Toller – Nova Scotia duck tolling retriever

Hoewel de Nova Scotia Duck Tolling Retriever de langste naam heeft, is hij de kleinste van de zes erkende retrieverrassen. Deze zeer speelse, ophalende en mooie hond wordt ook kortweg “Toller” genoemd en wordt sinds 1945 erkend als een ras in zijn geboorteland Canada, maar pas internationaal sinds 1981. Onder het nummer 312 vermeldt de FCI de officiële standaard van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever in Groep 8: Honden ophalen, snuffelhonden, waterhonden, sectie 1: Honden ophalen, met werktest.
Toller - Nova Scotia duck tolling retriever

Nova Scotia Duck Tolaar Retriever in het profiel

Profiel
Grootte: 42-54 cm
Gewicht: 17-23 kg
FCI Groep: 8: Honden ophalen – Honden browsen – Waterhonden
Afdeling: 1: Honden ophalen
Land van herkomst: Canada
Kleuren: Van rood naar oranje met wit
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Jacht, familie, huis, gezelschapshond
Sport: Terugvinden
Karakter: Extravert, liefdevol, attent, intelligent, geduldig
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: Gemiddeld
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: middellange lengte, zacht, waterafstotend en dichte ondervacht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: liever ja

Afkomst en raciale geschiedenis

De ietwat omslachtig klinkende rasnaam “Nova Scotia Duck Tolling Retriever” geeft informatie over zowel het thuisland als het type gebruik van dit jachthondenras. De “eend-aantrekkende retrieverhond uit Nova Scotia” ontstaan in het Oosten Canada, meer bepaald in de Maritieme provincie Nova Scotia aan de Canadese Atlantische kust. Al in de 17e eeuw werd het schiereiland voor het eerst bewoond door de Fransen, toen nog onder de naam Acadia. Maar Engeland maakte ook aanspraak op de oostkust van Canada. Zo werden de Franse kolonisten geleidelijk verdreven door Schotse immigranten, die de regio uiteindelijk de naam “Nova Scotia” = Nova Scotia gaven.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever Puppy

Nova Scotia Duck Tolling Retrievers zijn specialisten in tolheffing.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever komt uit Canada.

Hoe precies de Jazzier is niet definitief opgehelderd. Wat zeker is, is dat Schotse immigranten in de 17e eeuw met verbazing het gedrag observeerden van sommige van de vossen die daar inheems waren, die speels leken te ravotten aan de oevers van rivieren en meren, waardoor de aangetrokken nieuwsgierige eenden om ze te kunnen vangen en opeten. Ze wilden profiteren van dit zeer speciale gedrag voor de jacht en begonnen honden te fokken die ook zo’n “tolheffing” konden leren.

Het kan best zijn dat het Nederlandse hondenras Kooikerhondje hier een rol in heeft gespeeld. Want zelfs dit was al eeuwen geleden in Holland aan de Eend schieten en vertoont vergelijkbaar gedrag. Er wordt ook aangenomen dat de indianen van Canada al honden bezaten die op deze manier hielpen jagen. Betrouwbare bronnen gaan echter pas terug tot het midden van de 19e eeuw, toen verschillende retrievers in het oosten van Canada werden gekruist met cocker spaniels, collies en waarschijnlijk Ierse setters en zo ontstond de speciale vachtkleur.

Aanvankelijk bekend onder de rasnaam “Yarmouth Toller” of “Little River Duck Dog”, vielen talloze honden in een Hondenziekte-epidemie Het nieuwe ras stierf bijna weer uit. Het is waarschijnlijk te danken aan de hondenliefhebber kolonel Coldwell dat het interessante ras nieuw leven werd ingeblazen. Tussen In 1920 en 1950 zocht hij naar overgebleven exemplaren. In 1945 werden de eerste 15 exemplaren geregistreerd onder de nieuwe naam Nova Scotia Duck Tolling Retriever in de Canadian Kennel Club.

De kleine retriever maakte pas in 1980 de sprong over de Atlantische Oceaan naar Europa, en vooral in de Hij vond veel enthousiaste volgers in Scandinavische landen. In Duitsland, 1996 ook op kleine schaal gefokt Toller.


Waar komt de Nova Scotia Duck Tolling Retriever vandaan?

Oorspronkelijk werd dit ras gefokt in het oosten van Canada, in de provincie Nova Scotia. Ondertussen zijn er de meeste Nova Scotia Duck Tolling Retrievers in Zweden.

