Berger Picard: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Berger Picard, ook bekend als Berger de Picardie, is een hondenras afkomstig uit Frankrijk, erkend door de FCI. De FCI classificeert de Berger Picard in Groep 1, herdershonden en herdershonden. Hier hoort hij thuis in sectie 1, het gedeelte van de herdershonden.

Picardische herdershond

Berger picard in het profiel

Profiel
Grootte: 55-65 cm
Gewicht: 23-32 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1. Herdershonden
Land van herkomst: Frankrijk
Kleuren: reekalf, grijs
Levensverwachting: 12-13 jaar
Geschikt als: Herders-, gezelschaps-, familie- en beschermingshond
Sport:
Karakter: Eigenwijs, intelligent, levendig, energiek, zelfverzekerd, lief
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel klein
Sterkte van het haar vrij hoog
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: hard, halflangs, ruw met fijne en dichte ondervacht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Gemiddeld

Afkomst en raciale geschiedenis

De Berger Picard is een van de oudste Franse herdershondenrassen, gaat zijn afkomst waarschijnlijk vele millennia terug. De Kelten zouden al door het land zijn getrokken met honden die erg op de Berger Picard leken. De geschiedenis is echter pas vanaf de 19e eeuw beveiligd en vastgelegd.

Lange tijd was het ras alleen in de Frans Picardië bekend. Alle pogingen om het ras te populariseren werden gedwarsboomd door de Eerste Wereldoorlog. Eerste 1925 werd het ras officieel erkend. Het is alleen dankzij een paar Picard-eigenaren dat het hondenras ondanks beide wereldoorlogen niet is uitgestorven. Een fokker genaamd Cotte zette zich in voor het behoud en fokken van het hondenras na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij zocht op de boerderijen van de regio naar honden die leken op het type Berger de Picardië. Met deze honden begon hij vervolgens te fokken, wat het zeldzame ras redde en in staat was om de groeiende populariteit van het hondenras vast te stellen.

Essentie & karakter van de Berger Picard

Onder ervaren Picard-kenners is het gezegde “harde schaal, zachte kern” een treffende beschrijving van de essentie van de Berger Picard. Het karakter is consistent met zijn oorspronkelijke taak als Herdershond afgepast. In het begin behandelt hij vreemden met voorzichtigheid. en wantrouwen, maar deze hond vriendelijk en lief op het plan. Hij speelt en knuffelt graag samen op een beleefde en onopvallende manier, maar heeft ook de nabijheid van zijn volk nodig voor zijn welzijn. Vooral in de omgang met kinderen toont de Berger Picard een zeer gevoelig gevoel voor de juiste omgang en wordt overwogen betrouwbare, liefdevolle beschermer.

Door zijn oorspronkelijke herdersleven voelt hij zich het meest op zijn gemak in het team, maar door zijn kalme aard met gepaste gewenning kan hij ook goed alleen blijven zonder in frustratie te vervallen. Voor zowel mensen als andere honden toont de Berger Picard een goed sociaal gedrag. Hij is niet gevoelig voor agressie of iets dergelijks, maar kan zich op cruciale momenten nadrukkelijk laten gelden.

De Berger Picard heeft zijn eigen hoofd, die hij ook wil afdwingen. Hij blijft altijd vriendelijk. Blinde gehoorzaamheid kan echter niet van hem worden verwacht. Monotone, repetitieve handelingen, begint hij al snel in twijfel te trekken. Bovendien handelt hij vanuit zijn fokdoel als herdershond zeer onafhankelijk. Deze kwaliteiten mogen niet verkeerd worden geïnterpreteerd als ongehoorzaamheid, maar moeten in de juiste richting worden gestuurd met liefdevolle en consistente opvoeding. Dus, ten slotte, in het gezamenlijke werk tussen mens en dier, de Intelligentie en begrip van de Berger Picard. Hij is in principe heel goed in staat om te leren, maar slechts een beperkte bereidheid om te leren.

Is de Berger Picard een gezinshond?

