Zuid-Russische owcharka: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Zuid-Russische Ovcharka is een betrouwbare herdershond en metgezel van grote kuddes. Zijn land van herkomst is Rusland en in Duitsland staat hij nu bekend om zijn mooie lange en ruige vacht. Omdat verschillende herdershonden en kuddewaakhonden momenteel enorm populair worden in Duitsland, wordt de Zuid-Russische Ovcharka ook steeds bekender – of het nu als gezinshond is of voor herders om te beschermen tegen de wolf en om de kudde te beheersen. De Zuid-Russische Ovcharka heeft een officiële rasstandaard en is opgenomen in de FCI onder de groep: FCI Groep 1 herdershonden en herdershonden (behalve Zwitserse Sennenhonden), Sectie 1 Herdershonden zonder werktest met het standaardnummer 326. Hij is niet het enige Ovcharka-ras in Rusland, er zijn in totaal drie erkende rassen onder de Ovcharka.

Zuid-Russische owcharka

Profiel
Grootte: minimaal 58 cm
Gewicht: vanaf 45 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Rusland
Kleuren: Witgrijs, Beige
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Familie en Schutzhund
Sport:
Karakter: Onafhankelijk, Intelligent, Koppig, Dominant, Loyaal, Soms: Beminnelijk en Aanhankelijk
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: hoog
Vachtstructuur: lang, grof, dicht, licht gegolfd met goede ondervacht
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: Gemiddeld
Sociaal: Gemiddeld

 

 

 

Oorsprong &raciale geschiedenis van de Zuid-Russische Ovcharka

De Zuid-Russische Ovcharka is een van de drie Ovcharka rassen, die wijdverspreid zijn in Rusland, maar in andere landen worden net een onderwerp onder hondenmensen in Duitsland. Het is in de eerste plaats een herdershond, maar vanwege zijn territoriale neigingen en sterke gehechtheid aan de kudde, heeft het ook een uitgesproken beschermend instinct en wordt het ook gebruikt als een kudde-waakhond. Het hondenras wordt echter als gemakkelijker te leiden beschouwd dan de pure kudde waakhonden, omdat de viervoeter beter bindt aan mensen en minder penetreert tegen fijne honden. Hij blaft vooral naar indringers en staat beschermend voor de kudde, maar valt de indringer zelden rechtstreeks aan.

De Zuid-Russische Ovcharka heeft zijn oorsprong in de Krim schiereiland in Oekraïne. Daar was het wijdverspreid onder de plattelandsbevolking en vooral onder de herders. Zijn taken omvatten de onafhankelijke bewaking van kuddes koeien en schapen, vooral tegen wolven en andere roofdieren. Het ras verscheen voor het eerst in het midden van de 19e eeuw en verspreidde zich snel, de hoogtijdagen waren rond 1870. In die tijd was de wolvenpopulatie in Rusland veel groter en waren er veel meer beren en grote katten, dus niet alleen de honden waren altijd bij de kuddes, maar ook altijd een kleine groep mannen met hooivorken en knuppels.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar een paar raszuivere exemplaren over van de Zuid-Russische Ovcharka werden enkele andere herdershonden en kuddewaakhonden gekruist om het ras van uitsterven te redden. Tegenwoordig zijn de nestaantallen weer stabiel, maar het is een vrij zeldzaam ras, dat buiten Rusland en vooral in Duitsland nog niet zo bekend is. Sinds de wolf zich echter weer in Duitsland heeft verspreid, hebben de kudde waakhonden ook in Duitsland een opleving meegemaakt, vooral de resistente rassen uit Rusland en Turkije zijn populair bij schapenhouders. Dat is de reden waarom de Zuid-Russische Ovcharka zich momenteel in Duitsland verspreidt.

Is de Zuid-Russische Ovcharka gevaarlijk?

Als de Zuid-Russische Ovcharka een goede socialisatie en opleiding heeft ondergaan en op een soort-geschikte manier wordt gehouden, is hij geen gevaarlijke hond. Natuurlijk zal hij zijn territorium en vooral zijn kudde verdedigen als hij er een heeft om te bewaken.

Aanbevolen bericht

Zeldzame hondenrassen
Zeldzame hondenrassen
Zeldzame hondenrassen ► Overzicht met foto’s ✓ Redenen voor uitsterven ► Lees meer over zeldzame hondenrassen in het edogs magazine!

