6 Authentieke Japanse Hondenrassen: Cuteness van Shiba Inu tot Akita Inu!

Er zijn 6 Japanse hondenrassen die “Nihon-ken” worden genoemd en worden behandeld als de nationale hond van Japan. De Nihon-ken omvatten: Shiba Inu, Kishu Ken, Shikoku Ken, Hokkaido Ken, Kai Ken en Akita inu. (Akita Inu is het type hond dat bekend staat als “Hachiko”!)

Deze standaard werd in 1934 vastgesteld door de Nihon-ken Hozonkai, een Japanse openbare organisatie die verantwoordelijk is voor het behoud en het bijhouden van registers voor de zes inheemse Japanse hondenrassen.
japanse hondenrassen
Hier zullen we alles vertellen over elk van de 6 authentieke Japanse honden, plus nuttige informatie geven aan mensen die een Japanse hond als huisdier willen hebben – en zelfs typische namen voor Japanse honden!

1. Akita Inu

akita inu
Heb je gehoord van Hachiko – de schattige pup wiens erfenis voortleeft als een Japans hondenstandbeeld in Shibuya? Dan ken je de Akita Inu.

Een ander bekend Japans ras is de Akita Inu. Maar in tegenstelling tot de Shiba Inu is de Akita Inu groter en omvangrijker.

U zult van dit ras niet veel in de stad zien. Akita Inu’s maken deel uit van de keverfamilie en hebben daarom eigenschappen die ideaal zijn voor koud weer, zoals een dikke, lange vacht en een dubbele vacht. Ze hebben een beerachtig gezicht en een grote botstructuur.

De Japanse Akita kan sesamkleurig, gestroomd, rood, reekleurig of zuiver wit zijn, maar moet urajiro aftekeningen op de borst, wangen en staart hebben.

Snelle Akita Inu feiten

 • Gewicht: 32 – 45 kilogram (ongeveer 70 – 100 pond)
 • Afmeting: 61 – 71 centimeter groot (24 – 28 inch)
 • Persoonlijkheid: Akita Inus zijn dominante honden en staan erom bekend het slecht te doen met andere honden van hetzelfde geslacht. Ze zijn echter heel goed met kinderen.

2. Hokkaido Inu

Hokkaido Inu
De Hokkaido Inu (of Hokkaido Ken) wordt verondersteld een oudere bloedlijn te hebben in vergelijking met de andere Japanse hondenrassen. Afkomstig van het meest noordelijke eiland van Japan, heeft de Hokkaido Inu een dikkere bovenvacht, grotere poten, en kleinere oren om hen te helpen de frigide kou aan te kunnen.

Intelligent, sterk en toegewijd, de Hokkaido Inu werd gefokt om jachthonden te zijn, in staat om wilde zwijnen en zelfs kleine beren aan te kunnen. Als gevolg daarvan zijn ze nog steeds een zeer wilskrachtig ras en kunnen ze agressie vertonen naar andere honden toe. Ze hebben de neiging om een zeer sterke band met hun eigenaren te ontwikkelen en vereisen een behoorlijke hoeveelheid aandacht.

 • Snelle Hokkaido Ken feiten
 • Gewicht: ~20 kilogram (~44 pond)
 • Grootte: 46 – 52 centimeter hoog (18 – 20 inch)
 • Persoonlijkheid: Sterk, toegewijd, intelligent

3. Kai Ken

Kai Ken
De Kai Ken is een van de meest onderscheidende van de oorspronkelijke Japanse hondenrassen. Het is gemakkelijk te weten waarom ze liefkozend de bijnaam “tijgerhond” hebben gekregen door hun vachtkleuren.

De Kai Ken werden gefokt om te jagen op wild, met inbegrip van zwijnen, herten, en gevogelte. Omdat het ras zijn oorsprong heeft in de berggebieden van Japan, zijn ze geëvolueerd om snel te zijn, met goed ontwikkelde spieren. Ze zijn ook ongelooflijk intelligent, leren snel en hebben de neiging tamelijk onafhankelijk te zijn, hoewel ze graag hun eigenaars plezieren.

