Shetland Herdershond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Een Shetland Sheepdog (ook wel Sheltie genoemd) ziet eruit als een langharige collie (= Lassie) in miniatuurformaat. Maar je zou de Shetland Sheepdog onrecht aandoen om in hem alleen een kleinere collie-editie te zien, omdat dit oude herdershondenras uit Noord-Schotland zijn eigen speciale charme en zijn eigen geschiedenis heeft. De FCI-rasstandaard van Shetland Sheepdog draagt het nummer 88 en staat sinds 1954 vermeld in Groep 1: Herdershonden en Rijhonden (behalve Zwitserse Sennenhonden), Sectie 1: Herdershonden, zonder werktest.

Shetland Herdershond

Shetland Sheepdog profiel

Profiel
Grootte: 33-41 cm
Gewicht: 6,5-12,5 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Kleuren: Zwart-Wit, Zwart-Bruin, Blauw-Merle, Tricolor, Sable, Sable-White, Merle
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Familie, reddings-, therapie- en waakhond
Sport: Behendigheid, gehoorzaamheid, dogdancen, flyball
Karakter: actief, speels, aanhankelijk, zachtaardig, intelligent, levendig, volgzaam
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: hoog
Onderhoud: vrij hoog
Vachtstructuur: lange, harde en rechte toplaag met zachte, korte en dichte ondervacht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: liever ja

Afkomst en raciale geschiedenis

Shetland Herdershond zitten

De Shetland Sheepdog wordt gebruikt als herdershond in het noordelijkste deel van Groot-Brittannië.

De Shetlandeilanden zijn de De noordelijkste archipel van Groot-Brittannië en behoren tot Schotland. Gelegen aan de overgang van de Noordzee in de Noord-Atlantische Oceaan, tussen Noorwegen en IJsland, kijken de kale, rotsachtige eilanden met hun ruige kliffen terug op een bewogen geschiedenis. De Vikingen hebben er al hun sporen achtergelaten en in de loop van de millennia trotseerden de inwoners het barre klimaat en de moeilijke levensomstandigheden. Zelfs in de zomer bereikt de thermometer overdag een maximum van 15 graden en frequente stormen, zware regenval en veel mist maken het leven moeilijk en beroofd voor alle inwoners van de eilanden.

Naast het moderne gebruik van de olievoorraden rond de eilanden, is de belangrijkste bron van inkomsten voor de eilandbewoners vandaag vooral landbouw en veeteelt. Naast de wereldberoemde Shetlandpony’s, een van de kleinste paardenrassen ter wereld, werden en worden vooral de kleine Shetlandschapen gefokt, waarvan de bijzonder fijne, zachte wol (“Shetland wol”) is erg populair. Het is dus geen wonder dat herdershonden altijd op de Shetlandeilanden zijn gehouden om toezicht houden op de kuddes en ze bij elkaar houden. Omdat er door de geïsoleerde eilandlocatie geen natuurlijke roofdieren van de schapen zoals wolven of beren waren, hoefden de honden niet groot en defensief te zijn, maar wendbaar, robuust en vooral erg zuinig. In die tijd werd er geen aandacht besteed aan een uniform uiterlijk in de fokkerij van deze honden. Belangrijk voor hun eigenaren waren kwaliteiten als intelligentie, volgzaamheid, snelheid en natuurlijk weerstand tegen de barre weersomstandigheden op de eilanden.

Vermoedelijk werden honden uit Noorwegen en IJsland voor het eerst gekruist met collies van het Schotse vasteland, maar ook de King Charles Spaniel en dwergpunt zouden tot de voorouders van de Shetland Sheepdog behoren. Pas aan het einde van de 19e eeuw ontstond een redelijk uniform beeld. van het kleine eilandhondenras en de eerste Shelties verschenen op het Britse vasteland. Toen de “Shetland Collie Club” in 1909 werd opgericht in Lerwick, de grootste stad van de Shetlandeilanden, met als doel een Dwerg Spantang Er was echter aanzienlijke weerstand onder de collie-fokkers van het vasteland. Het ras moest worden omgedoopt tot de Shetland Sheepdog. Pas in 1914 werd het nieuwe ras erkend door de British Kennel Club. Nog eens 40 jaar later internationaal door de FCI.

Wat is een Sheltie?

Dit is de afkorting voor Shetland Sheepdog, een klein herdershondenras van de Schotse Shetlandeilanden.

