Golden doodle: hondenras informatie, foto’s, kenmerken en feiten

De Golden doodle is een “designerhond”, een hybride hondenras dat het resultaat is van het mengen van de Poedel met de Golden Retriever. Net als alle andere designer “rassen,” is deze Doodle niet echt een eigen ras, maar is het een kruising – en in dit geval, een kruising die zich in een groeiende populariteit mag verheugen.

Aanhankelijk, intelligent en weinig verharend, erven deze honden een aantal van de beste eigenschappen van hun ouderrassen. Zowel geschikt voor beginnende hondenouders als voor ervaren hondenfamilies. Het is moeilijk om een liefdevollere metgezel te vinden.

Uitgelatenhond raadt deze grote, ruime bench aan om uw grote Golden doodle een plek te geven om uit te rusten en te ontspannen. U zou ook dit interactieve puzzelspeelgoed moeten aanschaffen om uw pup binnenshuis actief te houden!
Golden doodle

Meer over dit ras

De Golden doodle, ook bekend als de Groodle, varieert in grootte van klein tot groot, afhankelijk van de variant van de poedel waarmee de Golden Retriever is gekruist. Oorspronkelijk gefokt als een groter alternatief voor het reeds populaire designerras bekend als de Cockapoo, heeft de Golden doodle bewezen een uitstekende familiehond te zijn.

goldenretrieveradvies-1

Het zijn ook veelzijdige werkhonden. Golden doodles hebben succes geboekt als geleidehonden, diensthonden, therapiehonden, en snuffelhonden (een studie testte hun succes in het opsnuiven van pinda’s in voedsel voor eigenaren met notenallergieën). Golden doodles hebben het ook goed gedaan in behendigheid.

De Golden doodle is een aanhankelijke en zachtaardige hond die aan populariteit heeft gewonnen sinds hij voor het eerst werd ontwikkeld in de jaren 1990. Hij is nog een jonge kruising in vergelijking met andere designerrassen, en veel van de huidige nesten zijn het resultaat van eerste-generatie kruisingen tussen Poedels en Golden Retrievers.

Golden doodles zijn meestal zeer sociaal en kunnen met iedereen goed opschieten. Ze doen het niet goed in een bewakings- of waakhondrol en mogen niet in die hoedanigheid worden gebruikt. Ze kunnen zowel in de stad als op het platteland goed gedijen, maar ze zijn niet zo geschikt voor het leven op een appartement, omdat ze het beter doen met de ruimte die een omheinde tuin biedt. Golden doodles horen echter niet buiten of in een kennel te leven, omdat ze het beste gedijen als ze in contact zijn met de mensen van wie ze houden.

Golden doodles zijn heel gemakkelijk te trainen en zijn een goede match voor nieuwe of schuchtere baasjes. Ze hebben geen agressieve trekjes, maar ze moeten wel goed gesocialiseerd worden om verlegenheid of angstigheid te voorkomen. Golden doodles hebben ook dagelijks contact met hun baasje nodig; ze krijgen last van verlatingsangst als ze te lang worden achtergelaten.

De beste manier om destructief gedrag te voorkomen is ze in een bench te zetten en ze gedurende de dag bezig te houden met speelgoed en lekkernijen. De radio aan laten als je weg bent is ook een goede manier om ze tevreden te houden.

Golden doodles verharen niet of nauwelijks en kunnen een goede match zijn voor mensen met allergieën. Ze moeten wekelijks of tweewekelijks worden geborsteld, en veel eigenaren kiezen ervoor om ze te laten scheren.

Hoewel Golden doodles een jong designerras zijn, heeft dat mensen er niet van weerhouden hun waarde in te zien. Ze zijn snel populair geworden, en hun ster is nog steeds rijzende. Het zijn uitstekende gezinshonden en ze zorgen hun hele leven voor zacht, intelligent gezelschap.

