Shiba Inu Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten


Het Shiba Inu hondenras werd oorspronkelijk gefokt om vogels en klein wild op te jagen, en werd af en toe gebruikt om op wilde zwijnen te jagen. Ze zijn een van de zes inheemse rassen van Japan: Akita (groot), Kishu, Hokkaido, Kai, Shikoku (middelgroot), en Shiba (klein).
Shiba Inu
Hibas staan bekend om hun pittige persoonlijkheid, kleine rechtopstaande oren, en kat-achtige behendigheid. Vandaag de dag dienen ze voornamelijk als gezelschapshonden in Japan en de Verenigde Staten.

DogTime raadt dit hondenbed aan voor een goede nachtrust van uw middelgrote Shiba Inu. U zou ook deze hondenborstel en massager moeten aanschaffen voor uw langharige pup!

Zie hieronder voor een volledige lijst van honden raskenmerken en feiten over Shiba Inus!

Meer over dit ras

Met zijn gespitste oren, schele ogen en krulstaart lijkt dit ras uit het Land van de Rijzende Zon op een vos, of misschien op een knuffelbeest. Hij is geen van beide. Hij is de Shiba Inu, de kleinste – en mogelijk de oudste – van de zes keeshonden die oorspronkelijk uit Japan komen.

De Shiba Inu staat bekend om zijn brutale, vurige persoonlijkheid. De Japanners hebben drie woorden om de mentale eigenschappen van het ras te beschrijven: kaani-i (pittige dapperheid), ryosei (goed karakter), en soboku (alertheid). Gecombineerd vormen deze eigenschappen het interessante, intelligente en wilskrachtige temperament van dit ras.

De Shiba Inu is klein (ongeveer 20 pond) en atletisch. Als een ninja-strijder beweegt de Shiba Inu zich snel, behendig en moeiteloos. Hij is scherp en alert.

En superieur – althans dat denkt hij, volgens degenen die dit ras kennen en liefhebben. De Shiba Inu benadert de wereld met een kalme waardigheid die uniek is voor hem, wat waarschijnlijk de reden is waarom hij ook als koppig wordt omschreven.

Vanwege zijn onafhankelijkheid is de Shiba Inu niet het gemakkelijkste ras om te trainen. Socialisatie – het proces waarbij puppies of volwassen honden leren hoe vriendelijk te zijn en om te gaan met andere honden en mensen – en training moeten vroeg beginnen om de Shiba Inu de juiste hondenmanieren aan te leren.

Het is belangrijk om de vrijgevochten aard van de Shiba Inu te begrijpen, zodat u niet gefrustreerd zult raken. De Shiba Inu is zeer intelligent, maar hij wil niet per se doen wat u wilt dat hij doet. Het kan zijn dat u hem moet laten denken dat gehoorzaamheid zijn idee is. Voor de beste resultaten is het belangrijk te werken met een trainer die de onafhankelijkheid van het ras begrijpt.

Een andere neiging van het ras is bezitterigheid. De Shiba Inu bewaakt zijn spullen, inclusief speelgoed, voedsel, of territorium. Een goede socialisatie helpt om deze eigenschap te minimaliseren, maar het is verstandig om zijn favoriete speeltjes en traktaties weg te leggen als er andere honden of kinderen in de buurt zijn, zodat hij niet in de verleiding komt om er ruzie om te maken.

Ondanks dit alles is de Shiba Inu een goede familie hond – hij is trouw en toegewijd – en doet het goed met kinderen, zolang hij goed gesocialiseerd en getraind wordt, en de kinderen hem vriendelijk en respectvol behandelen.

De Shiba Inu is bekend om zijn vurige kant van zijn persoonlijkheid te tonen met andere honden en dieren. Hij kan hond-agressief zijn, vooral intacte reuen met intacte reuen. De meeste Shiba’s zijn niet te vertrouwen buiten de lijn, omdat het natuurlijke jagers zijn en ze houden van de jacht. Er is een grote kans dat hij achter een eekhoorn, eekhoorn of kat aangaat. Hij is over het algemeen wantrouwig tegenover vreemden en is een goede waakhond, die u waarschuwt als er iets ongewoons gebeurt.

Naar buiten gaan voor wat actie is ook belangrijk voor een Shiba. Hij heeft dagelijks een goede training nodig, of het nu een wandeling in de buurt is of een rondje joggen naast zijn fietsende eigenaar. Hij is het meest geschikt voor een huis met een veilig omheinde tuin (hij heeft de neiging om te ontsnappen) waar hij kan ravotten. Hij moet altijd aangelijnd zijn als hij niet thuis is, vanwege zijn prooidrift en de kans op agressie van zijn hond.

