Polski Owczarek Nizinny: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Polski Owczarek Nizinny of Poolse laaghoedhond (kortweg: PON) is een herdershond die oorspronkelijk uit Polen komt. Het ras kreeg pas in 1963 internationale erkenning, hoewel honden van dit type al eeuwenlang bestonden als boerderij- en herdershonden in de landelijke regio’s van Polen. De norm is door de FCI vermeld onder nr. 251 in groep 1: herdershonden en rijhonden, behalve Zwitserse sennenhonden, sectie 1: herdershonden, zonder werktest.

Polski owczarek nizinny

Polski Owczarek Nizinny in het profiel

Profiel
Grootte: 42-50 cm
Gewicht: 13-16 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Polen
Kleuren: Grijs, Zwart-Wit, Driekleur, Bruin, Beige, Zwart
Levensverwachting: 12-15 jaar
Geschikt als: Familie, waakhond en herdershond
Sport:
Karakter: Zelfbewust, wendbaar, opmerkzaam, intelligent, levendig, pittig
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: klein
Onderhoud: hoog
Vachtstructuur: lang, dicht met zachte ondervacht
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Gemiddeld

Afkomst en raciale geschiedenis

In Polen, vooral in de noordelijke delen van het land langs de Baltische kust, werden eeuwenlang middelgrote, ruige langharige honden gebruikt. op de boerderijen als voogden en door herders om de kuddes schapen te bewaken of gebruikt om ganzen en varkens te hoeden. Deze honden werden gekenmerkt door hun speciale intelligentie en bereidheid om te leren. De zoöloog Krzysztof Kluk noemt in zijn “Handboek van de Zoölogie” uit 1779 al “… eenvoudige, knuffelige honden, zeer volgzaam, met een groot intellect en de gedachten van de herder vermoedend…”. Naar verluidt arriveerden sommige van deze honden al in de 16e eeuw in Groot-Brittannië op een koopvaardijschip, waar ze waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de opkomst van de Engelse herdershondenrassen Bearded Collie en Bobtail.

Polski Owczarek Nizinny in rasportret

Mooie Polski Owczarek Nizinny in de natuur

Aan het begin van de 20e eeuw begonnen sommige hondenliefhebbers in Polen eindelijk onmisbare werk- en werkhond om doelbewust te fokken. Zo verschenen ER PONs op de eerste shows en werd er een fokkerijvereniging gevormd. Aan deze veelbelovende inspanningen kwam echter een abrupt einde met het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Pas na de verschrikkingen en onrust van de oorlog begon de Poolse dierenarts Danuta Hryniewicz te zoeken naar de overgebleven vertegenwoordigers van deze Poolse herdershonden, die ze had leren kennen en waarderen tijdens haar talrijke wandelingen door haar thuisland. Niet veel honden hadden de oorlog overleefd. Danuta Hryniewicz registreerde ze en kocht er een paar. Met deze honden is ze weer een gerichte fokkerij gestart om het oude en uiterst nuttige hondentype als ras te behouden.

De stamvader van de huidige Polski Owczarek Nizinny is de reu “Smok Kordegardy” uit de kennel van Danuta Hryniewicz. Als een bijzonder goede vader, droeg hij de gewenste kenmerken van dit ras totdat het uiteindelijk 1963 internationaal erkend en verspreidde zich langzaam naar andere Europese landen.

Essentie & karakter van Polski Owczarek Nizinny

De Polski Owczarek Nizinny maakt indruk met zijn hoge intelligentie en bereidheid om te leren. Bovendien is de krachtig gespierde hond erg actief, speels en pittig. Deze combinatie betekent voor de eigenaar van dit ras dat de dagelijkse oefening in verband met overeenkomstige mentale taken moet worden gegarandeerd. Zijn goed getrainde waakzaamheid, dat zich manifesteert in luid geblaf bij passende gelegenheden, kan op een aanvaardbaar niveau worden gehouden door regelmatige fysieke activiteit. Omdat zijn jachtinstinct nauwelijks ontwikkeld is, kan de PON gemakkelijk worden meegenomen op uitgebreide wandelingen in het bos.

