De rustige en liefste hondenrassen

Of een hond rustig is, hangt niet noodzakelijkerwijs af van het ras. Doorslaggevend is de juiste opvoeding en het karakter van de hond. Niettemin wordt het gedrag en het uiterlijk van de hond bepaald door bepaalde rasstandaarden. Deze geven informatie over gedrag dat waarschijnlijk zal voorkomen in de respectieve hondenrassen. In dit artikel leer je alles over rustige hondenrassen.

Honden staan er natuurlijk om bekend dat ze lief en trouw zijn. Al zijn er ook rassen die juist meer waakzaam en beschermend zijn. De vraag is dan dus: wat is het liefste hondenras? Of er echt een verschil tussen zit, valt te bezien. Dit ligt immers ook aan de hond zelf. Bovendien spelen natuurlijk ook de omstandigheden waarin de dieren opgroeien. Een zwerfhond reageert heel anders op mensen dan pups die in gezellige gezinnen geboren worden.
liefste honden
Bovendien is ook het omgekeerde waar. Een hond die van nature van een ras is dat wat agressiever reageert, kan juist heel lief zijn door de juiste opvoeding in een goede omgeving. Wel is dit natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de opvoeding die je de hond geeft, dus denk hier niet te lichtzinnig over. Ook niet wanneer je honden van anderen ziet. Het ene ras laat zich natuurlijk ook gemakkelijker trainen dan het andere. In dit artikel leer je daarom meer over de verschillende rassen en hun positieve kwaliteiten. Daar kan je dan je voordeel mee doen.

Wat zijn rustige hondenrassen?

Het woord “kalm” betekent niet rustig, maar voorzichtig of gecontroleerd. Rustige hondenrassen hebben een laag energieniveau, een rustig temperament en zijn geenszins “yappers”. Bovendien zijn ze in de meeste gevallen minder emotioneel, geagiteerd of angstig.

De eigenschappen van de Duitse Herder

duitse herder
Wie kiest voor een Duitse herder, kiest voor een intelligente hond. Tegelijkertijd is dit ook het ras dat honden voortbrengt die erg op hun baasjes gesteld zijn en erg aanhankelijk zijn. Om een Duitse herder goed in de hand te houden is het belangrijk dat je er duidelijke regels op na houdt. Daarnaast moet je veel spelen en wandelen met deze honden. Het was immers niet voor niets ooit een herder. Nu is het een geschikte huishond waar je tot wel 13 jaar plezier van kunt houden in het gezin. Duitse herders worden ook gebruikt bij de politie en als blinde-geleidehond.

De leukste trouwe poedel

Poedel
Wanneer je kijkt naar de poedel, dan zal je merken dat dit een hond is met vier hele belangrijke karaktereigenschappen. Je hebt de intelligente, geduldige, vrolijke en trouwe hond. Dit betekent dus dat je er eigenlijk wel zeker van kan zijn dat je een lieve hond in huis haalt wanneer je de poedel kiest. Het is een echte gezelschapshond die bijvoorbeeld goed bij mensen op hogere leeftijd past. Terwijl ook in een gezin deze hond een plaats kan hebben. De poedel is wel intelligent en kan dus gemakkelijk gewoontes aanleren die niet passen bij jou. Wees dus wel streng.

Let wel ook op met het temperament van de poedel. Wanneer er bijvoorbeeld gebeld wordt aan de deurbel, kan deze hond in blaffen uitbarsten. Dat benadrukt nog eens dat streng zijn van belang is. Zoals je er ook goed aan doet om even op te letten in gezinnen met kleine kinderen. Hoewel de poedel langer haar heeft, is het niet zo dat mensen met allergieën hier veel last van zullen hebben. Dat is dus een voordeel. De hond kan tot wel 16 jaar oud worden.

Het enthousiasme van de leuke labradoodle

labradoodle
Wil je een leuke hond die ook lekker enthousiast is? Dan kies je voor de labradoodle. Dit is eigenlijk een kruising tussen een labrador en een poedel. De dikke vacht met krullen is natuurlijk aantrekkelijk. Zoals ook de energie en de vriendelijkheid van deze hond veel mensen aanspreekt. Het is een waaks ras, maar niet het type dat direct flink gaat blaffen bij alles dat anders is dan normaal. Het temperameent van de poedel is bewaard gebleven in dit ras, maar de labradoodle is wel goed in het aanleren van gewoontes. De hond wordt zo’n 12 tot 15 jaar.