Hoogtepunten

 • Design honden, ook wel hybriden genoemd, zijn geen echte rassen – het zijn kruisingen van twee specifieke rassen. Als u geïnteresseerd bent in een Golden doodle pup, moet u begrijpen dat zijn uiterlijk, grootte en temperament niet zo voorspelbaar zijn als die van raszuivere honden, omdat u niet weet welke kenmerken van elk ras bij een bepaalde hond zullen opduiken.
 • De Golden doodle is het resultaat van poedel en Golden Retriever kruisingen. Tot nu toe zijn er zeer weinig multigenerationele kruisingen (kruisingen tussen twee Golden doodles).
 • De Golden doodle wordt beschouwd als een niet tot licht verharende hond, maar hij moet wel regelmatig worden geborsteld en geschoren. Als de vacht kort wordt gehouden, moet hij om de zes tot acht weken worden geschoren en om de paar weken worden geborsteld. Als de vacht in zijn natuurlijke staat wordt gehouden, moet hij één keer per week of twee keer worden geborsteld.
 • De Golden doodle is geen waakhond, en hij staat er over het algemeen niet om bekend luidruchtig te zijn. Hij blaft misschien niet eens als er iemand op de deur klopt.
 • Hoewel hij een gemiddeld energieniveau heeft, wordt de Golden doodle niet aanbevolen voor appartementen. Hij doet het veel beter in een huis met een omheinde tuin.
 • De Golden doodle heeft ongeveer 20 tot 30 minuten dagelijkse beweging nodig.
 • De Golden doodle is een geweldige familievriend, schiet over het algemeen goed op met kinderen en doet het goed met andere honden en huisdieren.
 • De Golden doodle is een zeer sociale hond die niet weg van zijn gezin moet leven. Hij is niet geschikt om in een kennel of buiten te leven; hij wil in huis zijn.
 • De Golden doodle kan last hebben van verlatingsangst als hij voor langere perioden achter elkaar wordt achtergelaten.
 • De Golden doodle kan een uitstekende metgezel zijn voor mensen met allergieën.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een gezond temperament hebben.


goldenretrieveradvies-2

Geschiedenis

De Golden doodle wordt beschouwd als een van de nieuwste “Doodle”, of poedel mix, rassen. Het fokken begon in de jaren 1990, nadat zowel de Cockapoo als de Labradoodle vaste voet aan de grond hadden gekregen. De theorie achter de ontwikkeling van de Golden doodle was het creëren van een grotere Doodle die de gewenste poedelarme, weinig verharende vacht behield en die de intelligente en vriendelijke aard van de Golden Retriever bezat.

Het feit dat de Golden doodle nog een vrij jonge kruising is, betekent dat de meeste pups het resultaat zijn van eerste-generatie fokken. Dat wil zeggen, de meeste zijn Golden Retriever en Poedel mixen; tot nu toe wordt er zelden gefokt tussen paren van Golden doodles.

Ondanks het feit dat de Golden doodle aan populariteit heeft gewonnen, vooral in Australië, bestaat er nog steeds geen rasvereniging of register. Er zijn echter verschillende online gemeenschappen voor de Golden doodle liefhebber en eigenaar. De populariteit van de Golden doodle is nog steeds stijgende, en velen geloven dat hij die van andere Doodle rassen zal overtreffen.

Grootte

Golden doodles variëren in grootte. Dit komt omdat ze in dit stadium zelden het resultaat zijn van multigenerationele fok (waarbij de ene Golden doodle met de andere wordt gekruist), en er zijn geen rasstandaarden waar Golden doodle-fokkers naar streven.

De Golden doodle komt echter voor in drie verschillende maten: Miniatuur, Kleine Standaard, en Grote Standaard.

De Dwerg Golden doodle is het resultaat van een kruising tussen een Dwerg- of Speelgoedpoedel en een Golden Retriever. Deze honden hebben de neiging om te variëren in grootte van 13 tot 20 centimeter in hoogte en 15 tot 35 pond in gewicht.

De gemiddelde hoogte voor een Small Standard Golden doodle is 17 tot 20 inch; het gewicht is 40 tot 50 pond.

De Large Standard Golden doodle is gemiddeld 20 tot 24 centimeter hoog en weegt 50 tot 90 pond.

Persoonlijkheid

De Golden doodle is niet zonder goede reden populair geworden. Zijn positieve persoonlijkheidskenmerken zijn talrijk – hij maakt zich geliefd bij iedereen die hij ontmoet met zijn vriendelijke, intelligente, accepterende aard.

Hij is meestal erg aanhankelijk, zachtaardig en geduldig en is een geweldige familievriend, vooral omdat hij actief geniet van menselijk gezelschap. Hij is trouw en kan, met de juiste training, zeer gehoorzaam zijn. Hij heeft een speelse kant en kan ondeugend zijn als hij daar zin in heeft.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond heeft de Golden doodle al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Golden doodle pup opgroeit tot een veelzijdige hond.

Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Golden doodles zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Golden doodles zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan tonen. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Golden doodles kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

goldenretrieveradvies-3

 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als afgegleden stifles, dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. De patella is de knieschijf. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (zoals een bot in een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uit de kom schuift, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn, hoewel veel honden met deze aandoening een relatief normaal leven leiden.
 • Oorontstekingen: Deze kunnen een probleem zijn voor Golden doodles vanwege hun flaporen, die vocht vasthouden. Controleer en reinig de oren regelmatig.
 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening (hoewel het soms ook wordt veroorzaakt door ondervoeding) waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar andere vertonen geen uiterlijke tekenen van ongemak. (Röntgenonderzoek is de meest zekere manier om het probleem vast te stellen.) Hoe dan ook, artritis kan zich ontwikkelen naarmate de hond ouder wordt. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt – dus als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouderdieren op heupdysplasie zijn getest en vrij zijn van problemen.
 • Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is ook deze aandoening een degeneratieve ziekte. Aangenomen wordt dat deze veroorzaakt wordt door een abnormale groei en ontwikkeling, wat resulteert in een misvormd en verzwakt gewricht. De ziekte varieert in ernst: de hond kan gewoon artritis ontwikkelen, of hij kan kreupel worden. De behandeling omvat chirurgie, gewichtsbeheersing, medische behandeling en ontstekingsremmende medicatie.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een familie van oogziekten waarbij het netvlies geleidelijk verslechtert. In een vroeg stadium van de ziekte worden zieke honden nachtblind; naarmate de ziekte voortschrijdt, verliezen ze overdag hun gezichtsvermogen. Veel aangetaste honden passen zich goed aan hun beperkte of verloren gezichtsvermogen aan, zolang hun omgeving maar hetzelfde blijft.
 • Ziekte van Von Willebrand: Komt voor bij zowel honden als mensen, dit is een bloedstoornis die het stollingsproces beïnvloedt. Een hond met deze aandoening vertoont symptomen zoals bloedneuzen, bloedend tandvlees, langdurige bloedingen na een operatie, langdurige bloedingen tijdens de loopsheid of na het werpen, en soms bloed in de ontlasting. Deze aandoening wordt meestal gediagnosticeerd tussen de leeftijd van drie en vijf jaar, en kan niet worden genezen. Wel kan de aandoening worden behandeld met onder meer het dichtschroeien of hechten van verwondingen, transfusies voor de operatie en het vermijden van specifieke geneesmiddelen.
 • Allergieën: Allergieën zijn een veel voorkomende kwaal bij honden, en de Golden doodle is geen uitzondering. Er zijn drie soorten allergieën: voedselallergieën, die worden behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te schrappen; contactallergieën, die worden veroorzaakt door een reactie op een lokale stof zoals beddengoed, vlooienpoeder, hondenshampoos en andere chemicaliën; en inhalatieallergieën, die worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof en schimmel. De behandeling varieert naargelang de oorzaak en kan bestaan uit dieetbeperkingen, medicatie en veranderingen in de omgeving.
 • Maag Dilatatie-Volvulus: Ook wel bloat genoemd, dit is een levensbedreigende aandoening die grote, diep-borstkas honden zoals grote Golden doodles kan treffen. Dit is vooral het geval als ze één grote maaltijd per dag krijgen, snel eten, grote hoeveelheden water drinken na het eten en veel bewegen na het eten. Bloat komt vaker voor bij oudere honden. GDV ontstaat wanneer de maag met gas of lucht wordt overvuld en vervolgens verdraait (torsie). De hond kan niet boeren of braken om zich te ontdoen van de overtollige lucht in de maag, en de normale terugstroom van bloed naar het hart wordt belemmerd. De bloeddruk daalt en de hond raakt in shock. Zonder onmiddellijke medische verzorging kan de hond sterven. Vermoed een opgeblazen gevoel als uw hond een opgezwollen buik heeft, overmatig speekselt en moet kokhalzen zonder over te geven. Hij kan ook rusteloos, depressief, lusteloos en zwak zijn, met een snelle hartslag. Het is belangrijk om uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen als u deze symptomen ziet.
 • Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening van de schildklier. Men denkt dat het verantwoordelijk is voor aandoeningen als epilepsie, alopecia (haaruitval), zwaarlijvigheid, lusteloosheid, hyperpigmentatie, pyodermie, en andere huidaandoeningen. Het wordt behandeld met medicijnen en een dieet.

