Nederlandse Schapendoes: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Het Nederlandse hondenras Schapendoes is door de FCI ingedeeld in Groep 1 van herders- en herdershonden en in Sectie 1 van Herders. Het ras wordt vermeld met het standaardnummer 313. Herdershonden zoals de Schapendoes werden oorspronkelijk gehouden door herders en gefokt om een kudde schapen te drijven en te bewaken. De Schapendoes is dan ook een werkhond, die tegenwoordig vaak als gezinshond wordt gehouden.

schapendoes

Nederlandse Schapendoes in het profiel

Profiel
Grootte: 40-50 cm
Gewicht: 12-25 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Nederland
Kleuren: Blauwgrijs, Bruinwit, Grijs-Wit, Zwart-Wit, Driekleur, Zwart
Levensverwachting: 12-15 jaar
Geschikt als: Hoeden, metgezel, bewaker en familiehond
Sport: Wendbaarheid
Karakter: Vriendelijk, alert, levendig, attent, intelligent, moedig
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: licht gegolfd, dicht met veel ondervacht
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: ja
Sociaal: ja

Afkomst en raciale geschiedenis

Schapendoes liggend

De Schapendoes komt uit de provincie Drenthe in het noordoosten van Nederland.

De Schapendoes komt uit de Provincie Drenthe in het noordoosten van Nederland. Hij is een klassieke herdershond en is al vele eeuwen gewend om schapen te hoeden en heeft altijd weinig aandacht gekregen. Deze hond is altijd zo vanzelfsprekend en wijdverspreid geweest dat hij nauwelijks ergens werd genoemd. Hij stond bekend als een werkhond en er waren verschillende namen voor hem, zoals Olde Grise of Herderdoes. Al in 1872 werd deze hond gezien op Nederlandse hondenshows.

Na de Eerste Wereldoorlog begonnen nederlanders plotseling meer aandacht te besteden aan dit ras en in 1940 begonnen ze met het systematisch fokken. Zoals de oprichter van het ras vandaag wordt beschouwd Pieter M. C. Toepoel, een Nederlandse kynoloog. In 1952 werd de Schapendoes voor het eerst erkend door de fokkerijvereniging. In 1954 was er een eerste rasstandaard en een stamboek. In het jaar In 1971 werd het ras officieel erkend door de FCI.

Essentie & karakter van de Schapendoes

De Schapendoes heeft een hoog temperament en is zeer enthousiast om te werken, actief en onafhankelijk. In het oorspronkelijke gebruik, het hoeden van schapen, was de onafhankelijkheid van de hond een belangrijk kenmerk. Als het ras wordt overwogen Gezinshond Onafhankelijkheid kan echter een nadeel zijn, omdat het de hond in sommige situaties koppig en koppig kan maken. De Schapendoes heeft een grote intelligentie, waarmee rekening moet worden gehouden bij zijn opvoeding en werk.

Met deze hond kunnen allerlei hondensporten worden beoefend, als ze gevarieerd zijn voor de viervoeter. De herdershond houdt niet van constante herhalingen en domme oefeningen. Hij heeft een gevoelige aard en een vriendelijk karakter en moet daarom consequent worden opgevoed, maar met veel empathie. Qua familie toont de Schapendoes een trouw karakter en bindt zich snel en nauw aan zijn vertrouwelingen. Om deze reden wordt hij vaak als gezinshond gehouden. Tegenwoordig wordt hij bijna uitsluitend voor dit doel gefokt, maar deze originele werkhond is nog steeds erg actief en enthousiast om te werken.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van de Schapendoes

De Schapendoes kunnen tot 50 centimeter groot en tot 22 kilo zwaar worden. Dit maakt het een van de middelgrote hondenrassen. Zijn vacht is lang en dicht en hangt in lichte golven aan het lichaam. De vacht heeft een zeer goed ontwikkelde ondervacht en laat de hond volumineuzer lijken dan hij in werkelijkheid is. In kleur kan het haar van dit ras zowel Zwart, maar ook grijs en wit te zijn, in seltIn sommige gevallen soms bruin. De oren van de hond zijn hangend, relatief klein en hangen net zo lang als de rest van het lichaam. De staart van de hond uit Nederland is relatief lang en ook goed behaard. Meestal wordt het hangend naar beneden gedragen. De oogkleur van de Schapendoes is bruin.

Indrukken van het hondenras

Opleiding &attitude van de Schapendoes – Waar moet je op letten?

Schapendoes vanaf de zijkant

De opleiding van de Schapendoes is relatief eenvoudig, daarom is het ook zeer geschikt voor beginners.