Kiezen voor de kleine rustige chihuahua

Chihuahua mini hond
De chihuahua is een actief en waaks ras. Ook al is het maar een klein diertje. De omvang is direct ook get gevaar. Je denkt dat je een zachtaardige aanpak nodig hebt om het dier te beschermen. Dit is echter juist precies wat je niet moet doen. Ook de Chihuahua is uiteindelijk gewoon een hond. Het is belangrijk dat het dier gezelschap heeft en lekker bezig kan zijn. Pas op in gezinnen met jonge kinderen, het kleine dier is immers wel kwetsbaar. De honden worden lekker oud, tot wel 20 jaar.

Gezinsuitbreiding met een klein Maltezer leeuwtje

Maltezer
Ook een Maltezer leeuwtje is klein van stuk, maar wel een echte aanwinst in het gezin. De Maltezers zijn lekker actief. Dat maakt het ook leuk voor jong gezinnen omdat er lekker mee te spelen is. Deze hond is niet graag alleen. Daarnaast is onderhoud van de vacht ook erg belangrijk. Een klein nadeel is dat het diertje gevoelig is voor oorontsteking. Pas daar dus op. Aan de andere kant is het een slim hondenras en houden Maltezers ook van lekker spelen. Gemiddeld worden ze zo’n 15 jaar oud.

Een lieve teckel om je gezelschap te houden

teckel
De teckel is onder meerdere namen bekend in de maatschappij. Sommige mensen zullen namelijk spreken over de dashond. Je kent dit ras van het langgerekte lichaam en de korte pootjes waarop het staat. Het is eigenlijk ook een jachthond. Daardoor kan het voorkomen dat het dier wat graag blaf. Het is een echte eigenzinnige hond. Daardoor is het ook heel dapper. Het beestje is zelden bang en gaat ook gewoon de strijd aan met de grotere honden. Aan de andere kant houdt de teckel ook wel gewoon van gezelschap. Wanneer je dus voor veel liefde zorgt, maar wel streng bent in de opvoeding, heb je de ideale hond. De dashond wordt zo’n 15 jaar.

De rustige labrador in de familie opnemen

Labrador Retriever
Het enthousiasme van de labrador is natuurlijk overal bekend. Het is het soort hond dat veel energie heeft en daardoor ook wat lomp kan zijn. Het is dus vooral in jonge jaren van belang dat het dier lekker veel beweging krijgt. Wanneer de labrador wat ouder wordt zakt dit. Je hebt te maken met een ras dat als jachthond en als drugshond wordt ingezet. Wel is het een hondenras dat graag opdrachten voor het baasje uitvoert. Wanneer je geduld hebt en veel liefde aan de hond geeft, past deze perfect in de familie, ook met kinderen. De hond wordt ongeveer 12 jaar oud.

Het gezelschapsras beagle

beagle
De beagle is de Engelse jachthond. Dus veel buiten spelen is voor dit dier het best. Lekker rennen en onderzoeken is wat de beagle graag doet. Dat betekent dus dat je als baasje ook graag buiten moet zijn. De beagle houdt bovendien ook van gezelschap, dus dat past goed. Bij een gevoel van eenzaamheid gaat de hond slopen en blaffen. Heeft het dier gezelschap, dan is het een echte familievriend om van te genieten.

De grote mastiff kiezen

Tibetaanse Mastiff
Ook grote honden kunnen heel lief zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Mastiff. Het is een rustig dier, dat wel opkomt voor zijn baasje en familie. De mastiff is het oerras waaar bijvoorbeeld de boxer en de buldog van afstammen. Deze hond kan dus ook goed waken. Zowel voor ouderen als voor kinderen is het een lief dier. Het is ook fijn dat de hond goed op te voeden is. Al blijft achterdocht wel een rol spelen bij mensen die de hond niet kent. De gemiddelde leeftijd licht op ongeveer 8 jaar. Let op want de hond kan tot 75 centimeter hoog worden.

