Italiaanse Windhond Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Het Italiaanse Windhonden hondenras was een favoriete metgezel van adellijke vrouwen in de Middeleeuwen, vooral in Italië. Maar deze kleine hond was meer dan een schoothondje, hij had de snelheid, het uithoudingsvermogen en de vastberadenheid om op klein wild te jagen. Tegenwoordig is het een familiehond wiens schoonheid en atletisch vermogen wordt bewonderd in de showring en in gehoorzaamheids-, behendigheids- en rally wedstrijden.
Italiaanse Windhond
Italiaanse Windhonden passen zich goed aan het leven op een appartement aan, en ze zijn liefdevolle metgezellen voor iedereen in huis, inclusief kinderen en andere honden. Zelfs beginnende huisdierouders zullen verliefd worden op deze gemakkelijk te verzorgen pups. Ze kunnen er echter niet goed tegen om overdag lange uren alleen thuis te zijn. Ze zijn erg gevoelig en hebben behoefte aan gezelschap. Overlaad uw pup met de liefde die hij verdient en zorg voor wat stevig spel en beweging, en u zult een toegewijde beste harige vriend hebben!

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Italiaanse Windhonden!

Meer over dit ras

Als u een kunstliefhebber bent, heeft u misschien de Italiaanse Greyhound gezien in eeuwenoude portretten, vereeuwigd met hun nobele eigenaren door beroemde kunstenaars. Deze slanke, elegante hond is de kleinste van de windhonden – de groep honden die gefokt zijn om te jagen op zicht en te achtervolgen – en lijkt sterk op zijn veel grotere Greyhound neef.

Behendig en atletisch, heeft hij een klein, gespierd lichaam en een elegante, hoog-steppende gang. De IG, zoals hij vaak wordt genoemd, behoudt zijn instinct voor de jacht op klein wild en jaagt op alles wat beweegt. Hij kan een topsnelheid bereiken van 25 mijl per uur, dus als hij losloopt zal hij niet gemakkelijk te vangen zijn. Hoewel hij klein is, heeft hij veel energie en waardeert hij veel mogelijkheden om te bewegen. Een fitte IG kan zelfs een goede joggingpartner zijn.

De Italiaanse Greyhound heeft een zachtaardige persoonlijkheid, liefdevol en aanhankelijk met familieleden, maar vaak gereserveerd of verlegen met vreemden. Ondanks zijn milde aard, heeft hij een verrassend diepe, grote hondenblaf, waardoor hij een goede waakhond is – hoewel hij te klein is om zijn blaffen te ondersteunen en enige werkelijke bescherming te bieden.

Dit is een intelligent ras dat gemakkelijk te trainen is, maar je moet het leuk voor hem maken om zijn “wat zit er voor mij in?” houding te overwinnen. Wanneer hij goed getraind is, kan hij uitblinken in hondensporten zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheid en rally. De atletische, gracieuze IG lijkt gebouwd voor behendigheid, en velen houden van de sport en doen het goed.

Wat ze niet goed doen is zindelijk maken. Zoals veel kleine rassen, kan de IG moeilijk zijn om zindelijk te maken, en sommige honden zijn nooit volledig te vertrouwen in huis.

Afgezien van af en toe een schoonmaakbeurt, is het leven met een IG zowel rustgevend als plezierig. Hij houdt ervan om een tijdje met zijn mensen te knuffelen, dan door het huis te vliegen en op meubels en tafelbladen te springen. IGs zijn katachtig in hun liefde voor hoge plaatsen, en je zult ze vaak neergestreken vinden op de leuning van stoelen, op vensterbanken, of op elke andere hoge plek die ze kunnen bereiken. Oudere IG’s zijn meer bezadigd en zullen met u in uw luie stoel kruipen en gewoon van de dag genieten.

Op zonnige dagen kunt u uw IG zonnebadend in de tuin aantreffen, een van zijn favoriete bezigheden. Hij houdt van warmte en is kieskeurig als hij het koud of nat krijgt. Het is niet ongebruikelijk voor IG eigenaren om een beschutte plek in de tuin te hebben zodat hun honden op regenachtige dagen naar het toilet kunnen zonder natte voeten te krijgen. s Nachts graaft hij zich in onder de dekens van uw bed.