Met voldoende eerdere ervaring en tijd is de Berger Picard ook geschikt als gezinshond.

Uiterlijk van de Berger de Picardië

Berger Picard gezicht

De Berger Picard draagt een rustieke, ruige jas.

Het uiterlijk van de Berger di Picardië is aangepast aan de barre omstandigheden van Noord-Frankrijk, zijn oorspronkelijke thuisland. Als herdershond leefde de Berger Picard het hele jaar door buiten met de veestapels die met hem getrouwd waren en moest dus alle opkomende weersomstandigheden trotseren. Hiervoor draagt hij een rustieke, ruig uitziende jas, waaronder zich een dichte laag ondervacht bevindt om de hond te beschermen tegen vocht en kou. De vacht lijkt op die van een geit, is halflang en voelt vrij stevig aan, bijna ruw. De kleuren die in dit ras te vinden zijn, veranderen in alle denkbare grijstinten en falb, van donkergrijs-zwart tot lichter grijs tot roodachtige kleuren in grijze vacht. Volgens de huidige foknormen zijn witte markeringen alleen toegestaan als kleine, heldere vlekken op poten of borst. Grotere witte badges zijn niet aanwezig.

Zijn gezicht is omgeven door ruige franjes die zowel oren als ogen beschermen en ook aan de snuit van de Berger Picard hangen.

De honden van dit ras groeien tussen de 55 cm en 65 cm lang, zijn goed gespierd en verschijnen met lange benen en soepele bewegingen. Het gewicht van een volgroeide Berger Picard ligt tussen de 25 en 35 kilogram. De vriendelijke, donkere ogen verraden de zachte en beminnelijke natuur verborgen achter de robuuste gevel

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Berger Picard – Waar moet je op letten?

Door zijn onafhankelijke en zelfredzame karakter is de Berger Picard slechts zeer voorwaardelijk geschikt voor beginners, omdat hij op een vriendelijke maar vastberaden manier zijn grenzen aftast en in eerste instantie graag de hem opgedragen taken in vraag stelt. De juiste Onderwijs vergt dan ook veel kennis en doorzettingsvermogen., idealiter ook ondersteuning van een professional.

Bovendien is dit hondenras erg sportief en uithoudingsvermogen omdat ze oorspronkelijk de kudde moesten kunnen bijhouden om de hele dag bewaakt te worden. Het aangeboren Drang om te bewegen moet daarom ook worden geobserveerd en vervuld in de houding als gezinshond, zodat het de Berger Picard aan niets ontbreekt. De eisen die dit ras stelt aan zijn houding zijn daarom relatief hoog en moeten worden overwogen en gepland voordat een hond van dit ras wordt gekocht. Als je hem als een gelukkig en tevreden familielid wilt houden, moet je lange wandelingen, fietstochten of joggen staan op de agenda van haar mensen om het fysieke gebruik te kunnen aanbieden.

Ook mentaal het intelligente ras moet worden bevorderd. Hier vindt u verschillende Hondensporten hulp onder begeleiding of intelligentie en ophaalspellen worden alleen aangeboden.

Een Picard-eigenaar heeft een totaal nodig veel geduld en kalmte en sportieve ambitie en genoeg tijd. De Berger de Picardie voelt zich het meest op zijn gemak bij actieve, hond-ervaren mensen.

Hoeveel kost een Berger Picard?

Omdat de Berger de Picardie een zeldzaam ras is, zijn de honden gerangschikt in het hogere prijssegment. Met ongeveer 800-1200 Euro per hond is te verwachten bij een fokker.

