Bobtail: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Bobtail is een hondenras afkomstig uit Groot-Brittannië. Hij is toegewezen aan FCI Groep 1, de groep herders- en herdershonden, evenals aan Sectie 1, de sectie herdershonden. Het wordt door de FCI erkend als een herderswerkhond zonder werkonderzoek en geregistreerd in zijn register onder het standaardnummer 16. De vriendelijke Bobtail is ideaal voor sportieve natuurliefhebbers, of het nu als metgezel of gezinshond is

Old English Sheepdog

Bobtail in het profiel

Profiel
Grootte: 55-61 cm
Gewicht: Mannen: 32-45 kg, vrouwtjes: 27-36 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Kleuren: Blauwe merle, Grizzle, Blauw, Grijs
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Herder, hoeden, familie en showhond
Sport: Behendigheid, Dogdancing
Karakter: Intelligent, aanpasbaar, liefdevol, speels, sociaal
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel vrij hoog
Sterkte van het haar hoog
Onderhoud: hoog
Vachtstructuur: Waterdichte ondervacht en een ruige toplaag met een goede harde structuur
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: ja
Sociaal: liever ja

Honden van dit ras

 


Vind hier uw Bobtail

Afkomst en raciale geschiedenis

De exacte rasgeschiedenis van de bobtail is grotendeels onbekend. Er wordt aangenomen dat de Hondenras van kruisingen van Ovcharkas, ook bekend als Kaukasische herders en Bergamo herdershonden. Bovendien beweren hondenexperts dat de British Shepherd ook is gekruist. Bepalend in de fokkerij en ontwikkeling van het ras was in ieder geval de focus op de karaktergeschiktheid als herders- en drijfhond. Het uiterlijk van de honden was relatief irrelevant, wat de reden is voor hun wilde en robuuste uiterlijk.

De Bobtail staat ook bekend als de Old English Sheepdog (OES), oftewel de Old English Shepherd. Dit komt door het decennialange gebruik om kuddes schapen in Groot-Brittannië te hoeden en te drijven. Zelfs de voorouders van de bobtail werden gebruikt als herderswerkhonden. Het uiterlijk van Britse herdershonden op hondenrasshows kan niet precies worden gedateerd, maar de eerste voorlopers van het ras namen deel aan tentoonstellingen vanaf 1873.

In 1885 werd de eerste officiële standaard voor de bobtail vastgesteld, die de Kennel Club officieel erkende in 1890. Sindsdien is de Bobtail opgenomen in de KC-directory en wordt hij vermeld als een hondenras afkomstig uit Groot-Brittannië. De FCI erkende de Bobtail al in 1963 en classificeert de Brit als een herderswerkhond van Groep 1. De laatste geldige rasstandaard werd vastgesteld en gepubliceerd in oktober 2010.

In het verleden werd de Old English Sheepdog beschouwd als een pure werkhond. Een robuuste gezondheid en een uitgesproken vermogen om te hoeden en te rijden waren essentieel. Ondertussen wordt de mooie Brit steeds meer een modehond, wat de fokkerij en dus de gezondheid en de karakterontwikkeling aanzienlijk beïnvloedt.

Wat is een bobtail?

De Bobtail is een Engels hondenras, dat vroeger vooral werd gebruikt voor het hoeden en besturen van kuddes dieren. De naam “Bobtail” komt van de aangeboren stompe staart die veel dieren van dit ras bezitten.

Essentie & karakter van de bobtail

Bobtail Puppy

De Bobtail heeft een vriendelijke en charmante instelling.

De Bobtail heeft, net als andere herdershonden, een vriendelijke en charmante instelling. De Engelse honden toveren een glimlach op het gezicht van elke hondenliefhebber met hun zonnige aard en hun openheid. Ze zijn er altijd op gebrand om dicht bij hun roedel te blijven, en dus ook bij hun familie, en kijken aandachtig en waakzaam naar de wereld.