Essentie en karakter vom Shetland Herdershond

De hoge intelligentie en eruditie, die legendarisch is bij de grote collie, is op dezelfde manier te vinden als in de Sheltie. Dit altijd vrolijke, behendige ventje leert en begrijpt heel snel wat zijn mens van hem wil. Daarom is dit ras ook erg goed voor beginners in hondenbezit geschikt. De Sheltie is tevreden als zijn volk gelukkig is en zal er dan ook alles aan doen om dit te bereiken. Met veel humor en onweerstaanbare charme roert deze mooie hond het leven van zijn volk, in absoluut positieve zin!

De vriendelijke Sheltie geen schoothondje en couch potato, maar een zeer levendige, actieve volbloedhond, die het liefst dagelijks actief is met zijn mens in de natuur of hondensport. Hij is echter wel Nooit nerveus of hyperactief. In het begin toont hij een nobele terughoudendheid tegenover vreemden. Bovendien is hij waakzaam en blaft hij om huis en tuin te verdedigen. Een jachtinstinct is niet aanwezig bij de Sheltie, hij zal niet vrijwillig weggaan van het pand.

Binnen zijn familie, de Shetland Sheepdog Absoluut aanhankelijk, loyaal en dol op kinderen. Hij reageert heel gevoelig en gevoelig op de stemming van zijn volk. Het hondenras streeft er altijd naar om een goed humeur te garanderen. Zelfs met andere honden en zelfs katten kan hij meestal zonder problemen overweg.

Is de Sheltie een yapper?

Als voormalige herdershond is de Sheltie een goede voogd. Een onderbezette, onderbenutte Sheltie kan veranderen in een vervelende yapper.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van de Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog vanaf de zijkant

De Sheltie heeft een bijzonder mooie gezichtsuitdrukking.

In de rasstandaard wordt de Sheltie beschreven als “Kleine, langharige werkhond van grote schoonheid, vrij van onhandigheid en onbeschoftheid”. Het beeld van dit betoverende hondenras is dus al heel toepasselijk getekend. Met een schouderhoogte van slechts 37 centimeter voor mannen en 35,5 centimeter voor (afwijkingen tot 2,5 cm worden nog steeds getolereerd), is de Sheltie harmonieus geproportioneerd. Shelties behoren dus tot de middelgrote hondenrassen. Het edele hoofd, waarin de schedel en de vangst precies even lang zijn, is kortharig in tegenstelling tot de rest van het lichaam en geeft dus de mooie gezichtsuitdrukking vrij. De meestal donkere, amandelvormige ogen (een uitzondering zijn de Merle-honden, die ook blauwe ogen mogen hebben) en de hoog geplaatste, rechtopstaande oren, waarvan de uiteinden vrolijk naar voren kantelen, geven de hond altijd een attente, ondernemende uitstraling.

Het lichaam, de lange staart en de ledematen zijn van weelderige, lange en hardtop jas die niet ruig of golvend is, maar recht. Dit vormt een dichte, sterke manen, vooral in de nek, op de achterpoten onder de roede ook de zogenaamde broek. Alleen de kleine, ovale pootjes zijn weer kort behaard. De zeer zachte en ook dichte ondervacht beschermt de hond tegen alle weersinvloeden. Een belangrijke voorwaarde om te overleven in het barre klimaat van zijn oorspronkelijke vaderland.

De standaard maakt het mogelijk verschillende kleurencombinaties van herdershonden:

  • Sable (van lichtgoud tot rijk mahonie, ook in tinten van deze tinten)
  • Driekleur (gitzwart, bruin en wit)
  • Zwart-wit
  • Black-Loh (lichaam diepzwart met bruine aftekeningen op het gezicht, de borst, de benen en onder de staartwortel)
  • Blue-Merle (zilverblauw met zwarte spikkels, met bruine badges of zonder; in deze kleurvariant mogen beide ogen en slechts één blauw of blauw gespikkeld zijn)

Voor alle kleurvarianten behalve Schwarz-Loh zijn witte badges gewenst als een gloed op het hoofd, de nekkraag, de borst, de vaten en de staart, maar niet verplicht.

