Shiba Inu: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Shiba Inu is een oud, origineel hondenras uit Japan. De naam “Shiba Inu” betekent “kleine hond”, en in feite is de Shiba de kleinste vertegenwoordiger van de 6 Japanse top erkend door de FCI.

De rasstandaard, die sinds 1934 bindend is, wordt door de FCI vermeld onder nr. 257 in groep 5: Tip en honden van het archetype, sectie 5: Aziatisch kant en aanverwante rassen, zonder werktests.

shiba inu hond

Shiba inu in het profiel

Profiel
Grootte: 35-42 cm
Gewicht: 10-15 kg
FCI Groep: 5: Tip en honden van het archetype
Afdeling: 5: Aziatisch kant en aanverwante rassen
Land van herkomst: Japan
Kleuren: zwart-sesam, sesam, zwartbruin, rood-sesam, rood
Levensverwachting: 12-16 jaar
Geschikt als: Metgezel, jacht- en waakhond
Sport:
Karakter: Charmant, zelfverzekerd, onverschrokken, scherp, attent, loyaal
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: vrij hoog
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: hard en recht met zachte en dichte ondervacht
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: liever ja
Sociaal: Gemiddeld
Oorsprong van de rasgeschiedenis

Er wordt aangenomen dat de eerste honden Japanse eilanden al bereikt samen met de eerste mensen die zich dit land vestigden. Opgravingen lijken te bewijzen dat honden vergelijkbaar met de huidige Shiba in zeer vroege tijden door de mensen van Japan werden gehouden als helpers en metgezellen. Vooral in de bergachtige gebieden van centraal Japan, kleine, behendige honden hun eigenaren als bewakers en bij het jagen op klein wild en vogels onmisbaar. Door de geografische afgelegen ligging van deze landschappen bleven de honden lange tijd zeer origineel. Pas met de opening van de grenzen van het rijk voor westerse handelaren en ontdekkingsreizigers bereikten andere Europese hondenrassen de eilanden en mengden zich daar al snel met de honden. Ook gerichte kruisen met Engelse setters en pointers voor jachtdoeleinden leidde er uiteindelijk toe dat de echte, rasechte Shiba Inu nauwelijks te vinden waren.

Shiba Inu als puppy

Shiba Inu als puppy

Shiba Inu als puppy

Pas in de jaren 20 van de vorige eeuw probeerden fokkers eindelijk het oude hondenras te behouden. Met de gerichte fokkerij, waardoor de huidige Shiba Inu hoewel enigszins hooglopend en sterker werd beschouwd als zijn voorouders, kon al in 1934 een bindende rasstandaard worden vastgesteld en ondertussen is de Shiba een van de Meest populaire hondenrassen in Japan en heeft ook zijn verspreiding wereldwijd gevonden.

Essentie & Karakter van Shiba Inu

Een Shiba Inu is een karakterhoofd! Zijn opmerkzame, onafhankelijke aard vereist veel geduld en consistentie van zijn eigenaar, omdat hij zich niet zomaar ontegenzeggelijk ondergeschikt maakt, maar Ondervraagd zoals zo nu en dan een gebod of zelfs de rangorde binnen zijn roedel. Daarom wordt hij niet noodzakelijkerwijs aanbevolen als een beginnende hond. Maar als je eenmaal je respect hebt verdiend, heb je een heel goede deal met je Shiba. trouwe en loyale metgezel stichten. Met zijn heldere, vriendelijke en kalme aard is hij een geweldige Gezinshond en als hij er van jongs af aan went, zijn andere dieren in het huishouden geen probleem!

De Shiba Inu is nogal gereserveerd tegenover vreemden en zijn uitgesproken territoriale gedrag maakt hem een betrouwbare en moedige waakhond, maar hij blaft of blaft niet zonder reden. Van zijn oorspronkelijke gebruik heeft het ook zijn passie voor jagen behouden, wat, in combinatie met zijn verbazingwekkende veerkracht, een probleem kan worden als het tuinhek te laag is! Hij houdt van sporten in de frisse lucht, ongeacht het weer, en wil hier gewend zijn aan capaciteit – dan moet hij Neem de zaak niet zelf met de tuit “in de poot”!