De rust van de Engelse buldog

Engelse buldog
De buldog was ooit een hond die werd ingezet om tegen stieren te vechten. Tegenwoordig is dat wel anders, want het is juist een rustig ras dat vooral lief is en houdt van de nodige aandacht. Wanneer het leven lekker geroutineerd en voorspelbaar is, is de buldog in zijn element. Dat komt ook door het beperkte uithoudingsvermogen. Deze hond is weliswaar lief, maar toch niet heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Let daar dus wel op.

Dobermann als waakhond

Dobermann
Ook de dobermann is een wat grotere hond die 70 tot 75 centimeter groot kan worden. Het is het waakse type en kan veel blaffen. Gelukkig is het blaffen in grote mate af te leren, al zal de hond het altijd wel een beetje in zich blijven houden. De Dobermann is lief, maar heeft wel strenge regels nodig in huis.

De gemakkelijke Australische herder

australische herdershond met frisbee
Een Australische herder is niet heel groot. Het is het type dat goed geschikt is om in gezinnen te houden. Al is dit niet in alle gevallen waar. Er moet wel ook voldoende mogelijk zijn om te bewegen. Anders gaat de hond zich vervelend gedragen. Daarom is het dus slim om zelf ook sportief te zijn en veel aandacht voor de hond te hebben. De Australische herder is slim en heeft voortdurend fysieke en geestelijke uitdagingen nodig. Verveelt dit dier zich, dan kan het een last zijn voor kinderen, andere huisdieren of zelfs voor willekeurige voorbijgangers.

Het buitentype Siberische Husky

Siberische Husky
Een Siberische Husky is een sledehond en is daarom vooral geschikt als er gewerkt moet worden. Het is wel een lieve hond. Het zal je niet verbazen dat kou geen probleem is, maar ook warmte hoeft geen hinder te geven. Het is wel belangrijk dat de hond de energie kwijt kan en dus veel kan spelen in de buitenlucht. De husky is vriendelijk en zachtaardig van karakter in alle gevallen.

Een golden retriever in huis

Golden Retriever
De golden retriever is eigenlijk een jachthond. Toch is het dier vriendelijk en rustig. Daardoor past het goed in het gezinsleven. Al moet je wel zeker zijn dat je voldoende beweging kan bieden. De hond is altijd op zoek naar uitdaging. Omdat ook geestelijke uitdagingen goed zijn, is het een goede hond voor blindengeleiden en om hulp te bieden.

Honden voor het gezinsleven

De overeenkomst tussen al deze rassen is wel dat ze goed zijn om in gezinnen te verblijven. Ze willen graag pleasen. Ook passen ze vaak bij kinderen. Wanneer je andere rassen bekijkt, kom je vaak bij jachthonden uit. Die passen dan weer minder goed bij gezelligheid. Dat betekent echter niet dat deze honden minder lief zullen zijn. Het betekent alleen dat ze een ander karakter hebben. Eigenzinnigheid en lief zijn kunnen echter prima samengaan.

Kiezen voor de pomsky

Pomsky hondenras
Nog altijd komen er nieuwe hondenrassen bij. Denk bijvoorbeeld aan de pomsky. Dit is een soort hond dat sterk in opkomst is. Ze zien er leuk uit en zijn erg gezellig. Het is een kruising tussen een pomeriaan en een husky. Dat betekent dus een goed karakter in combinatie met veel energie. Doordat de hond deze eigenschappen deelt met beide rassen, is er een unieke soort hond ontstaan die perfect bij veel verschillende soorten gezinnen lijkt te passen.

Populaire rustige hondenrassen – Onze Top 10

Rang 10: Ierse Wolfshond

Ierse Wolfshond buitenDe Ierse Wolfshond behoort tot grote hondenrassen. Niettemin zijn honden van dit ras erg gereserveerd en vriendelijk. Toch heeft de Ierse Wolfshond voldoende beweging nodig.

Rang 9: Newfoundland

Newfoundland in de sneeuwDe Newfoundlander is een stille reus. Ze zijn goed geschikt als gezinshond vanwege hun gehoorzame en goedaardige aard. Het is hier echter ook belangrijk dat de Newfoundlander veel beweging krijgt.

