Australische herder: Alles over karakter ,ervaringen & opvoeding

De Australische herder is niet voor mensen die van gezelligheid houden. Leer hier alles over het houden, opvoeden en voeden van Australische Herders.

Australian Shepherds behoren tot de populairste rashonden onder hondenliefhebbers. Hier vindt u de belangrijkste informatie over de Australische herder.

Grootte: man 51-58 cm, vrouw 46-53 cm
Gewicht: 16-22 kg
Vachtlengte: middellang
Vachtkleuren: Primaire kleuren zwart, rood, gemarmerd zwart met grijze grond, gemarmerd bay, gemarmerd met lichtrode of beige grond in vele combinaties.
Land van herkomst: USA

Het is zeker een bijzondere verschijning, je zult bij het uitlaten zeker reacties krijgen van omstanders. Toch kun je een hond niet alleen beoordelen op het uiterlijk. Denk aan al die Dalmatiërs die in een gezin terecht kwamen na de populaire Disney film. Toen bleek dat dit hondenras eigenlijk niet zo goed overweg kan met kinderen werden ze massaal gedumpt in het asiel. Wacht dus even voordat je halsoverkop naar de fokker gaat om deze Australische Herder te kopen, want dit is zeker geen hond voor beginners!
australische herdershond
Let op: de Australian Shepherd is niet voor ieder gezin!
Er zijn waakhonden, herdershonden en schoothondjes. De Australische Herder behoort zeker niet tot de laatste categorie met zijn haast oneindige energie. Denk ook niet dat het zomaar ‘een herder’ is, deze honden hebben een specifieke omgeving nodig om optimaal te presteren. Als jouw situatie past bij dit hondenras dan kun je rekenen op een zeer trouwe, lieve én intelligente hond. Lees wel eerst deze pagina voordat je kiest voor een Australian Shepherd.

Waar komt de Australische Herder vandaan?

Ook al doet zijn naam het vermoeden, de Australische herder is niet afkomstig uit Australië. Het ras komt oorspronkelijk uit de VS. En toch is de Australische herder een echte mix van verschillende Europese hondenrassen.

Naast de in Noord-Amerika inheemse herdershondenrassen, omvatten zijn voorouders de Noord-Spaanse herdershonden, de Border Collies van Schotse immigranten en de Australische Cattledogs, die samen met Australische Merino-schapen naar Amerika werden gebracht.

Op de Amerikaanse ranches werden natuurlijk vooral die honden gefokt die de gewenste kwaliteiten vertoonden: Intelligentie, kudde-instinct, alertheid en aantrekkelijkheid.
australian shepherd pups

Karakter van de Australian Shepherd

Deze hond presteert goed binnen een gezin, het is een intelligente hond met een enorm uithoudingsvermogen. Het zijn harde werkers wat betekent dat je ze fysiek en mentaal moet uitdagen om ze onder controle te houden. Ze doen niets liever dan ‘werken’, wat in een huishouden doorgaans betekent veel uitdagende spelletjes doen. Ze kunnen urenlang wandelen, tot het baasje blaren op de voeten heeft. Daarmee is het echt een hond voor wandelaars die graag in de buitenlucht zijn. Dit betekent overigens niet dat wandelen alleen voldoende uitdaging biedt, het brein moet ook gestimuleerd worden. Daar komen we later op deze pagina op terug.

Niet alleen beschikt de Australische Herder over een groot uithoudingsvermogen, het is ook een zeer behendige hond met een goede controle over de bewegingen die hij maakt. Daarom worden ze vaak ingezet bij hondensporten.
australische herder pups
Als gezinshond presteren deze honden zeer goed. Ze zijn erg gebonden aan hun eigenaar en het hele gezin. Vanwege hun speelse karakter kunnen ze ook goed omgaan met kinderen, zo kunnen ze samen die eindeloze energie een beetje kwijtraken. Dit is ook belangrijk, wanneer deze honden zowel lichamelijk als mentaal niet voldoende gestimuleerd worden kunnen ze humeurig worden. In drukke gebieden zoals een stadscentrum kunnen ze aangelijnd wantrouwig zijn naar andere personen en met name ook territoriaal gedrag vertonen naar andere honden. Met een gedegen training kun je dit beschermende instinct in goede banen leiden.

Uiterlijke kenmerken

Een Australian Shepherd is een middelgrote hond met een schouderhoogte van 45 tot 55 cm. Vrouwtjes zijn iets kleiner en tengerder dan mannetjes. Volwassenen wegen meestal tussen de 13 en 22 kilo. De grootte en de botstructuur van de Australische herder zijn goed in balans, de honden zijn iets langer dan hoog.

De Australische herder heeft een expressief hoofd. De oren zijn zijdelings aangezet, wanneer ze volledig alert zijn vallen ze naar voren en staan rechtop tot een kwart tot anderhalf keer hun lengte. Prikoren en oren die typisch zijn voor jachthonden worden beschouwd als een ernstige fout in de fokkerij.