Is de Shiba Inu een familiehond?

Met een goede, consistente opvoeding is de Shiba Inu een geweldige familiehond die ook geweldig overweg kan met kinderen. De kinderen moeten echter vanaf het begin leren dat de hond zijn retraite nodig heeft.

Verschijning van Shiba Inu

Shiba Inu vanaf de zijkant

Shiba Inus zijn gespierd.

Als de kleinste vertegenwoordiger van de zes erkende rassen van Japans kant, bereikt de Shiba Inu een Schofthoogte van ongeveer 35-40 centimeter met een gewicht van ongeveer 10-15 kilogram. Volgens de rasstandaard moet de verhouding tussen de schofthoogte en de lichaamslengte 10: 11 zijn, waardoor het een bijna vierkant uiterlijk krijgt. De lichaamsbouw is gespierd, sterk en goed geproportioneerd.

Zijn afgeronde gezicht met de alerte, aandachtige donkere ogen, de duidelijke stop tussen voorhoofd en vangst en de spitse naar boven gerichte, kleine driehoekige oren doen hem er altijd ondernemend uitzien. De hoog aangezette, dicht behaarde staart is, zoals bij alle Japanse uiteinden, over de rug gerold. Dat Bont is tweelaags in Shiba Inu met korte, rechte en vrij harde toplaag en zeer dichte, zachte ondervacht. Er is de Shiba in de Kleuren rood, zwart-loh en sesam, waarbij deze laatste in de norm als volgt wordt gedefinieerd:

 • “Sesam”: Over het algemeen een goede mix van zwart, rood en wit haar;
 • “Zwarte sesam”: Meer zwart dan wit haar;
 • “Red-Sesame”: Basiskleur rood, gemengd met zwart haar.

Voor alle kleurstreken is witachtig haar gewenst rond de vangst en keel, op de borst en buik, evenals op de staart en de binnenkant van de benen, de zogenaamde “Urajiro”.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van Shiba Inu – Wat te overwegen

Zoals reeds vermeld, heeft de Shiba Inu een Sterk zelfvertrouwen, daarom houdt hij er niet van om zichzelf ondergeschikt te maken. In het onderwijs vereist dit vanaf het begin veel geduld van de eigenaar en vooral liefdevolle consistentie om hem te overtuigen van de betekenis van de eisen die aan hem worden gesteld en om hem zijn plaats in de mens-hondenroedel toe te wijzen. Beginners in hondenbezit moeten daarom liever kiezen voor een ander hondenras of op zijn minst op tijd de steun zoeken van een professionele hondenschool om teleurstelling en frustratie voor hond en eigenaar te voorkomen. Maar zodra de Shiba eindelijk het leiderschap van de menselijke roedel heeft geaccepteerd, is hij een absolute aanhankelijk en liefdevol familielid.

De Shiba Inu past heel goed op zijn huis waakzaam en verdedigt waar nodig moedig zijn terrein en zijn familie tegen dierlijke en menselijke indringers. In contact met soortgenoten heeft het ook de neiging om dominant uiterlijk, daarom is socialisatie met andere honden bijzonder belangrijk, zelfs met de puppy. Hiervoor zijn de puppyspeelgroepen uitstekend, die tegenwoordig bijna elke professionele hondenschool aanbieden en waarin zelfs de eerste educatieve basiscommando’s spelenderwijs worden geoefend.

Zijn uitgesproken jachtinstinct kan het moeilijk maken om de Shiba vrij te laten lopen buiten afgesloten gebieden. En zelfs aan de lijn verrast hij zijn eigenaar soms met ongelooflijk snelle, bekwame reacties wanneer hij een muis of een vogel vangt die te langzaam omhoog vliegt. In een huis met een tuin voelt de Shiba Inu comfortabel, maar het tuinhek moet hoog en stabiel genoeg zijn om zijn veerkracht en Drang naar lichaamsbeweging en jachtavonturen om weerstand te bieden. Aangezien hij erg actief is en graag lange wandelingen maakt, moet je je er als toekomstige eigenaar van een Shiba Inu van bewust zijn dat hier veel tijd en fysieke fitheid in geïnvesteerd moet worden om de hond voldoende te kunnen gebruiken. Slecht weer is geen excuus – de dichte ondervacht maakt de hond ongevoelig voor kou en nat, en meesters of minnaressen moeten hun garderobe daarop aanpassen. Als hij het druk genoeg heeft, is de kleine Shiba ook tevreden met een stadsappartement.