De Schapendoes heeft absoluut een gezin nodig waarin hij lid kan zijn. Idealiter leeft deze hond in een Huis in een landelijke omgeving. Het kan echter ook worden gebruikt in een City appartement Als hij voldoende beweging en werk krijgt. De Schapendoes is een zeer aanpasbare hond. Met kinderen kan dit ras goed overweg.

De opvoeding van deze herdershond is relatief eenvoudig. Kortom, de Schapendoes werkt graag samen met zijn mens. Eigenaren van dit ras moeten actieve mensen zijn en de hond met veel empathie opvoeden. Toch moet het onderwijs zeer consistent zodat de hond een aangenaam lid van het gezin kan zijn. De kunst in het onderwijs is om de hond consistentie en leiderschap in een evenwichtige mate te tonen, zodat hij het best mogelijke vertrouwen kan opbouwen. Wil de Schapendoes zich goed gedragen, dan is de belangrijkste voorwaarde altijd dat hij het voldoende druk heeft. Voor beginners deze hond is zeer geschiktals je weet hoe je ermee om moet gaan.

Voeding van de Schapendoes

In het dieet van de Schapendoes is er niets om rekening mee te houden, wat rasspecifiek zou zijn. Alle honden moeten worden voorzien van een voer met hoog eiwitgehalte en weinig graan gevoed worden. Het is ook beter om additieven in droogvoer te vermijden, omdat ze de hond ziek kunnen maken. Hoe natuurlijker het voedsel, hoe beter. Het zuiver toedienen van natvoer wordt niet aanbevolen, omdat natvoer te zacht is en de tanden van de hond op de lange termijn kan beschadigen. Echter kan natvoer heel goed mengen met droogvoer worden. De Nederlander zal blij zijn met deze smaakverandering.

De meest natuurlijke vorm van voeding voor elke hond is de Rauwe voeding, ook wel Barf genoemd. Het brengt echter een verhoogde inspanning voor de eigenaar met zich mee, omdat mensen het voedsel zelf moeten samenstellen en bekend moeten zijn met de samenstelling. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor de hond te koken als het voedsel niet gekruid is.

Welk type voeding de eigenaar ook kiest, elke Schapendoes moet ook regelmatig zijn om redenen van tandheelkundige zorg. Chews Toevoegen.

Wanneer is een Schapendoes volgroeid?

De Schapendoes bereikt zijn volle omvang rond de leeftijd van acht tot negen maanden. Het kan echter tot twee jaar duren voordat de hond echt volgroeid is.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Een Schapendoes is meestal rond de leeftijd van 13 jaar oud. Dit pleit voor een robuuste gezondheid van dit ras. Normaal gesproken zijn de vertegenwoordigers van het ras altijd gezond, maar er zijn enkele rastypische ziekten, zoals de neiging tot heup- en schouderdysplasie en progressieve retinale atrofie, waarbij het netvlies geleidelijk sterft en de hond blind kan worden.

de Schapendoes verdraagt beide Zowel warmte als kou zeer goed. Deze hond kan het hele jaar door buiten leven vanwege zijn dikke vacht. Omdat het een actief ras is, is de Schapendoes niet gevoelig voor overgewicht.

Hoe oud wordt een Schapendoes?

Gemiddeld bereiken de Schapendoes een vrij hoge leeftijd van ongeveer 13 jaar.

Verzorging van de kakkerlak

Schapendo's Hoofd

Bij schapendoes moet er altijd voor worden gezorgd dat het gezicht van de hond uit zijn lange vacht wordt bevrijd, zodat de hond een duidelijk zicht heeft.

Een Schapendoes verliest ondanks zijn lange bontjurk niet veel haar. Hij moet echter: regelmatig geborsteld om matten van de vacht te voorkomen. Mensen die een Schapendoes kopen, moeten er altijd voor zorgen dat het gezicht van de hond een beetje van zijn lange vacht wordt bevrijd, zodat de hond een duidelijk zicht heeft. Over het algemeen is de verzorging van de Schapendoes dus eenvoudig.

De Oren en de klauwen moet bij alle honden regelmatig worden gecontroleerd. Als vuil zich in de oren nestelt, kan dit leiden tot ontstekingen. De klauwen van de hond slijten meestal vanzelf, maar het kan ook zijn dat ze te lang worden en geknipt moeten worden. Te lange klauwen zijn een risico op letsel voor de hond dat kan worden vermeden.

