Dwergpinscher Hondenras: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De dwerg of Rehpinscher is een oud, Duits hondenras, dat tegenwoordig vaak als stadshond wordt gehouden vanwege zijn kleine formaat. De kleine, slimme kerel is veel meer een jager en bewaker in zijn oorspronkelijke gebruik!

De norm staat door de FCI vermeld onder nr. 185 in groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossoids, Zwitserse Sennenhonden en andere rassen, Sectie 1: Pinschers en Schnauzers, zonder werktest.

Dwergpinscher hond

Dwergpinscher in het profiel

Afkomst en raciale geschiedenis

Zoals met zoveel andere oude hondenrassen die afkomstig zijn uit Midden-Europa, is de Pinscher ook de Turfhond uit steentijd als voorouder. Feit is dat Pinscher-achtige honden al enkele eeuwen worden gebruikt, zowel als muizen- en rattenvangers op boerderijen (toen ook onder de naam “Rattler”) en voor de waakzame begeleiding van koetsen en karren. Er was geen uniform beeld met betrekking tot zowel de grootte als de vachttextuur van deze honden. De meesten van hen waren van gemiddelde grootte, robuust en met gladde of ruwharige vacht in verschillende kleurvarianten. Maar bovenal waren ze erg zelfverzekerd, attent en meestal alleen loyaal aan hun meester.

Miniatuur Pinscher in rasportret

De dwergpinscher kijkt terug op een lange geschiedenis.

Al in 1895 richtte de fokker Josef Berta de “Pinscher en Schnauzer Club” op, nadat ze een paar jaar eerder waren begonnen met het ontwikkelen van de gladharige Pinscher van de ruwharige Schnauzers fokkerij. Ook het gericht fokken naar verschillende maat slagen is hier al begonnen. Zo, naast de middelgrote Duitse Pinscher, de kleinere, wendbare dwergpinschers Al in het midden van de jaren ’20 van de vorige eeuw werden meer dan 1000 stamboekvermeldingen geregistreerd, waardoor de dwergpinscher kan terugkijken op een lange en stabiele ontstaansgeschiedenis. Snel, de kleine, elegante honden met de druipend-verende gang en het grote hart hun weg uit de stal en in de fijne samenleving. Vooral als een Begeleiding van welgestelde dames in de steden werd de Rehpinscher al snel een modehond. Omdat het gemakkelijk te verzorgen was en met zijn korte, gladde vacht ook absoluut geschikt voor demping. In een welwillende rasbeschrijving van Felix Ebner uit 1937 kan men lezen: “Met zijn schone poten, zijn korte, gladde vacht, kan hij vol vertrouwen op de meest elegante gestoffeerde meubels worden genomen,… en als hij een paar keer per dag naar de voordeur wordt geleid, zal het stadsbestuur stil en kosteloos de kleine tekenen van zijn metabolisme verwijderen.”

Essentie & karakter van de miniatuur Pinscher

Nu moet men zich niet laten misleiden en denken dat de dwergpinscher een typisch schoothondje is dat tevreden is om op de bank te zitten en slechts kort de deur uit te komen om zijn zaken te doen. Integendeel, de Rehpinscher is een extreem levendige, pittige kerel, die vol kracht wacht om actief te zijn met zijn meester of minnares. En aangezien hij de neiging heeft om zich bij slechts één persoon in het peloton te voegen, moet deze persoon ook zoveel mogelijk tijd met hem doorbrengen.

Sinds dit ras zeer intelligent, nieuwsgierig en bereid om te leren , hebben de kleine krachtpatsers veel plezier in speelse activiteiten, waarbij ze ook hun hoofd kunnen gebruiken. Voldoende uitgedaagd en geïntegreerd in het dagelijks gezinsleven, is de Zwergpinscher een geweldige familie en gezelschapshond. Kinderen moeten echter oud genoeg zijn om te begrijpen dat de hond ook zijn retraite- en rustperioden nodig heeft. De Pinscher moet goed gewend zijn aan andere huisdieren. Want uit de grond van zijn hart is hij nog steeds een jager, en dit gedrag breekt door bij snellopende katten, konijnen, cavia’s en co. like.

Zo zelfverzekerd en evenwichtig als de dwergpinscher is wanneer hij fysiek uitgeput en mentaal gehandicapt is, Hij houdt er helemaal niet van om alleen te blijven. Hij moet daarom zorgvuldig en gevoelig gewend zijn aan korte fasen van eenzaamheid om zijn neiging om te blaffen uit verveling of frustratie te voorkomen.


