Saarlooswolfhond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Saarloos wolfshond is een Nederlands hondenras, dat vroeger is ontstaan uit de kruising van wolf en hond. Als officieel erkend ras door de FCI behoort de Saarloos Wolfhond tot groep 1, de herders- en drijfhonden, evenals tot sectie 1, waarin de herdershonden zich bevinden.

Saarlooswolfhond

Saarlooswolfhond in het profiel

Profiel
Grootte: 60-75 cm
Gewicht: 36-41 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Nederland
Kleuren: Blauw, Bruin, Rood, Zwart, Zilver, Wit
Levensverwachting: 11-13 jaar
Geschikt als: Jacht- en gezelschapshond
Sport:
Karakter: Onafhankelijk, trots, levendig, energiek, betrouwbaar, toegewijd
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: Winter: ondervacht meer gegaufreerd met stockharige deckaar / Zomer: stocckharige topcoat overheerst
Kindvriendelijk: Liever nee
Gezinshond: Gemiddeld
Sociaal: Nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Naast de Tsjechoslowaakse Wolfshond is de Saarloos Wolfshond een hondenras dat afkomstig is van de Kruising van wolf en hond en heeft tot op de dag van vandaag standgehouden. In de jaren 1930 stelde de Nederlander Leendert Saarloos zich ten doel een gezelschapshond te creëren die visueel op de wolf lijkt en qua kenmerken teruggaat naar zijn oorspronkelijke staat.

Saarloos Wolfshond vanaf de zijkant

De Saarloos wolfshond is ontstaan uit een kruising tussen hond en wolf.

Hij paarde daarom zijn favoriete ras, de Duitse herder, met een wolvin uit Siberië genaamd “Fleuri”. Saarloos was van mening dat eerdere gezelschapshonden, evenals zijn mannelijke herder “Gerard van der Fransenum”, al te vatbaar zouden zijn voor ziekten door het leven met de mens en het fokken en niet langer dicht genoeg bij de oorspronkelijke, wolfachtige natuur.

Aanbevolen bericht

Rustige hondenrassen
Rustige hondenrassen
Bent u op zoek naar rustige hondenrassen? In dit artikel vertellen we je alles over rustige hondenrassen en laten we je kennismaken met onze top 10.

Naar het artikel

De puppy’s van de eerste generatie, die hij ontving van zijn paring, werden op hun beurt gepaard met een Duitse herder, zodat nu ongeveer een kwart van het bloed van de wolf in de puppy’s zat. Deze honden waren in het begin eigenlijk heel geschikt om met mensen te werken, vooral omdat ze als goed werden beschouwd Geleidehonden bekend. Door de verdere kruising van de wolf veranderde het bloedgehalte van de nakomelingen echter weer richting de wolf. Deze honden waren nauwelijks geschikt als goed werkende of gezelschapshonden. De wild en verlegen deel in hen maakte ze niet-coöperatief en moeilijk te hanteren.

Niettemin werd het ras in 1975 goedgekeurd door de FCI. erkend als een apart ras, omdat deze honden worden beschreven als zeer dicht bij de natuur en sommige geliefden in hun wildheid hebben gevonden. Uiteindelijk werd de tot dan toe bekend als Europese Wolfshond bekend ras van de Saarloos Wolfhund. Helaas kreeg hij deze eer van de fokker niet, want hij overleed in 1969.

Aard en karakter van de Saarloos Wolfhond

Honden van dit ras hebben een heel eigen karakter, wat een sterk idee geeft van het oorspronkelijke wolvendeel daarin. Zij worden beschouwd als: actief en levendig, maar komt vaak ook voor gereserveerd en zorgvuldig op. Ze denken en handelen heel onafhankelijk en vinden het moeilijk om zichzelf ondergeschikt te maken, net zoals het opvolgen van bevelen niet in hun bloed zit en ze daarom alleen instructies of bevelen uitvoeren volgens hun eigen wil of ze zelfs naleven.

