Basenji Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Uit Afrika, werd het Basenji hondenras oorspronkelijk gevonden in de Kongo. Deze honden jagen zowel op geur als zicht en werden oorspronkelijk gebruikt om klein wild in de netten van de jagers te spoelen en om de knaagdierenpopulatie in het dorp onder controle te houden. Tegenwoordig zijn het ook geweldige, liefhebbende, harige gezinsleden.

Slim en vertederend, zijn deze honden goede metgezellen voor de persoon of familie die ze een stap voor kan blijven. Ze kunnen zich aanpassen aan het leven op een appartement, en zelfs beginnende huisdiereigenaren zullen deze pups prima honden vinden voor de eerste keer. Zorg er wel voor dat je genoeg beweging hebt om aan hun hoge energieniveau te voldoen. U zult veel moeten wandelen en spelen.
Basenji

Meer over dit ras

Bekend als de “blaffeloze” hond uit Afrika, trekt de Basenji bewonderaars aan met zijn korte vacht, kleine, gespierde lichaam, alerte houding, rechtopstaande oren, en staart strak gekruld over één heup. Een gerimpelde wenkbrauw geeft hem een nieuwsgierige en soms ondeugende uitdrukking.

Dat klinkt allemaal aantrekkelijk, maar mensen die geen onderzoek doen naar de Basenji voordat ze er een aanschaffen, kunnen teleurgesteld of gefrustreerd raken als ze niet zijn voorbereid op het unieke temperament en de persoonlijkheid van de Basenji. Het verkrijgen van een Basenji van een gerenommeerde fokker die de voors en tegens van het leven met dit ras zal bespreken zal u een realiteitscheck geven, en zo’n fokker is ook meer geneigd om fokdieren te controleren op erfelijke gezondheidsproblemen bij het fokken.

De Basenji is zeer intelligent, maar hij heeft een koppige inslag van kilometers breed. De uitdrukking “willing to please”, die zo veel rassen beschrijft, is hem onbekend. Een Basenji kan alle commando’s die u hem leert heel goed kennen, maar of hij ze ook echt uitvoert, zal altijd de vraag blijven. Hij kan eerst nadenken en dan gehoorzamen, of hij kan besluiten dat er echt geen goede reden is om te doen wat u vraagt. In plaats daarvan gebruiken Basenji’s hun intelligentie om uw aandacht op te eisen en u te laten geven wat zij nodig hebben of willen.

Basenji mensen zeggen dat hun ras goed is in het leren om uw huis op te ruimen. Alles wat de hond laat liggen waar hij het kan vinden, is voer om op te kauwen of op te eten. U zult snel leren uw bezittingen te beschermen door ze buiten het bereik van deze nieuwsgierige honden te plaatsen.

Basenji’s zijn ook ontsnappingskunstenaars. Zelfs een omheinde tuin kan een Basenji die vastbesloten is om elders te zijn, niet in toom houden. Tijd alleen in een tuin zonder toezicht kan het verlies van uw dierbare metgezel betekenen als hij de wereld gaat verkennen. Ondergrondse elektronische omheiningen zullen ook een Basenji die iets interessants ziet of ruikt niet in toom houden. Hij beschouwt de schok van de halsband als een klein ongemak.

De Basenji staat bekend om het feit dat hij niet blaft, maar dat betekent niet dat hij stil is. Zijn vocalisaties variëren van een heerlijk jodelen tot een huiveringwekkende schreeuw, evenals het gebruikelijke grommen, janken en janken dat door alle honden wordt gemaakt.

Aan de positieve kant, Basenji’s houden van spelen, hoewel als u een hond wilt die een frisbee of tennisbal apporteert, kijk dan elders – de Basenji is niet voor u. Het zijn schone honden met bijna katachtige verzorgingsgewoonten. Als u een onberispelijk huis hebt, zult u waarderen dat Basenji’s heel weinig verharen. Het zijn ook uitstekende waakhonden. Ze zullen hun mensen en eigendommen verdedigen als ze worden uitgedaagd. Ze staan bekend om hun moed en zullen een indringer met alles wat ze hebben weerstaan. Dat gezegd hebbende, hun grootte sluit uit dat ze een echte waakhond zijn.

