Japanse Chin Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Het Japanse Chin hondenras is afkomstig uit Azië, waar ze al meer dan duizend jaar gewaardeerd worden als metgezel. Ze waren een geliefd lid van de Chinese en Japanse keizerlijke hoven, en het was in Japan dat hun kenmerkende uiterlijk werd ontwikkeld.
Japanse Chin
Dit ras is elegant en sierlijk, zachtaardig en speels. Ze passen zich goed aan aan het leven op een appartement en zelfs beginnende huisouders verdragen ze met gemak; hoewel ze er niet veel om geven gedurende lange uren alleen thuis te worden gelaten. Deze honden hebben ook de gewoonte om te klimmen, en u zult verbaasd zijn wanneer u uw hond op de meest ongebruikelijke hoge plekken in huis aantreft, terwijl hij zijn domein overziet. Geef uw Chin veel aandacht en liefde, en u zult een makkelijk, aanbiddelijk knuffelmaatje hebben.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Japanse Chins!

Meer over dit ras

Is dat een Japanse Chin op uw schoorsteenmantel? Ja, dat is hij! Mensen die met de Chin leven verbazen zich vaak over het vermogen van het ras om in één sprong over hoge meubels te springen. De speelse Japanse Chin heeft een katachtige aard, waaronder het verlangen om op hoge plaatsen te zijn, het vermogen om te klimmen, en de neiging om zichzelf te wassen. Men heeft ook gezien hoe hij naar voorwerpen slaat zoals een kat dat zou doen.

Ondanks zijn katachtige trekken, heeft de Japanse Chin alle kwaliteiten die men zoekt in een gezelschapshond. Hij gedijt het beste als hij bij zijn mensen is, en hij houdt van iedereen. Japanse Chins doen het goed in appartementen en passen zich aan elke woonsituatie aan, maar hun kleine formaat en liefde voor menselijk gezelschap betekenen dat ze niet geschikt zijn om buiten of in een kennel te leven.

Japanse Chins hebben het klassieke uiterlijk van een Oosters ras met een grote, brede kop, grote, wijd uitgespreide ogen en een afgeplat gezicht. Kleine, V-vormige oren hangen naar beneden, net onder de top van het hoofd. Ze dragen hun gepluimde staart parmantig over hun rug.

Ze hebben een overvloedige vacht, maar schijn bedriegt. De Chin is een was-en-ga ras en heeft niet meer dan een wekelijkse borstelbeurt nodig om zijn elegante uiterlijk te behouden. Met uitzondering van de oorranden verhaart de vacht zelden en hoeft hij niet getrimd te worden.

Intelligent en goed gemanierd, leert de Japanse Chin snel, maar hij heeft een eigen willetje. Als de training repetitief wordt, zal hij ervoor kiezen iets leukers te doen. Hij kan moeilijk zindelijk te maken zijn, maar als je volhardend en consequent bent, zal hij de boodschap begrijpen.

Over het algemeen is de Japanse Chin een vrolijke hond die met iedereen overweg kan. Hij is vriendelijk voor andere honden en katten en is een speelse metgezel voor oudere kinderen. Vanwege zijn kleine formaat is hij echter niet geschikt voor huizen met jonge kinderen, die hem per ongeluk zouden kunnen verwonden. Chin zijn liefdevol en toegewijd aan hun gezin, maar ze hebben een natuurlijke verlegenheid rond nieuwe mensen en nieuwe situaties. Het is niet ongebruikelijk dat ze een beetje afstandelijk zijn tegenover vreemden, totdat ze hen leren kennen.

De Japanse Chin heeft weinig beweging nodig en is een prima metgezel voor mensen die niet gemakkelijk ter been zijn. Hij geniet van een dagelijkse wandeling of speelsessie, maar zal niet destructief worden als je alleen maar bonbons ligt te eten en met hem speelt. Chin houden van spelen, en ze bewegen zich met zo’n gratie en behendigheid dat ze zelden iets verstoren als ze door een huis razen.

Dit zijn gevoelige honden. Ze pikken de emoties van het huis en hun baasjes op en zullen hun persoonlijkheid daarop afstemmen. Als hij in een huis woont dat rustig en somber is, zal de Japanse Chin rustig en terughoudend worden, maar nog steeds alle prachtige eigenschappen van een gezelschapshond bezitten. Als hij in een actief huis woont, zal hij over het algemeen levendig en uitgaand zijn.

Hij houdt van plezier en is charmant. De Chin kan verslavend zijn. Mensen die van hem houden kunnen zich geen leven zonder hem voorstellen, en velen kunnen zich geen leven zonder twee of drie honden voorstellen.