Hoewel agressie een absoluut vreemd woord is voor de mooie Britten, zijn ze heel goed in staat om Bescherm pakketten. De intelligente Britten worden beschouwd als waakzame herdershonden, waarvan de behoefte aan bescherming en zorg zeer uitgesproken is. Daarnaast zijn de Old English Shepherds bovengemiddelde territoriale neigingWodurch ze zijn zeer geschikt als waakhonden.

Zelfs de boeren en herders in de Engelse en Schotse Hooglanden waardeerden deze kenmerken van de voorouders van de bobtail en lieten de herdershonden hun kuddes en hun eigendom bewaken. Dit plichtsbesef is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Een ander kenmerk van de bobtail is zijn sociale ader. De herdershonden brengen graag tijd door in gezelschap en kunnen meestal heel goed overweg met andere honden. Ze zijn erg verwant aan hun mensen en houdt er niet van om lange periodes zonder gezelschap door te brengen. Toch kan de bobtail met een beetje training gemakkelijk een paar uur alleen worden gelaten.

Indrukken van het hondenras

Hoe groot wordt een bobtail?

Een bobtail wordt tussen de 56 en 65 cm hoog en weegt ongeveer 30 kg. De grootte en het gewicht zijn afhankelijk van het geslacht van de hond.

Voeding van de Bobtail

Het dieet van de bobtail is ontworpen relatief ongecompliceerd. Omdat de Brit in het beste geval uitgebreid beweegt, moet een dieet worden gekozen dat voldoende is Eiwit Bestaat uit. Eiwit is belangrijk om te zorgen voor een ideale toevoer van spieren en om weefselstructuren te versterken. Daarnaast moet de bobtail in het beste geval veel vlees gevoerd krijgen. Om deze reden is de Bobtail een ideale kandidaat om Barfen·. BARF is een vorm van voeding waarbij de hond voornamelijk rauw, biologisch vlees krijgt, evenals groenten, fruit, zaden en hoogwaardige oliën. Barfing ondersteunt de haarstructuur zeer goed. Veel eigenaren hebben al de ervaring gemaakt dat de vacht van de hond er glanzender en gezonder uitzag na een verandering in dieet naar BARF. Natuurlijk, indien nodig, een Mengsel van nat en droog voedsel gevoed worden. In ieder geval moet aandacht worden besteed aan een hoog vlees- en eiwitgehalte in het voer.

De bobtail moet niet te veel gevraagd worden na het eten. Bobtails hebben een gevoelige maag, daarom moeten spelletjes en lange wandelingen na het voeren worden vermeden. Anders kan de hond ziek worden of, in het ergste geval, kan het leiden tot een maagdraaiing. Als dit het geval is, moet onmiddellijk contact worden opgenomen met een dierenarts of de dierenhulpdienst.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Een gezonde bobtail kan totdat 15 jaar oud worden. Helaas is de Old English Sheepdog ook getroffen door een erfelijke ziekte. De ruige herdershond is van de MDR1 defect onthutst. Dit defect leidt tot overgevoeligheid voor sommige geneesmiddelen. De reden voor de ziekte is de gebrekkige of ontbrekende synthese van een eiwit (het G-glycoproteïne), dat een essentieel onderdeel is van de bloed-hersenbarrière. De auteur van dit defect was een enkele collie, die bepalend was voor de ontwikkeling van herdershonden in het midden van de 19e eeuw.

Bovendien wordt de bobtail gekenmerkt door zijn dikke vacht gevoelig voor warmte. Indien mogelijk moet de vacht in de zomermaanden worden uitgedund door een hondentrimmer. Ook is het belangrijk dat de hond altijd voldoende schaduw en water krijgt. Zelfs tijdens wandelingen moet er indien mogelijk altijd water worden gedragen, zodat de bobtail geen hitteberoerte krijgt.

Heeft een bobtail veel verzorging nodig?

Ja, de inspanning is iets hoger dan bij andere honden omdat Bobtails veel vacht hebben, wat regelmatige verzorging vereist.