Als u graag een activiteit met uw hond onderneemt, dan zijn Basenji’s zeer bedreven in de kunst van het kunstaasjagen, het perfecte spel voor deze honden die jagen op zicht en graag achtervolgen. Bij deze sport volgen ze een lokaas – meestal een witte plastic zak – over een parcours in een veld. Het lokaas is vastgebonden aan een lijn die door een reeks katrollen wordt geleid terwijl de honden de achtervolging inzetten. Behendigheid is een andere sport die zou kunnen passen bij de Basenji’s liefde voor een goede tijd. Hoewel Basenji’s niet uitblinken in gehoorzaamheidswedstrijden, kunnen ze wel succesvol zijn als je een creatieve manier kunt bedenken om ze te laten denken dat training en competitie hun idee is.

Basenji’s zijn ook super showhonden dankzij hun trotse houding en opvallende koperen vacht. Ze zijn gemakkelijk voor te bereiden op de showring en hebben geen behoefte aan trimmen of ingewikkelde vachtverzorging. Als u een hond wilt om mee te showen in de rasring, bespreek dit dan voor de aankoop met uw fokker, zodat zij u kan helpen de juiste pup te kiezen.

Met zijn unieke uiterlijk en persoonlijkheid is de Basenji niet het ras voor iedereen, maar voor degenen die de houding en intelligentie van deze kleine hond waarderen, kan hij de ideale metgezel zijn. Wie weet? Misschien komt u wel in de rangen van Basenji mensen die opscheppen over de vernielingen die hun honden kunnen aanrichten.

Hoogtepunten

 • Basenji’s blaffen normaal gesproken niet, maar ze kunnen erg luidruchtig zijn, met geluiden als jodelen, janken en gillen.
 • Ze zijn moeilijk te trainen. Basenji’s hebben duizenden jaren overleefd doordat ze onafhankelijke denkers waren. Ze zien geen noodzaak om mensen te gehoorzamen. Positieve training kan tot op zekere hoogte werken, maar ze zullen zelf kiezen wanneer ze gehoorzamen.
 • Basenji’s hebben een sterke drang naar prooi en kunnen niet worden vertrouwd als ze niet aangelijnd zijn, tenzij ze zich in een goed omheind gebied bevinden.
 • Basenji’s zijn ontsnappingskunstenaars. Ze gebruiken een kettingomheining als ladder, springen op en klimmen over een houten schutting, of springen door open deuren naar buiten.
 • Basenji’s hebben veel energie. Als ze daar geen uitlaatklep voor hebben, worden ze destructief of zoeken ze andere manieren om hun energie kwijt te raken. Een bench wordt aanbevolen als er geen toezicht is.
 • Basenji’s beschouwen zichzelf als familie. Ze kunnen niet in een tuin worden achtergelaten met voedsel en water. Ze vragen veel tijd en aandacht.
 • Ze doen het niet goed in huizen met andere kleine huisdieren, omdat hun achtervolgingsinstinct de overhand kan nemen. Als ze samen met katten worden grootgebracht, kunnen ze het goed doen, maar ze worden niet aanbevolen voor huizen met hamsters, gerbils, ratten, muizen, cavia’s, vogels of fretten.
 • Basenji’s zijn koppig, en u zou kunnen eindigen met een verwarde en agressieve Basenji als u probeert zijn koppigheid met geweld te overwinnen.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Basenji is waarschijnlijk een van de oudste gedomesticeerde hondenrassen, en misschien is dat de reden waarom hij geen blaffer is. De vroege mens gaf misschien de voorkeur aan een rustige hond tijdens de jacht. Net als zijn wilde neef de wolf, kan de Basenji blaffen, maar meestal blaft hij maar één keer en is dan stil. Er wordt ook verondersteld dat hij slechts gedeeltelijk gedomesticeerd is. Zijn metabolisme is anders dan dat van alle andere gedomesticeerde honden, en net als bij wilde hondachtigen komt het wijfje van de Basenji slechts één keer per jaar voor, in vergelijking met twee keer per jaar bij andere gedomesticeerde honden.

Basenji’s werden ontdekt door westerlingen in de Congo-regio van West-Afrika in de 19e eeuw. Daar werden de honden gebruikt om wild in netten te spoelen, goederen te dragen, en om te waarschuwen voor de nadering van gevaarlijke dieren als men op pad was. Een goede jagende Basenji werd door sommige stammen in Afrika meer gewaardeerd dan een echtgenote, niet alleen om zijn jachtvaardigheid maar ook om zijn vindingrijkheid en vindingrijkheid.

