Samojeed: hondenras informatie, foto’s, kenmerken en feiten

Oorspronkelijk gefokt om te jagen, sleeën te trekken en rendieren te hoeden, bleek het Samojeed hondenras een waardevolle metgezel voor de Samojeden in het noordwesten van Siberië. Tot de taken van het ras behoorden: trektochten maken, spoorzoeken en hun baasjes opwarmen door ’s nachts bovenop hen te slapen.

Als werkras, kunnen Samojeden soms wilskrachtig zijn, maar bovenal blijven ze vriendelijke, zachtaardige, en toegewijde familie honden. Ze zijn aanhankelijk met bijna iedereen, zolang nieuwe mensen het niet erg vinden dat ze een beetje verharen en dat er haren op hun kleren zitten.
Samojeed

Meer over dit ras

Het staat bekend als de “Sammy smile,” de lichte, maar waarneembare, opgeheven mondhoeken van de Samojeed. Dit is een vrolijke, goedmoedige hond met een glas-half-vol houding ten opzichte van het leven en de mensen met wie hij samenleeft.

De voorliefde van de Samojeed voor mensen komt waarschijnlijk voort uit zijn nauwe band met het Samojeed (nu bekend als de Nenetsky) volk dat hem duizenden jaren geleden fokte en opvoedde op het Taimyr schiereiland van Siberië. De honden trokken sleeën, hoedden rendieren, jaagden op wild en beschermden de Samojeden tegen roofdieren. De honden leefden ook met de mensen, speelden met de kinderen (waar hij nog steeds van geniet), en hielpen hen warm te blijven in het koude klimaat.

Tot op de dag van vandaag is de reputatie van de Samojeed als intelligente, waardige, familiehond welverdiend. Hij kiest er vaak voor om zich aan één speciaal persoon in het huishouden te vertillen, maar hij is aanhankelijk met iedereen in de roedel. Dit ras is het gelukkigst als hij deel uitmaakt van het gezinsleven en heeft het nodig om bij mensen te zijn. Een Samojeed te veel alleen laten is in feite de beste manier om hem ongelukkig te maken.

Samen met zijn glimlach is zijn ultra-dikke witte vacht de belangrijkste eigenschap van de Sammy. In de wintermaanden is zijn vacht zo dicht dat je er nauwelijks huid onder ziet – wat in het voorjaar een zware ruiperiode betekent. En geloof het of niet, Samojeed “wol” is een favoriet van wevers; de wol wordt gekaard, gesponnen, en geweven of gebreid in warme, mooie kleding.

Zo mooi als het is, de Sammy vacht is een beer om te verzorgen. Eigenaars moeten ijverig borstelen om ervoor te zorgen dat de vacht niet gaat klitten en klitten. En zoals u misschien al raadt, in de verharingsperiode kan de hoeveelheid witte haren in huis, op het erf, op de meubels en op uw kleding overweldigend zijn. Dat gezegd hebbende, voor de eigenaar die de verantwoordelijkheid aankan, is een goed verzorgde Samojeed een lust voor het oog.

Zo vriendelijk en slim als dit ras is, zo uitdagend is de Samojeed om te bezitten. Hij kan een spraakzame hond zijn, die zijn voorkeur en afkeer kenbaar maakt met blaffen, janken of blaffen. Het is het beste om deze werkhond bezig te houden, anders is de kans groot dat hij zijn toevlucht neemt tot vervelend of destructief gedrag, zoals graven, over de schutting springen, in de vuilnisbak duiken of op schoenen kauwen. Zijn jachtinstinct is sterk, dus het is moeilijk voor hem om te weerstaan aan het jagen op eekhoorns, konijnen, of zelfs katten. Zelfs een goed getrainde Samojeed is niet te vertrouwen als hij niet aangelijnd is.

