Pumi: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Pumi is een erkend hondenras, dat door de FCI is ingedeeld in Groep 1, het hoeden van honden en het besturen van honden zonder Zwitserse Sennenhonden. Daar is de Pumi ingedeeld in sectie 1, de herdershonden zonder werktest.

pumi

Pumi in het profiel

Profiel
Grootte: 35-44 cm
Gewicht: 8-15 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Hongarije
Kleuren: Grijs, Grizzle, Roest, Zwart, Zand, Zilver, Wit, Roodbruin
Levensverwachting: 12-13 jaar
Geschikt als: Metgezel, bescherming, familie en werkhond
Sport:
Karakter: Zorgzaam, actief, intelligent, vocaal, levendig
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: golvend, krullend, elastisch, ruig, dicht
Kindvriendelijk: Liever nee
Gezinshond: liever ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

Pumi in de natuur

Een vrolijke pumi in de natuur.

De Pumis komennl oorspronkelijk uit de uitgestrektheid van de Poesta. Hier werkte hij eeuwenlang als een zeer slimme en rechterhand van de herders. De Pumi is nauw verwant aan de Puli en de Mudi. 100 jaar geleden waren de twee rassen nauwelijks te onderscheiden, maar werden ze gefokt tot twee verschillende rassen door het fokken van rashonden. De juiste scheiding vond pas in 1960 plaats.

De Pumi verschilt van de Puli vooral door de vorm van de oren en het afzien van de extreme vachtgroei. Al de bekende gravin von Hagen illustreerde in haar boek genaamd “The Dog Breeds” uit 1933 foto’s van overeenkomstige honden, die ruig haar hadden, maar vrije ogen toonden. Dit is tegenwoordig veranderd met de Puli. De gravin van Hagen doet ook verslag van het exacte leven van deze viervoeters in de Poesta. Het beschrijft intelligente en behendige honden, die, naast de werkelijke Herderswerk ook uitstekend Waakhonden Zijn.

In een uitgebreide genanalyse in 2017 waren zowel de Puli als de Pumi genetisch tussen de groep schnauzers en poedels.

Natuur & karakter van de Pumi

De Pumi is nog steeds een typische Duitse Herder. Hij is echter al lang uitsluitend gefokt als een pure gezelschapshond. Ook in zijn huidige rol als Gezinshond. De rashond uit Hongarije bewaakt en beschermt zijn familie en hun huis. Hij is zeer slim, bijzonder volgzaam en wendbaar, heeft een rusteloos temperament en is extreem brutaal. Hij is een beetje wantrouwig tegenover vreemden. Als gevolg van zijn uiterst redelijke gedrag en zijn uitgesproken levendigheid vestigt hij altijd en overal de volledige aandacht op zijn eigen persoon.

De Pumi kan echter ook gevoelig voor blaffen. De Pumi wordt over het algemeen als vrij luid beschouwd. Zijn hele verschijning straalt al een verhoogde actiedrang uit. Door de rusteloosheid en drukte zijn alle delen van het lichaam meestal in beweging. Vanwege zijn aard is de viervoeter geschikt heel als een beginnende hond, maar ze zou een hondenschool moeten bezoeken met de hond uit Hongarije.

Wat is een Pumi?

Een Pumi is een hondenras erkend door de FCI, die door de FCI zijn geclassificeerd in groep 1, herdershonden en herdershonden zonder Zwitserse sennenhonden. Daar worden de viervoeters ingedeeld in sectie 1, de herdershonden zonder werktest.

Uiterlijk van de Pumi

Zoals gezegd is de Pumi een voormalige Duitse herder uit Hongarije. Vanwege de vrij kleine schofthoogte telt het als kleine tot middelgrote gezinshond. Pumi-mannetjes hebben een schofthoogte van 41 tot 47 centimeter, ze zijn daarentegen iets kleiner en worden 38 tot 44 cm lang. Het gewicht is 10 tot 15 kilogram voor mannen en 8 tot 13 kilogram voor.

Pumi zitten

De Pumi heeft een wellisy en krullende vacht.

De honden hebben een vrij hoge levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Zijn uiterlijk doet sterk denken aan een terriër. De hond heeft een sterke en vierkante lichaamsbouw en draagt zijn nek bovengemiddeld. Het hele neusgebied is uitgerekt en het bovenste derde deel van de prominente oren wijst naar voren. Zowel het hoofd als de oren zijn dicht bedekt met haar. De ogen van de Pumi zijn echter vrij.

De vacht van een pumi is golvend en krullend, nooit glad of vastgebonden en dienovereenkomstig worden krullen gevormd. Het haar is ongeveer vier tot zeven centimeter lang. De vacht van een Pumi bestaat uit een dichte bovenvacht en een bijzonder zachte ondervacht, die de hond beschermt tegen bevriezing, vooral bij koude temperaturen. De Pumi komt in verschillende kleurstreken voor: van grijs, zwart tot falb. Het is belangrijk dat de hond altijd monochroom moet zijn. Alleen een witte borstvlek is volgens de norm toegestaan.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs &attitude van de Pumi – Waar moet je op letten?