Uw IG zal aandacht vragen als hij het gevoel heeft dat hij wordt genegeerd. Privacy wordt een verre herinnering als je eenmaal een Italiaanse Greyhound bezit, want hij zal je altijd en overal volgen. Hij is ook nieuwsgierig en zal alles onderzoeken wat zijn interesse wekt.

De Italiaanse Greyhound is een van die kleine honden met een grote persoonlijkheid. Hij is aanhankelijk, bezitterig en liefdevol, en charmeert zich een weg in je leven. Als u hem de aandacht, beweging en training kunt geven die hij nodig heeft – en niet te vergeten heel veel liefde – dan kan de Italiaanse Greyhound een elegante en liefdevolle aanwinst voor uw huishouden zijn.

Kenmerken

 • Italiaanse Windhonden werden gefokt om te jagen en hebben nog steeds het jachtinstinct. Ze jagen op alles wat beweegt, inclusief auto’s, dus als u buiten bent, houd ze dan aan de lijn of in een omheind gebied.
 • Dit ras is gevoelig voor geneesmiddelen zoals anesthetica van de barbituraatklasse en organofosfaat insecticiden. Zorg ervoor dat uw dierenarts op de hoogte is van deze gevoeligheden, en vermijd het gebruik van organofosfaat producten om uw huis en tuin te behandelen tegen vlooien.
 • Italiaanse Greyhound puppies zijn onbevreesd en denken dat ze kunnen vliegen. Botbreuken komen vaak voor bij pups tussen vier en 12 maanden oud, met name het spaakbeen en de ellepijp (de botten in de voorpoten).
 • Hoewel ze slim zijn, hebben Italiaanse Windhonden een korte aandachtsspanne en een “wat zit er voor mij in?”-houding ten opzichte van training. Houd trainingssessies kort en positief, gebruik spel, traktaties en lof om uw Italiaanse Greyhound te motiveren om te leren.
 • Dit ras kan extreem moeilijk zijn om zindelijk te maken. Zelfs als u religieus een zindelijkheids-programma volgt, zal uw Italiaanse Greyhound nooit volledig te vertrouwen zijn in het huis. Het helpt om een hondenluik te hebben, zodat uw hond kan komen en gaan wanneer hij wil. En als uw hond u de signalen geeft dat hij naar buiten moet, neem hem dan meteen mee naar buiten – ze zijn niet goed in het ophouden ervan.
 • Italiaanse Windhonden hebben veel liefde en aandacht nodig, en als ze die niet krijgen, worden ze schuw of hyper.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Italiaanse Greyhound is een oud ras, en honden zoals deze zijn er al meer dan twee millennia. Miniatuur windhonden worden gezien in 2000-jaar oude artefacten uit wat nu het moderne Turkije en Griekenland is, en bij archeologische opgravingen zijn kleine Greyhound skeletten gevonden. Hoewel het oorspronkelijke doel van het ras verloren is gegaan in de geschiedenis, kan de Italiaanse Greyhound hebben gediend als jager op klein wild naast zijn taken als metgezel.

Tegen de Middeleeuwen had het ras zijn weg gevonden naar Zuid-Europa en was zeer populair onder de aristocratie, vooral in Italië – vandaar zijn naam. Vele Italiaanse Windhonden werden, samen met hun eigenaars, vereeuwigd in portretten van beroemde kunstenaars zoals Pisanello en Giotto di Bondone.

In de jaren 1600 kwam de Italiaanse Greyhound naar Engeland, waar hij, net als in Italië, veel fans vond onder de adel. Koninklijke eigenaars door de eeuwen heen waren onder meer Mary, Koningin der Schotten, Prinses Anne van Denemarken, Charles I, Frederik de Grote van Pruisen, en Koningin Victoria, tijdens wiens regeerperiode de populariteit van het ras een hoogtepunt bereikte.

