Polski Owczarek Podhalanski / Tatrahond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Polski Owczarek Podhalanski wordt ook wel Tatrahund, Tatra Shepherd, Tatra Shepherd Dog, Tatra Mountain Dog, Polish Mountain Dog, Goral Dog of Podhalaner genoemd. De Polski Owczarek Podhalanski is een Pools hondenras dat door de FCI wordt vermeld met het standaardnummer 252 in groep 1 van herders- en rijhonden en in sectie 1 van herdershonden. Herdershonden zoals de Polski Owczarek Podhalanski worden al vele eeuwen gebruikt om kuddes vee te beschermen, te houden en te drijven. Tegenwoordig zijn de meeste herdershonden uit Polen werkloos geworden en leven ze als aangename gezinshonden.

Tatrahond

Polski Owczarek Podhalanski in het profiel

Profiel
Grootte: 60-70 cm
Gewicht: 45-60 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Polen
Kleuren: Wit
Levensverwachting: 11 jaar
Geschikt als: Gezinshond
Sport:
Karakter: Kalm, volgzaam, alert, evenwichtig, trouw
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar: hoog
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: dicht en recht met goed ontwikkelde ondervacht
Kindvriendelijk:
Gezinshond: ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

Polski Owczarek Podhalanski is een nauwe verwant van de grote Europese berghoedhonden, zoals de Kuvasz. Deze honden zijn gefokt uit Aziatische Duitse Doggen die meer dan 1000 jaar geleden naar Europa werden gebracht. Dit ras kreeg zijn naam vanwege zijn oorsprong van de Hoge Tatra Regio Toevoegen. De Hoge Tatra zijn de hoogste delen van de Karpaten, die deels tot Polen en deels tot Slowakije behoren. Al vele eeuwen is dit bergachtige gebied de thuisbasis van Witte herdershonden.

De Tatra-berghond is geen hond die altijd nauw met mensen heeft geleefd en met hem samenwerkt, maar een onafhankelijke kudde waakhond. Deze honden zijn in staat om kuddes vee onafhankelijk te verdedigen tegen aanvallers, zoals wolven. Ze zijn erg sterk en heel goed in staat om wolven te doden.

In Polen werd de Polski Owczarek Podhalanski echter niet alleen gebruikt als herderswaakhond, maar ook als boerderijhond. Buiten Polen zijn deze honden niet erg wijdverspreid. Af en toe zijn ze in Nederland te zien, in Duitsland zouden er ongeveer 250 exemplaren moeten zijn van de Tatra hond. Het ras werd erkend door de FCI in 1967.

Aanbevolen bericht

Hondenrassen voor professionals: Labradoodle op een weide.
Hondenrassen voor professionals
Een hond is een uitdaging tijdens het werken. Hier vindt u een overzicht van hondenrassen voor professionals!

Naar het artikel

Essentie & karakter van Polski Owczarek Podhalanski

Polski Owczarek Podhalanski heeft een zeer kalme en volgzame natuur en is een zeer alerte hond. Hij is uiterst wantrouwig tegenover vreemden, maar hij is loyaal aan zijn familie. Waakzaamheid en bescherming van zijn territorium zijn topprioriteiten voor deze hond. Hij is moedig in zijn temperament en extreem zelfverzekerd. Hoewel de Podhalan geen directe agressie vertoont, verdedigt hij zijn territorium en zijn “kudde”, inclusief de familie – indien nodig tot de dood. Hij jaagt de meeste indringers de stuipen op het lijf met zijn imposante dreiggebaren.

Binnen het gezin is de Polski Owczarek Podhalanski een leuke hond om te hebben voor iedereen. Met soortgenoten moet hij van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, omdat hij meestal alleen is gemaakt. De Tatra Herder heeft een sterk en zelfverzekerd leiderschapzodat hij niet denkt dat hij zijn mens moet beschermen en verdedigen. Omdat het een zeer onafhankelijke hond is, onvoorwaardelijke gehoorzaamheid niet noodzakelijk zijn grootste kracht. Degenen die er echter in slagen om een gemeenschappelijke noemer met deze hond te vinden en vertrouwen op te bouwen, zullen eenen gehoorzame hond.