Hoe groot wordt een dwergpinscher?

Dwerg of Rehpinscher bereiken een schouderhoogte van ongeveer 25-30 centimeter en een gewicht tussen 4 en 6 kilogram.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de miniatuur Pinscher – Waar moet je op letten?

In het geval van de Zwergpinscher, het gezegde “Klein, maar krachtig!”. Want ondanks zijn kleine gestalte wil hij veel bewegen. Zijn alerte geest heeft ook veel “voedsel” nodig om van hem een evenwichtige en sociale gezelschapshond te maken. Dit ras is dus niet voor mensen die weinig tijd of verlangen hebben voor dagelijkse wandelingen of zelfs sportieve activiteiten met de hond. Maar als je graag volhardend in de frisse lucht beweegt, misschien ook joggen, paardrijden, fietsen en genieten van hondensporten, is de Zwergpinscher een geweldige en absoluut loyale metgezel.

Zoals bij alle honden heeft de miniatuur pinscherhouder een een flinke portie geduld en vooral liefdevolle consistentie. De hond moet de basiscommando’s leren wat hij mag doen en wat niet, en zo zijn vaste plaats vinden in de roedelstructuur en in het dagelijks leven van zijn eigenaar. Omdat het ras zeer intelligent is en bereid is om te leren en de dwergpinscher zijn favoriete persoon wil behagen, is de opleiding niet al te moeilijk, altijd op voorwaarde dat hij voldoende energie kan verbranden en zich niet hoeft te vervelen. Dan hebben de kleine Pinschers al snel de neiging om hun eigen wil te hebben en bruisend temperament tonen. Ze kunnen dan gemakkelijk nerveuze yappers worden, wat de rust van de buren snel kan verstoren.

Het jachtinstinct, dat het ras heeft behouden van zijn vroegere gebruik als ratten- en muizenverjagers, moet ook in toom worden gehouden door consistent onderwijs en voldoende werkgelegenheid. De vroeg en frequent contact met andere honden helpt om van de Zwergpinscher een sociale, zelfverzekerde viervoeter te maken die kalm en niet agressief en dominant reageert in latere hondenontmoetingen.

Als de Rehpinscher gewend is aan de capaciteit, is de Grootte van het appartement maakt niet uit. Of het nu in het appartement in de stad is of in een huis met een grote tuin – het belangrijkste is dat hij is geïntegreerd in het dagelijks leven van zijn persoon. Met zijn Vreugde en zijn goede humeur roert hij dan graag goed op.


Hoeveel kost een dwergpinscher?

Een dwerg Pinscher pup van een verantwoordelijke fokker kost ongeveer 1000 euro of meer.

Voeding van de dwergpinscher

Zelfs een heel klein hondje stamt af van de wolf – en behoort dus tot de carnivoren. Een soortgeschikt en uitgebalanceerd dieet met een hoogwaardig voer op basis van vlees en met de juiste samenstelling van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen is de beste basis voor een lang en gezond hondenleven. De beslissing voor nat of droog voedsel moet worden genomen door de eigenaar van de hond op basis van zijn behoeften. Kleine hondenrassen die graag de ouderdom bereiken, ontwikkelen vaak gebitsproblemen, althans in de latere levensjaren, en moeten dan beter van zacht voedsel worden voorzien.

Natuurlijk moet bij het berekenen van het rantsoen altijd rekening worden gehouden met de algemene toestand van de hond zoals leeftijd, gezondheid en activiteit. Als er veel speels werk met de hond wordt gedaan, moet het dagelijkse voedselrantsoen geheel of gedeeltelijk worden gebruikt als Beloningsbeten kan worden geserveerd, omdat extra lekkernijen anders de miniatuur pinscher snel te sterk maken. En zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Gelukkig kon de ontwikkeling van rastypische ziekten worden vermeden bij het fokken van de miniatuur pinschers, die al vele jaren zeer verantwoord worden gebruikt. Net als voorheen zijn dit robuuste honden, barstensvol kracht en gezondheid, die nogal een ouderdom van 15 jaar en ouder bereiken.

Helaas zijn er ook dubieuze “fokkers” in dit ras die kleinere en lichtere honden proberen te produceren en ze duur verkopen. Zulk Dwergen maar leidt dan onvermijdelijk tot min of meer ernstige gezondheidsproblemen van deze kleine honden. Daarom worden Pinschers onder de 25 centimeter of met een gewicht van minder dan vier kilogram niet erkend door de officiële rasstandaard. Dergelijke zogenaamde theekopjeshonden worden vaak beschouwd als martelrassen.