Pogingen om de Basenji naar Europa te brengen mislukten aanvankelijk omdat de ingevoerde honden kort na aankomst allemaal stierven aan ziektes. De eerste succesvolle import vond plaats in de jaren 1930 zowel in Engeland als in de Verenigde Staten.

De Basenji Club van Amerika werd opgericht in 1942, en de Amerikaanse Kennel Club erkende het ras in 1943. Phemister’s Bois was de eerste Basenji die bij de AKC werd geregistreerd, in 1944. Basenji’s zijn zeldzaam, ze staan op de 84e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC zijn erkend, dus reken op een lange wachtlijst bij een fokker als u besluit dat dit de hond voor u is.

Grootte

De reuen zijn schoudergroot en wegen ongeveer 24 pond, de teven zijn 16 cm en wegen ongeveer 22 pond.

Persoonlijkheid

De Basenji is een jachthond. Dat betekent dat hij intelligent en onafhankelijk is, maar ook aanhankelijk en alert. Hij is een windhond, wat betekent dat beweging zijn aandacht trekt, en hij zal achter alles aan gaan wat hij ziet bewegen – katten, eekhoorns, konijnen. Hij is niet het soort hond dat commando’s direct opvolgt. Hij moet erover nadenken en beslissen of hij echt wil doen wat u hem vraagt.

Geduld en een gevoel voor humor zijn essentieel voor het leven met een Basenji. Hij kauwt of eet alles wat binnen zijn bereik komt, en hij is heel goed in staat een plan te bedenken om te bereiken wat hij wil, of dat nu is om op het aanrecht te klimmen of in te breken in de voorraadkast waar de hondenkoekjes liggen. Hij kan afstandelijk zijn tegenover vreemden, en hij is niet te vertrouwen in de buurt van katten of andere kleine dieren, tenzij hij met hen is grootgebracht en u zeker weet dat hij ze als gezinsleden herkent. Die herkenning geldt echter niet voor katten of kleine dieren die hij buiten ziet. Zij zijn vrij spel.

Basenji’s moeten al vroeg gesocialiseerd en getraind worden. Zoals elke hond kunnen ze timide worden als ze niet goed gesocialiseerd worden – blootgesteld aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Vroege socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Basenji pup opgroeit tot een veelzijdige hond. Uw jonge Basenji inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig bezoek uitnodigen, en je Basenji meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Train hem met vriendelijkheid en consequentheid, gebruikmakend van positieve bekrachtiging, waaronder beloningen met voedsel en lof. De Basenji die hardhandig wordt behandeld, zal koppiger worden en minder bereid om uw bevelen op te volgen. Uw beste kans is om de training interessant te houden. Basenji’s zullen een selectief gehoor ontwikkelen als er iets spannenders is om aandacht aan te besteden.