Hoe groot wordt een Polski Owczarek Podhalanski?

De Polski Owczarek Podhalanski bereikt een grootte van maximaal 70 centimeter.

Honden van dit ras

 

Verschijning van Polski Owczarek Podhalanski

Polski Owczarek Podhalanski vanaf de zijkant

De Tatrahund heeft een sterke en compacte lichaamsbouw en straalt veel kracht uit.

De Tatra hond kan een grootte hebben van tot 70 centimeter en een gewicht van tot 60 kilo is een van de belangrijkste hondenrassen. Het gewicht is echter niet vastgelegd in de rasstandaard. De hond heeft een sterke en compacte lichaamsbouw en straalt veel kracht uit.

De vacht is dicht en recht en heeft een dikke ondervacht waardoor hij het hele jaar door buiten kan leven. Op het hoofd en in de voorste delen van het lichaam is de vacht korter dan aan de achterkant, op de dijen en op de staart. Daarnaast heeft de Polski Owczarek Podhalanski een karakteristieke nekbrace. De vacht van dit ras is meestal wit, het kan kleine crèmekleurige vlekken hebben. De ogen van deze hond zijn zwart of donkerbruin.

Onderwijs & houding van Polski Owczarek Podhalanski – Wat te overwegen

De Podhalaner is in zijn geboorteland Polen altijd bekend geweest als Herdershond en waakhond gebruikt. In veel gevallen was deze hond ook alleen met de schapen in de bergen, wat betekent dat hij het hele jaar door zeer onafhankelijk en het hele jaar door handelt. buiten wonen kunnen. Inmiddels is deze hond vooral te vinden als gezinshond, maar ook goed te vinden als een Politie en militaire hond kan worden gebruikt.

Bij het houden van de Polski Owczarek Podhalanski is het belangrijk dat de hond veel genegenheid en consequent opgeleid Wordt. Dit hondenras is niet geschikt voor onvoorwaardelijke gehoorzaamheid, omdat een Podhalan niet kan worden gedwongen om iets te doen en alleen handelt wanneer bevelen zinvol voor hem zijn of wanneer hij zijn mens wil behagen. In het beste geval moet een Polski Owczarek Podhalanski in een Huis met perceel die hij als zijn territorium zal beschouwen en bewaken. In een Stadsappartement deze hond kan in geen geval worden gehouden. Hij houdt ervan om buiten te zijn en zou met natuurminnende mensen moeten leven. De Podhalaner moet veel naar buiten, maar zijn mensen hoeven niet bijzonder sportief te zijn.

De opvoeding van de Tatra-berghond kan behoorlijk moeilijk zijn, dus deze hond is geschikt voor de meeste Beginners liever niet. Eigenaren van dit ras hebben veel geduld nodig om van de Podhalaner een knuffelige familiehond te maken. Polski Owczarek Podhalanski gedraagt zich schoorvoetend als het gaat om ondergeschiktheid. Hij bezit ook een Neiging om te domineren, wat ook moeilijk kan zijn bij het omgaan met soortgenoten. Daarom is het erg belangrijk om een Tatra Shepherd-puppy van jongs af aan uitgebreid te socialiseren met zijn soortgenoten.

Hoeveel beweging heeft een Polski Owczarek Podhalanski nodig?

De Polski Owczarek Podhalanski moet minstens drie keer per dag worden verplaatst met lange wandelingen per dag. Hij heeft ook een huis nodig met een tuin waarin hij zich vrij kan bewegen en die hij kan bewaken.

Voeding van Polski Owczarek Podhalanski

Tatra Shepherd in de natuur

Voor de Tatra Herdershond zijn zowel droog als natvoer en de voermethode BARF geschikt.