Naar het artikel

Essentie & karakter van de Zuid-Russische Ovcharka

De Zuid-RussischeOvcharka is een zeer zelfbewuste honddie zijn eigen beslissingen neemt en zeer loyaal is aan zijn kudde en zijn volk. Zijn beschermende instinct is duidelijk uitgesproken. Het is echter gemakkelijker om door de eigenaar te sturen dan bijvoorbeeld een Kangal of vele andere kudde-waakhonden, die puur op de kudde zijn gedrukt. Toch is hij erg territoriaal en pittig. Het is daarom alleen geschikt voor zeer ervaren hondenbezitters, die ook een eigen huis met tuin hebben, omdat de Zuid-Russische Ovcharka graag buiten is en zijn eigen territorium nodig heeft.

Hij reageert meestal op vreemden die geen bedreiging vormen voor zijn familie of zijn kudde. gereserveerd en nogal afstandelijk. Hij daarentegen is erg aanhankelijk met zijn familie en zou hen met zijn leven beschermen. Daarom is het enorm belangrijk om de Zuid-Russische Ovcharka als hondengeleider duidelijk te maken dat hij zijn baasje niet hoeft te beschermen en dat zij alle situaties onder controle heeft. Dit wordt het best bereikt door een zeer vroege afdruk en een goede opleiding en integratie in het gezin. Als de eigenaar de Zuid-Russische Ovcharka niet goed leidt, kan hij gemakkelijk vatbaar zijn voor impulsief en soms agressief gedrag.

In de stad, en vooral in een klein appartement, zal de Zuid-Russische Ovcharka niet gelukkig zijn, hij is een vrije geest en heeft zijn ruimte nodig, alleen dan kan het zijn positieve eigenschappen ontwikkelen. Hij is een intelligente hond en kan erg volgzaam zijn met de juiste geleider. Blinde gehoorzaamheid is echter niet zijn stijl en hij is nauwelijks enthousiast over hondensporten.

Zuid-Russische Ovcharka wandelen

De Zuid-Russische Ovcharka is een zeer onafhankelijke hond die houdt van vaste structuren in het dagelijks leven.

Uiterlijk van de Zuid-Russische Ovcharka

De Zuid-Russische Ovcharka is een grote en zeer ruige hond. Het meest opvallende kenmerk van de hond is zijn lange ruige vacht, die hem duidelijk onderscheidt van de andere Ovcharka-rassen uit Rusland. De lange bovenlaag heeft een vrij ruwe structuur en bedekt het hele lichaam en gezicht van de Zuid-Russische Ovcharka. Het kan een lengte bereiken van ongeveer 10 tot 15 cm en moet goed worden verzorgd zodat het niet mat lijkt en de hond onverzorgd lijkt.

Vaak de vacht licht golvend, maar het kan ook soepel zijn. Veel eigenaren en fokkers beschrijven de toplaag van de Zuid-Russische Ovcharka voelt als geitenval. De beschermende ondervacht is verborgen onder de dichte toplaag. Dit is erg dik en biedt optimale bescherming tegen alle weersomstandigheden, wat erg handig is in het barre Rusland. De FCI noemt wit als standaard vachtkleur, maar grijs en beige worden ook geaccepteerd als vachtkleuren en wit met grijze of beige vlekken. De oren van de Zuid-Russische Ovcharka hebben een driehoekige vorm en zijn vrij kleine slappe oren, die meestal niet erg opvallen vanwege het lange haar.

Naast de vacht, vooral de Grootte van de hond in het oog. Zoals de meeste herdershondenrassen is de Zuid-Russische Ovcharka een vrij grote hond met een schofthoogte van minstens 62 cm in en minstens 65 cm bij reuen. Bij beide geslachten is er geen bovengrens voor de schofthoogte van de dieren.

Hoe groot wordt de Zuid-Russische Ovcharka?

De grote Zuid-Russische Ovcharka heeft geen maximale grootte. In de rasstandaard wordt echter een minimale grootte geregistreerd. Dit is 62 cm voor en 65 cm voor mannen. De meeste vertegenwoordigers van dit ras zijn aanzienlijk groter en niet zelden bereiken ze een schofthoogte van 70 cm.

Onderwijs & houding van de Zuid-Russische Ovcharka – Wat te overwegen

De opvoeding van de Zuid-Russische Ovcharka is vaak moeilijk, zelfs voor honden-ervaren mensen en eisen veel tijd, geduld en assertiviteit. Want de Zuid-Rus Ovcharka is alleen bereid bevelen uit te voeren als hij er zin in ziet en zijn baasje laat geen twijfel bestaan over zijn leiderschap. Daarom is hij geen beginnende hond en moet hij alleen onder de juiste leefomstandigheden worden gehouden. Naast een basis gehoorzaamheid zal hij betrouwbaar een taak voelen als waakhond en waakhond voor kuddes, maar hij is niet geschikt voor hondensporten en is ook meer een gezellige hond die in zijn plaats over zijn koninkrijk wil waken.