De Amerikaanse Kennel Club registreerde zijn eerste Italiaanse Greyhound in 1886, en Amerikaanse fokkers begonnen het ras in de Verenigde Staten te vestigen. Hoewel de Amerikaanse populatie van Italiaanse Windhonden klein was, hebben zij mogelijk geholpen het ras van uitsterven te redden. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, toen het fokken van honden een onbetaalbare luxe werd voor de meeste mensen, daalde het aantal Italiaanse Windhonden in Engeland gevaarlijk laag. Telkens wanneer de oorlogen eindigden, gebruikten Britse fokkers die in Amerika gefokte Italiaanse Windhonden om het ras in Europa te herstellen.

Vandaag de dag geniet de Italiaanse Greyhound van een tweede renaissance, omdat moderne hondeneigenaren de elegante kleine hond herontdekken die zijn menselijke metgezellen al minstens 2.000 jaar verrukt.

Grootte

De Italiaanse Windhonden zijn schoudergroot (13 tot 15 inch). Het gewicht varieert van 6 tot 10 pond, met sommigen tot 14 of 15 pond.

Persoonlijkheid

De Italiaanse Greyhound is gevoelig, alert, slim en speels. Hij is aanhankelijk met zijn familie, en houdt ervan om met je te knuffelen en de hele dag dicht aan je zijde te blijven. Vreemden kunnen een meer verlegen, gereserveerde kant van zijn persoonlijkheid zien.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond, heeft de IG vroege socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw IG puppy opgroeit tot een veelzijdige hond. Hem inschrijven voor een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Wanneer hij ruw behandeld wordt, kan de Italiaanse Greyhound angstig of kortaf worden. Net als andere honden kan hij een “wat heb ik eraan?” houding hebben ten opzichte van training, dus u zult het beste doen met motiverende methoden die gebruik maken van spel, traktaties en lof om de hond aan te moedigen om het goed te doen, in plaats van hem te straffen als hij het fout doet.

