Berger Blanc Zwitserland / Zwitserse witte herder: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Berger Blanc Suisse, ook wel Witte Zwitserse Herder genoemd, is een hondenras afkomstig uit Zwitserland. De FCI erkent het ras van de Berger Blance Suisse sinds 2011 en classificeert het in Groep 1, de herders- en rijhonden. Hier vind je in vak 1 de Berger Blanc Suisse weer, de herdershonden.

Zwitserse witte herder

Berger Blanc Suisse in het profiel

Profiel
Grootte: 55-66 cm
Gewicht: 25-40 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Zwitserland
Kleuren: Wit
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Familie, metgezel, bescherming, hoeden en redden honden
Sport:
Karakter: Broos, attent, kameraadschap, onverschrokken, gretig, zelfverzekerd
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: middellang, dik, goed passend haar
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: liever ja

Afkomst en raciale geschiedenis

Rond de eeuwwisseling in de 19e eeuw, regelmatig fokken van de Duitse herder verhoogd tot de geboorte van puppy’s met een spierwitte vacht. Deze vachtkleur werd al snel gelijkgesteld met genetische defecten en erfelijke ziekten, zoals doofheid en blindheid, zodat witte vacht vanaf 1933 bij een Duitse herder als een fokdefect werd beschouwd. Witte puppy’s moeten vanaf dit punt direct na hun geboorte worden gedood.

Berger Blanc Suisse in het veld

In de 19e eeuw, in de reguliere fokkerij van de Duitse herder, werden steeds vaker puppy’s geboren die een zuiver witte vacht hadden.

Sommige van de witte herdershonden, die al naar de VS en Canada waren geëxporteerd, redden de populatie van de latere Berger Blanc Suisse. Het begon zelfs een gericht fokken met de daar onder de naam Witte Duitse Herder bekende honden. Pas in 1960 werden de witte herdershonden weer geïmporteerd in Zwitserland, waar het fokken van de Berger Blanc Suisse begon met behulp van een gezonde stam zonder genetische defecten of ziekten. Pas in 2011 vond de officiële en internationale erkenning eindelijk plaats. van dit ras door de FCI.

Essentie en karakter van Berger Blanc Suisse

Vanwege de daadwerkelijke fokkerij tot de helper van een herder, zijn de essentie en het karakter van dit ras ontworpen voor samenwerking met mensen. Daarom bindt dit ras zichzelf graag en dicht bij hun mensen en is meestal erg sociaal ingesteld. Daarnaast wordt de Berger Blanc Suisse beschouwd als Zeer intelligent, volgzaam, attent en trouw. Hij is een gemotiveerde werker in hart en nieren en vervult graag en gewetensvol de hem opgedragen taken.

Door zijn evenwichtige natuur dit ras is ook geschikt als gezinshond ver weg van het gebruik als werkhond. De Duitse herder toont geen nervositeit, angst of agressie. In de omgang met kinderen is hij vredig en voorzichtig.

Wat is het karakter van een Berger Blanc Suisse?

Het karakter van deze honden heeft veel fans, omdat ze bekend staan als liefdevol, behendig, attent, loyaal en vriendelijk.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van de Berger Blanc Suisse

Honden van het ras Berger Blanc Suisse behoren tot de middelgrote tot grote hondenrassen. Hun schofthoogte is tussen 53 en 66 centimeter, waarbij mannetjes meestal een paar centimeter boven het ras uittorenen. Een gezonde en volwassen witte herdershond doodt de 30 kilogram op de weegschaal en dus ook veel fysieke kracht.

Berger Blanc Suisse in drieën

De vacht van de Berger Blanc Suisse is sneeuwwit.

Dat lange en dichte vacht is sneeuwwit, is de onderliggende huid echter donker gepigmenteerd, bijna als een ijsbeer. De buitenste laag van de vacht bestaat uit sterke haren, de zogenaamde stokharen, die recht uitsteken. Onder hen is een dichte en beschermende ondervacht, die ook de hond ondersteunt houdt je warm bij koude temperaturen, sneeuw en natte omstandigheden. Ogen en neus zijn donker en de gezichtsuitdrukkingen van deze honden zijn altijd alert en intelligent. De oren steken in een driehoekige vorm uit het hoofd, maar de uiteinden van de oren zijn enigszins afgerond.

Hoofd van dit ras, evenals de rest van het lichaam, goed gebouwd. De stabiele nek gaat over in een rechte rug. Richting de croupe daalt het lichaam van de Berger Blanc Suisse iets, zoals gebruikelijk voor herdershonden. Niettemin wordt bij het fokken van dit ras aanzienlijk meer waarde gehecht aan een totaal vrij rechte lichaamsbouw gelegd, dan de Duitse Herder. Dit kan ook heupproblemen aanzienlijk verminderen. De roede van de Berger Blanc Suisse is sabelvormig gedragen. Borst en benen zijn gespierd en sterk gebouwd. Ondanks de kracht die al te zien is in de lichaamsbouw van de hond, ziet hij er zeer elegant en goed geproportioneerd uit.