Verzorging

De Golden doodle kan gemakkelijk te trainen zijn. Hij is intelligent en meestal gretig om te behagen – een perfecte combinatie voor zowel beginnende trainers als ervaren trainers. Hij moet worden getraind met positieve bekrachtiging, omdat harde correcties zijn vertrouwen kunnen schaden.

Socialisatie is belangrijk voor alle rassen, maar voor een zachtaardige hond als de Golden doodle kan het helpen om eventuele verlegenheid of schuchterheid te ontmoedigen.

De Golden doodle heeft een gemiddeld energieniveau en zal dagelijks beweging nodig hebben door middel van wandelingen of een flinke stoeipartij in de achtertuin. Over het algemeen is 20 tot 30 minuten dagelijkse beweging voldoende om te voorkomen dat een Golden doodle zich gaat vervelen. Hij staat bekend om zijn liefde voor water, dus zwemmen is een andere mogelijkheid om voldoende beweging te krijgen.

Omdat de Golden doodle groot kan worden, heeft hij wel bewegingsruimte nodig. Hij wordt niet aanbevolen voor appartementen, maar zou een huis moeten hebben met een soort van omheinde tuin. Hij is geen ideaal huisdier voor buiten of in een kennel, want hij gedijt het best als hij bij zijn gezin is, dus eigenaren moeten verwachten dat ze hem voornamelijk in huis houden.

De Golden doodle kan ook last hebben van verlatingsangst, wat kan leiden tot destructief gedrag, als hij voor langere tijd alleen wordt gelaten.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 tot 4 kopjes (afhankelijk van de grootte van de volwassen hond) droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over meerdere maaltijden.

OPMERKING: De hoeveelheid die uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Golden doodle in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet het geval is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Een Golden doodle moet ook worden gevoed met meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van één grote, omdat de Golden Retriever kan lijden aan maagtorsie, of bloat, een eigenschap die gemakkelijk kan worden doorgegeven aan een Golden doodle nakomelingen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Golden doodle, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Golden doodle moet een golvende tot krullende vacht hebben van ongeveer twee tot drie centimeter lang. Hij heeft langer haar op de staart, het lichaam, de oren en de poten (de poten mogen licht bevederd zijn); het haar op het hoofd en de snuit is over het algemeen korter.

De vacht kan zwart, koper, wit, crème, grijs, goud, abrikoos of rood zijn, hoewel goud de meest voorkomende vachtkleur lijkt te zijn. Wit is vaak te vinden op de bevedering, en de vacht van de Golden doodle heeft de neiging lichter te worden naarmate hij ouder wordt.

Hoewel hij wordt beschouwd als een niet tot licht verharende hond, vereist de Golden doodle toch enige vachtverzorging om zijn vacht in de best mogelijke vorm te houden. Eigenaren kiezen er meestal voor om de vacht te knippen om het onderhoud te vergemakkelijken; maar als u ervoor kiest om de vacht in zijn natuurlijke staat te laten, kunt u verwachten dat u hem ongeveer een keer per week of twee borstelt. Als hij geschoren is, moet hij nog steeds om de paar weken goed geborsteld worden.

De Golden doodle moet alleen in bad als dat absoluut noodzakelijk is, anders verliezen zijn vacht en huid de nodige oliën en vochtigheid.

Poets de tanden van uw Golden doodle ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die daarin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Golden doodle eraan om geborsteld en onderzocht te worden als hij een puppy is. Behandel zijn poten regelmatig – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn mond. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u zult de basis leggen voor gemakkelijk dierenartsonderzoek en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

De Golden doodle is een prachtig huisdier voor het hele gezin, vooral als zijn karakter lijkt op dat van de Golden Retriever ouder. Hij zal waarschijnlijk zeer geduldig en zachtaardig zijn en goed overweg kunnen met kinderen van alle leeftijden.

Zoals bij elk ras moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet u altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Hij doet het goed in huizen met andere honden en huisdieren en vertoont geen actieve agressie naar andere dieren. Natuurlijk is het, zoals bij alle honden, belangrijk om uw Golden doodle vanaf de puppytijd goed te socialiseren.