Verzorging van de bobtail

De verzorging van de bobtail is te danken aan zijn lange vacht kostbaar. De hond moet: minstens één of twee keer per dag geborsteld worden. Regelmatige verzorging voorkomt dat de vacht van de Duitse herder knoopt en vilten zich vormen. Het is essentieel om voldoende tijd te plannen om de hond te borstelen en, indien nodig, om te baden. Als je de voorkeur geeft aan een hond waarbij de verzorging ongecompliceerd is, ben je minder goed geadviseerd met een bobtail.

Ook is het handig om de bobtail regelmatig aan een Hondentrimmer Voorstellen. Hij heeft de nodige middelen en kennis om de vacht van de hond te verdunnen en te trimmen zonder de haarstructuur te vernietigen. Als je iets goeds voor je hond wilt doen, moet je de FutVoeg visolie toe. Visolie brengt de glans in de vacht naar boven en is erg gezond.

Daarnaast het dagelijks leven van een bobtail eigenaar regelmatige visuele inspecties, het af en toe vlechten of snijden van de voorhoofdsranden en het afvegen van het traanvocht

Bobtail – Activiteiten en Training

Bobtail in de sprong

De Bobtail houdt van lange wandelingen, uitgebreide balspelen en diverse hondensporten.

Trainen met de bobtail kan waanzinnig leuk zijn. Hoewel de Britten, zoals alle herdershonden, een sterke eigen wil en een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid hebben, hebben ze geen koppigheid. In de training is het belangrijk om op de hond te reageren en hem voldoende tijd te geven. De Bobtail heeft een zeer gevoelige aard en reageert bang en angstig wanneer hij te hard en brutaal wordt geleid. Het is belangrijk met een vaste hand, voldoende consistentie en met veel liefde voor training Naderen.

Wat activiteiten betreft is de Bobtail een echte allrounder. Hij begeleidt graag, of het nu op de fiets, te voet of te paard is. Hij schept er veel plezier in lange wandelingen, uitgebreide balspelen en diverse Hondensporten. De Bobtail is zeer geschikt voor behendigheid, populaire sporten, flyball, gezelschapshondentraining en gehoorzaamheid. Daarnaast is hij blij om een Reddings-, beschermings- of therapiehond geleerd.

Nadelen van de Bobtail

Bobtail liggend

De bobtail vereist tijdrovende verzorging. De viervoeter moet een of twee keer per dag worden geborsteld.

Een nadeel van de bobtail is de tijdrovende verzorging. Het moet: minstens één tot twee uur per dag waarin de hond wordt geborsteld, de vacht indien nodig wordt getrimd of gevlochten en de vacht wordt onderzocht op vuil en vreemde voorwerpen. Het kan best zijn dat kleine takken, takjes of iets dergelijks verstrikt raken in de vacht van de herdershond, die onmiddellijk na een wandeling moet worden verwijderd.

Vanwege het veel voorkomende MDR1-defect kan het moeilijk zijn om geschikte medicatie voor de hond te vinden als hij ziek is of verwondingen heeft. Gelukkig zijn dierenartsen onder normale omstandigheden bekend met de behandeling, rekening houdend met het defect, dus er zouden geen complicaties moeten zijn.

Een ander punt om te overwegen bij het houden van de bobtail is zijn hoge drang om te bewegen en te bezetten. De Bobtail reist graag als herdershond en moet worden uitgedaagd. Als er weinig tijd beschikbaar is, moet het hondenbezit over het algemeen worden heroverwogen.

Past de Bobtail bij mij?

Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf afwegen of de bobtail bij je past. In ieder geval heeft de Old English Sheepdog een eigenaar nodig die Plezier met wandelingen en regelmatige training heeft. Daarnaast moet je graag met de hond omgaan.

De Bobtail is niet per se bedoeld voor beginners, zelfs als hij een zeer vriendelijke en evenwichtige instelling heeft. Het is aan te raden om een bobtail met voldoende eerdere ervaring of met een goede hondentrainer aan je zijde te houden.
Het is ook belangrijk dat in het beste geval een groot perceel met voldoende ruimte en uitloop is beschikbaar zodat de hond stoom kan afblazen en zich op zijn gemak voelt. De Bobtail is zowel geschikt als metgezel als als gezinshond.