Gezondheid

Basenji’s zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Basenji’s zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk dat u zich ervan bewust bent als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Basenji’s kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Fanconi Syndroom: Het syndroom van Fanconi is een nierziekte die de normale verwerking van suikers en eiwitten beïnvloedt. De hond plast de eiwitten weg die hij nodig heeft om te overleven. Tekenen hiervan zijn overmatige dorst, overmatig urineren en een verhoogd glucosegehalte in de urine. De diagnose wordt meestal gesteld bij honden van 4 tot 7 jaar oud. Vroeger werd het syndroom van Fanconi als fataal beschouwd, maar dankzij een nieuwe manier om de ziekte onder controle te krijgen, is de levensverwachting van honden met deze aandoening gestegen. Er bestaat geen genezing. Er is ook geen test om te bepalen of een hond drager is. De behandeling is niet per se duur, maar wel tijdrovend, omdat uw hond dagelijks tot 30 pillen moet krijgen. Een gerenommeerde fokker moet u kunnen laten zien welke honden in zijn bloedlijn honden met het Fanconi Syndroom hebben voortgebracht en welke niet.
 • Immunoproliferative Systemic Intestinal Disease: Algemeen bekend als malabsorptie, deze aandoening is vergelijkbaar met prikkelbare darmziekte bij mensen. Honden met ISID lijken een permanente allergische reactie te hebben op het voedsel dat ze eten. Aangetaste honden hebben chronisch losse ontlasting en moeite met aankomen in gewicht. De behandeling bestaat uit het minimaliseren van stress, het vaak veranderen van het dieet en het gebruik van medicijnen om de histamine reactie te verminderen. Deze aandoening komt veel minder vaak voor bij Basenji’s dan in het verleden.
 • Pyruvaat Kinase Deficiëntie (Hemolytische Anemie): Dit is een genetische aandoening waarbij getroffen Basenji’s twee defecte genen hebben voor de productie van pyruvaat kinase, een enzym dat nodig is om gezonde rode bloedcellen te behouden. Basenji’s met deze ziekte leven meestal niet veel langer dan hun tweede verjaardag.
 • Hypothyreoïdie: Hypothyreoïdie wordt veroorzaakt door een tekort aan schildklierhormoon en kan onder meer leiden tot onvruchtbaarheid, zwaarlijvigheid, geestelijke dufheid en gebrek aan energie. De vacht van de hond kan ruw en broos worden en beginnen uit te vallen, terwijl de huid taai en donker wordt. Het kan heel goed onder controle worden gehouden met een dagelijkse schildkliervervangende pil. De medicatie moet het hele leven van de hond worden voortgezet.
 • Persistent Pupillair Membraan (PPM): Persistent Pupillary Membranes zijn weefselstrengen in het oog, overblijfselen van het foetale membraan dat voor de geboorte de lenzen van de ogen voedde. Ze verdwijnen normaal tegen de tijd dat een puppy 4 of 5 weken oud is, maar soms blijven ze bestaan. De strengen kunnen zich uitstrekken van iris tot iris, van iris tot lens, of van hoornvlies tot iris, en soms worden ze aangetroffen in de voorste oogkamer (front). Bij veel honden veroorzaken de strengen geen problemen en over het algemeen breken ze af als ze 8 weken oud zijn. Als de strengen niet afbreken, kunnen ze leiden tot staar of een troebel hoornvlies veroorzaken. Door uw dierenarts voorgeschreven oogdruppels kunnen helpen om ze af te breken.
 • Coloboma: Coloboma is de algemene naam om een spleet of gat in de oogstructuur te beschrijven. Het gat kan overal in het oog voorkomen, meestal aan de onderkant van het oog. Men denkt dat de aandoening erfelijk is, maar er is geen patroon vastgesteld. De gevolgen van de aandoening kunnen mild of ernstig zijn, afhankelijk van de grootte en de plaats van het gat. Aangetaste pups moeten worden gesteriliseerd of gecastreerd om te voorkomen dat ze de aandoening doorgeven.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Ooit een kleine zorg bij Basenji’s is het de laatste tijd een groter probleem geworden. PRA is een familie van oogziekten waarbij het netvlies geleidelijk verslechtert. In een vroeg stadium van de ziekte worden honden nachtblind. Naarmate de ziekte vordert, verliezen zij ook hun gezichtsvermogen overdag. Veel honden passen zich heel goed aan een beperkt of volledig verlies van het gezichtsvermogen aan, zolang hun omgeving maar hetzelfde blijft. Fokkers met een goede reputatie laten de ogen van hun honden jaarlijks door een oogarts onderzoeken en fokken geen honden met deze ziekte.
 • Hernia umbilicalis: Een navelbreuk is aanwezig bij de geboorte waar buikvet of inwendige organen uitsteken tegen de buikwand in de buurt van de navel. Als de hernia klein is, kan hij zonder behandeling worden gelaten. Sommige kleine hernia’s gaan spontaan dicht tegen de tijd dat de pup 6 maanden oud is en sommige honden hebben hun hele leven zonder problemen met kleine hernia’s geleefd. Grote hernia’s vereisen een operatie, die vaak wordt uitgevoerd wanneer de hond wordt gesteriliseerd of gecastreerd. Een operatie wordt gebruikt om een ernstigere aandoening te voorkomen waarbij een darmlus in de hernia valt en levensbedreigende “wurging” van de darm veroorzaakt.
 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u bij een hond met heupdysplasie geen tekenen van ongemak opmerkt. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouders getest zijn op heupdysplasie en vrij zijn van problemen. Heupdysplasie is erfelijk, maar het kan ook veroorzaakt worden door omgevingsfactoren, zoals een puppy te snel te zwaar laten worden of verwondingen opgelopen door springen of vallen op gladde vloeren. Daarom wordt heupdysplasie soms vastgesteld bij puppy’s waarvan de ouders vrij waren van de ziekte.