Een voldoende drukke Polski Owczarek Nizinny zal evenwichtig en aanhankelijk zijn in het huis of appartement. Hij gedraagt zich Om absoluut loyaal te zijnem menselijke pack, maar nogal ver weg van vreemden. Een onderbelichte PON daarentegen zal op zoek gaan naar zijn eigen taken, en dit kan bijvoorbeeld leiden tot een overdreven kudde- en beschermend instinct ten opzichte van zijn roedel, waardoor het moeilijk is om de hond overal ontspannen mee naartoe te nemen.

Uitgaande van een liefdevol-consistente opvoeding door een hond-ervaren eigenaar, is de Poolse laagland herdershond een geweldige metgezel voor gezinnen en voor actieve singles en sprightly senioren.

Wat is een Polski Owczarek Nizinny?

Dit ras, ook wel PON genoemd, is oorspronkelijk een herders- en waakhond uit Polen.

Honden van dit ras

 

Verschijning van Polski Owczarek Nizinny

Het opvallende kenmerk van Polski Owczarek Nizinny is de lange en vrij grove vacht, die het hele lichaam bedekt en door de zachte, dichte ondervacht zeer goede bescherming biedt tegen kreupelhout en doornen. Qua kleur mag alles, van effen wit, crème, bruin, grijs en zwart tot twee- en veelkleurig gevlekt.

Polski Owczarek Nizinny in rasportret

Het karakteristieke kenmerk van Polski Owczarek Nizinny is de lange vacht.

Met een schouderhoogte tussen de 42 en 50 centimeter en een gewicht tot 22 kilogram is de Polski Owczarek Nizinny een van de middelgrote hondenrassen. Vanwege de relatief lange rug, het uiterlijk van de gespierde, sportieve PON rechthoekig en licht gehurkt. Het hoofd lijkt groter dan het is vanwege de borstelige vacht, die wordt versterkt door de dicht behaarde slappe oren. De levendige, hazelaarogen zijn vaak niet zichtbaar onder de dikke kuif. Voor de hengel biedt de geldige rasstandaard verschillende mogelijkheden:

  • Congenitale stompe staaf of zeer kort gecoupeerde Rue
  • Losgekoppelde, vrij lange hengel
  • Niet-gerunceerde hengel van gemiddelde lengte

Op dit punt moet er uitdrukkelijk op worden gewezen dat in Duitsland en tal van andere Europese landen het couperen van de hengel verboden is volgens de Dierenwelzijnswet! Maar er zijn altijd puppy’s in dit ras met een congenitale stompe staaf. De verantwoordelijke fokkers van de PON proberen deze misvorming te voorkomen door gerichte selectie van de ouders voor de fokkerij.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van Polski Owczarek Nizinny – Wat te overwegen

Herdershonden zoals de Polski Owczarek Nizinny worden al eeuwenlang zo gefokt dat ze Snel taken begrijpen en implementeren Kon. Het werk op en met de kudde vereiste een hoge mate van onafhankelijkheid van de honden, die tot op de dag van vandaag in het ras bewaard is gebleven. Dit betekent dat een PON snel merkt of zijn persoon weet wat hij wil, of dat hij onzeker is in het onderwijs en niet kan beslissen over een duidelijke lijn. Beginners in hondenbezit kunnen hier dan ook snel overweldigd worden en de Hond neemt duidelijk de leiding van de roedel over en neemt zijn eigen beslissingen.

Hondenervaring of als alternatief een goede hondenschool zou daarom moeten helpen bij de opvoeding van een Polski Owczarek Nizinny. De honden zijn zeer leergierig en speels, waardoor ze goed opgevoede metgezellen zijn met liefdevolle, duidelijke consistentie en een hechte band tussen eigenaar en hond. Omdat de PON ook graag eet, kun je hem gemakkelijk overtuigen, vooral in de puppy- en jonge hondfase, door de combinatie van speelse training en gerichte beloningssnacks, dat de mens de baas in de roedel is en dat het de moeite waard is om hem te gehoorzamen.

Mits voldoende dagelijkse beweging en bezetting, hoeft de PON niet noodzakelijkerwijs een huis met een grote tuin. Aan de andere kant brengt zijn weelderige vacht van nature wat vuil mee naar huis, wat kan leiden tot burenproblemen in een flat. AuZijn aangeboren waakzaamheid, die bij het minste geluid tot luid geblaf kan leiden, is niet noodzakelijkerwijs geschikt voor huisvesting. In ieder geval wil de PON in nauwe verbinding leven met zijn mensen, hij houdt er niet van om lang alleen te zijn, en voor een leven in de kennel is hij absoluut ongeschikt.

