Pyrenese herdershond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Het ras van de Pyrenese herdershond, ook bekend als de Pyrenees Shepherd, wordt erkend door de FCI en behoort tot Groep 1, de herdershonden en herdershonden (met uitzondering van Zwitserse Sennenhonden). Daar staan de Berger des Pyrénées vermeld onder sectie 1, de herdershonden met werktest en behoren tot de zogenaamde kudde werkhonden.

Pyreneese Herdershond

Pyrenese herdershond in het profiel

Profiel
Grootte: 38-54 cm
Gewicht: 14-25 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Frankrijk
Kleuren: Gestroomd, Zwart, Wit, Grijs, Blauw-Merle, Merle, Fawn, Harlekijn
Levensverwachting: 15-17 jaar
Geschikt als: Hoeden, Duitse herder en werkhond
Sport: Behendigheid, gehoorzaamheid, hondenfwaai
Karakter: Energiek, bazig, alert, slim, opvoedbaar, betrokken
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: Gemiddeld
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: lang of middellang, dicht, glad tot licht golvend
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Liever nee

Afkomst en raciale geschiedenis

De Berger des Pyrénées is algemeen bekend als de oudste Duitse Herder in Frankrijk. De voormalige voorouders van de huidige Pyreneese herdershonden werden alleen vanwege hun karakter geselecteerd voor “fokken”, zodat mensen persistente en taaie honden zouden ontvangen om te hoeden.

Berger des Pyrénées in de natuur

De Berger des Pyrénées is de oudste Duitse herder van Frankrijk.

Het uiterlijk van de viervoeters was secundair. Integendeel, de Karakter, de geest en de gezondheid een belangrijke basis voor succesvol fokken. Als gevolg hiervan werd de FCI-standaard al in 1920 vastgesteld. De Pyrenese herders hoeden al eeuwenlang veestapels met een groot uithoudingsvermogen en een onverslaanbare vasthoudendheid, vaak moeten ze samenwerken met de iets grotere Pyreneese sennenhonden, die hen de nodige bescherming bieden tegen wolven en beren.

Vanwege zijn levendige aard, middelgrote grootte en schoonheid is het hondenras een vrij populaire familiehond ontwikkeld. Een dergelijke ontwikkeling verbergt echter altijd het gevaar dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met het verleden en de oorspronkelijke houding als herdershond. De viervoeter heeft een enorme hoeveelheid beweging en mentale activiteit nodig. Bovendien moeten de fokkenmerken altijd op de gezondheid en het karakter zijn dan op het onderscheidende uiterlijk.

Essentie & karakter van de Pyrenese herdershond

Een Berger des Pyrénées heeft veel charme. Met zijn zeer moedige en leergierige wezens hij wikkelt elke houder om zijn vingers. Wat de hond bijzonder sympathiek maakt, is dat hij altijd loyaal is aan zijn verzorger, maar zijn eigen zeer slimme hoofd gebruikt en onafhankelijk handelt.

Bovendien is de viervoeter zeer attent en om plezier te hebben voor iedereen zonder nerveus te worden. Maar hoe vriendelijk hij ook is, vreemden en andere viervoeters blijven uiterst gereserveerd en achterdochtig.

Bovendien moet elke potentiële koper zich realiseren dat dit hondenras een pure werkhond en dit betekent dat onder de mooie jas een zeer energieke en koppige viervoeter zit met een extreem hoge vraag naar werk. Als de extreem ondernemende berghoedhond op een rasgeschikte manier wordt ingezet, wordt hij geacht zeer ontspannen en evenwichtig. De honden uit de Pyreneeën zijn erg gevoelig voor blaffen, maar worden niet beschouwd als yappers.

Wat is het temperament van een Berger des Pyrénées?

De middelgrote honden zijn uiterst charmant en slim. Haar aard wordt nog steeds beschreven als grappig en zachtaardig. Het is niet voor niets dat ze als geweldige gezinshonden worden beschouwd en bijzonder snel in een bestaand gezin kunnen passen. De viervoeters zijn meestal achterdochtig tegenover vreemden, maar dit is gemakkelijk te onderwijzen door vroege socialisatie.

Uiterlijk van de Pyrenese herdershond

Berger des Pyrénées Kopf

De slimme gezichtsuitdrukking is een onmiskenbaar kenmerk van de Berger des Pyrénées.

De Franse rashonden hebben een Schofthoogte van ongeveer 48 cm en behoren tot de middelgrote hondenrassen. De honden hebben een gewicht van ongeveer 15 kg. De van dit ras zijn meestal altijd iets kleiner en lichter dan de mannetjes. De oren van de honden hangen naar beneden, de donkerbruine ogen zijn bedekt door de vele haren.

Zo opvallend is het typische “slimme gezichtsuitdrukking” , die het karakter van de viervoeters in zijn geheel weerspiegelt. Alles mag met de vachtkleuren – behalve wit. De Berger des Pyrénées is ook verkrijgbaar met gevlekt bont. Naast de golvende en langharige variant is er ook een andere soort met kort gezichtshaar.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Pyrenese herdershond – Waar moet je op letten?