Gezondheid

IGs zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle IGs zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij IGs kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsverklaringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Cataracten: Een cataract is een troebeling op de lens van het oog die moeilijkheden veroorzaakt bij het zien. Het oog (de ogen) van de hond ziet er troebel uit. Cataract treedt meestal op oudere leeftijd op en kan soms operatief worden verwijderd om het gezichtsvermogen van de hond te verbeteren.
 • Ziekte van Von Willebrand: Dit is een bloedafwijking die zowel bij mensen als honden kan voorkomen. Het beïnvloedt het stollingsproces door de verlaging van de von Willebrand factor in het bloed. Een hond die lijdt aan de ziekte van von Willebrand vertoont symptomen zoals bloedneuzen, bloedend tandvlees, langdurige bloedingen na een operatie en langdurige bloedingen tijdens de loopsheid of na het werpen. Af en toe wordt er bloed in de ontlasting gevonden. Deze aandoening wordt meestal vastgesteld bij uw hond tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar en kan niet worden genezen. Wel kan de aandoening worden behandeld met onder meer het dichtschroeien of hechten van verwondingen, transfusies met de von Willebrand-factor vóór een operatie, en het vermijden van bepaalde medicijnen.
 • Degeneratie van het glasvocht: Het glasvocht is een heldere gelei die de grootste structuur van het oog vormt. Een gezond glasvocht is essentieel voor een normaal gezichtsvermogen. Als het glasvocht troebel wordt, vloeibaar wordt of van zijn plaats verschuift, kan het gezichtsvermogen aangetast worden of verloren gaan. Aangenomen wordt dat de aandoening erfelijk is, maar de precieze wijze van overerving is onbekend.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren, en een blinde hond kan een volwaardig en gelukkig leven leiden. Maak er alleen geen gewoonte van om de meubels te verplaatsen. Gerenommeerde fokkers laten de ogen van hun honden jaarlijks controleren door een oogarts en fokken geen honden met deze ziekte.
 • Hypothyreoïdie: Hypothyreoïdie is een abnormaal laag niveau van het hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. Een mild teken van de ziekte kan onvruchtbaarheid zijn. Duidelijker tekenen zijn zwaarlijvigheid, geestelijke dufheid, lusteloosheid, hangende oogleden, een laag energieniveau en onregelmatige loopsheid. De vacht van de hond wordt stug en broos en begint uit te vallen, terwijl de huid taai en donker wordt. Hypothyreoïdie kan worden behandeld met dagelijkse medicatie, die het hele leven van de hond moet worden voortgezet. Een hond die dagelijks met de schildklier wordt behandeld, kan een volwaardig en gelukkig leven leiden.
 • Ziekte van Legg-Calve-Perthes: Over het algemeen een ziekte van kleine rassen, deze aandoening – een misvorming van de bal van het heupgewricht – kan worden verward met heupdysplasie. Het veroorzaakt slijtage en artritis. De aandoening kan operatief worden hersteld en de prognose is goed, mits daarna revalidatietherapie wordt gevolgd.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als “slipped stifles,” dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (kuit) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt een kreupelheid in de poot of een abnormale gang van de hond. Het is een ziekte die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsziekte. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Heupdysplasie: Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in de bekkenkom van het heupgewricht past. Heupdysplasie kan bestaan met of zonder klinische symptomen. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Vraag de fokker om bewijs dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie en vrij bevonden zijn van problemen.
 • Allergieën: Allergieën zijn een veel voorkomende kwaal bij honden. Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen worden vastgesteld en behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te schrappen totdat de boosdoener is ontdekt. Contactallergieën worden veroorzaakt door een reactie op iets dat de hond aanraakt, zoals beddengoed, vlooienpoeder, hondenshampoos of andere chemische stoffen. Ze worden behandeld door de oorzaak van de allergie op te sporen en weg te nemen. Inhalatieallergieën worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof en meeldauw. De geschikte medicatie voor inhalatieallergieën hangt af van de ernst van de allergie. Oorontstekingen zijn een veel voorkomende bijwerking van inhalatieallergieën.
 • Epilepsie: De Italiaanse Greyhound kan lijden aan epilepsie, een aandoening die epileptische aanvallen bij de hond veroorzaakt. Epilepsie kan worden behandeld met medicijnen, maar het kan niet worden genezen. Een hond kan een volwaardig en gezond leven leiden met de juiste behandeling van deze erfelijke aandoening.
 • Cryptorchidisme: Cryptorchidisme is een aandoening waarbij één of beide testikels bij de hond niet indalen en komt vaak voor bij kleine honden. De testikels moeten volledig ingedaald zijn tegen de tijd dat de puppy 2 maanden oud is. Als een testikel achterblijft, is deze meestal niet functioneel en kan deze kanker worden als hij niet wordt verwijderd. De behandeling die wordt voorgesteld is uw hond te castreren. Bij de sterilisatie wordt een kleine incisie gemaakt om de zaadbal(len) te verwijderen; de normale zaadbal wordt op de normale manier verwijderd.
 • Portosystemische Shunt (PSS): Dit is een abnormale bloedstroom tussen de lever en het lichaam. Dat is een probleem, omdat de lever verantwoordelijk is voor het ontgiften van het lichaam, het metaboliseren van voedingsstoffen en het elimineren van geneesmiddelen. Tekenen kunnen onder meer zijn: neurogedragsstoornissen, gebrek aan eetlust, hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), maag-darmstoornissen, problemen met de urinewegen, intolerantie voor geneesmiddelen en groeistoornissen. De symptomen verschijnen meestal voor de leeftijd van twee jaar. Corrigerende chirurgie kan nuttig zijn bij de langetermijnbehandeling, evenals een speciaal dieet.

Verzorging

Italiaanse Windhonden (ook bekend als IGs) hebben een korte vacht en krijgen gemakkelijk rillingen, dus ze zijn geen buitenras. Ze moeten in huis zijn bij hun familie, vooral bij slecht weer. Om uw IG comfortabel te houden tijdens kille buitenwandelingen, kunt u hem een trui of jas geven. Bescherm bij warm weer zijn dunne huid met zonnebrandcrème die voor honden is gemaakt. Veel Italiaanse Windhonden ontwikkelen huidkanker, mogelijk omdat ze graag in de zon liggen, dus laat uw hond niet urenlang bakken.