Schapendoes – Activiteiten en Trainingen

Herdershonden, zoals de Schapendoes, hebben zeker behoefte aan veel beweging en afwisseling. Als hij dit niet krijgt, kunnen gedragsproblemen het gevolg zijn. Dit ras is geschikt voor elk type hondensport, of het nu gaat om mensen zoeken, flyball of behendigheid. In ieder geval moeten de eigenaren sportief zijn en voldoende tijd hebben om iets met de hond te doen. Wat u kunt doen lange wandelingen of trektochten , fietstochten of regelmatig joggen. Het beste is een combinatie van beweging en hondensporten, waarbij de herdershond ook mentaal wordt uitgedaagd.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Schapendo

De Schapendoes heeft inmiddels in Nederland als frequente en populaire gezelschapshond Vastgesteld. Dit ras is echter nog steeds zeer zeldzaam buiten de Nederlandse grenzen. Ook halve rassen van de Schapendoes zijn moeilijk te vinden.

Hoewel deze hond zeer zeldzaam in Duitsland , is er de Interessengemeinschaft Schapendoes e.V., die ook contacten heeft met Nederlandse clubs en alle informatie geeft over de overname van dit ras. Als u een Schapendoes-puppy wilt kopen, moet u de stamboom van de honden zorgvuldig controleren, zodat er geen inteelt heeft plaatsgevonden. Daarnaast is het belangrijk om aan de fokker te vragen of de fokhonden zijn gecontroleerd op erfelijke ziekten.

Is de Schapendoes een gezinshond?

De Schapendoes is een zeer goede gezinshond en wordt tegenwoordig bijna uitsluitend voor dit doel gefokt.

Nadelen van de Schapendoes

De Schapendoes is een relatief makkelijk te trainen hond en daardoor zelfs geschikt voor beginners. Dit ras uit Nederland brengt geen noemenswaardige nadelen met zichzelf. Soms kan deze hond een beetje koppig zijn en de neiging hebben om zelf te beslissen. Als de mens echter zijn leidende rol op zich neemt, zullen hier geen grote problemen ontstaan.

Daarnaast heeft deze hond een hoge behoefte aan lichaamsbeweging en mentale benutting. Dit kan goed zijn voor de een, minder voor de ander.

Passen de Schapendoes bij mij?

Schapendoes in de running

De Schapendoes is zeer geschikt voor sportieve, actieve gezinnen, voor senioren wat minder.

De Schapendoes kunnen het beste in een sportief, actief gezin op het platteland leven. Deze hond kan echter, als hij gewend is aan capaciteit, ook gelukkig zijn in een stadsappartement. De Schapendoes gedraagt zich liefdevol en sociaal in zijn familie en is een goede gezelschapshond ook op uitstapjes en excursies. Hij vindt het fijn als hem zoveel mogelijk afwisseling wordt geboden.

De Schapendoes wordt goed verdragen met kinderen en wordt nooit moe om met hen te spelen. Hij is zeer betrouwbaar en heeft geen jachtinstinct. Met vreemden is deze hond vriendelijk en ruimdenkend en toont hij geen angst. Als zijn behoefte aan beweging is bevredigd, kan hij enkele uren alleen thuis blijven en zal hij zich kalm gedragen. Het kan echter voordelig zijn om hem werk aan te bieden voor de tijd die hij alleen doorbrengt.

De Schapendoes is zeer gehoorzaam en is ideaal voor elke vorm van hondensport vanwege het goede geheugen. Hij leert snel en geniet van zijn werk. Als zijn eigenaren zelfverzekerd zijn en hun leiderschapspositie op een soevereine manier leven, zal deze hond gemakkelijk te beheersen zijn en graag volgen. Een Hij is geen typische waakhond, maar zal nog steeds indringers aankondigen door zijn geblaf. Normaal gesproken verlaat de Schapendoes zijn territorium niet zelfstandig, tenzij het niet druk is. Met voedsel is deze hond gemakkelijk te motiveren.

Beginners die atletisch zijn kunnen goed omgaan met een Schapendoes. Het is minder geschikt voor senioren. Omdat ze problemen kunnen hebben om de hond voldoende beweging en afwisseling te geven. De Schapendoes is daardoor minder geschikt voor een rustige levensstijl.

Liefhebbers van hondensporten vinden hun ideale partner in dit ras, want de Schapendoes is zeer geschikt voor alle activiteiten in de hondensport. Met andere huisdieren, zoals katten, kunnen de rasvertegenwoordigers meestal heel goed met elkaar opschieten. Hetzelfde geldt voor hun soortgenoten. Deze gezellige hond kan ook goed samen gehouden worden met andere honden Hij heeft niet eens speciale socialisatie nodig.

Hoeveel kost een Schapendoes?

Een Schapendoes pup kan tussen de 800 en 1.200 euro kosten, afhankelijk van de afstamming.