Welsh corgi Cardigan: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Welsh Corgi Cardigan werd in 1934 door de FCI, de internationale vereniging voor kynologie, erkend als een onafhankelijk hondenras. De herdershond staat vermeld in groep 1, sectie 1 met het standaardnummer 38. De intelligente kleine honden hebben de harten van hondenfans over de hele wereld veroverd.

Welsh corgi Cardigan

Welsh Corgi Cardigan in het profiel

Profiel
Grootte: 25-33 cm
Gewicht: 11-17 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Kleuren: Zwart en wit, rood en wit, gestroomd wit, sable wit, blauw en wit, merle
Levensverwachting: 12-15 jaar
Geschikt als: Familie en hulphond
Sport: Behendigheid, gehoorzaamheid, tracking
Karakter: Actief, aanhankelijk, intelligent, attent, toegewijd, kameraadschappelijk
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: vrij hoog
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: kort tot middellang, hard, weerbestendig met goede ondervacht
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Gemiddeld

Honden van dit ras

 

Afkomst en raciale geschiedenis

Welsh Corgi Cardigan: Twee honden zitten

Als attente waakhonden waren de intelligente Welsh Corgi Cardigan ook verantwoordelijk voor het beheersen van ratten en muizen en het beschermen van voorraden.

De Cardigan Welsh Corgi komt oorspronkelijk uit de Cardiganshire County in Wales. De eerste voorouders van de Welsh Corgi Cardigan, de Vikinghonden, kwamen waarschijnlijk aan het einde van de achtste eeuw naar Engeland. De Welsh Shepherds zijn ontstaan door inheemse honden te kruisen. De eerste geschreven verslagen van deze hondenrassen zijn al bekend uit de tiende eeuw. In de twaalfde eeuw werd de Welsh Corgi Cardigan voornamelijk gebruikt op boerderijen om de boerderij en het vee te bewaken en het vee te drijven. De korte poten stelden de intelligente honden in staat om snel onder de hoeven van het vee te duiken. Zo snel als de Welsh Corgi Cardigan de voeten van het vee kon ontwijken, sprongen de honden weer naar voren en leidden het vee in de gewenste richting.

Dan attente waakhonden de intelligente Welsh Corgi Cardigan waren ook verantwoordelijk voor het beheersen van ratten en muizen en het beschermen van voorraden. Oorspronkelijk werden de twee hondenrassen Welsh Corgi Cardigan en de nauw verwante Welsh Corgi Pembroke vermeld als een uniform hondenras in de stamboeken. Pas in 1934 werden de twee hondenrassen gescheiden en door de FCI erkend als onafhankelijke hondenrassen. Tot op de dag van vandaag is de Nauwe relatie tussen de Welsh Corgi Cardigan en de Pembroke duidelijk zichtbaar. Toch zijn er enkele verschillen, zowel in lichaamsbouw als in de natuur.

Essentie en karakter van Welsh Corgi Cardigan

Soms kun je zijn afkomst als jachthond nog wel vertellen. Hoewel het jachtinstinct niet meer zo sterk is als bij het oorspronkelijke ras, is de Waakzaamheid volledig gehandhaafd. Tegenwoordig wordt de Welsh Corgi Cardigan vooral beschouwd als een familiehond en gezelschapshond. Om de coëxistentie met de kleine honden soepel te laten functioneren, moet in het dagelijks leven rekening worden gehouden met hun behoeften.

Karaktertypische eigenschappen

Wie met vee overweg kan, weet ook indruk te maken op mensen met hun zelfvertrouwen. Zijn sterke wil maar is soms een nadeel. Als de puppy’s niet goed gesocialiseerd zijn, willen ze zich overal laten gelden. Zelfs de grootste honden zijn niet veilig voor hen. Het resultaat is frequente ruzies met andere honden.

Gedrag naar mensen toe

De attente honden loyaal zijn aan hun familie en, indien nodig, hen te verdedigen tegen grote gevaren. Het ras staat bijzonder dicht bij zijn verzorger. Kameraadschappelijk wil de hond deelnemen aan alle activiteiten van het gezin. Maar wanneer een vreemdeling nadert, reageert de herdershond achterdochtig. Als er geen acht wordt geslagen op de signalen zoals het tonen van de tanden, kan het gebeuren dat de anders goedaardige hond bijt.