Het is ook erg belangrijk dat de hond in huis een veilige retraite als de drukte van het bezoeken of spelen van kinderen hem te veel wordt. Hoewel hij een zeer vrolijk en liefdevol speelkameraadje is voor de kinderen die tot de “roedel” behoren. Hij behandelt vreemde kinderen echter met nobele terughoudendheid en wil niet alles van hen verdragen. Kortom, kinderen die samen met honden opgroeien, moeten vanaf het begin leren dat de hond geen speeltje is en het recht heeft om zich in alle rust terug te trekken.

Hoeveel pups krijgt een Polski Owczarek Nizinny?

De nestgrootte is gemiddeld drie tot vijf pups.

Voeding van Polski Owczarek Nizinny

Polski Owczarek Nizinny is een pittige, energieke honddie graag veel beweegt. Vooral als jonge hond en in de actieve jaren van zijn volwassen leven heeft hij een voedsel nodig dat hem de juiste energie geeft.

Polski Owczarek Nizinny in rasportret

Happy Polski Owczarek Nizinny aan de slag

Hoogwaardig hondenvoer met hoog vleesgehalte en een uitgebalanceerde samenstelling van voedingsstoffen zijn geschikt voor verschillende levensfasen en behoeften van de hond. Of nat of droogvoer een ondergeschikte rol speelt en hangt meer af van de smaak van de hond of de beslissing van de eigenaar. Ook de BARF (= biologisch geschikte rauwe voeding) is geschikt voor de voeding van de Poolse laaglandhoedhond, op voorwaarde dat de eigenaar voldoende ervaring heeft met de soortspecifieke voedselsamenstelling om symptomen van tekorten te voorkomen. Want zelfs als de hond een carnivoor is, heeft hij meer nodig dan alleen vlees om gezond te blijven.

Zodra u een soort voedsel hebt gekozen, moet het worden bewaard. Maak je geen zorgen, de hond zal zich niet vervelen. Integendeel, frequente en abrupte voedselveranderingen bij veel honden leiden tot Intoleranties zoals huid- of spijsverteringsproblemen. Alleen als het voer niet goed wordt verdragen door de hond of als de energie-inhoud te hoog of te laag is, moet een alternatief worden gezocht. Omdat de PON een redelijk goede voedselomzetter is, moet de voedingsstatus van de hond in gedachten worden gehouden. De weelderige vacht maakt het moeilijk om op tijd te herkennen dat er te veel gewicht op de ribben is opgehoopt! En net als wij mensen is het altijd makkelijker om aan te komen dan af te vallen.

Puppy’s of drachtigen krijgen hun rantsoen verspreid over meerdere porties gedurende de dag. Voor volwassen honden is het voldoende twee voedingen per dag, die elk moeten worden gevolgd door een rustperiode om het risico op levensbedreigende maagtorsie te bevorderen. Vers, schoon drinkwater moet altijd voldoende beschikbaar zijn voor de hond.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Polski Owczarek Nizinny is eigenlijk een zeer robuust, gezond ras, die, met een goede verzorging en voeding, zijn nogal een hoge leeftijd van 13-15 jaar kan bereiken. Omdat de resterende voorraad raszuivere PON echter extreem klein was geworden als gevolg van de onrust van de oorlog in Polen, gaan de huidige vertegenwoordigers van het ras terug naar een relatief kleine genenpool, die helaas een of andere erfelijke ziekte binnen de fokkerij heeft vastgesteld.

In sommige PONs is het systeem bijvoorbeeld HD (= heupdysplasie) voor. Hier kan echter een streng onderzoek en selectie van de ouderdieren worden bevorderd. Evenzo, in dit ras, de PRA (= progressieve retinale atrofie) op. Dit is een oogziekte die vooral voorkomt bij oudere honden vanaf ongeveer acht jaar en langzaam overgaat in blindheid. Een aangeboren Hartaandoening, de zogenaamde persistente ductus arteriosus botalli, komt ook voor, maar kan al worden gedetecteerd en behandeld bij de puppy door middel van echografisch onderzoek.