Indrukken van het hondenras

Opleiding en houding van de Shetland Sheepdog – Waar moet je rekening mee houden

De kleine, levendige en intelligente Sheltie leert gemakkelijk en snel alles wat zijn mens hem leert. Het is vooral belangrijk voor deze gevoelige hond om op te treden als instructeur vriendelijke, welwillende opvoedingsstijl om te kiezen. Omdat hij snel reageert op hardheid en ongepaste ernst en zich terugtrekt. Met veel Lof en beloning, liefdevolle geduld en consistentie, echter, bereikt men maximaal succes in een zeer korte tijd met de Sheltie, omdat hij bijna verlangt om actief te zijn in nauwe interactie met zijn mens en om nieuwe dingen te leren.

Door zijn handige formaat kan de Shetland Sheepdog ook worden gehouden geweldig in een appartement in de stad, veronderstelt altijd dat hij het druk heeft en veel en voldoende beweegt. Urenlang alleen zijn omdat alle gezinsleden naar hun werk of school gaan, is niet voor de gezellige Sheltie. Hij is alleen gelukkig als hij zo dicht mogelijk bij de mensen kan samen zijn. Met een goed opgevoede, vriendelijke en kleine hond is het de moeite waard om de werkgever te vragen of de viervoeter naar kantoor kan komen?

Hetzelfde geldt natuurlijk als de Sheltie in een groot huis met een tuin op het platteland woont. Maar ook hier wil hij Wees niet urenlang alleen! Hij heeft gewoon de familieband nodig!

Hoeveel kost een Sheltie?

Een pup uit een goede fokkerij kost minimaal 1000 euro, mogelijk meer.

Voeding van de Shetland Sheepdog

Een actieve, energieke hond zoals de Sheltie moet worden uitgerust met hondenvoer van hoge kwaliteit op basis van dierlijke eiwitbronnen zoals vlees of vis gevoed worden. Graaneiwitten, zoals ze meestal in goedkoop voedsel zitten, kunnen het metabolisme van de hond lange tijd niet verwerken en gebruiken. Bovendien reageren veel honden met intoleranties zoals huid- of maagproblemen en allergieën op dergelijke granen.

Bij het kiezen van een premium voedsel dat werkt met alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen is uitgerust, u kunt kiezen tussen nat en droog voedsel. Zelfs de grootte van de hond wordt door de fabrikanten in aanmerking genomen. Kleine rassen vereisen bijvoorbeeld een andere kroketgrootte dan grote voor droogvoer en de samenstelling van de voedingsstoffen is ook aangepast. De hoeveelheid voedsel moet echter altijd worden aangepast aan de individuele behoeften van de individuele hond. De hoeveelheden van de fabrikant op de verpakking kunnen slechts benaderende richtwaarden zijn. Een rustige hond heeft minder energie en dus minder voer nodig dan een zeer actieve, een oudere hond minder dan een jonge, etc., en ook gezondheidsaspecten spelen een rol. Een goed uitgebalanceerde en gezonde hond zal zich comfortabel voelen, zijn ideale gewicht behouden en minder vatbaar zijn voor ziekten.

Het is belangrijk om: voer altijd na een activiteitsfase en niet voor de wandeling of hondensport, want met een volle maag moet de hond het beste een tijdje rusten. De hond moet te allen tijde toegang hebben tot vers drinkwater.

Gezondheid – levensverwachting en frequente ziekte

Shetland Herdershond Puppy

Een vrolijke Shetland Sheepdog pup in de natuur.

Zo robuust en resistent als de kleine Sheltie moest zijn voor de voltooiing van de taken die hem waren toegewezen in zijn ruige thuisregio, de Shetlandeilanden, in de loop van de jaren van het fokken van optische kenmerken en toegenomen gebruik als metgezel en gezinshond sommige erfelijke ziekten slopen in de fokkerij. Deze omvatten vooral verschillende klinische beelden die ook voorkomen bij de grote collie en andere Britse herdershondenrassen:

De MDR1 defect is een genetisch defect dat leidt tot intolerantie voor sommige medicijnen. Daarom mogen honden waarbij dit defect aanwezig is, niet worden behandeld met bepaalde geneesmiddelen tegen parasieten zoals vlooien, mijten of wormen. En ook preparaten tegen diarree of hartaandoeningen kunnen ongewenste en ernstige bijwerkingen veroorzaken tot aan de dood van de hond. Zelfs de inname van paardenuitwerpselen door de hond kan deze ernstige reacties veroorzaken, als het paard eerder is behandeld met een dergelijk middel voor parasieten. In individuele gevallen, onderzoek van een bloedmonster in het laboratoriumHet zal mogelijk zijn om te bepalen of uw hond wordt beïnvloed door dit genetische defect. Alle clubs georganiseerd in de VDH voor Collies en Shelties voeren dergelijke genetische tests uit op honden sinds 2009, die voor de fokkerij moeten worden gebruikt om de ziekte bij het nageslacht te voorkomen.