Hoe groot wordt Shiba Inu?

Volgens de rasstandaard moeten mannetjes een schofthoogte van 39,5 hebben en vrouwtjes van 36,5 centimeter haAfwijkingen van 1,5 cm naar boven of naar beneden zijn toegestaan.

Voeding van Shiba Inu

Omdat honden behoren tot de carnivoren, d.w.z. de carnivoren, moet het voedsel altijd voornamelijk uit vlees bestaan. Hoogwaardig kant-en-klaar voedsel, nat of droog voedsel, voldoet aan deze eis en kan meestal ook worden gebruikt voor de voeding van een Shiba Inu. Omdat dit een zeer origineel, robuust ras is, Voerintoleranties relatief zeldzaam voor. Ook de zogenaamde Barf (=Biologisch geschikte rauwe voeding) wordt meestal goed verdragen, maar vereist dat de eigenaar zich strikt houdt aan de voersamenstelling om deficiëntiesymptomen te voorkomen.

De werkelijke energiebehoefte is natuurlijk afhankelijk van vele individuele factoren, zoals de leeftijd, gezondheidstoestand en het dagelijkse bewegingsniveau van de hond. Hiermee moet altijd rekening worden gehouden zodat de Hond behoudt zijn ideale gewicht. Terwijl puppy’s en jonge honden hun voedsel gedurende maximaal een jaar over meerdere porties per dag ontvangen, is het raadzaam voor volwassen honden om het dagelijkse rantsoen over twee maaltijden te spreiden om maagoverbelasting te voorkomen. Na het voeren moet altijd een rustperiode volgen. Vers drinkwater moet te allen tijde beschikbaar zijn voor de hond.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Shiba Inu geniet over het algemeen van een robuuste gezondheid. Er zijn praktisch geen rasspecifieke erfelijke ziekten, op voorwaarde dat er tijdens de fokkerij geen naaste bloedverwanten worden gedekt. Een eigenaardigheid die de Shiba Inu gemeen heeft met sommige andere Aziatische hondenrassen is de zogenaamde Microcytose, d.w.z. het verschijnen van verminderde rode bloedcellen, die in dit geval fysiologisch en niet ziektegerelateerd zijn.

Een gezonde, voor de soort geschikte Shiba Inu, die voldoende mag bewegen, kan zeker bereik een leeftijd van 13-15 jaar.

Hoe lang leven Shiba Inu?

Dit hondenras is zeer robuust en niet vatbaar voor ziekten, zodat een Shiba Inu 13-15 jaar kan leven.

Verzorging van Shiba Inu

De Shiba Inu vertegenwoordigt geen speciale eisen aan zorg. Zijn harde, rechte toplaag mat niet, zodat af en toe poetsen voldoende is. In tijden van vachtverandering in de lente en de herfst verliest het echter zijn dichte, zachte ondervacht in grote hoeveelheden. Hier moet de borstel dagelijks worden gebruikt om tapijten, bekleding en de auto te beschermen. Om ervoor te zorgen dat de hond deze procedure vrijwillig ondergaat, is het raadzaam om de puppy te laten wennen aan regelmatige verzorging.

Na lange wandelingen in het veld, bos en weiland is het meestal voldoende om de hond met een droge handdoek te wrijven. Constant baden of douchen is niet nodig en beschadigt integendeel eerder de vacht, vooral bij frequent gebruik van zeep of shampoo. De Shiba is gewoon een natuurjongen en geeft er de voorkeur aan om aandacht te besteden aan de netheid ervan.