Deze kleine honden hebben veel energie, vooral als puppy en jonge volwassene, maar in hun gouden jaren zullen ze zich vaak aanpassen aan het activiteitenniveau van hun baasjes. Een dagelijkse wandeling helpt uw Italiaanse Greyhound zijn energie kwijt te raken, maar zorg er wel voor dat hij aangelijnd is. Ook al is hij klein, hij heeft hetzelfde jachtinstinct als een grotere windhond en zal achter een eekhoorn, konijn, of iets anders aanrennen dat voorbij rent. Een riem is uw enige hoop om hem vast te houden.

Zijn jachtdrift betekent ook dat u een veilige omheining in uw tuin nodig heeft. Italiaanse Windhonden zijn fantastische springers, dus ga er niet van uit dat een kleine vier voet muur genoeg is om hem binnen te houden. En gebruik geen ondergrondse elektronische omheining; de kortstondige schok zal uw Italiaanse Greyhound niet afschrikken als hij iets ziet waar hij achteraan wil.

IGs zijn intelligent en gemakkelijk te trainen als u de juiste instelling heeft. Net als andere honden benaderen ze training meestal met een “Wat zit er voor mij in?” filosofie. Motiverende trainingsmethodes – die waarbij voedsel, lof en spel worden gebruikt om de hond te belonen als hij het goed doet, in plaats van hem te straffen als hij het fout doet – is de beste manier om ze ervan te overtuigen dat ze willen doen wat u vraagt. En aangezien ze zo’n korte aandachtsspanne hebben als windhonden, is het het beste om de trainingssessies kort en bondig te houden.

Zoals veel kleine honden is er één aspect van de training dat ze niet zo gemakkelijk oppikken: zindelijk maken. Zelfs met geduld en consequent zijn, zult u misschien nooit volledig succesvol zijn. De belangrijkste reden waarom mensen hun Italiaanse Greyhound afstaan aan reddingsgroepen of dierenasiels is omdat ze hem niet konden zindelijk maken.

Hard straffen werkt averechts, en maakt de hond vaak angstig of zelfs snauwerig. Het beste is om een hondenluik te kopen, zodat hij naar binnen en naar buiten kan gaan wanneer hij wil. Italiaanse Windhonden kunnen ook leren om een kattenbak te gebruiken, hoewel dit niet altijd goed werkt als je meer dan één IG hebt, omdat je uiteindelijk vaak de bak moet schoonmaken.

Voorkom ongelukken door uw IG mee naar buiten te nemen op het moment dat hij u signalen geeft dat hij moet gaan – wacht niet “nog even”. U kunt een Italiaanse Greyhound leren dat buiten de plaats is om op het potje te gaan, maar als dat betekent dat hij naar buiten moet in de regen of sneeuw, of als hij niet onmiddellijk toegang heeft tot de tuin, dan gaat hij net zo goed naar binnen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 3/4 kopjes calorierijk droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw IG in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw IG, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De korte vacht van een Italiaanse Greyhound ziet er glanzend uit als satijn en voelt zacht aan. U vindt hem in alle tinten reebruin, crème, rood, blauw of zwart, effen of met witte aftekeningen.

Een van de voordelen van het leven met een Italiaanse Greyhound is dat zijn vacht niet veel verhaart en gemakkelijk te verzorgen is. U hoeft hem alleen maar te borstelen als hij stoffig wordt, en hem in bad te doen als hij in iets stinkends heeft gerold – een favoriete bezigheid.

Poets de tanden van uw IG minstens twee of drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die erin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw IG eraan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het verzorgen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Italiaanse Windhonden kunnen het goed vinden met kinderen, maar omdat ze klein en delicaat zijn, is het vooral belangrijk om kinderen te leren dat de hond een levend dier is, geen speelgoed, dat met liefde en respect moet worden behandeld. Veel fokkers zullen een puppy niet verkopen aan een gezin met kinderen jonger dan tien jaar.

Zoals bij elk ras moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet u altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Italiaanse Windhonden kunnen het meestal goed vinden met andere huisdieren, hoewel u wel een oogje in het zeil moet houden als ze dollen met grotere honden, die hen per ongeluk zouden kunnen verwonden tijdens het spelen.