De band met zijn roedel daarentegen is erg sterk. De menselijke verzorger is enorm belangrijk voor de Saarloos Wolfshond, hecht hij zich erg aan zijn handler en is hij graag constant dicht bij hem.

Wat is het temperament van een Saarloos wolfshond?

Honden van dit ras zijn actief, attent, gereserveerd, voorzichtig en loyaal.

Honden van dit ras

 

 

 

Uiterlijk van de Saarloos Wolfhond

Saarlooswolfhund puppy

De Saarloos Wolfhond is een van de grote hondenrassen.

De Wolfshond is een van de grote hondenrassen. Mannetjes bereiken een schofthoogte van 65 tot 75 centimeter, zijn meestal iets kleiner. Hun grootte ligt tussen de 60 en 70 centimeter. Volgroeid en in gezonde conditie weegt zo’n wolfshond tussen de 35 en 45 kilo.

De lichaamsbouw van het ras is sterk en gespierd, de benen zijn slank en hoogbenig. Over het algemeen is de lichaamsbouw zeer natuurlijk en harmonieus. Op het eerste gezicht is de Saarloos wolfhond visueel niet te onderscheiden van een wolf voor de leek. Vooral de schuine, amandelvormige ogen met hun ambergele kleur doen denken aan de wolf. De oren van dit ras steken uit het hoofd in een driehoekige vorm, de gezichtsuitdrukking is altijd alert. De Saarloos Wolfhond draagt de staart bijna recht naar beneden.

De zomerjas verschilt qua structuur aanzienlijk van de winterjas. Domineert in de zomer stevig stickhaar, in de winter komt een dikke en beschermende ondervacht wat het ras een bijna pluche uitstraling geeft. De voorkomende kleurnuances zijn zeer natuurlijk gearceerd, er is het zogenaamde wolfgrijs in verschillende gradaties, evenals bruine tinten, die zelfs kunnen samensmelten tot lichte crèmetinten.

Indrukken van het hondenras

Opleiding en houding van de Saarloos wolfhond – Waar moet je op letten

Voor beginners is dit ras niet geschikt, omdat hun zeer speciale karakter veel Kennis en ervaring vereist. De opvoeding van de Saarlooswolfhund is niet noodzakelijkerwijs gemakkelijk, omdat deze honden zichzelf niet graag ondergeschikt maken en instructies in twijfel trekken voor hun betekenis. Ze handelen steeds meer naar eigen wil en oriënteren zich sterk op hun driften en instincten en zijn daarin ook moeilijk te beperken.

De hiërarchie moet vanaf het begin van de houding duidelijk worden gedefinieerd om de hond zijn plaats in de roedel te laten zien en om veiligheid te kunnen overbrengen. Consistentie en een helder leiderschap zijn erg belangrijk in het omgaan met dit ras. Bijzonder belangrijk hierbij is de uitgebreide socialisatie, die moet beginnen in de puppyleeftijd. Door verschillende situaties en mensen te leren kennen, kun je invloed uitoefenen op hoe open de hond staat voor nieuwe dingen op volwassen leeftijd.

Honden die opgroeien in een omgeving met een zeer lage stimulus raken snel overweldigd wanneer ze zich in een onbekende situatie bevinden. Niettemin moeten eigenaren van dit ras zich ervan bewust zijn dat zelfs uitgebreide socialisatie verlegen wezens en de sterke instinctieve focus kan niet volledig worden geëlimineerd.

Ook in de houding van de Saarloos wolfhond doet het enkele beweringen opdoemen. Een appartement, zeker niet in een stad, is voor hem geen geschikte omgeving. De actieve honden hebben veel ruimte nodig om te bewegen, ideaal is een Perceel dicht bij het bos met veel omheind uitloopgebied.

Grote drukte is meestal niet te bezoeken met deze Saarloos honden, omdat hier hun Het instinct om te vluchten is sterk. Zelfs het sterke jachtinstinct van het ras kan meestal niet verbaal worden beperkt en moet daarom op onzekere momenten, zoals spelveranderingsfasen, door een riem worden bestuurd.