Een andere ziekte die vooral collies en shelties treft is de Dermatomyositis. Dit is een huidziekte die vooral voorkomt bij puppy’s en jonge honden. Het gaat om roodheid van de huid, puisten en zweren, die voornamelijk voorkomen op het hoofd, de benen en de punt van de staart. Hoewel de collie kan leiden tot ernstige kuren met daaropvolgende spierafbraak, komt de ziekte voor in de Sheltie meestal in een mildere vorm op en geneest meestal vanzelf. Getroffen honden moeten echter worden uitgesloten van de fokkerij.

De zogenaamde Collie Eye Anomalie heeft ook invloed op hondenrassen uit de collie-familie en kan leiden tot een verslechtering van het gezichtsvermogen van de hond tot volledige blindheid lood. Volgens medische studies wordt echter ongeveer 80-90% van alle collies beïnvloed door veranderingen in de fundus, zonder altijd het gezichtsvermogen te beïnvloeden. Zelfs honden zonder merkbare veranderingen kunnen drager zijn van deze erfelijke ziekte. Het is daarom nog steeds moeilijk om de ziekte onder controle te krijgen door middel van geschikte fokselectietests.
Bij honden van de kleur Blue Merle is er een genetische aanleg voor gevoelloosheid en misvormingen van de ogen. Daarom mogen honden met deze kleur niet met elkaar worden gepaard om het optreden van deze defecten bij het nageslacht te voorkomen. De Duitse dierenwelzijnswet verbiedt in §11 het zogenaamde martelen fokken, en in het “deskundigenoordeel over de interpretatie van §11 van de Dierenwelzijnswet” wordt de aanbeveling gedaan om af te zien van fokken met de merle factor.

In een puppy uit gerenommeerde fokkerij, in de groot belang voor de erfelijke gezondheid van de ouderdieren U kunt er echter relatief zeker van zijn dat u een erfelijk gezonde en sterke hond krijgt waar u vele jaren plezier van zult hebben. De gemiddelde levensverwachting van de Sheltie is plezierig 12-14 jaar. Vermijd kwekers die vooral op zoek zijn naar showeffecten zoals een bijzonder lange, weelderige vacht. Een te lange vacht belemmert de hond in het ergste geval in de beweging en is zorgintensief, omdat hij vies en mat heel snel is.

Hoe oud kan een Sheltie worden?

Een Shetland herdershond uit gezonde fokkerij heeft een levensverwachting van 12-14 jaar, sommige honden worden zelfs ouder.

Verzorging van de Shetland Sheepdog

De (normale) lange, gladde vacht van de Sheltie is verrassend gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen is voldoende om matten te voorkomen, vooral op de “broek” van de achterpoten en de zachte vacht achter de oren. In tijden van vachtverandering moet de ondervacht worden verwijderd met frequentere verzorging voordat deze zich overal onder de kasten verbergt in de vorm van “wollige muizen”.

Anders, in dit ras regelmatige controles van de oren, ogen en tanden Van. De jaarlijkse dierenartsbezoeken voor de noodzakelijke vaccinatie en voor de wormkuur kunnen altijd worden gebruikt voor een algemene gezondheidscheck. Als de hond zich erg in het veld en bos bevindt, wordt een voorzorgsbescherming tegen teken en vlooien in het warme seizoen aanbevolen, waarbij vanwege de rasdispositie met de dierenarts het juiste, compatibele medicijn moet worden geselecteerd.

Shetland Sheepdog Activiteiten en Training

Oorspronkelijk verantwoordelijk als herdershond voor zelfstandig toezicht houden op grote kuddes schapen en bij elkaar houden, is de Sheltie tot op de dag van vandaag een zeer actieve, zenuwspinselse en actieve hond gebleven. Degenen die hem de nodige omgeving en de juiste kudde schapen kunnen bieden, zullen vandaag nog steeds kunnen genieten van zijn uitstekende herderseigenschappen.