Voeding van de Berger Picard

Op zijn dieet, de Berger Picard, in tegenstelling tot zijn gewenste houding, nauwelijks eisen. De evenwichtige en correcte voeding is natuurlijk, net als bij alle andere rassen, nog steeds een must. Van nat tot droogvoer, huisgemaakte maaltijden tot vers vlees volgens de BARF-methode, alles is geschikt voor het voeren van de lieve Struppis. Het ras heeft geen gevoelige maag, wordt als zeer gezond beschouwd en heeft niet de neiging om overgewicht te hebben vanwege de vele oefeningen. Welk type voedsel uiteindelijk wordt gekozen, hangt af van de regelmatige haalbaarheid in het dagelijks leven. Het is alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat alle vereiste Voedingsstoffen zitten in het gekozen voedsel. Hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitamines uw hond nodig heeft, komt u te weten in een gesprek met uw dierenarts. Dit is afhankelijk vanverschillende factoren zoals leeftijd, gezondheid en lichaamsbeweging.

Als je het juiste voer voor je hond hebt gevonden, houd je dan aan dit voer. Zelfs als je in het begin iets moet proberen, kun je te frequente veranderingen van het voer om ongewenst Problemen met de spijsvertering van de hond

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De levensverwachting van de Berger Picard is, net als bij de meeste grotere honden, ongeveer 11 tot 13 jaar. Een goede verzorging en houding spelen hierbij een belangrijke rol.

Over het algemeen wordt het ras van de Berger Picard als extreem beschouwd robuust en gezond ras, die geen rastypische ziekten met zich meebrengt. Door zijn lange neus kan de Berger Picard goed ademen, zijn lichte en goed gespierde lichaam is recht gebouwd en dus niet gevoelig voor gewrichtsaandoeningen zoals heupschade. Bovendien wordt de toch al kleine fokkerij sterk gecontroleerd en mogen alleen absoluut gezonde ouders zich voortplanten om de gezondheid van het ras te bevorderen. Via de veel beweging, wat de Berger Picard eist, heeft het ras niet de neiging om overgewicht te hebben.

Vanwege hun fokkerij als herdershonden die buiten leven, zijn deze honden Niet gevoelig voor kou of hitte en goed omgaan met alle weersomstandigheden.

Tussen de 55cm en 65cm, gemeten bij de schoft. De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes.

Hoe groot wordt een Berger Picard?

Tussen de 55cm en 65cm, gemeten bij de schoft. De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes.

Verzorging van de Berger de Picardie

De robuustheid van de Berger de Picardie zorgt ervoor dat zijn Onderhoud van eenvoudige kon niet. Hun oren zijn zo ontworpen dat ze altijd goed geventileerd zijn en de vacht van de Berger Picard zichzelf bijna vanzelf reinigt. Vanwege de lengte van de vacht en frequente uitstapjes in het kreupelhout, kan het echter gebeuren dat zand, aarde of kleine stokken in haar haar vast komen te zitten en in het huis en appartement worden gedragen. Dit vuil kan snel worden verwijderd door het eenvoudigweg uit te borstelen. Over het algemeen is het perfect voldoende om de Berger Picard all één tot twee weken om te kammen.

Het enige zwakke punt van dit ras zijn de Broosheidsgevoelige klauwen, die altijd kort moet worden gehouden en regelmatig moet worden gecontroleerd.

Net als bij andere rassen, ondanks het gemakkelijk te onderhouden uiterlijk van de Berger Picard, moet regelmatig een allesomvattende controle worden uitgevoerd bij de dierenarts, waarbij klauwen, ogen, oren en tanden worden onderzocht door een specialist. Op deze manier kunnen mogelijke problemen van de hond vroegtijdig worden opgespoord en behandeld.

Berger Picard – Activiteiten en Training

Puppy Berger Picard

Berger Picard als puppy.

Veel bewegen is een must voor houders van een Berger Picard. De dieren hebben een grote mate van fysiek gebruik, omdat ze oorspronkelijk tot 100 kilometer per dag moesten afleggen. Dan Begeleiding bij het joggen, fietsen of paardrijden Dit ras is daarom uitstekend.