Om de Berger des Pyrénées harmonieus in een gezin te laten passen, heeft hij een consistent maar empathisch onderwijs door de houder. Een autoritaire opvoeding is niet geschikt, omdat dit het gedrag van de Franse herder zou kunnen veranderen. Beginners kunnen de viervoetige vrienden met succes opvoeden, op voorwaarde dat ze zich niet te veel laten inpakken door de charme van de honden en consistentie tonen. Er mogen geen “uitzonderingen” zijn in het onderwijs, anders bedriegt de herdershond gemakkelijk zijn meester en wordt een heropvoeding geassocieerd met enige inspanning en veel tijd.

Het is zinvol om precies binnen het familienetwerk te coördineren als het gaat om onderwijs. Dat geldt ook voor de werkgelegenheid, die niet verwaarloosbaar is. Slechts één drukke viervoeter is een gelukkige en ontvankelijke hond. Eigenaren moeten al een geschikte hebben Hondenscholen om te zorgen voor vroeg onderwijs en socialisatie. Op deze manier leren de viervoeters andere honden kennen en staan ze meer open voor nieuwe kennissen.

Hoe groot wordt Berger des Pyrénées?

Deze rashonden bereiken een maximale schofthoogte van 48 cm en worden daarom beschouwd als middelgrote honden.

Voeding van de Pyrenese herdershond

Net als andere honden heeft de Berger des Pyrénées een voedingsstijl nodig die voornamelijk van vlees Bestaat uit. Meesters en minnaressen moeten er bij het kopen van voedsel voor zorgen dat het onderdeel vlees op de eerste plaats komt, voer met een hoog graangehalte of zelfs suikercomponenten moet worden vermeden.

De viervoeter zal een speciale eiwitrijk en hoogwaardig voer optimaal benut kan worden. De hoeveelheid voedsel op de verpakking geeft slechts een ruwe richtlijn. Integendeel, het energieverbruik van de respectieve trouwe metgezel hangt af van het activiteitsniveau, het gewicht en de leeftijd van het dier. Eigenaren moeten altijd onthouden om eventuele lekkernijen in het dagelijkse rantsoen op te nemen.

Bovendien moeten meesters en minnaressen altijd de omtrek van hun berg in de gaten houden en er tijdig naartoe gaan als de hond te veel gewicht krijgt. Want overgewicht schaadt de gezondheid van de honden.

Als een verandering van voedsel noodzakelijk is, moet de verandering geleidelijk worden uitgevoerd om de maag van de viervoeter niet onnodig te belasten. Eigenaren moeten het nieuwe voedsel langzaam in kleine hoeveelheden mengen in het conventionele. Bij een te snelle wisseling konden de viervoeters met slechte Diarree reageren.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Zittend Berger des Pyrénées

De Berger des Pyrénées heeft een hoge levensverwachting van ruim 13 jaar.

De stoere Berger des Pyrénées kenmerken zich door hun robuuste gezondheid en hebben een high Levensverwachting van meer dan 13 jaar. Om een gezonde en rashond te verwerven, is de aankoop bij een serieuze en vooral ervaren fokker. Alleen deze zullen gezonde ouders gebruiken voor de fokkerij.

Anders is er een enigszins verhoogde neiging in dit ras voor de bekende Heupdysplasie (HD) of epilepsie. Het is ook belangrijk om obesitas te voorkomen, zodat de levendige hond altijd behendig blijft en geniet van elke beweging. De jaarlijkse dierenartsbezoeken moeten voor elke hondenbezitter vanzelfsprekend zijn en gezien worden.

Hoe oud zijn Berger des Pyrénées?

De honden leven tot 13 jaar.

Verzorging van de Berger des Pyrénées

De extreem mooie en lange vacht van deze hond vereist constante zorg, zodat de vacht mat niet. Voor een langharige hond is de verzorging echter relatief ongecompliceerd. Een keer per week moeten eigenaren zich uitgebreid wijden aan de vacht van hun geliefde metgezel. Vooral achter de hangende oren vertonen soms sterke matten.

Bij een hond van dit ras met zo’n zacht wollig haar, niet te vaak gebruikt de borstel Ik zou de commissaris willen vragen of hij op de hoogte is van het feit dat de Commissie nog geen voorstel voor een richtlijn inzake milieubescherming heeft ingediend. Dit zijn zogenaamde gematteerde haarlokken, die de Berger des Pyrénées zijn typische uiterlijk geven. Het is erg handig om de ondervacht te gebruiken in de zomermaanden. Na lange wandelingen moet ook dagelijks worden gecontroleerd of er niets in de jas zit.#

Ook de verzorging van de oren mag niet worden verwaarloosd. De volgende zijn geschikt voor dit doel: speciale oorreinigers, met behulp waarvan houders de oren grondig moeten reinigen. Een bepaalde verzorgingsroutine moet al op puppyleeftijd worden beoefend, zodat de honden er van jongs af aan aan wennen. Daarnaast moet de klauwlengte van de honden regelmatig worden gecontroleerd. Indien nodig moeten deze vergezeld gaan van een Klauw schaar worden ingekort als ze te lang zijn geworden. Bij onzekerheden kunnen meesters en minnaressen altijd de dieren pedicure laten laten zien door een dierenarts.