De Shiba Inu is een geweldige metgezel, hoewel zijn wilskrachtige persoonlijkheid voor sommige mensen te veel kan zijn. Anderen zijn gecharmeerd van zijn dapperheid en loyaliteit, en daarom zeggen liefhebbers dat het bezitten van een Shiba niet alleen het bezitten van een hond is – het is een manier van leven.

Kenmerken

 • De Shiba Inu heeft een minimale vachtverzorging, hoewel hij twee keer per jaar flink verhaart.
 • De Shiba Inu is een intelligent ras dat snel leert. Maar of hij ook doet wat u hem vraagt, is een andere zaak. Hondenbezitters die voor het eerst een hond nemen of schuchtere baasjes kunnen gefrustreerd raken door de uitdaging om deze hond te trainen.
 • Het is een kleine hond, maar hij heeft veel ruimte nodig om te ravotten. De Shiba Inu heeft een huis met een omheinde tuin nodig.
 • De Shiba Inu kan agressief zijn tegen andere honden en hij zal achter kleine dieren aanzitten die hij als prooi ziet.
 • De Shiba Inu heeft de neiging bezitterig te zijn over zijn speelgoed, voedsel, en grasmat.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Shiba Inu komt oorspronkelijk uit Japan, samen met de Akita, Shikoku, Kai Dog, Hokkaido en Kishu, die allemaal groter zijn dan de Shiba Inu. De Shiba Inu werd voornamelijk gebruikt als jachthond om klein wild en vogels voor de jagers uit te jagen.

Er zijn verschillende theorieën over hoe de Shiba Inu aan zijn naam komt. Eén verklaring is dat het woord Shiba “kreupelhout” betekent; de honden werden genoemd naar de kreupelhoutstruiken waarin ze jaagden. Een andere theorie is dat de vurige rode kleur van de Shiba dezelfde is als de herfstkleur van de kreupelhoutbladeren. Een derde idee is dat een archaïsche betekenis van het woord shiba verwijst naar zijn kleine gestalte.

De Tweede Wereldoorlog betekende bijna een ramp voor de Shiba, en de meeste van de honden die niet omkwamen bij bombardementen bezweken aan de ziekte tijdens de naoorlogse jaren. Na de oorlog, werden Shiba’s van het afgelegen platteland gebracht, en werden fokprogramma’s opgezet. De overgebleven populatie werd onderling doorgefokt om de Shiba te produceren zoals hij vandaag bekend is.

De Japanse Kennel Club werd opgericht in 1948 en de Shiba Inu rasstandaard werd opgesteld door de Nihon Ken Hozonkai, die werd goedgekeurd door zowel de Japanse Kennel Club als de Federation Cynologique Internationale.

Een Amerikaans dienstgezin importeerde de eerste Shiba Inu in de Verenigde Staten in 1954, maar er is verder weinig gedocumenteerd over het ras tot de jaren 1970. Het eerste Amerikaanse nest werd geboren in 1979. De Shiba Inu werd in 1993 erkend in de Diverse Klasse van de Amerikaanse Kennel Club en verwierf in 1997 de volledige status in de Niet-Sportieve Groep.

Grootte

Reuen zijn 14,5 tot 16,5 cm groot en wegen ongeveer 23 pond. Teven zijn 13,5 tot 15,5 cm groot en wegen ongeveer 17 pond.

Persoonlijkheid

De goedgefokte Shiba Inu is goedaardig, alert en moedig. Hij is wilskrachtig en zelfverzekerd, en heeft vaak zijn eigen ideeën over dingen. Hij is trouw en aanhankelijk met zijn gezin, maar heeft de neiging wantrouwig te zijn tegenover vreemden.

De Shiba Inu kan niet goed delen. Hij heeft de neiging om, soms agressief, zijn voedsel, speelgoed of territorium te bewaken. En hij schiet niet altijd goed op met andere honden, vooral als hij intact is. Hij zal niet aarzelen om achter kleine dieren aan te gaan die hij als prooi beschouwt.

Dit is een slim ras, maar het trainen van een Shiba Inu is niet hetzelfde als het trainen van een Golden Retriever. Terwijl een Golden graag komt als hij geroepen wordt, komt de Shiba Inu wanneer hij er zin in heeft – of niet. Hij wordt omschreven als koppig, maar vrijdenkend is waarschijnlijk een positievere manier om hem te karakteriseren.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond heeft de Shiba Inu al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Shiba puppy opgroeit tot een veelzijdige hond.

Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten, helpen hem ook zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Shiba Inus zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Shiba Inus zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Shiba Inus kun je gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Allergieën: Allergieën zijn een veel voorkomende kwaal bij honden, waaronder de Shiba Inu. Er zijn drie soorten allergieën: voedselallergieën, die worden behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te verwijderen; contactallergieën, die worden veroorzaakt door een reactie op een plaatselijke stof zoals strooisel, vlooienpoeder, hondenshampoos en andere chemicaliën; en inhalatieallergieën, die worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof, schimmel. De behandeling varieert naargelang de oorzaak en kan bestaan uit dieetbeperkingen, medicatie en veranderingen in de omgeving.
 • Chylothorax: Chylothorax is een aandoening die een ophoping van een vloeistof in de borstholte veroorzaakt. Deze ophoping veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden, verminderde eetlust, hoesten en lethargie. Chylothorax kan worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de vloeistof, een vetarm dieet of, in ernstige gevallen, een operatie.
 • Glaucoom: Glaucoom is een ziekte die bij honden en mensen voorkomt. Het is een verhoogde druk in het oog, en kan in twee vormen voorkomen: primair, wat erfelijk is, en secundair, wat wordt veroorzaakt door vochttekort in het oog als gevolg van andere oogziekten. Symptomen zijn onder meer verlies van gezichtsvermogen en pijn. Behandeling en prognose variëren afhankelijk van het type. Glaucoom wordt behandeld met oogdruppels of chirurgisch.
 • Kanker: Symptomen die kunnen wijzen op kanker bij de hond zijn abnormale zwelling van een zweer of bult, zweren die niet genezen, bloeden uit elke lichaamsopening, en moeite met ademhalen of eliminatie. Behandelingen voor kanker omvatten chemotherapie, chirurgie en medicijnen.
 • Epilepsie: Epilepsie is vaak erfelijk bepaald en kan milde of ernstige aanvallen veroorzaken. Aanvallen kunnen zich uiten in ongewoon gedrag, zoals verwoed rennen alsof men wordt achtervolgd, wankelen of zich verstoppen. Aanvallen zijn beangstigend om te zien, maar de lange-termijn prognose voor honden met idiopathische epilepsie is over het algemeen zeer goed. Het is belangrijk om te onthouden dat epileptische aanvallen door vele andere dingen dan idiopathische epilepsie kunnen worden veroorzaakt, zoals stofwisselingsziekten, infectieziekten die de hersenen aantasten, tumoren, blootstelling aan giftige stoffen, ernstige verwondingen aan het hoofd, en nog veel meer.
 • Patella Luxatie: De patella is de knieschijf. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (zoals een bot in een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uit de kom schuift, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn, maar veel honden leiden een relatief normaal leven met deze aandoening.
 • Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening van de schildklier die epilepsie, haaruitval, zwaarlijvigheid, lusteloosheid, donkere vlekken op de huid en andere huidaandoeningen zou kunnen veroorzaken. Het wordt behandeld met medicijnen en een dieet.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): PRA is een familie van oogziekten waarbij het netvlies geleidelijk verslechtert. In een vroeg stadium van de ziekte worden honden nachtblind. Naarmate de ziekte vordert, verliezen zij ook hun gezichtsvermogen overdag. Veel honden passen zich heel goed aan een beperkt of volledig verlies van het gezichtsvermogen aan, zolang hun omgeving maar hetzelfde blijft.
 • Heupdysplasie: Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u bij een hond met heupdysplasie geen tekenen van ongemak opmerkt. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouders getest zijn op heupdysplasie en vrij zijn van problemen.
 • Staart najagen/Spinning: Staart najagen of spinnen is een ongewoon probleem dat niet goed wordt begrepen. Het begint meestal als de hond 6 maanden oud is. De hond is geobsedeerd door zijn staart en kan uren rondcirkelen. Hij verliest zijn interesse in voedsel en water. Alle pogingen om de hond te laten stoppen met het gedrag mislukken. Soms gilt de hond tijdens het spinnen en kan hij proberen te bijten. Onderzoek suggereert dat spinnen een soort toeval kan zijn. Sommige honden reageren op behandeling met fenobarbital, alleen of in combinatie met andere medicijnen.