Door zijn uitgesproken intelligentie en de bijbehorende behoefte mentale werkdruk de Berger Picard is ook geschikt voor allerlei soorten hondensporten. Hier moet echter rekening worden gehouden met zijn eigen karakter, dat geen zin zal hebben in voortdurend repetitieve draf en dus snel het verlangen naar een activiteit kan verliezen. Variëteit is dan ook de topprioriteit bij de bezetting van de Berger Picard. Ook welkom is af en toe een hondenspeelpartner, met wie je naar hartenlust kunt vechten en ravotten. Hier kunnen de honden kort hun eigen regels volgen, wat bovendien de ontwikkeling van gezond sociaal gedrag versterkt. Berger Picards kan ook Houd je goed bezig in je eentje en stoom afblazen, zolang ze maar ruimte en ruimte krijgen. De rust die in het huis heerst, mag de energie van deze honden die buiten opbloeien niet verdoezelen.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Berger Picard

De Distributie van dit ras is relatief laag. Er zijn zeer weinig vertegenwoordigers van dit ras, vooral in vergelijking met andere Franse herdershondenrassen. Het kan dus een beetje eenrche kan nodig zijn om een fokker van deze honden bij u in de buurt te vinden.

Het ras wordt algemeen beschouwd als erg grappig en charmant. Het eigen karakter van de Berger Picard doet zijn medemensen vaak glimlachen en hij verrijkt het leven van de eigenaren vele momenten vol gelach wanneer hij zich op zijn eigen manier uitdrukt.

Dit is trouwens fonetisch repertoire van de Berger Picard zeer omvangrijk geprononceerd. Naast zoemgeluiden, normaal geblaf en onderdrukt ruches is er ook een breed scala aan geluiden. De praatgrage honden kan ook kreunen, piepen, mompelen of grappige zuchten geven Aangeboren. Voor de eigenaren kan het een groot genoegen zijn om alle geluiden van de geliefde viervoeter en hun verschillende betekenissen te leren kennen

Nadelen van de Berger Picard

Het eigen hoofd van het ras kan een uitdaging blijken te zijn voor ongeduldige mensen. De bijzonder karakter en onafhankelijkheid, waarmee de Berger Picard voorkomt, moet als vanzelfsprekend worden beschouwd, omdat ze niet van hem kunnen worden getraind. Als u absolute gehoorzaamheid van uw hond verwacht, moet u liever op zoek gaan naar een ander hondenras. Als je echter bereid bent om met je eigen hoofd betrokken te raken bij een lieve Struwwelpeter en zijn weg kunt liefhebben en accepteren, heb je een gelukkige partner gevonden met deze hond, die altijd goed is voor een verrassing.

Is de Berger Picard geschikt voor mij?

De Berger Picard is zeker geen schoothondje. Ondanks zijn vriendelijke en gevoelige aard handelt hij meestal volgens zijn eigen stelregels en stelt hij graag het “waarom” in vraag. Bovendien heeft dit ras vooral behoefte aan veel beweging en tuit. Als dit niet mogelijk is, zullen zowel eigenaar als hond niet blij met elkaar zijn. Een hond heeft over het algemeen veel aandacht en tijd nodig, maar dit ras is op deze punten bijzonder behoeftig. U wordt beloond voor de investeringsinspanning met uw oprechte genegenheid, loyaliteit en een consequent loyale partner voor het leven.

Berger Picard outlet |

Berger Picards hebben veel beweging en beweging nodig.

Door zijn vriendelijke behandeling van kinderen de Berger Picard is ook geschikt als Gezinshond, alleen zijn lengte moet natuurlijk in aanmerking worden genomen in de aanwezigheid van kinderen, omdat hij gewoon een bepaalde hoeveelheid fysieke kracht door hen heeft.

Voor Senioren de Berger Picard neigt naar meer ongeschikt, omdat ze overweldigd kunnen worden door de vereiste beweging en gebruik. Als u graag veel tijd met uw hond doorbrengt, assertief bent en enige ervaring hebt met het opvoeden van veeleisende honden, kan de Berger Picard een geschikt ras voor u zijn.

Hoeveel kosten Berger de Picard pups?

Een Berger de Picard pup kost minimaal 1000 euro, vaak meer.