Kai Ken Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

In hun geboorteland, worden Kai Ken soms aangeduid als Kai Uni of Tora Inu. Ze hebben ook de bijnaam Tijgerhond gekregen, dankzij hun kenmerkende gestreepte, gestroomde vacht. Hoewel dit vrij zeldzame raszuivere honden zijn, kunt u ze nog steeds vinden in plaatselijke asielen en reddingsgroepen. Denk eraan te adopteren! Ga niet shoppen als dit het ras voor u is.
Kai Ken
Honden van dit ras zijn ongelooflijk loyaal en aanhankelijk, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor zowel gezinnen als alleenstaanden. Dit oude ras heeft echter wel een hoog energieniveau, en kan overgaan tot verveeld, destructief gedrag als ze gedwongen worden een meer sedentaire levensstijl te leiden. Ze kunnen ook een beetje koppig zijn, wat ze niet de ideale keuze maakt voor beginnende huisdiereigenaren. Als u een metgezel wilt voor uw actieve leven en ervaring hebt met hondenbezit, dan is dit misschien het juiste ras voor u.

Zie hieronder voor een volledige lijst van Kai Ken hondenras feiten en eigenschappen!

Meer over dit ras

Kenmerken

 • De Kai Ken wordt soms aangeduid als Tijgerhond vanwege hun opvallende, gestroomde vacht, die meestal in drie variaties voorkomt: zwart gestroomd (Kuro-Tora), gestroomd (Chu-Tora), en rood gestroomd (Aka-Tora), waarbij rood de zeldzaamste van allemaal is.
 • De vacht van de Kai Ken is ook een dubbele vacht, die ze van tijd tot tijd uitblazen (verharen). Dit maakt ze misschien niet de beste keuze voor mensen met een allergie.
 • Kai Ken honden hebben een hoog energieniveau. Zorg ervoor dat uw hond minstens een goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt, met een paar goede, actieve speelsessies en kortere wandelingen ertussen.
 • De Kai Ken is een ongelooflijk rustige metgezel voor kinderen. Deze hond is niet geschikt voor ruwe stoeipartijen, maar ze worden meestal niet agressief tegen onstuimige kinderen.
 • Doorgaans heeft de Tijgerhond niet veel problemen met andere honden, maar hun jachtinstinct kan te moeilijk zijn om te negeren in de aanwezigheid van een kat of ander klein huisdier.

Geschiedenis

De Kai Ken is een van de zes inheemse Japanse keeshonden en ook degene die aantoonbaar de zuiverste bloedlijn heeft. Het ras is ontstaan in Kai (vandaar de naam), een bergachtig gebied in het hedendaagse Yamanashi. Omringd door bergen, bleef het ras geïsoleerd en wild.

Kai Ken honden staan bekend om hun jacht bekwaamheid en zullen zwemmen of zelfs in bomen klimmen om hun prooi te vangen.

In 1934, classificeerde de Japanse regering de Kai Ken als een levend natuurmonument. Rond de jaren 1950, wordt aangenomen dat Amerikaanse militairen een aantal Tiger Dogs uit Japan hebben meegebracht naar de Verenigde Staten, hoewel niemand weet wat er met hen is gebeurd.

Van 1990 tot 1992, werden elf Kai Ken honden overgebracht naar de Verenigde Staten voor fokdoeleinden. De meeste Kai Ken verblijven in hun geboorteland Japan, met naar schatting 12.000 tot 14.000 Tiger Honden. Velen zijn moderne gezelschapshonden, terwijl sommigen nog steeds worden gebruikt om te helpen jagen op groter wild zoals zwijnen en herten.

Grootte

Kai Ken staan overal tussen 17 en 22 centimeter vanaf de schouder en wegen tussen de 25 en 45 pond.

De mannelijke Kai Ken heeft de neiging groter te zijn dan de vrouwelijke, met een lengte van 20 tot 22 inch en een gewicht tussen de 35 en 45 pond, terwijl de vrouwelijke Kai Ken rond de 17 tot 19 inch schommelt en tussen de 25 en 35 pond weegt.

Dat gezegd hebbende, sommige Kai Ken kunnen groter of kleiner zijn dan gemiddeld voor hun ras.

Persoonlijkheid

Fans van Japanse Spitz rassen beschrijven hun honden vaak als zowel stoïcijns en koppig, en de Kai Ken is geen uitzondering. Ze zijn niet typisch spring-in-je-lap type honden. In plaats daarvan is de Kai Ken tevreden met het loungen in hun eigen aangewezen ruimte in dezelfde kamer als jij.

Dit betekent niet dat de Kai Ken niet aanhankelijk is, dat wel. Voor het grootste deel, het moet gewoon gebeuren op hun voorwaarden!

De Kai Ken is een ongelooflijk trouwe hond. Het oude ras zal kleine of gereserveerde gebaren van genegenheid tonen aan iedereen in het gezin, maar ze hebben de neiging om een speciale mens te hebben die “van hen” is. Deze speciale mens is waarschijnlijk de persoon die het meest voor hen zorgt.