Natuur &karakter van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De belangrijkste kwaliteiten die de Toller meebrengt zijn zijn Speelsheid En de Plezier ophalen. Deze vrolijke, intelligente en levendige hond is altijd klaar voor actie en kijkt uit naar de volgende taak die hem wordt gegeven. Binnen zijn familie is de kleine retriever zeer liefdevol en aanhankelijk. Maar aanvankelijk gereserveerd tegenover vreemden en ook klaar om luidkeels zijn roedel en zijn territorium te verdedigen. Alleen degenen die hij kent en accepteert, zal hij accepteren in de kring van zijn vrienden.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt beschouwd als zeer volgzaam en doorzetten. Dan uitstekende zwemmer het is bij uitstek geschikt voor werk op en in het water, of het nu gaat om jagen of alternatieve beroepen. Omdat de Toller werd gefokt voor eendenjacht, maar niet actief op de vogels hoeft te zoeken en jagen, heeft dit ras een nauwelijks ontwikkeld jachtinstinct. Integendeel, de hond moet zich absoluut onverschillig gedragen voor het gevederde spel vóór het schot, om het niet weg te jagen. Dus hij is niet gevoelig voor zwerf- en stroperij. Waarschijnlijk als gevolg van de eerdere kruising van Collies in het ras, vertonen sommige Toller zelfs een bepaald kudde-instinct.

Ondanks alle speelvreugde en eruditie kan de Nova Scotia Duck Tolling Retriever ook Schotse koppigheid en sta koppig. Als hondeneigenaar moet je de juiste tact hebben om de hond in leven te houden en te genieten van leren en werken. Als de “chemie” tussen hond en mens goed is, dan vindt u in dit interessante ras een betrouwbare en enthousiaste partner voor werk of sport en tegelijkertijd een zeer loyale en liefdevolle familiehond.


Is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever een gezinshond?

De Toller, zoals dit ras ook wel wordt genoemd, heeft veel beweging en beroep nodig – als je hem dat kunt bieden, dan is hij een absoluut loyale en speelse gezinshond

Uiterlijk van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever in portret

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever heeft zwemvliezen tussen zijn poten.

Volgens de rasstandaard zijn de honden alleen geldig na 18 maanden als volgroeid. Dan hebben mannetjes een schouderhoogte van 48-51 centimeter bereikt met een gewicht van 20-23 kilogram, zijn ze iets kleiner (45-48 cm) en lichter (17-20 kg). Zij behoren derhalve tot de middelgrote hondenrassen.

De compacte, krachtige lichamen vertoont harmonieuze proporties met een brede, wigvormige kop, waarvan de middelgrote slappe oren ver naar achteren op de schedel, gespierde nek, rechte rug en lange, dicht behaarde staart zijn geplaatst. Op de poten werken sterk uitgesproken Tussenliggende tenen zoals zwemvliezen, die de hond uitstekend ondersteunen in het water. De mooie, amandelvormige ogen zijn amber tot bruin van kleur en tonen een attente en intelligente uitstraling als het gaat om werk. Aan de andere kant, volgens de rasstandaard, lijken veel Toller bijna verdrietig zolang ze niet bezig zijn, en alleen met de uitnodiging tot activiteit verandert hun uiterlijk in “intense concentratie en opwinding”.

Dat medium lange, waterafstotende vacht bestaat uit twee lagen met zacht, lichtgewicht golvende toplaag en nog steeds zachtere ondervacht en beschermt de hond betrouwbaar, zelfs in ijskoud water. Op de achterpoten, de oren en vooral op de staart is het haar aanzienlijk langer en vormt het een uitgesproken bevedering.

Bijzonder opvallend aan de Nova Scotia Duck Tolling Retriever is de kleur: Het haar vertoont verschillende tinten van rood tot oranje, en meestal worden witte markeringen toegevoegd op de poten, borst, staafpunt en gezicht in de vorm van een vlam. Maar ook de völDe afwezigheid van deze witte badges wordt getolereerd als de hond anders overeenkomt met het ideale beeld van het ras. Neusspiegels, lippen en oogranden zijn roodachtig of zwart van kleur om bij de vachtkleur te passen.

Onderwijs & houding van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever – Wat te overwegen

Kortom, de Toller is een zeer leergierig, intelligente hond, wiens goede begrip hem in staat stelt om gemakkelijk en snel de taken die aan hem zijn toegewezen te begrijpen en te leren. Sinds dit ras maar ook heel erg gevoelig en gevoelig , kan een te harde toon in onderwijs en training snel het tegenovergestelde effect hebben, en de hond is koppig en weigert mee te werken.