Om ervoor te zorgen dat deze eigenschap geen problemen veroorzaakt, is een liefdevolle en consistente opvoeding bijzonder belangrijk

Een koppig hoofd op vier poten

In de essentie van Welsh Corgi Cardigan Koppigheid gecombineerd met een grote portie zelfvertrouwen en intelligentie. Gewend aan het nemen van zijn eigen beslissingen, maakt de kleine herdershond zichzelf alleen ondergeschikt met een consistente opleiding. De hiërarchie moet al duidelijk worden verduidelijkt in de puppyleeftijd. Maar als de hond in het gezin is geïntegreerd, is hij een attente metgezel die ook vriendelijk is voor kinderen

De perfecte waakhond

Het Welsh Corgi Cardigan bewaakt en beschermt zijn territorium. Als hij in een appartement wordt gehouden, trekt hij de aandacht door regelmatig te blaffen. Elke vreemdeling moet immers worden gemeld en uitgezet. Agressiviteit is echter niet een van de basiskenmerken van de natuur van de hond. De Corgi is gewoon een actieve hond die plichtsgetrouw zijn middelen verdedigt.


Hoe groot wordt een Welsh Corgi Cardigan?

De kleine honden hebben een schofthoogte van ongeveer 33 centimeter. Ze kunnen ook in kleine appartementen worden gehouden als er voldoende beweging is.

Uiterlijk van Welsh Corgi Cardigan

De Welsh Corgi Cardigan behoort tot de klasse van Honden hoeden. De korte benen en het gedrongen lichaam zijn een handelsmerk van het hondenras. Omdat de intelligente viervoeters erg gefixeerd zijn op hun voedsel, moet ervoor worden gezorgd dat ze geen overgewicht ontwikkelen.

Welsh Corgi Cardigan: Hond staat voor auto

De korte benen en het gedrongen lichaam zijn een kenmerk van Welsh Corgi Cardigan.

Grootte

  • Mannetjes: 27 tot 32 centimeter
  • : 25 tot 30 centimeter

Gewicht

  • Man: 15 tot 18 kilogram
  • : 11 tot 15 kilogram

Bont

De vacht van de herdershonden is korte tot middellange lengte en bestaat uit topcoats en een dichte ondervacht. De gladde vacht kan de kleuren rood, hertenkleurig, sabel, blauw, merle, bruin en zwart met brandewijn hebben. Een spierwitte jas is niet toegestaan. De witte delen van de vacht moeten altijd kleiner zijn dan de gekleurde delen.

Idealiter zijn de vachtharen volledig glad tot hard

Oogkleur

De intelligente ogen van de hond moeten een donkere kleur en harmonieus perfect met de kleuring van de vacht. De ogen worden beperkt door donker gepigmenteerde ooglidranden. Blauwe en blauwe gespikkelde ogen zijn niet gewenst en alleen toegestaan met de merle-verkleuringen.

Lichaamsbouw

De gezinshond bezit een gedrongen, gedrongen lichaam met een goede spierontwikkeling. Zijn krachtige korte poten maken de hond bijzonder wendbaar en snel. De lange rug eindigt in een middellang staart. De oren staan rechtop en geven de hond een attente en alerte uitdrukking. De neusstop wordt uitgesproken.

Indrukken van het hondenras

Opleiding en houding van Welsh Corgi Cardigan

De Welsh Corgi Cardigan is een prachtige familiehondals zijn individuele behoeften worden aangepakt. Voor de intelligente hond is fysiek en mentaal gebruik belangrijk. Om ervoor te zorgen dat het jachtinstinct niet uit de hand loopt, moet het keer op keer worden gestuurd door jachtspelen in gecontroleerde kanalen.

Consequentie tegen koppigheid

Met de Socialisatie en educatie van de puppy’s moet zo vroeg mogelijk beginnen worden. Voor de kleine honden is het erg belangrijk dat ze liefdevol worden opgevoed. Het stellen van vaste regels vergemakkelijkt de training en helpt de hond sneller in het gezin te passen.

Als een daadkrachtige hond met veel zelfvertrouwen heeft de Cardigan Welsh Corgi geen bijzonder uitgesproken “Wil om te behagen“. Maar natuurlijk wil hij het zijn baasje naar de zin maken. Vooral als successen altijd dienovereenkomstig worden beloond. Met de juiste opleiding ontwikkelt de herdershond zich tot een evenwichtige metgezel.