Shiba Inu – Activiteiten en Training

Hoewel de Shiba Inu een vrij kleine hond is, vertegenwoordigt hij nog steeds grote eisen aan zijn dagelijkse beweging! Hij wil de natuur in, wat voor weer het ook is. Lange, lange wandelingen, regelmatige joggen rondjes door het park of, als je eraan went, fietstochten zijn een must voor dit ras. Omdat de diepere betekenis van het ophalen van ballen of stokken zich niet echt voor hem opent, kun je hem helaas niet zo veel misleiden. Hij wil dat zijn meester of minnares met hem meeloopt en niet alleen aan de rand van het veld gaat staan en zijn arm beweegt! En vanwege zijn grote verlangen om te jagen, is het Nauwelijks mogelijk om hem vrij te laten lopen.

Slechts een paar vertegenwoordigers van dit ras vinden plezier in hondensporten. Behendigheid, gehoorzaamheid en Co. zijn niet noodzakelijkerwijs compatibel met de koppigheid en Aziatische grandeur van een Shiba Inu. Maar zoals altijd in het leven bevestigen uitzonderingen de regel, dus op zijn minst moet een poging worden gedaan om de Shiba in de sport te inspireren om zijn behoefte aan lichaamsbeweging en beroep te bevredigen. Als het niet werkt – er zijn talloze spannende wandelpaden die kunnen worden verkend met de Shiba Inu en oefening kan geen kwaad!

Shiba Inu in de natuur

Shiba Inu in de natuur

Goed om te weten: Speciale kenmerken van Shiba Inu

De Japanners zijn erg trots om hun oude hondenrassen te hebben, waarvan sommige bijna uitgestorven Ik zou de commissaris willen vragen of hij bereid is het voorstel van de Commissie over te nemen. Daarom is de Shiba Inu verklaarde al in 1937 tot een “Japans natuurmonument” en onder de bescherming van de overheid geplaatst.

Tegenwoordig is de Shiba Inu het meest gehouden hondenras in Japan, en ook wereldwijd heeft het ras een relatief brede verspreiding gevonden. Toch is het nog steeds origineel en gespaard van overteelt.

De Shiba Inu gefokt in de VS verschillen van de Europese en Japanse vertegenwoordigers van dit ras: ze zijn meestal gespierder en langbeniger en zien er dus een beetje eleganter uit.

Nadelen van Shiba Inu

Net als de andere Japanse kant, wordt de Shiba Inu gekenmerkt door zijn sterke koppigheid Van. Iedereen die voor dit ras kiest, moet daarom voldoende ervaring hebben met hondentraining en een flinke portie geduld en consistentie meebrengen.

Ook zijn sterk jachtinstinct vereist speciale aandacht en vooral een ontsnappingsbestendig perceel om dieren in het wild, vogels en de kat van de buren te beschermen. Om rekening te houden met zijn grote behoefte aan lichaamsbeweging, moet je voorbereid zijn op dagelijkse, lange wandelingen, hoe ongemakkelijk het weer ook is.

Wat heeft een Shiba Inu nodig?

Omdat dit ras erg koppig en zelfverzekerd is, heeft de Shiba Inu vooral een eigenaar met hondenervaring nodig, die de nodige consistentie, geduld en liefde heeft om hem op te voeden tot een gehoorzame en minzame gezelschapshond.

Past de Shiba Inu bij mij?

Shiba Inu voor twee

Shiba Inu voor twee

Voordat u besluit een hond te kopen, ongeacht welk ras, moet u uzelf altijd enkele basisvragen stellen:

 • Heb ik voldoende tijd, om voor mijn Shiba Inu te zorgen, meerdere keren per dag uitgebreid met hem te wandelen en hem voldoende bezig te houden?
 • Gaan alle gezinsleden akkoord met een nieuwe huisgenoot die intrekt?
 • Is er gezondheidsredenen (bijv. allergieën) voor het houden van een hond?
 • Wie zorgt er voor de hond als ik dat niet kan?
 • Ben ik klaar om mijn vakantie met de hond door te brengen?
 • Is de Honden houden in mijn appartement toegestaan?
 • Kan ik leven met hondenhaar op tapijten, kleding en gestoffeerde meubels?
 • Heb ik voldoende financiële middelenom niet alleen de aanschafprijs voor de pup en de initiële uitrusting met riem, halsband, hondenbak en hondenmand te betalen, maar ook de lopende kosten voor hoogwaardig voer, noodzakelijke dierenartsbezoeken, vaccinaties en medicatie, hondenschool, hondenbelasting en aansprakelijkheidsverzekering? In de loop van zijn leven veroorzaakt een hond ongeveer de kosten van een kleine auto!

