Akita inu: Informatie over het ras, kenmerken, karakter en feiten

De Japanse Akita is een van de grootste oude keesrassen van Japan. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op beren, is de Japanse Akita een goede waakhond en familie metgezel vandaag de dag. Akita’s hebben de neiging om gereserveerd en serieus te zijn, maar het zijn ongelooflijk trouwe honden voor degenen met wie ze close zijn.
akita inu

Over dit ras

De Akita Inu of Japanse Akita wordt erkend als zijn eigen ras, verschillend van de Amerikaanse Akita, in de meeste landen. In de Verenigde Staten, worden de Amerikaanse Akita en de Akita Inu beide beschouwd als hetzelfde ras – Akita – maar er is erkenning dat het ras bestaat uit twee stammen. Hoewel beide soorten Akita hun oorsprong hebben in Japan, divergeerden ze nadat het ras bijna was uitgestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Japanse soldaten door de regering werden gedwongen om afstand te doen van hun honden voor grondstoffen. Sommige toegewijde Akita eigenaren en fokkers behielden het ras door zich te richten op de Dewa lijn van honden, terwijl anderen zich richtten op de Ichinoseki lijn. Dit werden respectievelijk de Amerikaanse en Japanse Akita rassen.

Vandaag de dag, als gevolg van verschillende rassen die werden toegevoegd aan de stam van elke stam en verschillen in de rasstandaard, zien de Amerikaanse en Japanse Akita’s er heel verschillend uit van elkaar. Beide zijn grote, krachtige honden, maar ze komen in verschillende vachtkleuren, hoofden, en structuren. De Japanse Akita heeft de neiging kleiner en minder gespierd te zijn, met een meer vos-achtige kop en kleinere driehoekige oren. Ze komen voor in rood, gestroomd en wit, vaak met “urajiro” (crèmekleurige of witte tegenkleur). Dit ras heeft een drievoudige vacht. De bovenste laag is grof en recht, met daaronder twee ondervachten. De bovenste ondervacht is zacht en kleurrijk, terwijl de derde de dikste is en bijna wollig van structuur.

Net als hun Amerikaanse neven, moet de Japanse Akita worden beschouwd als een serieuze werkhond. Ze zijn over het algemeen geen goed ras voor nieuwe hondeneigenaren, omdat ze van nature wantrouwig zijn en agressief kunnen zijn tegen andere honden, vooral die van hetzelfde geslacht. Het is erg belangrijk om uw Japanse Akita van jongs af aan te socialiseren met veel mensen, situaties en dieren. Akita’s zijn opmerkelijk slim en kunnen koppig zijn als het op training aankomt, dus gebruik veel beloningen en maak het leuk voor ze – ze willen weten wat er voor hen in zit. Als volwassen hond zijn Japanse Akita’s slim, volgzaam en beschermend voor hun gezin.

1. Geschiedenis

De Japanse Akita Inu is een van de vijf inheemse Japanse rassen die nog steeds bestaan. Het is afkomstig uit de prefectuur Akita, de regio Tohoku in het noordelijke deel van het Japanse eiland. U kunt vijf tijdperken van zijn geschiedenis volgen, waaronder:

Jachtperiode – Traditionele jagers Matagi creëerden een middelgrote Matagiinu jachthond. Deze veelzijdige hond voor de jacht op beren, zwijnen, en elanden wordt nu beschouwd als de Akita Inu voorouder.

Bewakingsperiode – Tijdens burgerlijke onlusten gebruikten edellieden uit het Odate gebied deze imposante jachthonden om hun huizen te beschermen.

Vecht periode – In die tijd, kruisten sommige ras bewonderaars het met grote westerse rassen, meestal Mastiffs, om een superieure hond voor hondengevechten te krijgen. De Japanse landbouwafdeling in het Meiji tijdperk beschouwde dit ras als onrein.

Restauratie periode – Het eerste Akita Inu register AKIHO (Akitainu Hozonkai) werd opgericht in Odate City in 1927. Hun doel was het behoud van de oorspronkelijke Akita honden met hun primaire kenmerken. In 1931 werd dit ras officieel Tennen Kinen Butsu, een natuurmonument van Japan.

Het zag er echter niet naar uit dat het ras de Tweede Wereldoorlog zou overleven, toen de mensen hen doodden voor voedsel en bont. Hoewel dat hun aantal verminderde tot slechts 16 overlevende honden, was het genoeg om het ras opnieuw te vestigen.

De meeste van hen werden gekruist met Duitse Herdershonden, maar mensen uit een afgelegen dorp in Tohoku redden een paar raszuivere honden. Japanse fokkers begonnen het ras opnieuw te herstellen door de gemengde exemplaren weg te doen.
japanse akita inu

2. Persoonlijkheid

Deze intelligente en spontane hond houdt er niet van om in een groep te leven. Houd er rekening mee dat fokkers vooral zijn dominantie en onafhankelijkheid hebben aangemoedigd.