Indrukken van het hondenras

Opleiding en houding van de Berger Blanc Suisse – Waar moet u op letten?

De actieve honden worden gekenmerkt door een grote bereidheid om te werken en een hoge eruditie, wat hun opvoeding en training met hen erg plezierig maakt. Het ras van de Berger Blanc Suisse is eng veelzijdig en geschikt voor bijna alle takken van de hondensport. Het zachte ras is ook geschikt voor therapiehonden. Fysieke en mentale werkdruk zijn essentieel voor een actieve hond als deze en moet zeker elke dag voldoende geïntegreerd zijn in het dagelijks leven.

Een rustige en consistente manier van de persoon is de sleutel tot succes in de training met de Berger Blanc Suisse. Socialisatie moet al plaatsvinden in de puppyleeftijd en zo veelzijdig mogelijk zijn, omdat honden het gemakkelijkst leren in hun inprentingsfase en dus al een basis voor een ontspannen volwassen hond kan worden gecreëerd. Afhankelijk van zijn grootte heeft een hond van het ras Berger Blanc Suisse nodig in zijn leefomgeving voldoende ruimte en volop gelegenheid om te bewegen. Een klein appartement is daarom ongeschikt om te houden. Over een Tuin de witte herder zou heel graag ravotten.

Hoeveel kost een Berger Blanc Suisse?

Een raszuivere puppy uit een gerenommeerde en gecontroleerde fokkerij kost ongeveer 1000 €.

Voeding van de Berger Blanc Suisse

Het dieet van dit hondenras is relatief eenvoudig, omdat ze niet kieskeurig is en ook geen gevoelige maag heeft. De hoeveelheid en het type voedsel hangt grotendeels af van de activiteit van de betreffende hond en hoeveel energie hij nodig heeft voor deze activiteit. Het belangrijkste bij het kiezen van het juiste voedsel is een hoge kwaliteit en de evenwichtige verdeling van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Het hoofdingrediënt van het voer moet een bron van eiwitten zijn, aangevuld met de respectieve andere voedingsstoffen. Het grootste bestanddeel van het voer is daarom meestal Vlees, aangevuld met groenten en waardevolle koolhydraatbronnen. Of nat of droog voedsel wordt gebruikt, speelt een nogal ondergeschikte rol en moet door elke eigenaar worden geselecteerd op basis van zijn individuele voorkeur.

Omdat herdershonden in het algemeen en dus ook de Berger Blanc Suisse kunnen neigen naar heup- of elleboogdysplasieën, vooral de correcte voeding in puppyleeftijd is belangrijk. De puppy’s mogen niet onevenredig snel groeien om dergelijke ziekten te voorkomen. Daarom is op behoeften gebaseerde voeding erg belangrijk. Voor witte honden zijn er ook sspecifiek voer dat minder koper, vitamine A en caroteen bevat, waardoor de witte vacht een lichte gele tint kan hebben. Als u niet helemaal zeker bent van de selectie van het juiste voedsel of de hoeveelheid voer, kunt u advies krijgen van de voerhandelaar of uw dierenarts raadplegen en daar waardevolle tips krijgen.

Gezondheid – levensverwachting en veel voorkomende ziekten

Over het algemeen heeft de lange fokkerij van de Berger Blanc Suisse het ras zeer robuust gemaakt en minder vatbaar voor ziekten gemaakt. Ze delen echter een zekere aanleg met de Duitse herder. Gewrichtsaandoeningen, zoals heup- en elleboogdysplasieën. Vooral tijdens de groei hoeven deze honden daarom geen trappen te beklimmen, omdat deze activiteit een bijzonder negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van het bewegingsapparaat.

Berger Blanc Zwitserland

De Berger Blanc Suisse is zeer robuust en daardoor niet vatbaar voor ziekten.

In een goede en serieuze fokkerij worden de ouders getest op mogelijke erfelijke ziekten om verspreiding te voorkomen. Het wordt aanbevolen, zoals bij alle hondenrassen, een Jaarlijkse controle bij de dierenarts kunnen waar mogelijk ziekten worden uitgesloten en vaccinaties en ontworming worden uitgevoerd.

Honden van dit ras verdragen kou veel beter dan overmatige hitte vanwege de dichte vacht. Op bijzonder warme dagen moet er daarom voor worden gezorgd dat de hond uit Zwitserland ’s ochtends of’ s avonds in de koele uren speelt en traint en in de sterke middaghitte rust op een schaduwrijke plaats met voldoende water.

De levensverwachting van de Berger Blanc Suisse is ongeveer 12 jaar. Goede zorg kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van deze leeftijd.

Hoe oud wordt Berger Blanc Suisse?

Honden van dit ras leven gemiddeld twaalf jaar.

Verzorging van de Berger Blanc Suisse

Dat robuust stokhaar draagt veel bij aan het feit dat deze honden lang niet zo moeilijk te verzorgen zijn als zou kunnen worden aangenomen vanwege de lange, witte vacht. Natuurlijk valt vuil veel meer op in een witte vacht dan bij honden met donkerder haar. Dat dicht stokhaar van de Berger Blanc Suisse stoot gedroogd vuil bijna vanzelf af, zodat het eigenlijk niet nodig is om dit hondenras vaker dan gemiddeld te baden.