Met zijn baasje is hij eenaanhankelijk en trouw, zolang hij maar op jonge leeftijd went aan mensen en stevig geïntegreerd is in het gezin. Hoewel hij zijn weg kan vinden in de stad, is hij absoluut geen stadshond en zou hij niet permanent in een stad moeten wonen. Naast elementaire gehoorzaamheid moet de Zuid-Russische Ovcharka leren om goed verzorgd te worden en geduldig te zwijgen. Dit is niet alleen belangrijk voor de dagelijkse zorg, maar ook voor dierenartsbezoeken en voor de behandeling van verwondingen.

Om het onderwijs te laten werken, is het belangrijk Altijd soeverein en assertief om tegenover de hond te staan, anders zal hij de bevelen van zijn eigenaar niet opvolgen. Dit betekent echter niet dat je onbeleefd bent met de hond of zelfs geweld gebruikt. Integendeel: een ruwe hand zou ervoor zorgen dat de hond aan zijn eigenaar twijfelt en zich zelfs verdedigt tegen een ruwe behandeling. Het is het beste voor hem om een taak te krijgen die overeenkomt met zijn aard. Het bewaken van een erf of het beste van alles, het beschermen of hoeden van een groep vee. Het hoeven geen schapen te zijn. Geiten, kippen of zelfs konijnen zouden ook worden beschermd door de grote hond.

Zuid-Russische Ovcharka op het gazon

De opvoeding van de Zuid-Russische Ovcharka is vaak moeilijk, zelfs voor honden ervaren mensen en vereist veel tijd, geduld en assertiviteit.

Voeding van de Zuid-Russische Ovcharka

De Zuid-Russische Ovcharka is een zeer robuust hondenras. Hij heeft slechts uiterst zelden een intolerantie voor elk type hondenvoer en verdraagt meestal granen, omdat in zijn thuisland veel wordt gevoed met voedselresten. Toch moet de Zuid-Russische Ovcharka indien mogelijk van goed hondenvoer worden voorzien, dit zorgt voor een lange levensverwachting. Het voer moet een hoog vleesgehalte hebben. Dit is heel gemakkelijk te zien aan de lijst met ingrediënten, als vlees als eerste ingrediënt wordt vermeld, heeft vlees ook de huidcomponent van het voer.

Veel houders Barfen· zelfs hun dieren, vooral herders, voeden vaak slachthuisafval en het vlees van hun eigen dieren. Barfing is bij ons echter erg tijdrovend en als u echt barfing wilt, moet u regelmatig een bloedanalyse laten uitvoeren door de dierenarts om het voedsel samen te stellen dat geschikt is voor de behoeften van de betreffende hond. Een goed droog of nat voedsel is voldoende om de Zuid-Russische Ovcharka-soort op de juiste manier te bevoorraden. Omdat de Zuid-Russische Ovcharka een zeer grote hond is, mag hij niet lijden aan obesitas, omdat dit een negatief effect heeft op de botten van de hond.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Hoewel de Zuid-Russische Ovcharka een robuust hondenras is dat zeer zelden aan ziekten lijdt, kan het zeer last hebben van een verkeerde houding. Vooral als hij te veel voedsel krijgt en te weinig beweging krijgt, kan hij snel overgewicht krijgen en dus botproblemen en pijn krijgen in het bewegingsapparaat. Als zijn lange en ruige vacht niet voldoende wordt verzorgd, kan dit leiden tot huidziekten en infecties. Met goede zorg is de lange vacht de ideale bescherming tegen weer en wind, alleen in de zomer kan het lange haar de Zuid-Russische Ovcharka belasten. Te veel warmte is een last voor de hond en kan zijn gezondheid beïnvloeden, omdat zijn huis veel koeler is.

De Zuid-Russische Ovcharka heeft, ondanks zijn grootte, een vrij hoge levensverwachting van ongeveer 12 tot 13 jaar. Honden van dit ras worden zelden ouder en de levensverwachting hangt aanzienlijk af van de gezondheid van de hond en zijn houding. Een andere indicator van de gezondheid van de honden zijn de ouderdieren. Daarom moet je de Zuid-Russische Ovcharka alleen van een gerenommeerde fokker krijgen.

Hoe oud wordt een Zuid-Russische Ovcharka?

Als de Zuid-Russische Ovcharka afkomstig is van een goede fokker en goed wordt gehouden, heeft hij een vrij hoge levensverwachting, ondanks zijn grootte. Gemiddeld leeft de hond tussen de 12 en 13 jaar, maar alleen als hij in goede gezondheid verkeert.