Een Podhalan kan goed doen met een natuurlijk droogvoer zonder toevoegingen gevoed worden. Voor de verandering kan het voedsel ook worden gebruikt met Natvoer omdat honden meestal het lekkerst van natvoer houden. Toch is het belangrijk dat het voer niet te zacht is, anders kan de hond tandsteen krijgen. De hoeveelheid voedsel die de individuele hond nodig heeft, is afhankelijk van grootte, leeftijd en activiteit. Vooral bij grote honden moet er tijdens de groei voor worden gezorgd dat het voedsel niet te veel eiwitten bevat. Als de hond te snel groeit, kan hij later problemen krijgen met de gewrichten.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de hond te gebruiken met Rauw voeren of huisgemaakt voedsel om te voeden. In principe is het echter niet nodig om het voedsel voor de hond te koken, omdat in de natuur geen hond gekookt eten. Iedereen die een van deze twee soorten voeding kiest, moet zeer bekend zijn met de voedingssamenstelling van het voer. Dit vereist een beetje tijd en knowhow, maar rauw voeren is de gezondste manier om de hond te voeden, omdat het de meest natuurlijke is.
Naast hun normale voedsel moeten honden altijd regelmatig op botten kauwen. Dit verzorgt de tanden en voorkomt tandsteen. De Podhalaner is gemakkelijk om te kopen met lekkernijen. Dit betekent echter ook dat zijn voedselrantsoen dienovereenkomstig moet worden verlaagd na het toedienen van lekkernijen.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Tatra Shepherd kan worden gebruikt tussen 10 en 15 jaar oud worden. Het is zeer robuust en is niet gevoelig voor rastypische ziekten. De enige gezondheidsproblemen die deze hond kan hebben zijn de risico’s van alle grote honden, dus Gewrichtsproblemen zoals heupdysplasieën of maagdraaiingen. Deze ziekten zijn allemaal gerelateerd aan voeding, wat betekent dat ze kunnen worden voorkomen. Tijdens de groei mag de hond geen voedsel krijgen met een hoog eiwitgehalte, omdat dit gewrichtsproblemen kan bevorderen. Om maagtorsie te voorkomen, is het beter om de Podhalan twee keer per dag in kleinere hoeveelheden te voeren en ervoor te zorgen dat de hond na het eten tot rust komt.

De dichte ondervacht van de Podhalan-vacht beschermt de hond tegen extreme kou maar ook tegen hitte. De hond moet echter op warme dagen worden gespaard en een koele plek krijgen waar hij kan rusten. Als de Polski Owczarek Podhalanski tekenen van overgewicht vertoont, betekent dit meestal dat hij te weinig beweging krijgt. Door zijn dichte vacht is zijn figuur puur visueel moeilijk te beoordelen. Het helpt om de kustbogen van de hond te voelen om zijn fysieke conditie te beoordelen.

Hoe oud wordt een Polski Owczarek Podhalanski?

De Polski Owczarek Podhalanski kan een leeftijd bereiken van maximaal 15 jaar.

Verzorging van Polski Owczarek Podhalanski

De verzorging van de Podhalaner is relatief eenvoudig. Zijn vacht is van nature niet bijzonder gevoelig om vies te worden. Het is dus voldoende als het wekelijks wordt weggepoetst. Normaal gesproken is het haarverlies van de hond beperkt, maar hij verliest veel haar wanneer de verandering van vacht moet plaatsvinden. Daarom moet de Tatra-hond in deze tijden zijn dagelijks geborsteld om het dode haar te verwijderen.

Zoals bij alle honden, moet de Tatra Sennenhond ook Oren en klauwen regelmatig gecontroleerd worden. Als vuil zich ophoopt in de oren, dat niet wordt verwijderd, kan er snel een ontsteking optreden. Als de klauwen te lang zijn en niet snijden, kan de hond zichzelf verwonden.

Polski Owczarek Podhalanski – Activiteiten en Training

Tatra Shepherd in de sneeuw

De viervoeter kan het hele jaar door buiten leven, de dichte ondervacht van zijn vacht beschermt hem tegen de kou.