Hij is kalm, voorzichtig en rustig, maar zijn inschatting van de situatie kan soms ongepast zijn, waardoor dit ras onvoorspelbaar is. Hij zal van tevoren geen enkel teken van agressie laten zien, en zijn aanval zal altijd onverwacht en woest zijn.

Wees erop voorbereid dat deze krachtige en uitdagende hond een complexe persoonlijkheid heeft die niet past bij onervaren en onzekere eigenaars. Hij heeft een vastberaden persoon nodig die weet hoe hij hem moet trainen om te accepteren dat hij de menselijke alfaleider gehoorzaamt.

3. Temperament

Zodra u besluit om een Japanse Akita Inu te adopteren, moet u andere huisdieren vergeten. Deze gereserveerde hond zal zijn territorium, speeltjes en voedsel beschermen en zal niet tolereren dat hij ze deelt met onbekende mensen en dieren.

Aangezien reuen de neiging hebben agressief en onverdraagzaam te zijn tegenover honden van hetzelfde geslacht, is het beter om dergelijke contacten te vermijden. Aan de andere kant zal een goed opgevoede hond een zeer trouwe, toegewijde en loyale beschermer van zijn gezin zijn.

Het is bekend dat Japanse moeders Akita’s zo vertrouwden dat zij kinderen onder de hoede van de hond lieten. De enige beperking was de voedertijd. Laat uw kind de hond nooit storen tijdens het eten, want hij zal waarschijnlijk zeer agressief reageren.

Wees ervan bewust dat de wet in sommige landen de Japanse Akita Inu als een gevaarlijk ras beschouwt. Dus, moet u de situatie in uw land te controleren voordat het aannemen van deze hond.

4. Grootte en uiterlijk

Deze grote, evenwichtige hond is ongeveer 55 tot 75 pond (25 – 34 kg) zwaar, afhankelijk van zijn leeftijd, geslacht, en lichaamsbeweging. De gemiddelde hoogte is ongeveer 24 en 28 inch (61 – 71 cm) bij de schouders.

Reuen

  • Hoogte: 66 – 71 cm (26 tot 28 inch)
  • Gewicht: 29,5 – 34 kg (65 – 75 pond)

Vrouwelijk

  • Lengte: 61 – 66 cm (24 tot 28 inch)
  • Gewicht: 25 tot 29,5 kg

De Japanse Akita Inu heeft een dubbele vacht die bestaat uit dekhaar en een zachte, dichte ondervacht. Volgens de Kennel Club normen, is het mogelijk om vier vachtkleuren te bepalen, waaronder wit, sesam, rood fawn, en gestroomd.

5. Verzorging

De Japanse Akita Inu verhaart veel, maar zijn korte, dikke dubbele vacht vereist niet al te veel verzorging. Een keer per week borstelen is voldoende om de dode haren te verwijderen. Indien nodig kunt u hem eens in de paar maanden in bad doen.

Zorg voor het knippen van de nagels en besteed bijzondere aandacht aan de oren. Maak ze regelmatig schoon om pijnlijke infecties te voorkomen. Uw zeer energieke harige vriend heeft dagelijks beweging en constante mentale stimulatie nodig om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

6. Dieet en voeding

Uw Japanse Akita Inu heeft dagelijks minstens 3 tot 5 kopjes (84 – 140 g) kwaliteitsdroogvoer nodig. De exacte hoeveelheid hangt af van de leeftijd, grootte, activiteit en voedselkwaliteit van de hond. Omdat dit ras over het algemeen last heeft van een opgeblazen gevoel, moet u hun voeding altijd verdelen over twee tot drie aparte maaltijden.

7. Mogelijke gezondheidsproblemen

De Japanse Akita Inu is over het algemeen een gezond ras, maar het kan vatbaar zijn voor een aantal specifieke gezondheidsproblemen, zoals:

  • Heupdysplasie
  • Bloat
  • Hypothyreoïdie
  • Progressieve atrofie van het netvlies
  • Aangeboren doofheid
  • Allergieën

Een van de ernstigste auto-immuunziekten bij dit ras is sebaceous adenitis, maar er zijn nog geen genetische tests beschikbaar. Vergeet niet om de fokker te vragen naar de resultaten van de tests op heupen en ogen voordat u een pup koopt.

De gemiddelde levensduur van deze lieve hond varieert van 11 tot 13 jaar.

Conclusie

De Japanse Akita Inu is een intelligente, toegewijde en trouwe waakhond die niet blaft zonder reden. Je moet hem echter vermijden als je onervaren bent met honden of een luidruchtig gezin hebt met peuters en andere huisdieren.

Zorg ervoor dat u een puppy koopt bij een gerenommeerde fokker of adopteer uw nieuwe vriend uit een asiel. Een goed gesocialiseerde hond zal uw trouwe levensgezel zijn.