Pyrenese herdershond – Activiteiten en Training

De originele werkhond heeft vooral behoefte aan veel beweging en mentale activiteit en veel tijd met zijn verzorgers. Het liefst zijn de honden overal bij je! Als een energieke metgezel zal hij gebruik maken van elke kans die hem wordt geboden om zijn eigenaar te helpen.

Door lange wandelingen en nieuwe routes je kunt de honden heel gelukkig maken. Daarnaast zijn de behendige viervoeters geschikt voor Kleine trucjes oefenen en voor clickertraining. Zoek- en ophaalspellen bieden ook veel variatie.

Het hondenras uit Frankrijk is bijzonder geschikt voor hondensporten zoals het bekende Hondendansen, Gehoorzaamheid en Behendigheid. Als de viervoeter bekend is met de basisprincipes van behendigheid, biedt de natuur geweldige mogelijkheden voor internalisering en oefening.

Boomstammen zijn geweldig voor evenwichtsoefeningen en kleinere obstakels zijn ook geschikt voor spontane Behendigheidssessies tijdens de wandeling. Zelfs naast het paard of de fiets voelen de dieren zich thuis en beheren ze lange afstanden. Eigenaren moeten er altijd voor zorgen dat dergelijke sportactiviteiten alleen kunnen worden gestart met een volwassen viervoeter van 12-15 maanden, anders kunnen er beperkingen zijn op het bewegingsapparaat.

Berger des Pyrénées bij de hondensport Agility

De Berger des Pyrénées houdt van hondensporten – waaronder behendigheid, hondendansen en gehoorzaamheid.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Berger des Pyrénées

Gelukkig heeft dit hondenras zich ook ver van de Pyreneeën verspreid. Dus findet de honden in steeds meer huishoudens en ook in Duitsland is het mogelijk om puppy’s van dit ras te verwerven.

Hoe zwaar is een Berger des Pyrénées?

Gemiddeld wegen de honden 13 tot 15 kilogram.

Nadelen van de Pyreneese herdershond

Vanwege zijn hoge bewegingsvreugde is het moeilijk om deze hond volledig te benutten. Bovendien is het alleen geschikt voor huiseigenaren, een appartement zou te klein zijn.

Het nadeel van de toenemende populariteit van de Pyreneese herdershonden is echter dat steeds meer dubieuze puppymakelaars en hun Hen verkopen aan onervaren kopers. Ondertussen zijn deze dubieuze verkopers niet meer op te sporen door de lage prijzen, wat het voor hondenliefhebbers lastig maakt. Potentiële kopers moeten fokkers vermijden die niet tot een vereniging behoren. Deze fokkers zetten weinig tot geen waarde op gevestigde rasstandaarden. Gerenommeerde fokkers kunnen de koper altijd voldoende gezondheidszorg en de papieren van de ouders laten zien.

Past de Pyrenese Herder bij mij?

Deze zeer heldere herdershond is bijzonder geschikt voor Mensen of gezinnen die bijzonder sportief zijn en samen met de hond de natuur ontdekken. Het is dus niet geschikt voor minder wendbare senioren. Idealiter zullen dergelijke honden in een Huis met tuin , waarin de Berger des Pyrénées stoom kan afblazen. De viervoeters zijn niet gemaakt voor een zuivere kennelhouderij. In ieder geval mag geen enkel hondenras de hele dag in een krappe kennel worden gehouden. Integendeel, de viervoeters willen dicht bij zijn verzorgers blijven.

Vanwege het origineel Houding als een pure herdershond de Pyrenese herder kan goed overweg met andere viervoeters. De honden kunnen ook heel goed overweg met kinderen, op voorwaarde dat de kinderen de dieren met respect behandelen en de honden niet verwarren met speelgoed.

Het is belangrijk voor de houding dat de viervoeters zich op elk moment kunnen terugtrekkenals ze er behoefte aan hebben. Eigenaren moeten overwegen waar de hond zal verblijven in het geval van een vakantie voordat de Pyreneese herdershond intrekt. Een Berger des Pyrénées kan echter ook zonder problemen naar sommige vakantiegebieden worden gebracht. Tal van hotels staan honden toe als ze een goede opleiding hebben gehad.

Voordat u een aankoop doet, is het ook belangrijk om te onthouden dat deze honden Kosten oorzaak. Naast de daadwerkelijke aankoop van een raszuivere Pyrenese herder en de basisuitrusting, worden verdere kosten toegevoegd. De viervoeter heeft voedsel van hoge kwaliteit nodig en eigenaren moeten hondenbelasting en aansprakelijkheidsverzekering betalen voor hun lieveling. Daarnaast zijn er de kosten voor de reguliere dierenartsbezoeken, inclusief wormkuren.