De Pumi wordt beschouwd als zeer actieve hond. Hij heeft volledige integratie in het gezin nodig en kan er zonder aarzeling in passen. Hier is echter een deskundige opleiding door meester en meesteres vereist. De Pumi kan een zeer liefdevol familielid worden en ook voor de kinderen zijn de honden geweldige speelkameraadjes. Hiervoor hebben de dieren echter veel werkgelegenheid. Als het hondenras te veel verveling heeft, kan hij zijn vermoeide energie verbranden op het meubilair van het gezin en heeft hij de neiging om gedrag te veranderen.

Een goed opgevoede pumi kan zich zonder aarzeling gedragen tijdens het reizen en zal een goed figuur snijden in hotels en restaurants. Met bijzondere zorg en voldoende werkgelegenheid kan hij: gemakkelijk in een stadsappartement en een flat. Vroege educatie door een geschikte hondenschool te bezoeken is bijzonder goed, omdat de honden zich graag omringen met andere viervoeters en van elkaar leren. Hij is blij dat hij samen met andere dieren en mensen iets nieuws kan ervaren. De Pumi wordt beschouwd als open en eerlijk aan meesters en minnaressen.

De kleine hond moet al in puppyleeftijd zijn opgevoed met liefdevolle consistentie worden. De juiste mate van consistentie is de sleutel tot succes en vormt ook de doorslaggevende basis voor een vertrouwensband tussen mens en dier. Als de honden zich oneerlijk behandeld voelen, zullen ze zich beledigd terugtrekken. Te veel vrije ruimte kan ook een nadelig effect hebben. Over het algemeen is de opvoeding en het beheer van een pumi geen probleem en zou het ook goed haalbaar moeten zijn door een wat minder hond-ervaren eigenaar.

Hoeveel kost een Pumi?

Over het algemeen moeten eigenaren altijd contact opnemen met een gerenommeerde fokker en de aankoop goed overwegen. Fokkers zullen meestal een prijs van 600 tot 1.000 euro vragen voor een raszuivere puppy. Met bijzonder goedkope honden moeten meesters en minnaressen voorzichtig zijn, omdat deze dieren vaak uit Oost-Europa zijn ontvoerd of noch raszuiver noch gezond zijn.

Voeding van de Pumi

De Pumi vertegenwoordigt helemaal geen claims aan zijn dieet. Net als andere hondenrassen moet het voedsel goed zijn voor zijn gezondheid en smaak. Zoals de meeste honden houdt de Pumi van een vlezig bot. Anders moet het voedsel alle belangrijke mineralen en vooral vlees bevatten. Granen en suiker hebben over het algemeen geen plaats in hondenvoer. Eigenaren kunnen zelf beslissen of ze hun nieuwe lid natvoer of droogvoer aanbieden.

Barfing is ook geschikt voor het Pumi-ras. Bij het zoeken naar een geschikt voedsel voor hun huisdier, moeten eigenaren ervoor zorgen dat Vlees het hoofdingrediënt Blijft. De door de respectieve diervoederfabrikanten verstrekte informatie over de dagelijkse benodigde hoeveelheid mag slechts als richtsnoer worden beschouwd. Veeleer de hoeveelheid voedsel hangt af van de activiteit en samenstelling van de respectieve ViErbeiners Af. Eigenaren wordt daarom geadviseerd om hun viervoeters regelmatig te wegen om een afname of toename in de tijd tegen te kunnen gaan.

Een Pumi Puppy moet vier tot vijf maaltijden per dag In de regel zijn twee rantsoenen per dag voldoende voor de volwassen Pumi. Vervolgens moet de viervoeter wat rust krijgen, bijvoorbeeld voor een klein spijsverteringsdutje.

Gezondheid & veel voorkomende ziekten

Pumi liggend

De Pumi heeft een levensverwachting van maximaal 15 jaar.

De Pumi is een bijzonder robuust hondenras. Speciale rastypische ziekten zijn niet bekend en de levensverwachting is geassocieerd met tot 15 jaar heel hoog.

Door de dichte ondervacht zijn de dieren ook niet gevoelig voor koude-intolerantie of warmte-intolerantie. Natuurlijk mogen de viervoeters in de zomer niet worden blootgesteld aan directe zon. Net als mensen hebben de hittegolven ook invloed op de Pumi en beperken ze de beweging ervan. Als de hond een voor de soort geschikte voeding, zodat de viervoeters geen problemen hebben met de spijsvertering en de maag. Als een Pumi iets niet verdraagt, moeten de eigenaren het voedsel zo snel mogelijk veranderen en, indien nodig, een dierenarts of de fokker om advies vragen.