Kenmerken

 • De Japanse Chin is in veel opzichten katachtig. Het ras wordt vaak gezien terwijl hij zichzelf verzorgt door zijn poten te likken en zijn kop af te vegen. Ze zitten ook graag hoog en nestelen zich op de rugleuning van banken en op tafels.
 • De Japanse Chin verhaart gemiddeld en moet elke dag een paar minuten geborsteld worden om losse haren te verwijderen en te voorkomen dat de vacht gaat klitten.
 • Japanse Chins kunnen niet goed tegen hitte en moeten op warme dagen in de gaten worden gehouden om ervoor te zorgen dat ze zich niet overbelasten.
 • Door het platte gezicht van het ras zullen Japanse Chins vaak snuiven, sniffen of omgekeerd niezen. Over het algemeen kan een Japanse Chin hierdoor nog ademen, maar als de aanval ernstig wordt, kunt u proberen hem zachtjes over zijn nek te aaien.
 • Japanse Chins doen het goed in appartementen.
 • Hoewel Japanse Chins intelligent zijn en graag willen behagen, hebben ze interessante, leuke trainingssessies nodig. Anders raken ze verveeld en zullen ze hun aandacht richten op iets dat leuker is.
 • Japanse Chin kunnen het goed vinden met oudere kinderen, maar worden vanwege hun kleine formaat niet aanbevolen voor huizen met kleinere kinderen. Ze kunnen ernstig gewond raken met minimale kracht.
 • Japanse Chin zijn gezelschapshonden die het goed doen als ze bij de mensen zijn van wie ze houden. Ze zouden niet buiten of in een kennel moeten leven, weg van hun familie.
 • In vergelijking met andere rassen hebben Japanse Chin minder beweging nodig, maar ze genieten wel van een dagelijkse wandeling of spelen in de tuin.
 • Japanse Chin houden er niet van om van hun mensen gescheiden te worden, en verlatingsangst is een veel voorkomend probleem bij dit ras.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Japanse Chin is een oud ras dat waarschijnlijk zijn oorsprong heeft aan het Chinese keizerlijke hof. Hij werd zeer gewaardeerd en vaak als geschenk gegeven aan afgezanten uit andere landen, en het was waarschijnlijk als geschenk aan de keizer van Japan dat hij zijn weg vond naar die eilandnatie die hem zijn naam gaf. In Japan werd de Chin niet beschouwd als een hond (inu) maar als een afzonderlijk wezen (chin). Daar werd hij waarschijnlijk gekruist met kleine spaniël-achtige honden en kreeg hij uiteindelijk het uiterlijk dat hij vandaag heeft.

De Japanse Chin bleef onbekend voor de buitenwereld tot 1853 toen Commodore Matthew Perry de haven van Uraga in de buurt van Edo – het huidige Tokio – binnenvoer en Japan introduceerde aan de internationale handel. De Japanse Chin werd een populaire handelswaar en velen werden in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ingevoerd.

Tot de eerste Amerikaanse eigenaars van het ras behoorden president Franklin Pierce, de toenmalige oorlogssecretaris Jefferson Davis en Perry’s dochter, Caroline Perry Belmont. Ze werden populair bij mensen van rijkdom en adel. In de Verenigde Staten stond de Japanse Chin bekend als de Japanse Spaniël en hij behield die naam tot 1977.

Grootte

De Japanse Chin is stevig gebouwd maar met een verfijnd uiterlijk. Hij staat op de schouder tussen de 8 en 11 inch en weegt tussen de 4 en 9 pond.

Persoonlijkheid

De persoonlijkheid van de Japanse Chin is een echte indicator van de diepgang die deze honden bezitten. Over het algemeen is het een vrolijke en charmante hond die aanhankelijk en intelligent is. Hij is spraakzaam, maar niet blafferig. Chin mensen zeggen dat hun honden graag “zingen” en zullen kletsen om de komst van gasten of vreemden aan te kondigen.

Chin zijn zo gevoelig voor hun omgeving en de emoties van hun mensen dat ze bekend staan om hun persoonlijkheid rond hen te vormen. Als hij in een huis woont dat rustig en somber is, zal de Japanse Chin gereserveerd worden. Als hij in een actief huis woont, zal hij zijn deel doen om de actie levendig te houden.

De Japanse Chin is altijd toegewijd aan zijn mensen en kan last hebben van verlatingsangst. Hij is een plezierige hond die liefde en genegenheid toont aan iedereen in zijn leven, maar hij kan verlegen zijn wanneer hij wordt blootgesteld aan nieuwe mensen of situaties.