De Tatra Shepherd is nauwelijks geschikt voor hondensporten, omdat de viervoeters er meestal geen interesse in hebben. Toch heeft hij behoefte aan voldoende beweging. Deze hond is, ondanks zijn enorme omvang, vrij actief en zeer volhardend. Daarom wordt aanbevolen om lange wandelingen om met hem te maken te hebben. Als deze hond te veel beweegt, kan hij gewrichtsproblemen krijgen, dus een rustige manier van bewegen is beter voor hem.

Goed om te weten: Bijzonderheden van Polski Owczarek Podhalanski

Tijdens zijn taak om kuddes vee in de Karpaten onafhankelijk te beschermen, ontving de Podhalan een kraag gemaakt van ijzer of met klinknagels. Dit was voor zijn bescherming, om wolven af te weren. Een aanvallende wolf richt zich altijd op de nek van zijn slachtoffer.

In Ticino, Zwitserland, de Polski Owczarek Podhalanski is op de Lijst van gevaarlijke rassen. Dit betekent dat het houden van een hond van dit ras daar moet worden goedgekeurd. In Duitsland staat hij niet vermeld als lijsthond.

Als u een Tatra Shepherd pup van een fokker wilt kopen, moet u Prijzen tussen 1.200 en 1.400 euro berekenen. De maandelijkse kosten van het houden van zo’n grote hond zijn ongeveer 60 euro.

Nadelen van Polski Owczarek Podhalanski

Als nadelen van de POdhalaners zijn van hem hoog beschermend instinct en zijn eigen wil zien. Toch is deze hond een goede gezinshond in vergelijking met andere kuddewaakhonden met een passend opleiding. Iedereen die zich bewust is van wat het beschermende instinct betekent en in staat is om de hond goed te trainen, een vertrouwensrelatie met hem op te bouwen en hem te beheersen, krijgt een aangename en meestal kalme metgezel.

Is de Polski Owczarek Podhalanski geschikt voor mij?

Tatra Shepherd in portret

Omdat de Tatra Shepherd niet gemakkelijk te onderwijzen is, wordt hij niet als een beginnende hond beschouwd.

Polski Owczarek Podhalanski is een zeer trouwe metgezeldie een kalme en evenwichtige aard heeft. Het moet: wonen op het platteland in een huis met een tuin, omdat hij dicht bij de natuur moet zijn, graag buiten is en zijn territorium wil bewaken en beschermen. De Podhalan is zachtaardig in de omgang met kinderen en speelt graag met hen. De kinderen moeten hem echter met rust laten wanneer de hond zich terugtrekt, omdat hij in de meeste gevallen niet de hele dag wil spelen.

De Podhalaner is een zeer rustige hond, maar er moet altijd aan worden herinnerd dat deze hond een hoog beschermend instinct heeft. Anders is de intelligente Polski Owczarek Podhalanski geschikt als een rustige gezelschapshond. De Podhalan heeft geen jachtinstinct en meestal zal hij zijn territorium niet onafhankelijk verlaten. Hij is een goede waakhond en kan blijf zonder problemen enkele uren alleen thuis. De Tatra Herder heeft een wil om te behagen, maar kan nog steeds koppig en moeilijk te onderwijzen zijn. Daarom moeten beginners beter op zoek gaan naar een eenvoudiger hondenras. Voor senioren is de Podhalan misschien minder geschikt vanwege zijn grote kracht.

De Podhalan kan leven met andere huisdierenals hij haar leert kennen als familielid. Het kan best zijn dat hij zijn eigen kat beschermt, maar het er helemaal niet mee eens is als de kat van de buurman zich in zijn territorium waagt. Als dit ras samen met andere honden moet worden gehouden, is het belangrijk om de Polski Owczarek Podhalanski voldoende met hen te socialiseren, omdat hij in principe meer een eenling is dan een roedeldier.