Tamaskan: Informatie over het ras, kenmerken, karakter en feiten

Sommige mensen willen een hond die eruit ziet als een pop, het type dat in een handtas past en aanvoelt als een accessoire. Andere mensen willen iets meer van hun hond. Zij zoeken een huisdier dat eruit ziet als een getemde wolf. Verschillende streken, zoals ze zeggen! Voor die hondeneigenaren die op jacht zijn naar een grote jongen die eruit ziet alsof hij de ster zou kunnen zijn in een White Fang remake, kunnen we nederig de Tamaskan aanbevelen.

De Tamaskan mag er dan uitzien als een wolf, maar dit ras is een en al hond. In feite werd deze hond selectief gefokt door hondenfokkers om dit wolfachtige uiterlijk te creëren en ze zijn werkelijk prachtig. Tamaskan honden zijn zowel een nieuw als een zeldzaam ras, maar ze zijn uiterst intelligent en zeer veelzijdig in termen van hondensport en werkvermogen. Dit ras is het meest geschikt voor ervaren hondeneigenaren die de tijd en de mogelijkheid hebben om veel beweging en mentale stimulatie te bieden.

Dit is geen huisdier voor nieuwe hondeneigenaren. Deze pups vereisen werk, aandacht en zorg. Toch zijn de resultaten duidelijk de moeite waard voor veteraan hondeneigenaren. Dus, is de Tamaskan de juiste hond om in huis te halen? Gelukkig bent u hier aan het juiste adres om daar achter te komen. Houd uw ogen op deze pagina gericht en scroll weg. Alles wat u moet weten over het bezitten van een Tamaskan zal hieronder worden onthuld.
Tamaskan

Oorsprong

De Tamaskan hond is een vrij nieuw ras, dat pas in de jaren 1980 werd ontwikkeld. De oorsprong van het ras kan worden herleid tot een groep van vijf Husky-type honden die werden geïmporteerd in de Verenigde Staten in de jaren 1980. Deze honden werden gekruist met Siberische Husky’s, Alaska Malamutes, en Duitse Herders om een nieuw ras te creëren dat qua uiterlijk op wolven zou lijken, terwijl ze de gehoorzaamheid en intelligentie vertoonden die kenmerkend zijn voor gedomesticeerde honden. Het ras werd vervolgens geëxporteerd naar Finland voor verdere ontwikkeling. Het eerste resultaat was de Utonagan hond, maar sommigen geloven dat verdere kruising van dit ras met de Tsjechoslowaakse Wolfhond is wat de Tamaskan hond maakte zoals we die vandaag de dag kennen. Helaas kunnen we niet zeker zijn van de specifieke geschiedenis van deze pup, omdat zoals alle designer honden, er gewoon niet veel is gedocumenteerd.

Het doel voor het creëren van dit hondenras was om een huishond te ontwikkelen die een wild uiterlijk had en een sterk werkvermogen. Het is veilig om te zeggen dat de fokkers dit doel bereikt hebben met de Tamaskan. Deze hond levert zoals geadverteerd. Het eerste nest Tamaskan puppies kwam naar de Verenigde Staten in 2005 en er zijn nu verschillende Tamaskan fokkers in de VS.

Stamboom

De Tamaskan hond werd selectief gefokt uit Husky-type honden die in de jaren 1980 in de Verenigde Staten werden geïmporteerd. Het ras werd ontwikkeld met invloed van Siberische Husky’s, Alaska Malamutes, Duitse Herders en zelfs een beetje van de Tsjechoslowaakse Wolfhond.

Hoewel de meeste van deze rassen in de eerste plaats werden geselecteerd vanwege hun wolfachtige uiterlijk, is het lupine uiterlijk niet het enige doel dat de fokkers met de Tamaskan wilden bereiken. Dankzij zijn ouders, zijn deze hybriden intelligent, bekwaam, dapper, en loyaal aan hun eigenaren. Deze bijzondere combinatie van eigenschappen (en rassen in hun stamboom) maakt de Tamaskan bij uitstek geschikt als gezelschapshond, werkhond, of als familie huisdier. Er is een speciaal dier voor nodig dat alles kan wat de Tamaskan te bieden heeft en deze pup komt in aanmerking als een bijzondere prestatie in het fokken van designerhonden.