Verzorging

De Shiba Inu is het meest geschikt voor een huis met een omheinde tuin. Het is een actief ras dat graag met u speelt, wandelingen maakt of jogt. Als u hem de ruimte geeft om te ravotten, kan hij zijn energie goed kwijt.

Socialisatie is belangrijk bij dit ras. Zoals elke hond kan hij timide of ruzieachtig worden als hij niet goed gesocialiseerd wordt – blootgesteld aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als hij jong is. Vroege socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Shiba Inu pup opgroeit tot een veelzijdige hond, omdat hij wantrouwig is tegenover vreemden en de neiging heeft agressief te zijn tegenover andere honden.

Hij jaagt ook op kleine dieren zoals katten of eekhoorns die van hem wegrennen, waardoor zijn prooidrift wordt aangewakkerd. Om deze reden moet hij altijd aangelijnd zijn als hij buiten zijn omheinde tuin is.

Een eigenaardigheid van de Shiba Inu is dat hij niet graag wordt vastgehouden, ook al is dat nodig voor zijn eigen veiligheid. Hij houdt er niet van een halsband te dragen of aangelijnd te zijn. Het aanlijnen van dit ras vergt tijd en geduld, maar is een must.

Puppy- en gehoorzaamheidscursussen worden aanbevolen voor de Shiba Inu, niet alleen voor de lessen die hij leert, maar ook voor de hoeveelheid stimulatie en socialisatie die het de hond biedt. Werk met een trainer die dit ras kent. Wees niet teleurgesteld als de Shiba Inu een moeilijke en wilskrachtige leerling is – dat is zijn aard. Zie het als een uitdaging.

Zindelijk maken is relatief eenvoudig bij dit ras. Zodra uw Shiba Inu begrijpt waar hij heen moet, zal hij naar dat gebied gaan wanneer hij maar kan. Krattraining is een geweldig hulpmiddel bij zindelijk worden waar elke hond baat bij heeft en het is een vriendelijke manier om ervoor te zorgen dat uw Shiba Inu geen ongelukjes in huis krijgt of in dingen terechtkomt die hij niet mag.

Een bench is ook een plek waar hij zich kan terugtrekken voor een dutje. Krattraining op jonge leeftijd zal uw hond helpen om opsluiting te accepteren als hij ooit in een pension of ziekenhuis moet worden opgenomen. Stop uw Shiba Inu echter nooit de hele dag in een bench. Het is geen gevangenis, en hij zou er niet meer dan een paar uur per keer in moeten zitten, behalve als hij ’s nachts slaapt. Shiba Inu’s zijn niet bedoeld om hun hele leven opgesloten te zitten in een bench of kennel.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 1,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Shiba Inu in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet het geval is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Shiba, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Shiba Inu heeft een dikke dubbele vacht die hem een Teddybeer-look geeft. De bovenvacht is stug en recht, en de ondervacht is zacht en dik. Hij verhaart het hele jaar door matig en twee keer per jaar hevig als hij vacht “blaast” (stel je een sneeuwstorm voor – maar dan op je meubels en kleding).

De Shiba Inu vacht komt voor in oranje-rood, urajiro (crème tot witte ventrale kleur), en sesam (zwart getipte haren op een rijke rode achtergrond). Soms zijn er witte aftekeningen op het puntje van de staart en op de voor- en achterbenen.

De Shiba Inu is vrij gemakkelijk te onderhouden als het op verzorging aankomt. Hij is van nature een schone en geurvrije hond. Hij moet wel één keer per week geborsteld worden om dode haren te verwijderen en oliën te verdelen, of vaker als hij veel verhaart. Af en toe een bad is ook nodig, maar niet te vaak, want te vaak baden droogt zijn huid en vacht uit. Veel eigenaars doen de Shiba Inu om de drie à vier maanden in bad.

Poets de tanden van uw Shiba ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die daarin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip zijn nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Shiba Inu er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

De Shiba Inu is een goede gezinshond, mits hij goed wordt opgevoed en goed wordt getraind en gesocialiseerd als hij jong is. Hij schiet goed op met kinderen die hem vriendelijk en respectvol behandelen.

Zoals bij elk ras, moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Vroege training en socialisatie helpen de Shiba Inu een heel eind op weg in de omgang met andere honden en dieren, maar het is geen garantie. Hij kan agressief zijn tegen andere honden en hij zal achter dieren aanzitten die hij als prooi beschouwt. Training en hem aan de lijn houden zijn de beste manieren om de Shiba Inu met andere honden en dieren om te laten gaan.

Recente artikels