Verzorging

De Basenji is een jachthond en heeft dagelijkse beweging nodig. Sommige Basenji’s redden het prima met een dagelijkse wandeling, terwijl anderen meer enthousiaste vormen van lichaamsbeweging nodig hebben. Basenji’s die samen met kinderen worden grootgebracht, zullen elkaar vaak afmatten.

De Basenji is geen hond die zonder toezicht in de achtertuin kan worden achtergelaten. Hij is een volleerd ontsnappingskunstenaar, en een onbewaakte Basenji zal al snel een vermiste Basenji worden. Als u hem elke dag een paar wandelingen of speelsessies van 30 minuten kunt geven, is hij zeer geschikt voor het leven op een appartement of in een flat. Houd uw Basenji altijd aan de lijn, tenzij u in een veilig omheind gebied bent, en reken niet op een soort hek om hem opgesloten te houden. Hij zal de omheining gebruiken als een ladder, en een houten omheining is alleen een afschrikmiddel als u de gladde kant naar de tuin waar de hond zich bevindt richt en er een elektrische draad overheen legt.

Een andere katachtige eigenschap van de Basenji is zijn afkeer van regen. Verwacht dat hij chagrijnig wordt als u met hem gaat wandelen als het nat is. De enige keer dat hij het leuk vindt om nat te worden is op een hele warme dag.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 3/4 tot 1 kop droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Met zijn licht gebouwde lichaam, vaak vergeleken met dat van een hert, is de Basenji niet geschikt om overgewicht te dragen. Met andere woorden, laat hem niet dik worden. Houd het lichaam van uw Basenji slank door zijn voeding af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het eten de hele tijd te laten staan. Dagelijks voldoende beweging zou de rest moeten doen. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de hand-op-test. Leg uw handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat en de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien. Als u de ribben niet kunt voelen, moet hij iets minder eten en veel meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeren van uw Basenji, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy, en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Basenji heeft een korte, fijne vacht van kastanjerood, zwart, driekleur (zwart en kastanjebruin), of gestroomd (zwarte strepen op een kastanjebruine achtergrond), met witte voeten, borst en staartpunt. Hij kan ook wit aan zijn poten hebben, een witte bles in het midden van zijn gezicht tussen zijn ogen, of een witte kraag – een witte aftekening rond zijn nek. U zult altijd meer van zijn primaire kleur zien dan wit. Zijn aftekeningen komen duidelijk naar voren en zien er nooit modderig uit.

De Basenji is katachtig in zijn verzorgingsgewoonten en houdt zichzelf zeer schoon. Hij zou niet vaker dan om de paar maanden een bad nodig moeten hebben. Basenji’s verharen – alle honden doen dat – maar het haar is zo kort en fijn dat het niet zo opvalt als bij sommige andere honden.

Poets de tanden van uw Basenji ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin nestelen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels regelmatig als uw hond ze niet vanzelf afslijt. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels voorkomen dat uw benen worden bekrast wanneer uw Basenji enthousiast opspringt om u te begroeten.

Wen uw Basenji er al aan om geborsteld en onderzocht te worden toen hij nog een puppy was. Pak zijn pootjes regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun pootjes – en kijk in zijn bek en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen, en op de poten. De oren moeten goed ruiken, zonder te veel was of smurrie binnenin, en de ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door uw hond wekelijks zorgvuldig te onderzoeken, kunt u mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Basenji’s staan er niet om bekend dat ze dol zijn op kinderen, maar met hun hoge energieniveau kunnen ze goede maatjes zijn voor oudere kinderen. Als ze in de buurt van kinderen komen, is het het beste als ze van jongs af aan met hen opgroeien. Een volwassen Basenji die niet vertrouwd is met kinderen is het meest geschikt voor een huis met kinderen die volwassen genoeg zijn om op de juiste manier met hem om te gaan.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij aan het eten is of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Een Basenji zou niet vertrouwd moeten worden in de buurt van katten of andere kleine dieren, tenzij hij met hen is grootgebracht en u zeker weet dat hij ze herkent als gezinsleden. Die herkenning geldt echter niet voor katten of kleine dieren die hij buiten ziet. Zij zijn toegestaan.