Voeding/Dieet

Omdat de Tamaskan zo’n energierijk werkras is, hebben deze honden een commerciële hondenvoeding nodig die rijk is aan zowel voedingsstoffen als calorieën. Kies dus een hoogwaardig commercieel hondenvoer voor de Tamaskan en overweeg een actieve of werkrasformule voor de beste resultaten. Bovendien moet u brokken kiezen die geschikt zijn voor de leeftijd van uw huisdier (puppy, volwassene of senior). De behoeften van uw pup zullen veranderen naarmate hij ouder wordt, net als u, dus het is belangrijk om een voeding te vinden die geschikt is voor de specifieke levensfase van uw hond.

Als u zich zorgen maakt over het instellen of wijzigen van het dieet van uw hond, is het altijd verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Hoewel fabrikanten van hondenvoer en blogs over huisdieren nuttige voedingsgidsen geven, zijn het nog steeds richtlijnen en geen evangelie. Alle honden zijn verschillend en alleen uw dierenarts is bevoegd om de specifieke voedingsbehoeften van uw persoonlijke hond te bepalen. Raadpleeg dus altijd uw dierenarts voordat u veranderingen aanbrengt in wat u in de voerbak van uw hond doet tijdens etenstijd.

Training

Omdat de Tamaskan hond een zeer intelligent ras is, reageren deze honden over het algemeen goed op training. Vroege socialisatie en training is essentieel voor dit ras om zijn energie onder controle te houden. Deze honden ontwikkelen soms een koppig karakter, dus u zult een vastberaden en consequente hand moeten houden aan de training, en de hond sterk leiderschap moeten geven. Nieuwe hondeneigenaren of hondenbezitters die voor het eerst een hond nemen, vinden deze indrukwekkende honden misschien te veel werk, dus het is beter om dit ras niet te overwegen als u geen eerdere ervaring heeft met training en eigendom. Geduld en doorzettingsvermogen zijn van vitaal belang voor een succesvolle training van een Tamaskan en niet alle hondeneigenaren zijn tegen deze taak opgewassen. Het is niet gemakkelijk, maar het is de moeite waard.

Met een slimme en energieke hond als de Tamaskan, is het het beste om een zelfverzekerde aanpak te hebben en te vertrouwen op positieve bekrachtigingsmethoden. Wees consequent en laat u gelden als de leider van de roedel, maar gebruik wel traktaties en complimenten als een vorm van motivatie, in plaats van hard of wreed te zijn tegen uw nieuwe huisdier. Niet alleen is aversieve training onmenselijk, maar het is ook totaal ineffectief. Je zult nooit de resultaten krijgen die je zoekt door overdreven negatief te zijn tijdens het trainen van je pup. Het vergt een zachte, maar vastberaden hand om een Tamaskan goed te trainen en dat is de reden waarom zo weinig hondeneigenaren echt tegen deze taak zijn opgewassen.

Naast basisgehoorzaamheid, zindelijk worden en vroege socialisatie, kunt u met de Tamaskan werken aan meer complexe leertaken. Dit ras doet het goed als werkras en hij blinkt uit in verschillende hondensporten waaronder gehoorzaamheid, behendigheid en veldwedstrijden. Tamaskans houden van werken en het is verbazingwekkend wat ze kunnen bereiken als ze goed getraind zijn.

Gewicht

De Tamaskan hond is een middelgroot tot groot ras dat lijkt op de Siberische Husky, maar hij heeft een sterkere bouw. Deze honden wegen meestal tussen de 25 en 40 kg en ze staan tussen de 24 en 28 centimeter hoog op de schouder. Met andere woorden, dit is een grote jongen. Je zult nooit verbaasd zijn als een van deze honden een kamer binnenloopt. Ze hebben nogal een imposante aanwezigheid. Het is een deel van de aantrekkingskracht.

Temperament/Gedrag

Ondanks zijn wilde uiterlijk, is de Tamaskan hond eigenlijk een heel zachtaardig ras. Ze zijn lief en aanhankelijk en doen het goed als gezelschapsdier of als gezelschapshond voor alleenstaanden. Ze hechten zich erg aan hun eigenaar en vormen een zeer sterke band met hun gezin. Tamaskans verdragen het niet om voor langere tijd alleen gelaten te worden. Ze zijn gevoelig voor het ontwikkelen van verlatingsangst. Naast het feit dat ze zeer toegewijd zijn aan hun naaste mensen, zijn deze honden ook zeer vriendelijk en hebben ze over het algemeen een extraverte persoonlijkheid. Alles wel beschouwd, is het veilig om te zeggen dat dit ras graag bij mensen in de buurt is en dat ze over het algemeen goed met kinderen overweg kunnen.