De moderne Shelties van vandaag zijn echter eerder elders bezet. Ze kunnen worden gebruikt voor bijna inspireren voor elke vorm van hondensportals het gaat om snelheid, wendbaarheid en slim begrip. In het aan maat aangepaste behendigheidsparcours is een Sheltie net zo op zijn best als in gehoorzaamheid, flyball of hondendansen. Het belangrijkste is dat de hond ook intellectueel wordt uitgedaagd! Dde zeer nauwe interactie van hond en eigenaar in dit soort beroepen bevordert overigens een bijzonder nauwe band tussen de twee, zodat veel paren elkaar bijna zonder woorden begrijpen.

Vanwege zijn vriendelijke, agressievrije karakter is de Sheltie ook ideaal voor Opleiding tot therapiehond, die bijvoorbeeld wordt gebruikt bij het werken met dementiepatiënten of gehandicapte medemensen.

Shetland Herdershonden in de ren

De Sheltie is een zeer actieve, zenuwslugge en actieve hond.

Hoeveel beweging heeft een Sheltie nodig?

De Sheltie is een bundel energie en heeft veel beweging en activiteit nodig om gelukkig te zijn.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Shetland Sheepdog

Terwijl de Shetland Sheepdog in Duitsland met gemiddelde 600 pups per jaarr is nog steeds vrij zeldzaam, het heeft zijn “grote broer”, d.w.z. de collie, ingehaald op de populariteitsschaal in de VS, Engeland en Japan. In deze landen worden gehoorzaamheidstests vaak uitgevoerd met honden en de intelligentie en bereidheid van de Shelties om te werken zijn zeer meegaand.

Wanneer is een Sheltie volwassen?

De Sheltie is slechts ongeveer 35-37 centimeter hoog (schouderhoogte) en is volgroeid met ongeveer 12 maanden.

Nadelen van de Shetland Sheepdog

Met dit aantrekkelijke, sympathieke hondenras, dat ook een handig formaat heeft, is het moeilijk om nadelen op te sommen. Alleen als de chemie tussen hond en mens helemaal niet klopt, zal het tot problemen komen. De gevoelige Sheltie kan bijvoorbeeld met een harde, zeer strenge opvoedingsstijl helemaal niets en in het ergste geval zal weigeren. Door zijn grote gehechtheid houdt hij er niet van om lang alleen te zijn en kan dan onder bepaalde omstandigheden een yapper worden.

Past de hond bij mij?

De “typische Sheltie-eigenaar” bestaat niet echt! En Beginners in hondenbezit en oude hondenliefhebbers zullen blij zijn met deze grappige clown. Ook speelt de leeftijd van de eigenaar niet per se een rol – als je niet zo sprankelend op je benen staat als een senior, zal een iets oudere Sheltie “in nood” misschien blij zijn met een tweede kans op een mooi huis, die zelf niet zoveel beweging nodig heeft als een jongere. Alleenstaanden of gezinnen met kinderen, Huiseigenaren op het platteland of stedelingen in het kleine appartement. Een Shetland Sheepdog kan zich gemakkelijk aanpassen aan elke levenssituatie, op voorwaarde dat zijn mensen hem laten deelnemen aan hun leven en bereid zijn om voldoende en van harte met hun kleine Schot om te gaan.

Het is erg belangrijk dat de hond van verantwoord fokken waarbij de fokker belang hecht aan de erfelijke gezondheid van zijn ouders. Een goede socialisatie van de pups al in de eerste levensweken draagt bij aan het feit dat de hond zich later in het nieuwe huis goed ontwikkelt en kan uitgroeien tot een gezonde en sterke Sheltie. Zo’n puppy wordt verkocht voor een prijs van niet minder dan 1000 euro, omdat de fokker al hoge kosten heeft gemaakt vanwege de gewetensvolle medische onderzoeken van de fokdieren, de hoogwaardige voeding van en puppy’s en alle noodzakelijke veterinaire behandelingen van de jonge honden zoals vaccinaties en ontworming.

Als u een levend dier zoals een raspuppy zo goedkoop mogelijk wilt kopen, hoeft u later niet verrast te zijn om een zieke, gedragsgestoorde of zelfs rashond te hebben, wat hem zelfs veel meer geld kan kosten dan de puppy van de fokker vanwege noodzakelijke veterinaire behandelingen.