Regelmatig borstelen van de vacht verwijdert vuil vrij effectief en zorgt tegelijkertijd voor een zijdezachte glans. Vooral bij het wisselen van vacht moet vaak worden geborsteld, zodat de dichte ondervacht, die in de zomer niet nodig is, uit de vacht wordt gehaald. Degenen die vaker borstelen, vermijden ook de verdeling van haar in huis of appartement. Ogen en oren moeten om de paar dagen worden gereinigd met een vochtige doekom infectie te voorkomen.

Berger Blanc Suisse – Activiteiten en Training

Puppy Berger Blanc Suisse

De Berger Blanc Suisse voelt zich het meest op zijn gemak in de handen van actieve mensen.

De Berger Blanc Suisse moet alleen in handen van actieve mensen , die ook veel tijd kan besparen voor de beweging en training van dit ras in het dagelijks werkleven. Dit hondenras laat zich niet inspireren door urenlang op de bank liggen, ook al geniet een Berger Blanc Suisse van wat rust na het werk. Eerst en vooral Maar hij wil verhuizen. Of dit gebeurt tijdens lange wandelingen, begeleiding tijdens het joggen of fietsen, of misschien zelfs als gezelschapshond naast het paard, is van secundair belang voor dit ras. Hondensporten wekken ook het enthousiasme van deze honden op. Vooral behendigheid is een hondensport waarin de behendige herdershonden vaak schitteren, maar bijna elke andere sport is ook geschikt. De Berger Blanc Suisse is zeer veelzijdig. Het belangrijkste is dat hij stoom kan afblazen, zijn slimme geest kan gebruiken en kan laten zien wat hij kan.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Berger Blanc Suisse

Een voordeel van de witte herdershonden ten opzichte van hun bruinachtige familieleden, de Duitse herders, is eigenlijk hun vachtkleur. De witte herdershond kan worden gebruikt in geval van een aanval op de Het doel is om de kudde schapen die beter bewaakt moet worden te onderscheiden van de aanvallers. Vooral in hectische situaties kan dit van groot voordeel zijn voor de herder.

Hoe groot is een Berger Blanc Suisse?

De Berger Blanc Suisse wordt tussen de 53 en 66 centimeter hoog en is daarmee een van de grote honden.

Nadelen van de Berger Blanc Suisse

De Duitse Herder heeft slechts een paar nadelen. De geweldige natuur en het enthousiasme maken de Zwitserse honden geweldige en actieve levenspartners.  Voor mensen die echter niet van eenIn het geval van het Verenigd Koninkrijk kan het Activisme Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben. Daarom is het ras van de Berger Blanc Suisse in dit geval absoluut ongeschikt.

Honden die niet gewend zijn aan capaciteit volgens hun aard, kunnen in hun ontevredenheid neigen naar gedragsproblemen die het omgaan met en leven met hen aanzienlijk moeilijk of zelfs volledig onmogelijk maken. Een Berger Blanc Suisse die in een klein appartement woont, veel alleen wordt gelaten en niet de voldoende beweging krijgt die hij wenst, kan ventileer snel je frustratie op meubels of een onnatuurlijk blafgedrag ontwikkelen.

Is de Berger Blanc Suisse geschikt voor mij?

Voor iedereen die graag veel beweegt, een actief leven en genoeg tijd in het dagelijks leven voor het houden van zo’n vrolijke en behendige hond is de Berger Blanc Suisse de perfecte partner. In de categorie schoothondje zul je hem echter nooit vinden. Voor mensen met een beperkte fitheid, zoals senioren, is dit ras daarom niet geschikt.

De Berger Blanc Suisse wil en moet verhuizen en heeft ook zijn slimme geest nodig gevarieerde taken. Een aankoop van dit ras moet daarom goed doordacht zijn. Met de juiste acclimatisatie spreekt niets tegen een leven als Gezinshond, omdat hij ook open en vriendelijk is tegenover kinderen. De grootte en de bijbehorende kracht moeten echter vooral voor kleine kinderen worden overwogen en het samenkomen van hond en peuter mag alleen onder toezicht gebeuren.

De verantwoordelijkheid die u neemt bij de aanschaf van een Duitse herder mag nooit onderschat worden. Honden gaan een sterke band met hun mensen en vooral de Berger Blanc Suisse staat bekend om zijn aanhechting. Hij wil zijn hele leven bij zijn volk blijven en niet meer opgegeven worden als hij ineens niet meer zo goed in het leven past. tijd en kosten, die een hond claimt en veroorzaakt, mag dus niet overschaduwd worden door het loutere verlangen naar een partner. Iedereen die zich grondig heeft geïnformeerd en gewetensvol voor zichzelf kan zeggen dat hij een hond het best mogelijke en soortgeschikte leven kan geven, krijgt een geweldige, vrolijke en trouwe levenspartner dat geeft ongelooflijk veel plezier.