Vergeet niet dat deze honden intelligent en actief zijn. Als gevolg daarvan hebben ze veel beweging nodig, evenals mentale stimulatie om verveling te voorkomen (wat kan leiden tot de ontwikkeling van probleemgedrag). Ze hebben eigenaren nodig die hun fysieke en mentale behoeften kunnen bijhouden om goed te gedijen. Als werkhondenras zijn ze meestal op hun best als ze een taak hebben, dus overweeg als alternatief om ze te trainen voor een van de populaire hondensporten. Iets als behendigheid, canine freestyle, trekken, mushing, of flyball. Er zijn tal van leuke activiteiten waar uw Tamaskan in zou kunnen uitblinken! Het is allemaal aan u.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Omdat de Tamaskan een vrij nieuw ras is, is er weinig informatie over aangeboren gezondheidsproblemen. Echter, deze hybride is ontwikkeld uit verschillende rassen die bekend staan om hun goede gezondheid. U kunt dus verwachten dat de Tamaskan hond ook redelijk gezond is. Er zijn echter een paar aandoeningen waar dit ras vatbaar voor kan zijn, waaronder cryptorchidisme, epilepsie, heupdysplasie, en degeneratieve myelopathie. Zoals altijd is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij een dierenarts (vooral als de hond ouder wordt) om ervoor te zorgen dat eventuele gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk worden opgespoord en behandeld.

Levensverwachting

Tamaskan honden hebben een vrij lange levensduur in vergelijking met andere honden van deze grootte. De gemiddelde levensverwachting voor het ras is 14 tot 15 jaar.

Beweging Eisen

De Tamaskan hond is gefokt om een werkras te zijn, dus hij heeft een vrij hoog energieniveau en vereist veel beweging. Dit ras vereist een lange dagelijkse wandeling of jogging, evenals veel mentale stimulatie. Training van dit ras voor gehoorzaamheid, behendigheid, werkproeven, en andere hondensporten is een geweldige manier om zijn behoefte aan beweging aan te vullen.

Vacht

De vacht is wat het ras zijn wolfachtige uiterlijk geeft. Deze honden lijken op grijze Timber Wolves, met een veelkleurige vacht die bestaat uit verschillende tinten grijs en bruin, maar ook zwart en wit. De vacht van de Tamaskan hond is dubbel en dik, de staart borstelig en recht. Dit ras heeft drie hoofdkleuren: Rood Grijs, Wolfs Grijs, en Zwart Grijs.

Als het op verzorging aankomt, is de Tamaskan niet erg onderhoudsvriendelijk. Een wekelijkse borstelbeurt is alles wat nodig is om hun lupine-achtige vacht er op zijn best uit te laten zien. Deze honden gaan echter twee keer per jaar door de ruiperiode en zullen in deze periode meer verharen. Om het voor u en uw huisdier overzichtelijker te maken, moet u ze in deze periode elke dag borstelen. Geloof ons, de extra inspanning is het waard.

Puppy’s

Het eerste nest Tamaskan puppies werd in 2005 naar de V.S. gebracht en zij kregen hun eigen nest in 2007. De gemiddelde nestgrootte voor dit ras ligt tussen de 6 en 10 pups. Aangezien dit een nieuw en vrij zeldzaam ras is met een aantrekkelijk uiterlijk en wenselijke persoonlijkheidskenmerken, is het misschien niet gemakkelijk om meteen een puppy te vinden. Voor Tamaskan puppies zijn er meestal wachtlijsten en hun prijs ligt rond de €2.000.

Maar als u eenmaal uw op een wolf lijkende puppy hebt, zult u zien dat het de moeite waard was. Om ervoor te zorgen dat uw nieuwe huisdier uitgroeit tot een indrukwekkend hondje dat het in potentie kan zijn, moet u meteen met ze beginnen te werken. Tamaskan puppies hebben veel socialisatie en training nodig vanaf het begin van hun leven en ze nemen de training over het algemeen snel op.

Tamaskan veelgestelde vragen

Hoeveel kost een Tamaskan hond?