Rang 8: Lhasa Apso

Lhasa Apso zitten

Lhasa Apso’s zijn oorspronkelijk gefokt als gezelschapshonden en hebben daarom geen jachtinstinct. Ze behoren tot kleine hondenrassen en zijn familiehonden. Bij afwijkingen kunnen ze zich kort melden met een schors, maar het zijn geen yappers. Een overzicht van andere kleine hondenrassen vind je hier.

Rang 7: Afghaanse Windhond

Afghaanse windhond zitten

Afghaanse windhonden houden ervan om in de natuur te zijn. Buiten zijn het grote bundels energie, maar ze gedragen zich heel anders in huis. Ze zijn evenwichtig, loyaal en soms een beetje verlegen.

Rang 6: Golden Retriever

Golden Retriever buiten

Golden retrievers behoren tot de meest populaire hondenrassen ter wereld omdat het echte familiehonden zijn. Omdat ze oorspronkelijk werden gefokt voor de jacht, hebben ze veel werk nodig. Vanwege hun evenwichtige en geduldige aard behoren Golden Retrievers nog steeds tot zeer rustige hondenrassen.

Rang 5: Duitse Dog

Duitse Dog in het bos

Vanwege de grootte van de Duitse Dog zou je in eerste instantie kunnen denken dat hij erg luid is. De Duitse Dog is een van de grootste hondenrassen ooit. Toch is de hond kalm en sereen.

Rang 4: Bulldog

Franse Bulldog in de natuur

Bulldoggen, ook Franse en Engelse Bulldoggen, behoren tot zeer luie hondenrassen en geven daarom altijd de voorkeur aan de coach. Ze zijn betrouwbaar, vriendelijk en zeer ongecompliceerd.

Rang 3: Chow Chow

Chow Chow in beweging

Chow Chows zijn zeer massieve honden, maar ze zijn gemakkelijk te trainen. Ze zijn lui, maar nog steeds erg vriendelijk. Vanwege hun loyale aard zijn Chow Chows uitstekend als gezinshonden.

Rang 2: Eurasier

Eurasians buiten

De Eurasier is specifiek gefokt als gezinshond. De hond is erg ongecompliceerd omdat hij vriendelijk en evenwichtig is. Bovendien is de Eurasier dol op kinderen en kan hij nauwelijks worden geïrriteerd door vreemden.

Rang 1: Mopshond

Mopshond in de natuur

De mopshond vereist minimale beweging omdat hij erg gevoelig is voor ademhalingsmoeilijkheden. De hond is een van de meest ontspannen, maar ook luiste hondenrassen ter wereld. De mopshond is zeer evenwichtig en daardoor zeer gemakkelijk vast te houden.

Past een rustige hond bij mij?

Een rustig hondenras betekent niet automatisch dat de houding van de hond gemakkelijk is. Het is belangrijk dat het rastypische gedrag past bij uw manier van leven. Bovenal moet je jezelf afvragen wat voor soort hond je wilt. Moet de hond actief of nuchter zijn? Als het hondenras bij u en uw levensstijl past, kan er niets misgaan.

Rustige hondenrassen zonder jachtinstinct

Omdat de hond afstamt van de wolf, hebben in principe alle hondenrassen van nature een jachtinstinct. Bij sommige rassen is dit echter meer uitgesproken dan bij andere. In hoeverre het jachtinstinct herkenbaar is bij honden hangt af van de opleiding. Er wordt ook aangenomen dat honden die in een roedel leven een sterker jachtinstinct hebben dan honden die alleen opgroeien. De reden hiervoor is dat het roedelgedrag wordt gekenmerkt door het jachtinstinct. Wanneer een hond zijn instincten najaagt, volgt zijn roedel hem. Toch zijn er hondenrassen die nauwelijks een jachtinstinct met zich meebrengen.

Een van deze rassen is de Bearded Collie. Hij heeft een indrukwekkend bewakings- en beschermend instinct. Dit is vooral duidelijk tegen vrij rondlopende dieren en kinderen. Net als het jachtinstinct kan ook dit instinct worden weggefokt.