In zeldzame gevallen worden Polski Owczarek Nizinny aangetast door een erfelijke vorm van CCL (= CaninCeroid lipofuscinose), die wordt geassocieerd met schade aan zenuwcellen, meestal begint met oogproblemen op de leeftijd van twee en leidt helaas altijd tot de dood van de hond. Aangetaste dieren mogen nooit worden gebruikt voor de fokkerij, omdat deze ziekte kan worden doorgegeven aan het nageslacht.

Een verantwoordelijke fokker zal alle bestaande testmethoden gebruiken om deze erfelijke ziekten bij zijn fokdieren uit te sluiten. U kunt er dus grotendeels zeker van zijn dat u hier een gezonde puppy krijgt, die lang en gelukkig hondenleven met zijn gezin.

Hoe oud is een Polski Owczarek Nizinny?

De levensverwachting van een gezonde PON is 13-15 jaar.

Verzorging van Polski Owczarek Nizinny

De lange, dichte vacht van Polski Owczarek Nizinny met de zachte ondervacht heeft wat zorg nodig, waaraan de puppy moet wennen. Om vilten van het haar te voorkomen, minstens één keer per week met een sterke borstel de vacht moet grondig worden doorgewerkt. De dicht behaarde slappe oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd, zodat er geen ontsteking ontstaat als gevolg van het haar of vreemde voorwerpen in het oor.

Evenzo moet men de poten tussen de tenen onderzoeken en, indien nodig, gematteerde bontknopen uitsnijden, omdat deze het rennen van de hond kunnen belemmeren. Als u geen tijd of vrije tijd heeft voor dit uitgebreide zorgwerk, is de regelmatig bezoek aan de hondensalon. Als de jonge hond er vanaf het begin aan went, neemt hij het voor lief en zal hij zwijgen.

Als de vacht zwaar bevuild is of onaangenaam ruikt, is een Volledig bad voor de hond onvermijdelijk worden. Dit mag echter niet te vaak gebeuren, omdat shampoo en zeep het haar en de huid van de hond te veel uitdrogen. In ieder geval is een milde speciale shampoo die speciaal is aangepast aan de gevoelige hondenhuid. Ook in dit geval is een professionele hondensalon aan te raden, die over geschikte apparaten beschikt en waar de hond ook weer grondig gedroogd kan worden.

Hoewel de officiële rasstandaard bepaalt dat “het haar dat van het voorhoofd valt het voorhoofd op een karakteristieke manier moet bedekken”, doe je je PON zeker een plezier buiten de drukte van de tentoonstelling als je het haar terugknipt of op zijn minst ophangt. zijn kijk op de wereld vrij en onbeperkt is. Zo kun je ook in zijn mooie, hazelaar ogen kijken en des te meer bezwijken voor zijn magische charme.

Polski Owczarek Nizinny – Activiteiten en Training

Omdat de Polski Owczarek Nizinny tegenwoordig bijna uitsluitend als gezins- en gezelschapshond wordt gehouden, heeft de pittige hond behoefte aan een activiteitscompensatie voor het gebrek aan tewerkstelling van hoeden en bewaken van de kudde. Bijna voor elke vorm van hondensport kun je de PON inspireren. Deze honden gedijen ook in gebruik als therapie- of reddingshonden. Belangrijk: U wilt actief samen met hun mens zijn!

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Polski Owczarek Nizinny

In het verleden was Polski Owczarek Nizinny de lange hengel aangemeerd. In sommige foklijnen kwam het bij sommige pups zelfs tot aangeboren colobusstaven of ingekorte staafjes. Omdat fokkers in Duitsland hun PON liever met een natuurlijke lange hengel hadden, werd de stompe hengel geclassificeerd als een “gezondheidsbedreigende misvorming”.

Polski Owczarek Nizinny in rasportret

Polski Owczarek Nizinny op pad in de sneeuw

Actief docking is al in dit land al vele jaren bij wet verboden. Omdat de Poolse fokkers echter lang vasthielden aan de korte hengel, worden verschillende varianten voor de hengel van de PON tot op de dag van vandaag beschreven in de geldige rasstandaard. De PON heeft zeer vergelijkbaar met de Bearded Collie uit Schotland, maar is iets kleiner.