Gezien hun afkomst, is de Kai Ken een zeer actieve hond met een intact jachtinstinct. Als gevolg hiervan, wil je er zeker van zijn dat je niet onaangelijnd met een Kai gaat wandelen, omdat ze waarschijnlijk iets interessanters op het spoor zullen zijn!

Snelle Kai Ken feiten

 • Gewicht: 4 – 9 kilogram (10 – 20 pond)
 • Afmeting: 33 – 43 centimeter hoog (13 – 17 inch)
 • Persoonlijkheid: Onafhankelijk, actief, zeer intelligent

4. Kishu Ken

Kishu Ken
De Kishu Ken is een jachthond die nog steeds relatief zeldzaam is, zelfs in Japan. Volgens een Japanse legende, stamt de Kishu Ken eigenlijk af van wolven.

Qua temperament zijn ze intelligent, moedig en onafhankelijk, maar ook impulsiever dan de andere Japanse hondenrassen. Ze hebben een sterk natuurlijk jachtinstinct en mogen als gevolg daarvan niet alleen worden gelaten met andere, kleinere huisdieren. Ze zijn graag actief en buiten, maar wees voorzichtig: hun intelligentie maakt ze ook uitstekende ontsnappingskunstenaars!

 • Snelle Kishu Ken feiten
 • Gewicht: 14 – 27 kilogram (31 – 59 pond)
 • Grootte: 43 – 55 centimeter hoog
 • Persoonlijkheid: Actief, dapper, intelligent

5. Shiba Inu

Shiba Inu
Ongetwijfeld het meest populaire Japanse ras, de Shiba Inu is een Japanse nationale schat. De Shiba is de kleinste van de spitz hondenrassen in Japan.

Onlangs zijn er echter kleinere Shiba’s gebruikt om een schattigere en meer appartement-vriendelijke onofficiële ‘mame’ maat, of boon formaat Shiba te fokken – zeker een schatje onder de Japanse honden.

Shiba Inu’s hebben kleine puntige oren, een wigvormige snuit, en een gekrulde staart.

 • Snelle Shiba Inu feiten
 • Gewicht: 7 – 10 kilogram (ongeveer 16 tot 22 pond)
 • Afmeting: 33 – 45 centimeter hoog (13 tot 17 inch)
 • Persoonlijkheid: Shiba Inu’s zijn onafhankelijk, territoriaal, en trots. Ze moeten vroeg gesocialiseerd worden.

6. Shikoku Ken

Shikoku Ken
De Shikoku Ken is een prachtig Japans keeshond-type ras met een wolfachtig uiterlijk.

Net als zijn kleinere neef, de Shiba, is de Shikoku hond een nationale schat van Japan. Deze Ken is uiterst zeldzaam en is moeilijk te vinden, zelfs in Japan.

Shikoku Kens staan erom bekend gemakkelijker in de omgang te zijn dan Shiba’s en Akita’s, omdat ze niet zo koppig zijn en vriendelijker met andere honden.

 • Snelle Shikoku Ken feiten
 • Gewicht: 15 – 20 kilogram (33 – 45 pond)
 • Afmeting: 43 -53 centimeter hoog (17 – 21 inch)
 • Persoonlijkheid: De Shikoku Ken zijn geweldige gezelschapshonden voor mensen buitenshuis.

Andere Japanse Hondenrassen

Japanse keeshond

japanse keeshond
Als u op zoek bent naar een schattige en knuffelige metgezel hond, probeer dan de Japanse keeshond. Dit kleine, pluizige Japanse ras is de perfecte gezelschapshond en werd gefokt voor stadsbewoners. Ze hebben een nauwe genetica met Siberische samojeden, gekenmerkt door zijn dikke, lange vacht van witte vacht.

Net als andere keeshondenrassen heeft hij een wigvormige snuit en puntige oren. De Japanse keeshond is energiek en gehoorzaam, maar kan veel blaffen als hij niet goed getraind wordt. Dit ras kan heel goed met kinderen en andere huisdieren overweg.