Welsh Corgi Cardigan: Twee puppy's onderweg

De Welsh Corgi Cardigan is een geweldige familiehond als het gaat om zijn individuele behoeften.

Wandaden mogen niet getolereerd worden

Als puppy zal de voormalige jachthond altijd van hem zijn Jachtinstinct proberen. Jachtvoeten of -handen mogen nooit worden toegestaan. Want als de hond eenmaal volwassen is, zijn deze spelletjes niet meer grappig en leiden ze vaak tot blessures.

De juiste hondentaal is belangrijk

Voor het karakter van de Welsh Corgi Cardigan zijn de eerste levensweken zijn bepalend. De puppy’s moeten hun tijd doorbrengen met de moeder en broers en zussen tot de twaalfde week van het leven. Gedurende deze tijd wordt de basis gelegd voor de verdere opleiding van de hond in zijn nieuwe huishouden.

Pups mogen in principe alleen worden gekocht bij fokkers die al vele jaren ervaring hebben met dit ras. Dit is de enige manier om te garanderen dat de honden goed gesocialiseerd zijn en later veilig door hun leven zullen gaan.

De verdere ontwikkeling van hondentaal kan in een Puppy cursus volgen. Hier heeft de hond contact met verschillende soortgenoten en leert hij het juiste sociale gedrag. Nog later heeft onderwijs in een hondenschool of in een hondengroep van een hondentrainer de voorkeur boven individuele training. Hoe meer contact de bontneus heeft met andere honden, hoe meer compatibel hij zich later zal gedragen.

Houding van Welsh Corgi Cardigan

De Welsh Corgi Cardigan is een bijzonder aanpasbaar hondenras. De kleine honden voelen zich net zo comfortabel in de stad als op het platteland. Het belangrijkste is dat hun familie hen meeneemt voor lange wandelingen. Er moet echter altijd variatie zijn door middel van verstoppertje spelen of andere oefeningen.

Als de herdershond niet voldoende wordt gebruikt door oefening, kan hij chagrijnig en geïrriteerd reageren. Dan krijgt zijn omgeving ook een goed deel van zijn slechte humeur.

Als een daadkrachtige hond met veel zelfvertrouwen heeft de Cardigan Welsh Corgi geen bijzonder uitgesproken “Wil om te behagen“. Maar natuurlijk wil hij het zijn baasje naar de zin maken. Vooral als successen altijd dienovereenkomstig worden beloond. Met de juiste opleiding ontwikkelt de herdershond zich tot een evenwichtige metgezel.

Wandaden mogen niet getolereerd worden

Als puppy zal de voormalige jachthond altijd van hem zijn Jachtinstinct proberen. Jachtvoeten of -handen mogen nooit worden toegestaan. Want als de hond eenmaal volwassen is, zijn deze spelletjes niet meer grappig en leiden ze vaak tot blessures.

De juiste hondentaal is belangrijk

Voor het karakter van de Welsh Corgi Cardigan zijn de eerste levensweken zijn bepalend. De puppy’s moeten hun tijd doorbrengen met de moeder en broers en zussen tot de twaalfde week van het leven. Gedurende deze tijd wordt de basis gelegd voor de verdere opleiding van de hond in zijn nieuwe huishouden.

Pups mogen in principe alleen worden gekocht bij fokkers die al vele jaren ervaring hebben met dit ras. Dit is de enige manier om te garanderen dat de honden goed gesocialiseerd zijn en later veilig door hun leven zullen gaan.

De verdere ontwikkeling van hondentaal kan in een Puppy cursus volgen. Hier heeft de hond contact met verschillende soortgenoten en leert hij het juiste sociale gedrag. Nog later heeft onderwijs in een hondenschool of in een hondengroep van een hondentrainer de voorkeur boven individuele training. Hoe meer contact de bontneus heeft met andere honden, hoe meer compatibel hij zich later zal gedragen.

Houding van Welsh Corgi Cardigan

De Welsh Corgi Cardigan is een bijzonder aanpasbaar hondenras. De kleine honden voelen zich net zo comfortabel in de stad als op het platteland. Het belangrijkste is dat hun familie hen meeneemt voor lange wandelingen. Er moet echter altijd variatie zijn door middel van verstoppertje spelen of andere oefeningen.