Hoe groot wordt een Polski Owczarek Nizinny?

Mannetjes bereiken 45-50 cm, 42-47 cm schouderhoogte.

Nadelen van Polski Owczarek Nizinny

Een onderbenutte, onderbelichte of slecht opgeleide Polski Owczarek Nizinny heeft de neiging om zijn eigen taken op zich te nemen.Chen. Dit kan dan bijvoorbeeld in een overdreven kudde-instinct Waarbij de hond zijn “roedel” de hele tijd bij elkaar wil houden en hem wil beschermen tegen eventuele invloeden van buitenaf.

De nog steeds goed ontwikkelde waakzaamheid van de PON en de daaruit voortvloeiende Neiging om luid te blaffen kan zeker als een nadeel worden beschouwd in dit ras. Door consequent onderwijs kan dit echter goed worden tegengegaan.

Is de Polski Owczarek Nizinny geschikt voor mij?

Voordat u besluit een hond te kopen, ongeacht welk ras, moet u uzelf altijd enkele basisvragen stellen:

  • Heb ik genoeg tijdom mijn PON dagelijks voldoende te bewegen en te bezetten, bijvoorbeeld in de hondensport?
  • Zijn alle gezinsleden het eens met de intrek van een viervoeter?
  • Kan ik een hond in mijn appartement/huis houden?
  • Wie zorgt er voor de hond als ik verhinderd ben?
  • Ben ik bereid om de hond mee te nemen op vakantie?
  • Heb ik voldoende financiële middelen, om niet alleen de aankoopprijs voor de puppy van 1200 € en meer en de initiële uitrusting met riem, halsband, hondenbak en hondenmand te dekken, maar ook de huidige
  • Kosten voor goede voeding, dierenartsbezoeken, vaccinaties en medicatie, hondenschool, hondenbelasting en aansprakelijkheidsverzekering betalen?

Als je eenmaal hebt besloten om de Polski Owczarek Nizinny als nieuw familielid te kiezen, moet je op zoek naar een gerenommeerde fokker Kijken. Een verantwoordelijke fokker houdt slechts een beheersbaar aantal fokdieren en puppy’s en met familieband. Op uw verzoek maakt hij de criteria bekend op basis waarvan hij zijn fokdieren selecteert en welke onderzoeken hij heeft uitgevoerd om erfelijke ziekten te voorkomen. Hij stelt u vragen, wil weten hoe en waar zijn puppy’s moeten worden gehouden en weigert indien nodig als uw antwoorden hem niet tevreden stellen.

Aanbevelingen voor voedsel, informatie over initiële vaccinaties en ontworming en het aanbod om na de aankoop contact met hem op te nemen, moeten voor een goede fokker vanzelfsprekend zijn. Het is het beste om de fokker te bezoeken voor de definitieve aankoop van de puppy en in alle rust naar hem rond te kijken.

Koop nooit een puppy op een dierenmarkt of uit de kofferbak van een dubieuze hondenhandelaar! Zelfs als deze honden op het eerste gezicht goedkoper zijn dan bij een gerenommeerde fokker, zit er bijna altijd wrede dierenmishandeling achter! De fokdieren worden onder erbarmelijke omstandigheden als pure “nestmachines” gehouden, de pups worden niet gevaccineerd of anderszins voorzien van veterinaire zorg, lijden vaak aan acute, in het ergste geval dodelijke ziekten kort na de aankoop of blijven hun hele leven een zaak voor de dierenarts. Het komt erop neer dat dit veel duurder is dan de pup uit een serieuze en verantwoorde fokkerij! Om nog maar te zwijgen van de woede en het verdriet voor jou en je familie!

Niet alleen bij een fokker, maar ook in het asiel wachten raszuivere PON keer op keer, een om een nieuw en mooi huis te vinden. Ook hebben verschillende verenigingen en dierenwelzijnsorganisaties zich specifiek ingezet om Polski Owczarek Nizinny in nood te helpen en zijn ze op zoek naar geschikte, liefdevolle eigenaren voor dergelijke honden. Vraag het maar.

Als je eindelijk voor de PON hebt gekozen en al genoeg hondenervaring hebt om zijn scherpe geest en temperament in gereguleerde kanalen te sturen, kun je geniet van vele mooie en actieve ervaringen.