Ook het trainen van de Samojeed is een uitdaging. Dit ras is slim en leert snel, maar u moet de training met de juiste instelling benaderen. Geef hem iets om uit te zoeken; verveel hem niet met herhalingen. Behendigheid en speuren zijn perfecte “denkoefeningen” voor de Samojeed.

Hoogtepunten

 • De witte, pluizige vacht van de Samojeed is prachtig, maar om hem in goede conditie te houden is een strenge vachtverzorging nodig.
 • Verharen zou de tweede naam van de Samojeed kunnen zijn – hij verhaart één of twee keer per jaar overvloedig. Tijdens de verharingsperiode moet u uw hond dagelijks borstelen en stofzuigen.
 • De Samojeed houdt er niet van om stil te zitten – hij is graag bezig. Houd hem actief met wandelingen, spelletjes, wandelingen en hondensporten.
 • De karakteristieke glimlach van de Samojeed verraadt zijn vriendelijke, goedmoedige karakter. Hij is vooral dol op kinderen.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De robuuste en goedgehumeurde Samojeed werd oorspronkelijk gebruikt om te jagen, rendieren te hoeden en sleeën te trekken voor het Siberische Samojeedese volk. Er wordt gezegd dat de Samojeden deze werkhonden vriendelijk behandelden, door hen toe te staan om aan het einde van de dag deel te nemen aan de gezinsactiviteiten. Het was deze nabijheid die een gevoel van vertrouwen en loyaliteit in het ras creëerde dat vandaag de dag nog steeds bestaat.

De Samojeed reisde uit Siberië aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw om sledes te trekken op poolexpedities, met inbegrip van Sir Ernest Shackleton’s beroemde reis naar Antarctica. Deze honden doorstonden verschrikkelijke ontberingen samen met de ontdekkingsreizigers die zij bijstonden. Alleen de sterkste en fitste honden overleefden dergelijke expedities.

Er wordt gezegd dat een Samojeed genaamd Antarctic Buck de allereerste was die naar Engeland werd gebracht. Koningin Alexandra was een liefhebber van het ras en veel van de huidige Engelse en Amerikaanse Sammies stammen af van haar kennels.

De eerste standaard voor het ras werd in 1909 in Engeland goedgekeurd. De oorspronkelijke Samojeed Club van Amerika werd opgericht in 1923, hetzelfde jaar dat de Amerikaanse rasstandaard werd goedgekeurd.

Grootte

Reuen zijn 21 tot 23,5 cm groot. Vrouwtjes zijn 19 tot 21 inch groot. Reuen en teven wegen 50 tot 60 pond.

Persoonlijkheid

De goed opgevoede Samojeed is een intelligente, zachtaardige en trouwe hond. Hij is vriendelijk en aanhankelijk met zijn gezin, ook met de kinderen, en vindt het heerlijk om deel uit te maken van de huishoudelijke activiteiten.

De Samojeed is geen “eenzame wolf” hond – hij geniet van een nauwe associatie met degenen met wie hij leeft en is mentaal en fysiek ongeschikt om alleen gelaten te worden in een kennel of achtertuin. Zijn loyaliteit en alertheid maken hem vaak tot een goede waakhond.

In zijn hart is de Samojeed nog steeds een jager. Hij is geneigd achter kleine dieren aan te gaan die hij als prooi beschouwt. Voor zijn veiligheid moet hij altijd aangelijnd zijn als hij niet thuis is in zijn omheinde tuin.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond heeft ook de Samojeed al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Samojeed-pup opgroeit tot een veelzijdige hond.

Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Samojeden zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Samojeden zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Samojeden kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsverklaringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Glaucoom: Glaucoom wordt gedefinieerd als een verhoogde druk in het oog, en kan in twee vormen voorkomen: primair, wat erfelijk is, en secundair, wat wordt veroorzaakt door verminderde vloeistof in het oog als gevolg van andere oogziekten. Symptomen zijn onder meer verlies van gezichtsvermogen en pijn, en de behandeling en prognose variëren afhankelijk van het type. Glaucoom wordt operatief of met oogdruppels behandeld.
 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar andere vertonen geen uiterlijke tekenen van ongemak. (Röntgenonderzoek is de meest zekere manier om het probleem vast te stellen.) Hoe dan ook, artritis kan zich ontwikkelen naarmate de hond ouder wordt. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt – dus als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouderdieren op heupdysplasie zijn getest en vrij zijn van problemen.
 • Samojeed Hereditary Ghlomerulopathy: Dit is een genetische aandoening van de nieren. De aandoening is ernstiger bij reuen die de eerste drie maanden van hun leven gezond lijken totdat de symptomen verschijnen. De dood door nierfalen treedt meestal op na de leeftijd van 15 maanden. Vrouwtjes krijgen milde symptomen als ze 2 tot 3 maanden oud zijn, maar zij lijden niet aan nierfalen. Tot op heden is er geen genetische screeningtest beschikbaar voor erfelijke glomerulopathie bij Samojeden, maar het onderzoek is nog gaande.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als afgegleden stifles, dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. De patella is de knieschijf. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (als een bot in een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uit de kom schuift, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn, hoewel veel honden met deze aandoening een relatief normaal leven leiden.
 • Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening van de schildklier. Men denkt dat het verantwoordelijk is voor aandoeningen zoals epilepsie, alopecia (haaruitval), zwaarlijvigheid, lusteloosheid, hyperpigmentatie, pyodermie, en andere huidaandoeningen. Het wordt behandeld met medicijnen en een dieet.
 • Diabetes Mellitus (DM): DM is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet kan reguleren. Een diabetische hond heeft een gezonde eetlust, maar vermagert omdat het voedsel niet efficiënt wordt gebruikt. Symptomen van diabetes zijn overmatig urineren en dorst, toegenomen eetlust en gewichtsverlies. Diabetes kan onder controle worden gehouden door een dieet en de toediening van insuline.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een familie van oogziekten waarbij het netvlies geleidelijk verslechtert. In een vroeg stadium van de ziekte worden zieke honden nachtblind; naarmate de ziekte voortschrijdt, verliezen zij overdag hun gezichtsvermogen. Veel aangetaste honden passen zich goed aan hun beperkte of verloren gezichtsvermogen aan, zolang hun omgeving maar hetzelfde blijft.
 • Subvalvulaire Aortastenose: Dit is een hartprobleem wordt veroorzaakt door een nauwe verbinding tussen de linker hartkamer en de aorta. Het kan flauwvallen en zelfs plotseling overlijden veroorzaken. Vraag uw dierenarts hoe hij dit kan opsporen en de juiste behandeling kan voorschrijven.
 • Kanker: Symptomen zijn abnormale zwelling van een zweer of bult, zweren die niet genezen, bloeden uit elke lichaamsopening, en moeite met ademhalen of eliminatie. Behandelingen voor kanker omvatten chemotherapie, chirurgie en medicijnen.

Verzorging

De actieve Samojeed is niet geschikt voor het leven op een appartement of in een flat. Een huis met een grote, goed omheinde tuin is de beste keuze. Omdat de Samojeed een werkhond is, heeft hij ruimte nodig om te ravotten en te spelen.

Houd hem mentaal uitgedaagd met voortdurende training en hondensporten. Laat hem zich vervelen en hij zal waarschijnlijk gaan graven, ontsnappen of kauwen om zichzelf te vermaken. Opmerking: De Samojeed moet in het openbaar altijd aangelijnd zijn; hij kan zelden de verleiding weerstaan van kleine, rondscharrelende dieren.

Met zijn Scandinavische afkomst is de Samojeed een natuurlijke verschijning voor koude klimaten, en hij houdt ervan om in de sneeuw te spelen. Omgekeerd kan hij met zijn dikke vacht gevoelig zijn voor warmte. Laat hem niet intensief sporten als het extreem warm is – beperk activiteit op hoog niveau tot de vroege ochtend of avond als het koeler is. Tijdens de hitte van de dag, houd uw Sammy binnen met ventilatoren of airconditioning.