Snelle keeshond feiten

 • Gewicht: 5 – 10 kilogram (11 – 20 pond)
 • Afmeting: 30 – 38 centimeter hoog (12 – 15 inch)

Japanse Terrier

Japanse Terrier
De Japanse terriër, of Nihon terriër, zijn een andere kleine Japanse hond. Ze worden verondersteld af te stammen van gladharige fox terriers uit Nederland, pointers, en inheemse Japanse rassen.

Japanse terriers hebben meestal een zwart gezicht met een wit lichaam. Ze hebben puntige oren die naar voren vouwen, en hun staarten zijn meestal gecoupeerd.

Het zijn geweldige gezelschapshonden voor rustige huishoudens. De Japanse terriër is zeldzaam, zelfs in Japan.

Snelle Japanse Terrier feiten

 • Gewicht: 2 – 4 kilogram (5 – 9 pond)
 • Grootte: 20 – 33 centimeter hoog
 • Persoonlijkheid: Japanse terriers zijn gevoelig en speels.

Japanse Mastiff / Tosa Inu

Tosa Inu
Het grootste Japanse ras is de Japanse mastiff, of de Tosa Inu in het Japans. In tegenstelling tot veel van de andere Japanse hondenrassen, is de Tosa Inu een mastiff type en geen keeshond type. De Japanse mastiff is een jacht- en vechthond.

De Japanse mastiff heeft kort, glad haar dat rood, reebruin, of gestroomd van kleur is. Tosa Inus zijn gevoelig, loyaal, en rustig. Het zijn uitstekende waakhonden en ze zijn goed met kinderen.

Snelle Japanse Mastiff feiten

 • Gewicht: 31 – 61 kilogram (80 – 135 pond)
 • Hoogte: 62 – 82 cm (24 – 32 inch)

Het krijgen van een Japanse hond

Ongeacht welk Japans hondenras u overweegt te nemen, het is zeker moeilijker om er een te krijgen buiten Japan. Om deze reden komen heel wat mensen naar Japan in de hoop er een huisdier te kopen.

Het exporteren van een Japanse hond uit Japan komt met zijn eigen uitdagingen. Niet alle fokkers zullen bepaalde Japanse hondenrassen willen exporteren, omdat ze worden beschouwd als een soort “nationale schatten”.

De volgende hindernis zijn de kosten. De prijzen van honden in Japan variëren, maar over het algemeen zijn jongere pups (2 maanden oud) goedkoper dan oudere pups.

Als je eenmaal je Japanse pup hebt uitgezocht, komen er nog extra kosten bij ter voorbereiding op de export. Deze kosten omvatten vaccinaties/microchip, hondenkrat, kennel kosten, export stamboom, Animal Quarantaine Inspectie, en andere kosten.

De werkelijke verzendkosten voor het verzenden van een hond uit Japan zal variëren per land. Voordat u een hond in Japan koopt, moet u controleren of uw luchtvaartmaatschappij huisdieren vervoert! Controleer ook de bijbehorende kosten voor huisdieren – het kan heel goed meer dan $ 200 zijn.

U zult de invoerwetten voor uw land moeten kennen. Veel landen, bijvoorbeeld in de EU, vereisen een rabiësvaccinatie en een quarantaineperiode van 21 dagen in Japan.

Over het algemeen vindt u het veel minder gedoe om een Japanse hondenras exporteur te zoeken die u in contact kan brengen met een fokker en al het papierwerk voor u kan regelen.

Japanse Honden Namen

Nu dat u uw Japanse hond hebt uitgekozen, kan de naamgeving hem of haar spannend en moeilijk zijn. In Japan vindt u honden met namen variërend van Ryuu tot Lucky tot Sausage. Kijk eens naar een aantal van deze populaire Japanse hondennamen.

Lijst van Japanse hondennamen

Voor mannelijke honden

 • Aki
 • Sora
 • Ryuu
 • Koji
 • Kuma

Voor vrouwelijke honden

 • Momo
 • Nana
 • Sakura
 • Hana
 • Natsume

Conclussie: Japanse Hondenrassen

Japanse hondenrassen zijn prachtig! Deze huisdieren zijn geweldige metgezellen. U kunt Japanse rassen vinden die klein, groot, pluizig, of glad zijn! De volgende keer dat u een nieuwe bont-baby overweegt, bekijk dan deze Japanse rassen!