Het is belangrijk om te weten dat sommige hondenrassen een uitgesproken jachtinstinct hebben, maar het gemakkelijk kunnen weerstaan. Deze rassen omvatten bijvoorbeeld de Duitse Boxer, Beauceron en Zwergspitz. Of een hond veel jaagt, hangt echter vooral af van de opleiding of training.

Rustige hondenrassen voor beginners

Ideale rustige hondenrassen voor beginners zijn honden die zachtaardig, vriendelijk, evenwichtig en geduldig zijn. In dit geval zijn Golden Retrievers, Havanezers, Maltezen, Papillons en Bichon Frisés uitstekend. Het houden van deze hondenrassen is relatief ongecompliceerd. Eigenlijk kan elk hondenras geschikt zijn voor beginners, omdat het gedrag van de hond afhankelijk is van de opleiding. Desondanks heeft elke hond bepaalde rasstandaarden die gedrag definiëren.

Rustige hondenrassen die weinig beweging nodig hebben

Veel hondenliefhebbers willen vaak een hond die niet veel beweging nodig heeft. De redenen hiervoor kunnen verschillend zijn. Sommige mensen hebben beperkte tijd of hebben gezondheidsproblemen. Oude mensen willen vaak dat een hond gezelschap houdt en gelukkiger wordt. Een verbetering van de kwaliteit van leven door honden is al wetenschappelijk bewezen.

Rustige hondenrassen die minder beweging nodig hebben, zijn vooral kleine honden. Enkele voorbeelden zijn Chihuahua’s, Franse Bulldoggen of Maltezen. In feite zijn er ook grote rustige honden die weinig beweging nodig hebben, zoals Berner Sennenhonden. Een lijst met andere grote hondenrassen is hier te vinden.

Rustige hondenrassen voor senioren

Welke rustige hondenrassen zijn geschikt voor senioren? Nogmaals, sommige aanbevelingen kunnen worden gegeven, omdat niet elke hond geschikt is voor oude mensen.

Veel senioren hebben te kampen met fysieke beperkingen en kunnen daarom geen honden houden die elke dag veel beweging nodig hebben. Puppy’s worden ook niet aanbevolen, omdat ze de klok rond moeten worden bewaakt. Het is het beste als senioren kiezen voor honden van middelbare leeftijd of gevorderden. Zo kunnen ze de stress vermijden die ze met een puppy zouden hebben gehad. Omdat fokkers in de meeste gevallen alleen puppy’s aanbieden, is het beter als oude mensen rondkijken in het asiel voor een hond. Het praktische hierbij is dat veel opvangcentra advies geven over de selectie. Toch zijn er hondenrassen die bijzonder geschikt zijn voor senioren zoals de Cavalier King Charles Spaniel, Pug, Poedel of Maltezer.

De weg naar een rustige hond

Wil je weten hoe het pad naar een rustige hond is vormgegeven? We geven je enkele tips.

Tip 1

Als u besluit om een puppy te kopen bij het kopen van een hond, kunt u de fokker vooraf vragen welke puppy bijzonder rustig is. Er is meestal altijd een puppy die rustiger lijkt in vergelijking met zijn broers en zussen.

Tip 2

Als u een hond van dierenwelzijn overweegt, kunt u hier ook van tevoren informeren naar rustige honden op het terrein.

Rustige hondenrassen: Franse Bulldog liggend

Tip 3

Hoe eerder je begint met opleiden, hoe makkelijker het zal zijn. Om deze reden is het meestal gemakkelijker om een puppy op te voeden dan een volwassen hond.

Tip 4

Het is belangrijk dat de hond dagelijks intensief wordt gebruikt. Hierdoor is de hond in balans en heeft hij uiteindelijk geen reden om onrustig te zijn.

Tip 5

Veel honden blaffen vaak uit verveling. Bied hem veel afwisseling door middel van verschillende speeltjes. Verschillende strategiespellen kunnen hier bijzonder goed helpen.

Als de hond bijzonder dol is op blaffen, hoewel dit meestal niet het geval is, kan het ook zijn dat hij ziek is of pijn heeft. In deze situatie moet een bezoek aan de dierenarts worden overwogen.