Een Tamaskan puppy kost tussen de €1,200 en €2,500. Er zijn niet veel gerenommeerde, geregistreerde Tamaskan fokkers op de markt, en de prijs is afhankelijk van staat tot staat, evenals van de pup zelf: als de pup al getraind en gecontroleerd is door een dierenarts, zal dit de prijs verhogen.

Zijn Tamaskan honden goede huisdieren?

Tamaskan honden zien er misschien uit alsof ze in het wild thuishoren, maar ze hebben een lieve, vriendelijke ziel en een geweldig temperament. Ze zijn erg aanhankelijk en hebben de neiging om een onbreekbare band te vormen met hun mensen, dus ze zullen echt uw beste vriend en meest trouwe metgezel worden.

Zijn Tamaskan honden agressief?

Veel mensen denken ten onrechte dat Tamaskan honden agressief zijn vanwege hun wilde uiterlijk, maar dit ras is eigenlijk heel lief en liefdevol van aard. Natuurlijk, als de hond is verwaarloosd, mishandeld, of geen basis socialisatie en training heeft gehad, kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen, net als elk ander hondenras.

Hebben Tamaskan honden een wolf in zich?

Uiterlijk kan bedriegen- Tamaskan werd gefokt om op een wolf te lijken, maar heeft eigenlijk geen wolf in zijn afstamming. Tamaskan honden zijn selectief gefokt uit Husky-type honden die op wolven lijken, zonder enige betrokkenheid van wilde dieren.

Hebben Tamaskan honden veel beweging nodig?

Tamaskan honden zijn een werkras, dus ze hebben veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Ze zijn zeer intelligent en vrij energiek, dus ze zullen mentaal en fysiek gestimuleerd moeten worden om goed te gedijen. Hondensport is een geweldige manier om extra energie te verbranden en de band met uw huisdier op te bouwen, maar lange wandelingen, trektochten en veel apporteren in het hondenpark zijn ook prima.

Zijn Tamaskans gemakkelijk te trainen?

Tamaskans zijn in geen geval beginnersvriendelijke honden, en hetzelfde geldt voor de training. Deze honden zijn erg slim, en hoewel dit betekent dat ze de training zullen accepteren, betekent het ook dat ze een koppig karakter kunnen ontwikkelen en het proces moeilijker kunnen maken voor de onervaren hondeneigenaar. Met geduld, doorzettingsvermogen en positieve bekrachtigingsmethoden kunt u echter geweldige trainingsresultaten bereiken met uw Tamaskan.

Zijn Tamaskans beschermend?

Deze honden zijn erg trouw aan hun familie, en kunnen daardoor erg beschermend worden naar hun mensen toe. Dit betekent niet dat ze goede waakhonden zullen zijn: ze zijn over het algemeen vriendelijk en hebben de neiging om niet te veel te blaffen, dus als u een waakhond nodig heeft om u te waarschuwen voor indringers, dan zou een Tamaskan niet uw eerste keuze moeten zijn.

Zijn Tamaskans goed met kleine honden?

Hoewel veel zal afhangen van de individuele hond, gaan Tamaskans over het algemeen goed om met andere honden. Als de honden te klein zijn, zoals een speelgoedras, kunnen er problemen ontstaan, omdat ze hen als prooi kunnen zien. Met een vroege socialisatie, zouden er geen problemen moeten zijn.

Zijn Tamaskans goede gezinshonden?

Tamaskans zijn loyale, liefdevolle en vriendelijke gezinshonden als ze vroeg in hun leven worden gesocialiseerd en getraind. Ze houden van kinderen en kunnen goed met hen opschieten, en ze kunnen uitgroeien tot zeer beschermend voor kinderen in het gezin. Op dezelfde manier kunnen ze ook een geweldig huisdier zijn voor actieve stellen, omdat Tamaskans er graag bij horen en een sterke band met hun baasjes vormen.

Zijn Tamaskan honden goed met katten?

Tamaskans hebben een hoge prooidrift, en worden daarom niet aanbevolen voor gezinnen met katten. Hoewel een hond kan worden gesocialiseerd om samen te gaan met een katachtige metgezel, heeft een prooidrift de neiging om zich pas op latere leeftijd te manifesteren en het kan echt een probleem worden als uw hond als een gek gaat jagen op uw kat en misschien zelfs probeert om haar pijn te doen.