Het is daarom belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen de nodige consistentie en veel geduld en gevoeligheid, zodat de vertrouwensrelatie tussen hond en mens zich kan ontwikkelen en consolideren. Beginners in hondenbezit moeten mogelijk ondersteuning zoeken in een professionele hondenschool. Kortom, het vroege contact van de puppy met andere honden en hun eigenaren bevordert altijd een goede socialisatie op weg naar een ontspannen, zelfverzekerde gezelschapshond. Een gelukkige Nova Scotia Duck Tolling Retriever zal graag elke wens van zijn volk vervullen. Hij is tevreden als hij de Dagelijks gezinsleven geïntegreerd en kan zoveel mogelijk tijd doorbrengen met zijn mensen. Zijn bewegingsvreugde, zijn temperament en zijn onstuitbare speelinstinct maken hem ook een actieve speelkameraad van de kinderen in zijn gezin en blijven ongebroken tot op de oude dag van de hond.

De houding in de Plattelandsgebieden in een huis met een tuin, die de hond mag gebruiken, is optimaal voor dit ras. Zijn uitgesproken drang om te verhuizen en zijn grote bereidheid om te werken zijn moeilijk te bevredigen in het appartement in de grote stad. Zelfs urenlang alleen zijn, als de mensen overdag om professionele redenen niet aanwezig zijn, past dit ras helemaal niet en kan het snel leiden tot ongewenst gedrag zoals constant blaffen of destructieve woede. In het beste geval behoort een Toller tot mensen die altijd voor hem beschikbaar zijn en ook bereid zijn om veel tijd per dag actief met de hond door te brengen.

Indrukken van het hondenras


Hoeveel kosten Nova Duck Scotia Tolling Retrievers?

Omdat er niet veel fokkers van dit ras in Duitsland zijn, zijn de puppy’s zeldzaam en kosten ze meestal minstens 1000 euro of zelfs meer.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever Voeding

Een hond met de grote drang om te bewegen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever zou moeten zijn hoogwaardig voer die hem voorziet van voldoende energie en alle belangrijke voedingsstoffen. Hiervoor zijn dierlijke eiwitbronnen zoals vlees of vis bijzonder geschikt voor voeding. Eiwitten uit granen, zoals ze meestal worden gebruikt in goedkoop voer, zijn niet zo goed bruikbaar in het metabolisme van de carnivore hond. Of het voer als eindproduct in de vorm van Nat of droogvoer gekocht bij gespecialiseerde detailhandelaren of volgens de BARF-methode (= biologisch voor de soort geschikte rauwe voeding) wordt bereid door de hondeneigenaar, zijn ervaring en de tijd die hij dagelijks kan besteden aan voeding.

De werkelijke hoeveelheid voer is altijd afhankelijk van de Individueel Nodig hebben van de individuele hond, afhankelijk van leeftijd, gezondheidstoestand en activiteit. Het is belangrijk om het voer altijd na een bewegingsfase te serveren, zodat de hond zich dan in alle rust kan terugtrekken en verteren. In het beste geval wordt het dagelijkse rantsoen bij de volwassen hond teruggebracht tot twee maaltijden Gedistribueerd. Natuurlijk moet er altijd vers drinkwater beschikbaar zijn.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Als de Toller verantwoord wordt gefokt en de fokker aandacht besteedt aan de erfelijke gezondheid van zijn ouders, heeft deze kleine retriever een hoge levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Echter, in het verleden, binnen dit ras verschillende erfelijke ziekten Waarschijnlijk te wijten aan de zeer kleine genenpools, waaruit kolonel Coldwell het ras in de eerste helft van de 20e eeuw opnieuw fokte na de verwoestende hondenziekte-epidemie. Verschillende wetenschappelijke studies hebben een relatief hoge inteeltfactor in de Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

In het bijzonder, sommige ziekten in de Auto-immuunsysteem kwam keer op keer voor binnen dit ras:

  • SRMA (= steroïde-responsieve meningitis arteritis) is een ontstekingsziekte van het ruggenmerg die pijn, koorts en bewegingsstoornissen kan veroorzaken; het komt voornamelijk voor bij honden vanaf de leeftijd van 6 maanden, maar kan worden behandeld met medicatie.
  • Bijnierinsufficiëntie (= ziekte van Addison) leidt tot een hormoontekort, dat zich bijvoorbeeld kan manifesteren in algemene vermoeidheid, gewichtsverlies, braken en diarree.
  • Polyartritis veroorzaakt meerdere gewrichtspijnen.

Om deze erfelijke ziekten onder controle te krijgen, hebben de fokverenigingen overwogen andere rassen te kruisen om de genenpool te vergroten en zo de genetische variabiliteit en gezondheid uit te breiden. Niet alle fokkers waren het echter eens met deze aanpak, zodat de Toller een bijzonder zorgvuldige fokplanning om ervoor te zorgen dat de ouders zo veel mogelijk van elkaar verschillen in hun genetische samenstelling.