Hoeveel kost een Saarloos wolfhond?

De puppy’s van dit ras zijn vrij zeldzaam en kosten ongeveer 1000 € en 1200 € bij gerenommeerde fokkers.

Voeding van de Saarloos Wolfhond

Of het nu gaat om het gebruik van droog of natvoer tijdens het voeren, of het voeren van rauw vlees na de BARF-methode is secundair. De Saarloos Wolfhond stelt geen bijzonder hoge eisen aan zijn voeding, het ras wordt in dit opzicht beschouwd als Zeer robuust.

In de eerste plaats moet er echter bij het kiezen van het juiste voedsel altijd een goede kwaliteit staan. Het voer is een belangrijke en vaak onderschatte factor in de gezondheid van een Saarloos hond. Hier kunt u zienHet is belangrijk dat alle voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, worden opgenomen, evenals belangrijke mineralen en vitamines.

Als u uzelf wilt beschermen met de selectie van het juiste voedsel, kunt u vertrouwen op een Voeradvies van individuele fabrikanten of overleg met de behandelend dierenarts van uw eigen hond. Hij kent de gezondheidstoestand en de aard van de hond goed en kan op basis van deze factoren een voedingsadvies doen.

Gezondheid – levensverwachting en veel voorkomende ziekten

Saarloos Wolfshond in de sneeuw

De Saarloos wolfhond is gevoelig voor ziekten in het bewegingsapparaat.

De levensverwachting van dit ras is met een gemiddelde van 12 jaar. Vanwege de kruising van de wolf is het genetisch materiaal van dit ras vrij natuurlijk en origineel, maar de Saarloos-wolfhond is vatbaar voor sommige ziekten. Zoals alle grotere hondenrassen kan ook dit ras Ziekten van de gewrichten en het bewegingsapparaat komen. Vooral heup- en elleboogdysplasieën komen daardoor vaker voor. Oogziekten zijn ook vaak ontdekt.

Voor de meeste erfelijke ziekten zijn er nu echter genetische tests en een goed en serieus fokken onderwerpt de ouders aan dergelijke tests om de verspreiding van erfelijke ziekten te verminderen. Daarom moet er altijd zorgvuldig aandacht worden besteed aan zo’n goede herkomst om de gezondheid van de hond naar beste weten te kunnen garanderen.

Dankzij zijn dichte ondervacht de Saarloos wolfhond kan gemakkelijk omgaan met koude temperaturen in de winter. Aan de andere kant kan hij hitte slechts tot op zekere hoogte verdragen, omdat geen van zijn voorouders uit bijzonder hete gebieden kwam. Daarom moet er op warme dagen voor worden gezorgd dat de hond niet in de hete middagzon wordt bezet. Eens per jaar wordt een preventieve allround controle bij de dierenarts aanbevolen.

Hoe oud wordt een Saarloos wolfhond?

Honden van dit ras bereiken een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.

Verzorging van de Saarloos Wolfhond

De verzorging van dit ras is, in tegenstelling tot de algemene houderijvereisten, heel simpel. Regelmatig borstelen van de vacht verwijdert dood haar en vuil en zorgt voor een glanzende en gezonde vacht. In de vacht veranderen Saarloos wolfhonden haar sterk, zodat hier vaker moet worden geborsteld om de dichte ondervacht te verwijderen.

Na lange tochten door hoge grassen of het bos, moet u uw hond onderzoeken op parasieten, zoals teken. Gevoelige delen van het lichaam zoals ogen, oren, poten en tanden/tandvlees moeten altijd goed verzorgd en gecontroleerd worden om ziekten in een vroeg stadium te kunnen opsporen.

Saarlooswolfhond – Activiteiten en Training

De voldoende beweging van deze honden moet de hoogste prioriteit hebben, omdat ze zeer actief zijn en actief willen zijn in weer en wind. Dit kan door lange wandelingen, maar ook de begeleiding naast de fiets of joggen.