Als de herdershond niet voldoende wordt gebruikt door oefening, kan hij chagrijnig en geïrriteerd reageren. Dan krijgt zijn omgeving ook een goed deel van zijn slechte humeur.


Wat is het verschil tussen een Welsh Corgi Cardigan en een Welsh Corgi Pembroke?

De Welsh Corgi Cardigan heeft een iets langere rug dan de Pembroke. De hengel is ook langer ontwikkeld. Foto’s laten zien dat de lichaamsbouw van het vest sterker en robuuster is. De vacht is korter en toegestaan in verschillende kleuren.

Voeding van Welsh Corgi Cardigan

Het hondje is erg verslonden. Eten betekent alles voor hem. Aan de ene kant kan deze eigenschap goed geschikt zijn voor het onderwijs.Aan de andere kant ontwikkelt zich een overaanbod aan traktaties snel overgewicht. Als het gewicht te hoog is, lijden de gewrichten er snel onder. Beloningen moeten daarom ook worden verstrekt via donaties of een clicker. Bedelen aan tafel mag nooit worden toegegeven, omdat de intelligente honden snel leren van wie ze extra voedsel kunnen krijgen.

Nat of droogvoer

Indien mogelijk moet de feed vetarm en granen zodat het normale gewicht constant kan worden gehouden. Hoewel de Welsh Corgi Cardigan geen gastronomische en veeleisende eter is, geven de meeste honden de voorkeur aan natvoer vanwege de aantrekkelijkere geur. Maar zelfs een kom gevuld met droog voedsel wordt snel geleegd.

Gevoelige maag

Met betrekking tot voedseltolerantie zijn er grote individuele verschillen in het hondenras. Het komt ook steeds opnieuw voor Voerintoleranties en Allergieën op. Voor het voeren van honden met een gevoelige maag moet het meest natuurlijke en hoogwaardige voedsel worden gebruikt. Hier heeft natvoer of barf de voorkeur boven droogvoer.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Welsh Corgi Cardigan is een goede houding gezonder en robuuster Hond. Zijn gedrongen lichaamsbouw maakt het een ideale speelkameraadje voor kinderen.

Levensverwachting

De levensverwachting is sterk afhankelijk van de houding van de hond. Gemiddeld ligt het tussen negen en 15 jaar.

Veel voorkomende ziekten

Overgewicht is een groot probleem voor de Welsh Corgi Cardigan. De korte benen worden te veel belast. De gewrichten slijten snel. Daarnaast is er aanleg voor gewrichtsontsteking (artritis), die vaak overgaat in een chronische aandoening (artrose). Overgewicht veroorzaakt ook hoge bloeddruk en verhoogt het risico op ziekten van het hart en de alvleesklier.

Als de lange rug van de kleine gezinshond te zwaar wordt belast door frequent traplopen, Hernia’s vooral in de lumbale wervelkolom.

Congenitale heupdysplasie kan problemen met beweging veroorzaken.

Als aangeboren oogziekte speelt PRA (progressieve retinale atrofie) een belangrijke rol bij het hoeden van honden. De loslating van het netvlies leidt na een paar jaar tot volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Honden met een merle vachtkleur worden gekenmerkt door de Verdund gen soms beïnvloed door doofheid en visuele stoornissen.

Heeft de hond de neiging om overgewicht te hebben?

De Welsh Corgi Cardigan houdt meer van zijn eten dan wat dan ook. Als de eigenaar niet voldoende beweging biedt en het voedselrantsoen beperkt, komt de hond snel aan.

Koudetolerantie / warmtetolerantie

De dichte ondervacht isoleert goed tegen kou. Warmte wordt minder goed verdragen door de kleine hond. In de zomermaanden zorgt een koel bad of een verkoelende mat voor verlichting.

Welsh Corgi Cardigan: Twee honden in het gras

Overgewicht is een groot probleem voor de Welsh Corgi Cardigan.


Hoeveel beweging heeft een Welsh Corgi Cardigan nodig?

De korte poten verhinderen de hond niet om lange afstanden af te leggen. Maar hij is het ook eens met korte wandelingen. Het belangrijkste is dat er variatie is in zijn leven.

Verzorging van de Welsh Corgi Cardigan

De herdershond vertegenwoordigt geen grote eisen aan zijn zorg. De ogen en oren moeten regelmatig worden schoongemaakt. Bij oudere honden is het belangrijk om te controleren of de klauwen goed slijten en of er geen verkeerde uitlijningen van de tenen zijn als gevolg van te lange klauwen.