U moet extra voorzichtig zijn als u een Samojeed puppy opvoedt. Zoals veel honden van grote rassen, groeit de Samojeed snel tussen de leeftijd van vier en zeven maanden, waardoor ze gevoelig zijn voor botaandoeningen en verwondingen. Ze doen het goed op een caloriearme voeding van hoge kwaliteit, die voorkomt dat ze te snel groeien.

Laat uw Samojeed-pup bovendien niet rennen en spelen op harde oppervlakken (zoals bestrating), buitensporig springen of zware lasten trekken tot hij minstens twee jaar oud is en zijn gewrichten volledig gevormd zijn. Normaal spelen op gras is prima, net als behendigheidsklassen voor puppy’s met sprongen van een centimeter hoog.

Een andere belangrijke stap in de training van een Samojeed puppy is socialisatie (het proces waarbij puppies of volwassen honden leren hoe vriendelijk te zijn en met andere honden en mensen om te gaan). Zoals elke hond kan hij schuw worden als hij niet goed gesocialiseerd wordt en als hij niet wordt blootgesteld aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als hij jong is. Formele puppy- en gehoorzaamheidscursussen worden ook aanbevolen om de Samojeed de juiste hondenmanieren aan te leren.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,5 tot 2,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u ervan in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Samojeed puppy’s hebben een langzame, gestage groei nodig. Geef een voeding van goede kwaliteit met 22 tot 24 procent eiwit en 12 tot 15 procent vet.

Houd uw Samojeed in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het eten de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet het geval is, heeft hij minder voedsel en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeden van uw Samojeed, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Samojeed heeft een rechte bovenvacht en een zachte, dikke ondervacht (vaak wol genoemd). De vacht kan zuiver wit, wit met biscuit, crème of biscuit zijn – en verhaart hevig.

Het onderhoud kan ontmoedigend zijn. Dagelijks borstelen is nodig als de vacht verhaart; een- of tweemaal per week als dat niet het geval is. Hij moet ongeveer om de acht weken in bad, of wanneer hij in de modder of iets anders stinkends rolt (zeer waarschijnlijk). Het wassen van de Samojeed kost ook veel tijd, omdat het grondig inweken van de vacht, het uitspoelen van de shampoo en het volledig laten drogen van de vacht geen snel proces is.

Veel eigenaren kiezen ervoor om een professionele trimsalon in te huren voor hun Samojeed. Hoewel het een dure aangelegenheid is, neemt het de last van de eigenaar enigszins weg. U moet echter nog steeds regelmatig borstelen.

Poets de tanden van uw Samojeed ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die erin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip zijn nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Samojeed er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

De Samojeed is sterk gehecht aan zijn gezin, en daar horen kinderen zeker bij. Een goed gesocialiseerde Sammy geniet echt van de aandacht en het gezelschap van jongeren als ze worden geïnstrueerd over hoe ze de hond met zorg en respect moeten behandelen. Door zijn grootte en kracht kan een Samojeed gemakkelijk een klein kind omver lopen zonder dat het zich daar bewust van is, dus een verantwoordelijke volwassene moet toezicht houden op alle interacties tussen kinderen en honden.

Zoals bij elk ras moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of om te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

De gelijkmoedige Samojeed houdt ook van het gezelschap van andere honden. Dit geldt vooral als hij van jongs af aan met andere honden is opgevoed. (Zoals bij elk ras het geval is, kunnen honden van hetzelfde geslacht die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, minder tolerant zijn ten opzichte van elkaar).

Vergeet echter niet dat de Samojeed een aanleg heeft om op een prooi te jagen. Voor een harmonieuze coëxistentie met katten en andere dieren in zijn huishouden zijn training, socialisatie en een goede introductie van essentieel belang. Daarna wordt nauwlettend toezicht geadviseerd.