Gezondheid

Chin zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Chin-runderen zullen deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk dat u zich ervan bewust bent als u dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. In Chin kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF), die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Atrioventriculaire Endocardiosis: Deze degeneratieve ziekte tast de mitralisklep en de tricuspidalisklep van het hart aan. Het ontstaat wanneer polysaccharide afzettingen de vorm van de kleppen vervormen en ervoor zorgen dat ze gaan lekken. Dit kan leiden tot hartfalen. Een verandering in dieet en lichaamsbeweging kan noodzakelijk zijn.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt. Blindheid veroorzaakt door PRA is een langzaam proces dat het gevolg is van het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Een gerenommeerde fokker laat de ogen van de hond jaarlijks door een oogarts onderzoeken.
 • Patellaire Luxatie: Dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (kuit) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt een kreupelheid in de poot of een abnormale gang van de hond. Het is een ziekte die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patella luxatie, variërend van graad I, wat een incidentele luxatie is die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet met de hand kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Hartruis: Hartruis wordt veroorzaakt door een verstoring in de bloedstroom door de kamers van het hart. Ze geven aan dat er een ziekte of aandoening van het hart kan zijn die moet worden gecontroleerd en behandeld. Hartruisen worden gerangschikt op hun luidheid, waarbij één zeer zacht is en vijf zeer luid. Als er duidelijk sprake is van een ziekte, zoals vastgesteld met röntgenfoto’s en een echocardiogram, kan de hond medicijnen nodig hebben, een speciaal dieet, en minder lichaamsbeweging.
 • Ziekte van Legg-Calve-Perthes: Dit is een andere ziekte van het heupgewricht. Veel speelgoedrassen zijn vatbaar voor deze aandoening. Wanneer uw Japanse Chin Legg-Perthes heeft, is de bloedtoevoer naar de kop van het dijbeen (het grote bot van de achterpoot) verminderd, en begint de kop van het dijbeen, die met het bekken is verbonden, uiteen te vallen. Gewoonlijk treden de eerste tekenen van Legg-Perthes, mank lopen en atrofie van de beenspier, op wanneer puppy’s 4 tot 6 maanden oud zijn. De aandoening kan worden verholpen door het zieke dijbeen operatief af te snijden, zodat het niet meer aan het bekken vastzit. Het littekenweefsel dat door de operatie ontstaat, vormt een vals gewricht en de pup is meestal pijnvrij.
 • Cataracten: Een cataract is een troebeling op de lens van het oog, die moeilijkheden veroorzaakt bij het zien. Het oog (de ogen) van de hond ziet er dan troebel uit. Cataract treedt meestal op bij ouderdom en kan worden behandeld door de cataract operatief te verwijderen.

Verzorging

Japanse Chin hebben zeer weinig beweging nodig. Ze zijn blij met een dagelijkse wandeling of een leuke speelsessie, maar verder hebben ze meestal weinig nodig. Trainen kan een beetje moeilijk zijn omdat ze een eigen willetje hebben en verveeld raken bij herhaalde training. Wanneer ze u echter mogen, zullen ze hard werken om u te behagen. Als ze iets verkeerd doen, is een ferme toon voldoende om ze op het rechte pad te brengen. Hardere correcties zullen alleen maar averechts werken en ervoor zorgen dat uw Chin koppig voet bij stuk houdt.

Ze kunnen moeilijk zindelijk te maken zijn, maar met geduld en consequentie kun je verwachten dat ze met 4 maanden zindelijk zijn.

Japanse Chin zijn gezelschapshonden en horen niet buiten of in kennels te leven. Ze hechten zich erg aan hun mensen, en velen hebben last van verlatingsangst. Omdat ze weinig beweging nodig hebben, zijn Japanse Chinezen uitstekende bewoners van appartementen.

De nek van de Japanse Chin is zeer kwetsbaar en het wordt sterk aangeraden om een harnas te gebruiken in plaats van een halsband wanneer u met hem wandelt.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/4 tot 1/2 kop droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Het is belangrijk dat u bij het voeren van uw Japanse Chin een vezelrijke voeding kiest. Japanse Chin kunnen last krijgen van geïmpacteerde anaalklieren wanneer hun voeding geen goede voedingsvezels bevat.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u ervan in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Voor meer informatie over het voeren van uw Chin, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy, en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Japanse Chin heeft een overvloedige vacht die zijdezacht aanvoelt. Hij is matig lang met een dikke manen, bevederde oren, een gepluimde staart, bevedering aan de achterkant van de voorpoten, en lichte bevedering die lijkt op een broek aan de achterpoten. Het hoofd, het gezicht en de voorpoten zijn bedekt met kort haar. Japanse Chins kunnen een vacht hebben die zwart-wit, rood-wit of zwart-wit met tan points is.

De Japanse Chin is een zeer schoon ras en hoeft niet regelmatig in bad. Een keer per maand is voldoende. Met een droogshampoo blijven ze er over het algemeen goed uitzien en lekker ruiken. U kunt ook een milde shampoo gebruiken, ze afdrogen tot ze bijna droog zijn, de vacht naar boven en naar buiten borstelen met een borstel, en voila! Ze zijn klaar om te gaan. Chin verhaart, maar wekelijks borstelen helpt voorkomen dat de haren door het huis vliegen. Een snelle dagelijkse borstelbeurt met een borstel helpt voorkomen dat het haar gaat klitten.

Poets de tanden van je Japanse Chin ten minste twee tot drie keer per week om de vorming van tandsteen en de bacteriën die daarin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesontsteking en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip zijn nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Japanse Chin er al als puppy aan dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Hoewel de Japanse Chin een zachtaardige hond is, wordt hij niet aanbevolen voor huizen waar jonge kinderen zijn. Hij kan gemakkelijk gewond raken door een uitbundig kind. Het ras doet het goed met oudere kinderen die begrijpen hoe ze op de juiste manier met een hond moeten omgaan.

Zoals bij elk ras moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet u altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Japanse Chin schieten goed op met andere honden en katten, maar ze moeten worden beschermd tegen grotere honden die hen per ongeluk zouden kunnen verwonden tijdens het spelen. De klauwen van een kat kunnen hun grote ogen verwonden, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen lief samen speelt.