Grooming

Voor de verzorging van de vacht een Kam en een borstel. Extra borstelen met een handschoen masseert de huid en verhoogt de bloedcirculatie. Door het losse haar uit te kammen wordt de vacht goed geventileerd. Frequent baden is niet nodig. Normaal vuil kan gemakkelijk worden weggeborsteld.

Haaruitval

De hond verliest het hele jaar door los haar. Haaruitval is bijzonder ernstig tijdens Vachtwissel merkbaar. Dagelijks poetsen is aan de orde van de dag voor verzorging. Door de ernstige haaruitval is de kleine hond niet geschikt voor mensen met een allergie.

Welsh Corgi Cardigan – Activiteiten end Opleiding

De herdershond is mentaal en fysiek actief. Hij heeft lange wandelingen nodig, die ook veel afwisseling bieden.

Hoeveel beweging heeft de Welsh Corgi Cardigan nodig?

Twee tot drie uur beweging is voor de hond geen probleem. Ondanks de korte benen kan hij gemakkelijk grotere honden bijhouden tijdens lange wandelingen.

Welke hondensporten zijn geschikt?

Voor de intelligente honden, Frisbee, flyball, slalom, mantrailing en hindernisbaan Geschikt. De Welsh Corgi Cardigan doet ook graag mee aan longeren. De cirkel mag niet te groot zijn en de richtingsveranderingen mogen niet te snel gaan. Er moet voor worden gezorgd dat er geen hoge obstakels in de cursus worden geïnstalleerd om de gewrichten en wervelkolom van de hond niet te veel te belasten.


Hoeveel kost een Welsh Cardigan?

Als de aankoop wordt gedaan bij een gerenommeerde fokker, ligt de prijs voor een puppy tussen de 1300 en 1500 euro. Het kopen van goedkope puppy’s van internet of van dubieuze fokkers wordt niet aanbevolen, omdat deze honden meestal niet gesocialiseerd zijn en gedragsproblemen ontwikkelen.

Goed om te weten – bijzonderheden van het Welsh Corgi Cardigan

De kleine viervoeter is een Werkhond, die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een gezinshond. Niettemin zijn de oude kwaliteiten zoals waakzaamheid, intelligentie, de vreugde van de eigen beslissingen en een licht jachtinstinct bewaard gebleven. In vergelijking met de Pembroke heeft het vest een kortere vacht en een langere staart. Het is groter en gedrongener dan zijn familielid.

Films met de Welsh Corgi Cardigan

Neem de grappige honden graag acteur zijn in films en video’s op. Bekende films met een Welsh Corgi Cardigan zijn bijvoorbeeld “Edward” van Albert Carter, “Little Dog lost” of “Dave”. Ook in een film met Elvis Presley “Blue Hawai” kon de Welsh Corgi Cardigan niet ontbreken.

Nadelen van Welsh Corgi Cardigan

Een nadeel van de hond ligt in zijn Koppigheid. Dit kan echter gemakkelijk worden overwonnen met liefdevolle en consistente educatie. De Welsh Corgi Cardigan is vooral geschikt voor actieve mensen die graag iets met hun hond willen doen. Inactieve mensen moeten dit hondenras niet kopen.

Welsh Corgi Cardigan: Hond die in het gras rent

De Welsh Corgi Cardigan is een werkhond die in de loop der jaren is geëvolueerd tot een gezinshond.

Past het Welsh Corgi Cardigan bij mij?

Het hondje past bij iedereen die Het plezier van beweging heeft. Lange wandelingen met spelletjes en afwisseling zijn bijzonder belangrijk.

Omdat de honden erg klein zijn, behoren ze niet noodzakelijkerwijs tot de sportkanonnen. In de meeste gevallen zijn langzame wandelingen met snuiven en nieuwe ontdekkingen in de natuur voldoende.

Omdat de hond geen trap mag beklimmen, moet hij zweven. Deze omstandigheid kan een probleem worden voor oudere mensen of mensen met rugklachten.

De kindvriendelijke honden zijn heel aaibaar. Ze hebben veel aandacht en knuffeluren nodig. De Corgi is geen hond die graag vele uren alleen in het appartement doorbrengt. Zelfs een kat kan het gezelschap van zijn mens niet vervangen.