Hoe oud wordt een Pumi?

Pumis hebben een levensverwachting van maximaal 15 jaar.

Verzorging van de Pumi

De Pumi heeft een lage onderhoudsinspanning. De relatief lange vacht moet regelmatig worden geborsteld en getrimd. Omdat de honden veel ondervacht hebben, moet de vacht van een Pumi dagelijks worden geborsteld, vooral in het seizoen van vachtverandering. Hierdoor wordt de vervelende dode harre verwijderd en hoeft de hond zelf niet constant te jeuken. Baden is geen dagelijkse routine voor de viervoeters. In de regel reinigt de vacht zichzelf en heeft geen hulp nodig.

Meesters en minnaressen moeten echter altijd de Kijken naar de tanden, de klauwen en de oren van de poema’s. Klauwsnijden is meestal niet nodig vanwege de hoge bewegingsdrang van de honden, maar moet in gedachten worden gehouden zodat de dieren zichzelf niet verwonden.

Wanneer verliest een Pumi-puppy zijn vacht?

Zowel puppy’s als volwassen dieren verliezen regelmatig hun vacht in het voor- en najaar.

Pumi – Activiteiten en Training

Alleen een drukke hond is ook een aangename hond. Als de viervoetige vrienden van dit ras te weinig werk hebben, veranderen ze snel in hypernervous en vooral gedragshonden. Het is de exclusieve verantwoordelijkheid van de eigenaren om zich voor te bereiden op de Pumi voordat ze een Pumi kopen. hoge arbeidsnormen en om eerlijk te zijn tegen jezelf, of je in staat bent om recht te doen aan de aard van deze honden.

Als er weinig twijfels zijn, moet van een aankoop worden afgezien. Met een Pumi komt sowieso nooit verveeld op. De nogal attente kleine bundels energie staan altijd klaar om samen met hun nieuwe familie een nieuw avontuur aan te gaan en houden van elke activiteit in de vrije natuur. Ze zijn ideaal als bewakers en voor tal van hondensportactiviteiten zoals Behendigheid, hondendansen, flyball of mantrailing.

Eigenaren moeten gewoon alles proberen wat hen beiden het meeste plezier samen geeft. Het ras houdt vooral van die activiteiten waarin het buitengewoon gebruik slimme hersenen kunnen. Een gerichte atletische training mag alleen beginnen met een volwassen Pumi.

Pumi bij de outlet

De Pumi houdt van sportieve activiteiten zoals behendigheid, hondendansen of flyball.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Pumi

De hond, die uiterst zeldzaam is op onze breedtegraden, staat bekend als een zeer wendbaar en zeer interessante metgezel. Het Puszta-bloed dat erin stroomt, leeft echt nog steeds.

Nadelen van de Pumi

Wat voor sommigen voordelen zijn, blijken voor anderen nadelen te zijn. Vanwege hun hoge drang om te bewegens de honden zijn niet geschikt voor elke eigenaar. Ook de zeer luide en onder bepaalde omstandigheden blaffend gedrag kan zich voor veel meesters en minnaressen als een negatieve eigenschap laten zien.

Past de Pumi bij mij?

De hond is een zeer actieve en behendige viervoeter. Door de nauwe integratie in het gezin wil hij voortdurend een vaste plaats innemen en over familie-evenementen deelnemen. Vooral professioneel streng beperkte mensen doen nauwelijks recht aan de aard van een Pumi. Hoewel de viervoeters ook alleen kunnen blijven, moeten ze niet acht of meer uur per dag alleen zijn. Hoewel de honden zich ontwikkelen tot een liefdevol lid van het gezin en vooral geschikt zijn voor kleine kinderen en ouderen, zijn ze ook snel verveling ontwikkelen en dan met domme dingen komenwat de houder niet zal bevallen.

Een Pumi eist regulier werk Een. Tijdens het reizen kan de Pumis zich zonder aarzeling gedragen. Toch moeten meesteres en meester voor een echte aankoop overwegen wat de volgende vakantiebestemmingen zijn. Een vlucht moet niet naar een hond worden gedaan. Noch de tijd in het vliegtuig, noch de tropische hitte zijn goed voor zo’n viervoeter. Als de potentiële hondenkopers echter ervaren kampeerders zijn, dan is de Pumi een ideale metgezel om te reizen en zal hij genieten van de tijd samen.

Sportieve mensen bieden ook de ideale omstandigheden voor het houden van de Pumi. Het kan goed naast het paard worden geleid en snijdt ook een prima figuur tijdens het joggen en fietsen. De Pumi kan heel goed en snel getraind worden. In dit geval is de Eigenaren hebben op zijn best ervaring met hondentraining of bezoek een hondenschool.