Zorg voor de Zuid-Russische Ovcharka

De zorg voor de Zuid-Russische Ovcharka is vrij complex, omdat het lange ruige vacht moet elke dag worden gekamd. De eigenaar moet voorbereid zijn op het feit dat hij elke dag de vacht grondig moet borstelen en zoeken naar teken of ander ongedierte. Omdat de vacht over de ogen hangt, moeten ze steeds opnieuw worden losgesneden, zodat deht van de hond is niet beperkt. De slappe oren moeten ook om de paar dagen door de eigenaar worden gecontroleerd en indien nodig worden schoongemaakt.

In de kleine oren is er een vochtig en warm klimaat, dat Vorming van bacteriën, schimmels en infecties kan promoten. Onverzorgde dieren lijden vaak aan chronische oorinfecties, die enorme pijn kunnen veroorzaken en zelfs de hersenen van de hond kunnen beschadigen.

Zuid-Russische Ovcharka Activiteiten en Training

De Zuid-Russische Ovcharka heeft elke dag veel bewegen, omdat hij meestal de hele dag samen met zijn kudde buiten doorbrengt en ze keer op keer omcirkelt en mogelijk als beschermd. Zelfs als hij een taak bij ons krijgt en bijvoorbeeld een boerderij kan bewaken, heeft hij regelmatig wandelingen nodig. Hij moet drie keer per dag minstens een uur per wandeling gaan wandelen. Dit versterkt ook de band van de hond met zijn familie en bouwt vertrouwen op. Er zijn maar weinig Zuid-Russische Ovcharka’s die geïnteresseerd zijn in hondensporten.

De gezelligste honden waardeer een gestructureerd dagelijks leven en willen gewoon hun territorium en hun groep bewaken. Als hij hondensporten zou beoefenen, komen slechts een paar sporten in het geding, omdat zijn grote en zware lichaamsbouw snel de grenzen zou bereiken in een competitieve sport. Longeren en speuren zijn goede sporten voor de Zuid-Rus Ovcharka, maar alleen als hij echt van de sport geniet.

Zuid-Russische Ovcharka ligt op het gazon

De meestal gezellige hond houdt van gestructureerde dagelijkse routines.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Zuid-Russische Ovcharka

De Zuid-Russische Ovcharka is een van de drie Russische herders- en herdershonden, die de laatste jaren ook in Duitsland steeds vaker voorkomen. Hij verschilt heel duidelijk van de twee rassen door zijn vacht, bovendien is hij meer dol op mensen dan de andere Russische Ovcharka’s, als hij heel vroeg op mensen wordt ingeprent. Toch is hij nog vrij onbekend in Duitsland, andere kudde waakhonden komen veel vaker voor, zoals de Kangal.

Is de Zuid-Russische Ovcharka een familiehond?

Nee, hij kan ook bij een gezin wonen, maar hij is geen klassieke gezinshond en voelt zich niet op zijn gemak als pure gezinshond. Hij heeft een taak nodig die overeenkomt met zijn oorspronkelijke gebruik als herderswaakhond.

Nadelen van de Zuid-Russische Ovcharka

De Zuid-Russische Ovcharka kan erg aanhankelijk zijn met zijn eigenaar, maar hij is een zeer onafhankelijke hond. Hij wordt nooit de absoluut knuffelige bankhond, maar kan ook goed leven als gezinshond als hij een grote tuin of een tuin heeft die hij kan bewaken. Idealiter woont hij bij een gezin, maar heeft hij de primaire taak om een kudde dieren te bewaken. Op het platteland kan hij scherpe haaien, geiten, paarden of zelfs gewoon konijnen beschermen en zal hij zich zeer comfortabel voelen. Het is erg moeilijk om in de stad te wonen en wordt vaak meer een probleemhond. De eigenaar moet ook zeer soeverein zijn en veiligheid bieden aan de hond en altijd de situatie onder controle hebben.

Is de Zuid-Russische Ovcharka geschikt voor mij?

De Zuid-Russische Ovcharka is geen beginnende hond en ook geen hond voor senioren. Hij heeft een hond-ervaren eigenaar nodig die hem duidelijke regels laat zien en nog steeds rekening houdt met het eigen hoofd van de hond. De hond moet een taak krijgen en niet alleen als statussymbool worden gehouden of worden gekocht vanwege zijn zeer zachte en donzig uitziende vacht.

Hij heeft een plek nodig waar hij vrij kan lopen en waar hij kan beschermen. Het hebben van een eigen huis met een tuin of tuin is ideaal om te houden, omdat de Zuid-Russische Ovcharka niet altijd in het huis wil wonen. Hij kan in een gezin wonen en is ook erg geduldig met kinderen, maar hij is geen klassieke gezinshond.