Als er niet voldoende beweging door mensen is, zal de Saarloos wolfhond op zoek gaan naar zijn eigen mogelijkheden voor lichaamsbeweging, wat meestal niet in de zin van de eigenaar is. Honden die niet voldoende worden gebruikt, ontwikkelen zich ook vaak Gedragsproblemen, die het leven met hen aanzienlijk moeilijker maken.

Geschikte hondensporten voor dit ras zijn alle sporten waarin de Jachtinstinct wordt daarin behandeld en kan worden gebruikt. Hier kunnen ze schitteren. Voor gehoorzaamheidsoefeningen is dit ras echter niet geschikt, omdat het zeer sterk onafhankelijk handelt en er de voorkeur aan geeft om commando’s in twijfel te trekken in plaats van ze blindelings uit te voeren.

Saarloos Wolfhond Outlet

Als er te weinig beweging is, heeft de Saarloos wolfhond gedragsproblemen.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Saarloos wolfhond

De Saarloos wolfshond is een echt hondenras en geen hybride tussen wolf en hond. Het houden is dus volkomen legaal, maar alleen aan te raden voor deskundige hondenbezitters. Helaas zijn er veel dubieuze fokkers die honden met een veel hoger wolvenbloedgehalte tegen vreselijke prijzen op internet verkopen om zichzelf te verrijken vanuit de onwetendheid van anderen.

Daarom is de Herkomst van de hond moet altijd goed gecontroleerd worden. Ga hiervoor naar de Züvan de puppy voor de daadwerkelijke pick-up, maak kennis met de leefomstandigheden waaronder de honden daar opgroeien, evenals de ouders. Hier kun je ook vragen stellen die misschien nog openstaan.

Hoe groot is een Saarloos wolfhond?

Het geslacht bepaalt de uiteindelijke grootte van de dieren, het groottebereik van dit ras ligt tussen de 60 en 75 centimeter.

Nadelen van de Saarloos Wolfhond

De wolfish aandeel van de Saarloos wolfhond heeft duidelijk invloed op het gedrag van dit ras, wat deze hond duidelijk onderscheidt van gewone gedomesticeerde hondenrassen en moet worden geobserveerd. Het natuurlijke Instinct om te vluchten is zeer uitgesproken, evenals honden van dit ras overmatig bestuurd en lijken meer op een wolf dan op een hond in de omgang. Het gereserveerde karakter ervan moet derhalve worden aanvaard en in aanmerking worden genomen in haar betrekkingen. Voor mensen die graag een meer ruimdenkende hondenpartner aan hun zijde willen hebben, is dit ras daarom niet de juiste.

Past de Saarlooswolfhound bij mij?

Een Saarloos wolfhond moet alleen in hondenhanden omdat het ras soms heel eigenaardig kan zijn en de kennis van individueel speciaal gedrag de verbinding tussen mens en hond vormt. Honden van dit ras zijn zeer vrijheidslievend en actief en dus precies het tegenovergestelde van een schoothondje. Je hebt nodig veel ruimte, ruimte en tijd.

Werkende mensen die vele uren per dag van huis zijn, moeten daarom afzien van de aankoop van dit ras. Evenzo is de Saarloos wolfhond niet geschikt voor minder actieve of fysiek beperkte mensen. Het is dus ook ongeschikt voor senioren. Dan Gezinshond aan de andere kant kan zo’n hond goed leven na de juiste gewenning. De kinderen in het gezin moeten echter wat ouder zijn en attent en kalm zijn bij het omgaan met honden.

Over het algemeen is het belangrijk om goed na te denken over het kopen van een hond. Met de juiste gezondheid kan uw hond de komende 12 jaar snel aan uw zijde blijven en in al die tijd heeft hij u nodig voor zijn zorg en welzijn.

Degenen die zich bewust zijn van al deze factoren en voldoende ervaring, tijd en geduld hebben voor een ras als de wolfshond, zullen in hem een loyale en zeer natuurlijke partners Zoeken naar.