Tijgerhonden zullen aan de zijde van hun speciale mens blijven staan, en het is gunstig als die mens een ferme en consequente training volhoudt. Dit is vooral belangrijk als het gaat om vreemden en gasten in huis. Kai Ken worden meestal niet fysiek agressief om hun familie te beschermen, maar ze zullen u waarschuwen voor wat ze zien als potentieel gevaar. Dit maakt ze uitstekende waak- en waakhonden voor zowel alleenstaanden als gezinnen.

Kai Ken hebben ook een hoog niveau van mentale en fysieke stimulatie nodig. Als u actief bent en bereid bent om uw hond veel positieve versterking en aandacht te geven, kan de Kai Ken het juiste hondenras voor u zijn.

Gezondheid

Kai Ken zijn over het algemeen gezond, maar net als alle rassen kunnen ze onderhevig zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle tijgerhonden zullen een of alle van deze aandoeningen krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit zeldzame ras overweegt.

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar Kai Ken aan lijdt zijn:

 • Allergieën
 • Oogproblemen zoals Progressieve Retinol Atrofie
 • Heupproblemen
 • Kanker
 • Luxerende Patella’s
 • Hartkwalen

Verzorging

Zoals bij alle honden, moet u uw Kai Ken regelmatig door de dierenarts laten nakijken om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Uw dierenarts kan u helpen een verzorgingsroutine te ontwikkelen die uw hond gezond houdt.

Kai Ken zijn enigszins vatbaar voor gewichtstoename, en ze hebben een hoog energieniveau. Zorg ervoor dat uw hond minstens één goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt, met een paar goede, actieve speelsessies en kortere wandelingen ertussen. Aangezien Kai Ken goed gedijen op positieve versterking, kan het trainen van uw Kai Ken voor gehoorzaamheids- of behendigheidsoefeningen een geweldige manier zijn om uw hond zowel geestelijk als lichamelijk fit te houden.

Controleer hun oren dagelijks op vuil en ongedierte en maak ze schoon zoals aanbevolen door uw dierenarts. Knip de nagels van uw hond voordat ze te lang worden — meestal één of twee keer per maand. Ze mogen niet tegen de vloer aanklikken. Uw trimsalon kan u hierbij helpen.

Zorg voor een goede mondhygiëne. U moet hun tanden dagelijks poetsen. Uw dierenarts kan u leren hoe u de tanden van uw hond goed kunt poetsen.

Voeding

Een ideaal Kai Ken-dieet moet worden samengesteld voor een middelgroot ras met een hoog energieniveau. Als ze te weinig beweging krijgen, kunnen ze aan gewicht winnen. Houd uw Kai Ken in goede conditie door hun voeding af te meten en ze twee keer per dag te voeren, in plaats van het eten de hele tijd te laten staan.

Zoals bij alle honden veranderen de voedingsbehoeften van de Kai Ken van pup af aan naar volwassenheid en zullen ze tot op hoge leeftijd blijven veranderen. U moet uw dierenarts vragen om aanbevelingen over het dieet van uw Kai Ken’s, omdat er veel te veel variatie is tussen individuele honden – met inbegrip van gewicht, energie en gezondheid – om een specifieke aanbeveling te doen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Kai Ken wordt soms aangeduid als Tijgerhond voor hun opvallende gestroomde vacht, die meestal in drie variaties komt: zwart gestroomd (Kuro-Tora), gestroomd (Chu-Tora), en rood gestroomd (Aka-Tora), met rood als de zeldzaamste van allemaal.

De vacht van de Kai Ken is ook een dubbele vacht, die ze van tijd tot tijd uitblazen (verharen). Dit maakt ze misschien niet de beste keuze voor mensen met een allergie.

Hoewel het verharen het misschien noodzakelijk maakt om meer te stofzuigen, betekent het niet dat u veel meer moet doen dan de vacht van uw Kai Ken uitborstelen. Tijgerhonden staan bekend om hun smetteloze vacht, omdat ze zichzelf goed verzorgen.

Hun dubbele vacht moet niet geschoren worden, want die beschermt hen zowel tegen de warmte als tegen de kou. Zoals bij alle honden geldt, moet u uw Kai Ken niet buiten laten in extreme weersomstandigheden of temperaturen.

Kinderen en andere huisdieren

Als het op kinderen aankomt, is de Kai Ken een ongelooflijk rustige metgezel. Deze hond is niet geschikt voor ruwe stoeipartijen, maar ze worden over het algemeen niet agressief tegen onstuimige kinderen. Zorg er echter wel voor dat u uw Kai Ken zo vroeg mogelijk socialiseert om hem te laten wennen aan het leven met kinderen. Het is net zo belangrijk om kinderen te leren hoe ze veilig met uw Kai Ken kunnen omgaan. Houd altijd toezicht op speeltijd tussen kinderen en honden, zelfs met getrainde honden.

Aangezien de Kai Ken een jachtras is, is het het beste om ze langzaam te introduceren aan andere dieren in het huishouden. Doorgaans heeft de Tijgerhond niet veel problemen met andere honden, maar hun jachtinstinct kan te moeilijk zijn om te negeren in de aanwezigheid van een kat of ander klein huisdier.

Hoe goed uw Kai Ken met kinderen en andere huisdieren kan opschieten, hangt uiteindelijk af van socialisatie, training en het geluk van het lot.