Door de korte vacht en het ontbreken van ondervacht zijn dwergpinschers licht gevoelig voor kou en vocht. Hier kan in het koude en natte seizoen worden tegengegaan met een bijbehorende hondenvacht.


Wat eten dwergpinschers?

Hoogwaardige kant-en-klare voedingsmiddelen, nat of droogvoer, bieden een optimale samenstelling van vlees, groenten en alle belangrijke vitamines en voedingsstoffen en mineralen, zodat uw hond gezond wordt gevoed.

Verzorging van de dwergpinscher

De korte vacht van de Rehpinscher is zeer eenvoudig schoon te maken. Van tijd tot tijd verzorgd met een zachte borstel, het schijnt heerlijk. Vuil en modder na een lange wandeling worden eenvoudig afgeveegd met een vochtige doek en de kleine hond droogt vervolgens weer af met een droge handdoek.

Afhankelijk van de voeding, vooral bij de oudere hond, de tanden regelmatig gecontroleerd door de dierenarts om sterk tandsteen te verwijderen en zo de functie van de tanden zo lang mogelijk te behouden.

Dwergpinscher – Activiteiten en Training

Zelfs als zijn kleine lichaamsgrootte en delicate ledematen hem op een schoothondje doen lijken – de miniatuur pinscher is een pittige bundel energie en heeft veel beweging en capaciteitsbenutting nodigom je niet te vervelen. Aangezien hij zijn grote hart vooral aan slechts één persoon hecht en dus niet “ieders lieveling” is, moet deze ene persoon ook bereid zijn om aan deze behoeften van zijn kleine viervoeter te voldoen.

Miniatuur Pinscher in rasportret

Een dwergpinscher heeft veel beweging nodig.

Naast het dagelijkse lange wandelingen in de frisse lucht, dat betekent hem ook mentaal bezet. Bijvoorbeeld door interessante en wisselende zoek- en intelligentiespelletjes of in een grote verscheidenheid aan hondensportdisciplines. Het is dus niet ongewoon om op de Behendigheidscursus of gehoorzaamheids- of hondendanscursussen Naast de actieve Border Collies en Australian Shepherds kun je ook kennismaken met de kleine dwergpinschers, die vaak de show stelen van hun grotere trainingspartners.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de dwergpinscher

Miniatuur Pinscher in rasportret

Dwergpinschers bestaan al heel lang.

Omdat de Pinschers een zeer oud ras duiken op tal van oude schilderijen Keer op keer, en ook literair maakt de Pinscher deel uit van het culturele erfgoed van Duitsland. In Theodor Fontane’s roman “Der Stechlin”“een Pinscher wordt bijvoorbeeld gebruikt als rattenvanger, en ook in de zwart-wit straatveeg “De derde man” uit 1949 speelt een miniatuur Pinscher een niet onbelangrijke rol.

Nadelen van de dwergpinscher

Een goed gebruikte dwergpinscher brengt graag veel tijd door met zijn mens, die hij graag wil behagen. Alleen een verveelde, te weinig gevraagde en opgemerkte Pinscher wordt een nerveuze, soms agressieve yapper. Hij is ook een attente bewakerr, die ook in een vroeg stadium in aanvaardbare paden moet worden gestuurd, zodat het niet bij elk onbekend geluid voorkomt.Handelingen van het Europese Parlement

Ten slotte is het belangrijk om voorzichtig te zijn met alle kleinere dieren, zodat het oud is Jachtinstinct Hij krijgt de overhand en wordt weer een “Rattler”, die vroeger de stal en het erf vrij hield van ratten en muizen.


Zijn dwergpinschers yappers?

Het ras heeft eigenlijk de neiging om veel te blaffen en vindt dat leuk. Maar als de hond voldoende druk is, veel beweegt en goed is opgeleid, is dit probleem gemakkelijk onder controle te krijgen.

Is de dwergpinscher geschikt voor mij?