Als je eindelijk alles goed hebt doordacht en hebt besloten om als nieuw familielid bij een Shiba Inu in te trekken, moet er eerst een serieuze fokker worden gezocht. Belangrijke criteria voor de fokker om serieus om te gaan met zijn hondenfokkerij zijn bijvoorbeeld een beheersbaar aantal fokdieren en nesten en het houden van en pups binnen het gezin en met nauwe band met verzorgers. Een goede en verantwoordelijke fokker stelt vragen aan de geïnteresseerde partij, wil weten hoe en waar zijn puppy’s moeten worden gehouden en weigert een hond te verkopen als de antwoorden van de geïnteresseerde hem niet tevreden stellen. De prijs voor een puppy uit een dergelijke fokkerij is ongeveer 1000 € en meer. Aanbevelingen voor voeding, informatie over veterinaire behandelingen zoals initiële vaccinaties en wormkuren en het aanbod om contact op te nemen, zelfs na de aankoop, moeten een vanzelfsprekendheid zijn voor een goede fokker. Het is het beste om de fokker te bezoeken voor de definitieve aankoop van de puppy en om zich heen te kijken. Maar pas op: Shiba Inu-puppy’s zijn extreem schattig en gemakkelijk te verleiden tot een ondoordachte beslissing! Neem je kinderen dus niet mee totdat je zeker weet dat deze fokker en dit ras de juiste zijn!

Je moet nooit een puppy aantrekken kopen op een dierenmarkt of uit de kofferbak van een dubieuze hondenhandelaar! Hoewel deze honden meestal goedkoper zijn dan bij een gerenommeerde fokker, maar achter hen zit bijna altijd gewetenloze en wrede dierenmishandeling! De moederdieren worden onder vreselijke omstandigheden gehouden als pure “nestmachines”, de puppy’s worden niet gevaccineerd of anderszins voorzien van veterinaire zorg, lijden vaak aan acute, in het ergste geval dodelijke ziekten kort na de aankoop of blijven een zaak voor de dierenarts voor de rest van hun leven – en het komt erop neer dat dit veel duurder is dan de puppy uit een serieuze en verantwoorde fokkerij!

Naast de aankoop via een fokker kan het ook de moeite waard zijn om Naar het asiel gaan – hier wachten steeds weer rashonden op een nieuw en mooi thuis. Ook hebben verschillende dierenwelzijnsorganisaties zich specifiek ingezet om Shiba Inu of Japans kant in nood te helpen en zijn ze op zoek naar geschikte, liefdevolle eigenaren voor dergelijke honden. Vraag het maar.

Zoals al meerdere malen vermeld, is de Shiba Inu goed niet per se voor beginners in hondenbezit. Door zijn sterke wil en zijn passie voor de jacht zijn hier consistentie, geduld en ervaring vereist. Om rekening te houden met de grote behoefte aan beweging van Shiba Inu, moet de toekomstige Shiba-eigenaar bereid zijn om de komende 10-15 jaar elke dag brede en gevarieerde ronden te lopen, wat het ras niet noodzakelijkerwijs aanbeveelt voor senioren. Dan Gezinshond aan de andere kant is de Shiba heel geschikt, op voorwaarde dat de kinderen die in het huishouden wonen ook respecteren dat de hond zijn retraite nodig heeft en met rust moet worden gelaten. Onder deze omstandigheden vindt u een loyale, aanhankelijke en beminnelijke metgezel met een Shiba Inu, die u door dik en dun begeleidt.