Hoe oud worden Nova Duck Tolling Retrievers?

Een gezonde hond van dit ras kan tussen de 12 en 15 jaar oud worden.

Verzorgen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De dichte vacht van de toller is relatief Gemakkelijk schoon te maken en mag alleen van tijd tot tijd goed worden geborsteld. In tijden van vachtverandering wordt frequentere verzorging aanbevolen om dood haar en de zeer zachte ondervacht van de hond te verwijderen voordat ze zich verspreiden naar het appartement en de auto.

Om een zeer onaangename oorontsteking te voorkomen, is de Gehoorgangen van de hond met slappe oren moeten regelmatig worden gecontroleerd. Het binnendringen van water, vuil of vreemde voorwerpen kan gemakkelijk ontstekingen veroorzaken, wat de hond aangeeft door meer krabben op het oor, frequent schudden van het hoofd of onaangename geur uit het oor. Hier moet zo snel mogelijk door de dierenarts worden behandeld.

Anders is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever een robuuste hond, wie vindt het niet erg om elke dag nat te worden en vies te worden – als eigenaar moet je niet te veel belang hechten aan witte tegels en heldere tapijten. Met de juiste gewenning kan de hond goed worden gedoucht en vervolgens worden gedroogd met een handdoek. Het gebruik van shampoo moet zoveel mogelijk worden vermeden, anders kan de speciale vacht van dit ras zijn waterafstotende effect verliezen.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever – Activiteiten en Training

Nova Scotia Duck Tolling Retriever liggend

De Retriever, is een intelligent hondenras dat gepromoot wil worden!

Deze honden zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht en zijn daarom erg levendig en actief in beweging, Dit betekent dat ze elke dag voldoende bezig willen zijn. Als de Toller niet wordt gebruikt bij de jacht, maar wordt gehouden als een familie- en gezelschapshond, heeft hij een overeenkomstige Activiteiten balanceren in de vorm van lange wandelingen of joggende rondjes, ook als volger op de fiets of te paard. Daarnaast wil hij ook verstandelijk beperkt worden en houdt van vele vormen van hersenkraker en behendigheidstaken voor honden.

Zijn favoriete element is water, want hij is een zeer goede en duurzame zwemmer is. Spelletjes ophalen bij het meer of de beek, misschien zelfs op het strand van de Noordzee of Oostzee zijn voor hem de absolute hoogtepunten. En ook in tal van hondensportdisciplines kan de Toller stoom afblazen, of het nu in de behendigheidscursus, hondendansen of Vangbal. Vanwege zijn grote vreugde van het ophalen, de Dummy training wonderbaar. Een bijzonder hechte band op basis van wederzijds vertrouwen tussen mens en hond maakt ook training als een Reddingshond.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De zogenaamde “tolling” verwijst naar een heel bijzondere manier om op watervogels te jagen met de hulp van de hond: De jager verbergt zich in het kustgebied, gooit herhaaldelijk kleine stokken of speelgoed naar de hondHij zoekt haar op en springt opvallend rond op de oever met een steil geplaatste, kwispelende hengel. Zo lokt de hond door zijn gedrag de nieuwsgierige eenden binnen schietafstand van de jager. Na het schot haalt de Nova Scotia Duck Tolling Retriever de opgejaagde prooi op.

Hoewel deze – vergeleken met de Labrador of Golden Retriever – kleinste retriever pas in de jaren 1980 naar Europa kwam, is de De meeste Nova Scotia Duck Tolling Retrievers in Zweden en niet langer in het thuisland Canada.

Nadelen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever

In Duitsland is dit ras tot nu toe alleen gebruikt door weinig fokkers Gehouden. Daarom moeten geïnteresseerden mogelijk rekening houden met langere wachttijden voordat een puppy moet worden afgeleverd. Het is belangrijk om de fokker op de hoogte te stellen van de voorzorgsmaatregelen die hij heeft genomen om de mogelijke Erfelijke ziekten In dit ras is de hoge inteeltfactor zich keer op keer hebben voorgedaan.

Is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever geschikt voor mij?

Kies alleen voor een Nova Scotia Duck Tolling Retriever als je veel tijd kan en wil tijd doorbrengen met uw hond in de natuur, jacht of hondensport. Het ras heeft heel veel nodig veel beweging en bezettingom in balans te zijn. Deze honden leren heel snel en zijn geweldig coöperatief en bereid om te werken als je ze met respect en begrip behandelt.