Voordat u besluit een hond te kopen, ongeacht het ras, moet u altijd enkele overwegen belangrijke fundamentele vragen zetten:
  • Heb ik genoeg Tijd en verlangenom voor mijn dwergpinscher te zorgen, om hem elke dag voldoende te bewegen en bezig te houden?
  • Mag ik überhaupt een hond in mijn appartement houden?
  • Zijn ook alle andere gezinsleden gaan akkoord met de komst van een nieuwe viervoetige huisgenoot?
  • Wie zorgt er voor de hond als ik dat niet kan?
  • Ben ik klaar om mijn vakantie met de hond door te brengen vanaf nu en voor de komende 15 jaar of zo?
  • Moet het een mannetje zijn of liever een?
  • Heb ik voldoende financiële middelenom niet alleen de aanschafprijs voor de pup en de initiële uitrusting met transportbox, riemen, speelgoed, hondenbak en hondenmand te betalen, maar ook de lopende kosten voor hoogwaardig voedsel, noodzakelijke dierenartsbezoeken, vaccinaties en medicatie, hondenbelasting en aansprakelijkheidsverzekering, eventueel het bezoek van een hondenschool? In de loop van zijn leven veroorzaakt een hond ongeveer de kosten van een kleine auto, ongeacht de grootte!

Miniatuur Pinscher in rasportret

Past de dwergpinscher bij jou?

Heb je eindelijk alles goed doordacht en de verhuizing van een dwergpinscher als nieuw familielid , moet u eerst een op zoek naar een gerenommeerde fokker. Belangrijke criteria voor de fokker om serieus te zijn over zijn dwergpinscherfokkerij zijn vooral een beheersbaar aantal fokdieren en nesten (bij voorkeur slechts één tegelijk) en het houden van en pups binnen de familie en met nauwe band met verzorgers. Een goede fokker stelt je veel vragen, wil weten hoe en waar je zijn puppy wilt houden en weigert een hond te verkopen als je antwoorden hem niet tevreden stellen.

Aanbevelingen voor voeding, informatie over veterinaire behandelingen zoals eerste vaccinaties en wormkuren en het aanbod om contact op te nemen, zelfs na de aankoop van de puppy, moeten een vanzelfsprekendheid zijn voor een goede fokker. Het is het beste om de fokker te bezoeken voor de definitieve aankoop van de puppy en naar hem om zich heen te kijken.

Je moet nooit een puppy kopen op een dierenmarkt of uit de kofferbak van een dubieuze hondenhandelaar, ook niet uit medelijden! Hoewel deze honden meestal goedkoper zijn dan bij een gerenommeerde fokker, maar achter hen zit bijna altijd gewetenloze en wrede dierenmishandeling! De dammen worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden als pure “werpmachines”. De pups worden niet gevaccineerd of anderszins voorzien van veterinaire zorg, lijden vaak aan acute, in het ergste geval dodelijke ziekten kort na de aankoop of blijven de rest van hun leven een zaak voor de dierenarts – en het komt erop neer dat dit veel duurder is dan de puppy uit een serieuze en verantwoorde fokkerij!

Naast de aankoop via een fokker kan het ook de moeite waard zijn om Naar het asiel gaan – hier wachten steeds weer rasechte dwergpinschers op een nieuw en mooi thuis. Ook hebben verschillende dierenwelzijnsorganisaties zich specifiek ingezet om noodlijdende dwergpinschers te helpen en zijn ze op zoek naar geschikte, liefdevolle eigenaren voor dergelijke honden. Vraag het maar.

Als alle vragen in het voordeel van de hond zijn opgehelderd, dan staat niets je dwergpinscher in de weg om naar binnen te gaan. Het is belangrijk dat je heel vertrouwd bent met elkaar, zeker in het begin. intensief en langdurig met de pup – omdat, zoals reeds vermeld, de dwergpinscher vaak slechts met één persoon een bijzonder nauwe relatie ontwikkelt, aan wie hij dan met heel zijn hart is toegewijd, en dat zal vrijwel zeker de persoon zijn die het meest om hem geeft. Als je dat niet kunt betalen, dan wees niet teleurgesteld als de hond je later niet meer volgt, maar misschien wel je vrouw/man of de kinderen! Zelfs als hij in de Gezin met kinderen kan zich net zo comfortabel voelen als in de Eenpersoonshuishouden, heeft de dwergpinscher zijn verzorger nodig. Ook voor sprightly Senioren die veel tijd voor hem hebben en graag met hem wandelen of wandelen, is de kleine Pinscher een optimale metgezel. En als je niet meer zo actief bent, kun je misschien een oudere, noodlijdende Rehpinscher aan een nieuw en mooi huis helpen en een dankbare en loyale vriend in hem vinden.