven.

Vanaf het begin van de Manchu Dynastie in 1583 tot nog in 1908, stuurde de Dalai Lama Lhasa’s als heilige geschenken naar de Keizer van China en leden van de keizerlijke familie. De Lha’s werden altijd in paren gegeven en werden geacht geluk en voorspoed te brengen.

De eerste Lhaia’s die rechtstreeks de Verenigde Staten binnenkwamen, werden in 1933 door de 13e Dalai Lama geschonken aan C. Suydam Cutting, een bekende wereldreiziger en natuuronderzoeker. Cutting was eigenaar van de Hamilton Farm in Gladstone, New Jersey, en de twee geschenk honden werden de stamboom voor zijn kennel.

De Amerikaanse Kennel Club aanvaardde de Lhasa Apso als een ras in 1935.

Grootte

Reuen zijn 10 tot 11 centimeter hoog en wegen 13 tot 15 pond; teven zijn iets kleiner.

Persoonlijkheid

De persoonlijkheid van de Lhasa Apso is een bijzondere en interessante mix. Hij is een vrolijke, ondeugende en speelse hond; hij is ook koninklijk, onafhankelijk en fel. Hij neemt de taak van het bewaken van zijn huis en familie serieus; hij heeft ook een lange tijd nodig om volwassen te worden, en zelfs dan blijft hij enigszins puppyachtig tot op hoge leeftijd.

De Lhasa mag dan klein zijn, maar hij is niet breekbaar. Hij is stevig en sterk, en hij is van nature op zijn hoede voor vreemden. Hij zal vrienden maken, maar niet voordat hij weet dat een individu geen bedreiging vormt. Hij is een uitstekende waakhond.

De onafhankelijke Lhasa wil graag de “opperhond” zijn. Training en socialisatie, te beginnen met puppycursus, zijn essentieel. Zo leert hij goede hondenmanieren en voorkomt hij dat hij denkt dat hij de baas kan spelen. Lhasa eigenaren moeten sterke, vriendelijke leiders zijn.

De Lhasa is niet extreem actief en is tevreden met een leven binnenshuis. In tegenstelling tot veel andere rassen, heeft hij geen krachtige beweging nodig om zijn nerveuze energie te verminderen. Hij geniet en profiteert echter wel van korte wandelingen en speelsessies.

De Lhasa blijft graag dicht bij zijn gezin, volgt hen van kamer tot kamer om deel te nemen aan de activiteiten of om op schoot te zitten. Maar omdat hij zo onafhankelijk is, kan hij ook prima een poosje alleen thuis blijven. De Lhasa heeft gewoonlijk geen last van verlatingsangst.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Gezondheid

Lhasas zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Lhasas zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Lhasas kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsverklaringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Kersenoog: Deze aandoening treedt op wanneer de klier die bekend staat als het derde ooglid opzwelt. Het ziet eruit als een rode massa – een kers – in de binnenhoek van het oog van de hond. De behandeling van kersenoog is meestal een operatie.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als afgegleden stifles, dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. De patella is de knieschijf. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (zoals een bot in een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uit de kom schuift, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn, hoewel veel honden een betrekkelijk normaal leven leiden met deze aandoening.
 • Allergieën: Allergieën zijn een veel voorkomende kwaal bij honden, en de Lhasa Apso vormt hierop geen uitzondering. Er zijn drie soorten allergieën: voedselallergieën, die worden behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te verwijderen; contactallergieën, die worden veroorzaakt door een reactie op een uitwendige stof zoals strooisel, vlooienpoeder, hondenshampoos en andere chemische stoffen; en inhalatieallergieën, die worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof en schimmel. De behandeling varieert naargelang de oorzaak en kan dieetbeperkingen, medicatie en omgevingsveranderingen omvatten.
 • Sebaceous Adenitis (SA): Dit is een ernstig probleem bij honden. Deze genetische huidaandoening is moeilijk vast te stellen en wordt vaak aangezien voor hypothyreoïdie, allergieën of andere aandoeningen. Wanneer een hond SA heeft, raken de talgklieren in de huid om onbekende redenen ontstoken, en worden ze uiteindelijk vernietigd. Aangetaste honden hebben meestal een droge, schilferige huid met haaruitval boven op de kop, nek en rug. Ernstig aangetaste honden kunnen een verdikte huid, een onaangename geur en secundaire huidinfecties krijgen. Hoewel het probleem vooral cosmetisch is, kan het oncomfortabel zijn voor de hond. Uw dierenarts zal een biopsie van de huid uitvoeren als SA wordt vermoed. De behandelingsmogelijkheden variëren.
 • Keratoconjunctivitis Sicca: Dit is een oogontsteking die optreedt wanneer de traanproductie te laag is, ook wel bekend als droog oog. De symptomen, een kleverige gele afscheiding, kunnen worden verward met bindvliesontsteking. De behandeling bestaat uit medicatie, kunsttranen en soms chirurgie.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een familie van oogziekten waarbij het netvlies geleidelijk verslechtert. In een vroeg stadium van de ziekte worden zieke honden nachtblind; naarmate de ziekte voortschrijdt, verliezen ze overdag hun gezichtsvermogen. Veel aangetaste honden passen zich goed aan hun beperkte of verloren gezichtsvermogen aan, zolang hun omgeving maar hetzelfde blijft.
 • Familiaire Inherited Renal Dysplasia: Dit is een genetische afwijking of ontwikkelingsstoornis van de nieren, die opvallend klein en onregelmatig van vorm zijn. De ziekte varieert in ernst: ernstig aangetaste pups hebben overmatige dorst en zijn klein voor hun leeftijd, en vaak lijden ze aan nierfalen. Licht aangetaste honden vertonen soms geen symptomen.

Verzorging

De Lhasa is een goede keuze voor mensen met weinig ruimte. Hij is zeer geschikt voor het bewonen van een appartement of een flat, hoewel hij graag buiten speelt in een omheinde tuin.

De Lhasa is tevreden met meerdere korte wandelingen per dag. Hij is geen energieke hond, en hij heeft niet de neiging om tegen de muren te stuiteren als hij opgesloten zit op een regenachtige dag. Hij zit graag bij u op schoot, zwerft door het huis, speelt met zijn speelgoed en maakt u attent op voorbijgangers.

Het zindelijk maken van de Lhasa kan een uitdaging zijn, dus het is verstandig om hem in een bench te trainen. Vergeet ook niet dat deze hond waarschijnlijk een lange tijd nodig zal hebben om mentaal volwassen te worden. Hij kan op de leeftijd van een jaar volgroeid zijn, maar zijn gedrag zal nog steeds behoorlijk puppyachtig zijn. Wees vooral geduldig tijdens de training – hou het positief en consequent, en wees bereid om een lange adem te hebben.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 3/4 tot 1 kopje droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Lhasa in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer beweging krijgen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Lhasa, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van een Lhasa is prachtig. Normaal gesproken is hij lang, recht en dicht. Hij is er in vele kleuren, waaronder honingkleurig, zwart, wit, leisteenkleurig of partikleurig.

De Lhasa vacht mooi houden is echter tijdrovend en moeilijk. Regelmatig, zelfs dagelijks, borstelen en kammen is noodzakelijk, evenals regelmatig baden (om de twee tot vier weken). Veel eigenaars kiezen ervoor een professionele trimsalon in te huren, want hoewel een hardwerkende eigenaar kan leren hoe hij de vacht van de Lhasa moet verzorgen, is het zeker geen werk voor beginners.

Het is zelfs niet ongewoon dat eigenaars de vacht van hun Lhasa kort laten knippen om het verzorgingswerk te verminderen. De mooie vloeiende vacht is weg, maar wat er overblijft is een stuk gemakkelijker te verzorgen.

Poets de tanden van je Lhasa minstens twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin ophouden te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als je tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip zijn nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Lhasa er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Kinderen staan waarschijnlijk niet boven aan de lijst van favoriete dingen van de Lhasa. Hij heeft de neiging om de normale capriolen van kinderen niet te verdragen, en hij zal bijten. De Lhasa is het meest geschikt voor een huis met oudere kinderen die weten hoe ze met hem om moeten gaan. Hij wordt niet geadviseerd voor een gezin met jonge of luidruchtige kinderen.

Als hij goed gesocialiseerd en getraind is, schiet de Lhasa goed op met andere honden. Hij is graag de opperhond, dus hij is vaak de leider, zelfs in de buurt van andere honden die veel groter zijn. Hij is niet bang om mee te doen aan activiteiten die normaal geassocieerd worden met grote honden, zoals wandelen of langlaufen. De Lhasa denkt dat hij een grote hond is.

De Lhasa kan ook goed overweg met andere huisdieren, mits hij op de juiste manier wordt geïntroduceerd en getraind.