De Australische herder heeft bruine, blauwe of amberkleurige ogen, ook in combinaties en met vlekken.
aussie puppies

Vacht en kleuren

De Australische herder heeft een middellange, gladde en weelderige vacht. Er zijn nauwelijks grenzen aan de vachtkleuren. Er zijn drie basiskleuren in dit ras:

 • Rood
 • Zwart
 • Rood-Merle (gemarmerd rood of bruin)
 • Blauw-Merle (gemarmerd zwart)

Naast deze basiskleuren en combinaties daarvan zijn merktekens in wit of koperkleur toegestaan.

australische herder

Het onderhoud van de vacht is vrij gering. Eén keer per week grondig borstelen is voldoende om vuildeeltjes en kleine klitten te verwijderen. Alleen tijdens de vachtwisseling in de lente en de herfst wordt vaker borstelen aanbevolen om de dode haren uit de vacht te verwijderen.

Australische herdershond: karakter en opvoeding

De Australian Shepherd is een alerte, levendige en slimme hond, die veel kracht en uithoudingsvermogen toont. Hij is een van de meest intelligente hondenrassen.

Als u een Australian Shepherd wilt trainen, moet u weten dat hij soms graag zelf het initiatief neemt. Hij doet dit als de instructie van zijn eigenaar hem vreemd voorkomt. Het is niet altijd zo dat wat de hond in zo’n situatie verstandiger of leuker lijkt (bv. sokken kauwen), dat ook is wat de eigenaar verstandig of leuk vindt.

Voor een Australian Shepherd heb je veel gevoel en hondenzin nodig. Het moet voor het dier duidelijk zijn dat het zijn mens kan vertrouwen en moet gehoorzamen. Een harde hand, daarentegen, is nutteloos bij het trainen van een Australische Herder, omdat Aussies zeer gevoelige honden zijn en het vertrouwen in hun baasjes verliezen als ze te streng of zelfs ruw worden behandeld.

De Australische herder als gezinshond

Door zijn vriendelijke karakter is de Australian Shepherd een geweldige familiehond. Natuurlijk is het belangrijk dat de hond goed wordt gehouden en getraind.

In de omgang met kinderen moet er natuurlijk voor worden gezorgd dat de kleintjes niet te ruw met de hond omgaan. Als een Australian Shepherd al met kinderen is opgegroeid, zal hij zeker goed met hen kunnen opschieten.

Erfelijke kenmerken in het kort

Rashonden worden gefokt op specifiek eigenschappen, zowel op het gebied van uiterlijk, lichaamsbouw en karakter. Wanneer de genenpool te klein wordt kunnen er fouten in het DNA ontstaan, dit wordt ook wel inteelt genoemd. Bij het fokken van een specifiek hondenras moet rekening worden gehouden met risico’s op defecten en overdraagbare aandoeningen. Naast kenmerken voor de rasstandaard kunnen er ook regels worden vastgelegd waar fokkers zich aan moeten houden. Zo is het bekend dat Australische Herders met dezelfde kleur een gen in zich dragen dat, wanneer het bij twee ouders aanwezig is, voor problemen kan zorgen. Daarom mogen deze rashonden niet op deze wijze gefokt worden. Naast mogelijke risico’s op hoge kosten bij de dierenarts kan het dier ook lijden aan diverse erfelijk overdraagbare aandoeningen.

Vachtverzorging van dit hondenras

Ongeacht welke kleur jouw Australische Herder heeft, je zult aandacht moeten besteden aan het verzorgen van de vacht. De haren zijn gemiddeld tot lang met een dikke vacht op diverse plekken over het lichaam, wanneer de hond nat wordt dien je de vacht goed droog te maken. Dit voorkomt diverse ziekten en je zorgt er tevens voor dat de woning schoon blijft. Met een waterblazer kun je honden eenvoudig drogen. Dit is een apparaat dat ergens tussen een föhn en een bladblazer ligt wat betreft het design. Daarnaast kan ongedierte zich ook goed nestelen in de vacht wanneer deze niet voldoende wordt schoongehouden en geborsteld. Let dus op met vlooien, gelukkig zijn deze beestjes wel goed te bestrijden. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
mini herdershond
Laat jouw hond ook zeker vaccineren, je kunt hiervoor terecht bij de dierenarts.

Geen hond voor beginners

Heb je niet eerder een hond gehad, of heb je niet zoveel ervaring met honden trainen? Dan is dit prachtige dier niet geschikt voor jou. Want ondanks het trouwe en lieve karakter is dit een hond die leiding nodig heeft en een eigenaar die net zo onvermoeibaar is als de hond zelf. Waar je als baasje veel geduld moet hebben bij de training is de Australische Herder juist ongeduldig. Dit komt deels door de grote hoeveelheid energie die door de aderen vloeit maar ook zeker door de hoge mate van intelligentie. Er moeten voldoende lichamelijke en mentale uitdagingen zijn anders kun je met een probleemhond komen te zitten wat voor niemand goed is.

Kun jij de Australian Shepherd aan?
Kilometers lang wandelen is een goed begin, maar zeker niet het einde. Naast fysieke inspanning moet de Australische Herder ook mentaal voldoende stimulatie krijgen om tot rust te komen. Dit betekent commando’s leren, taken geven om uit te voeren en nieuwe uitdagingen voor te leggen. Anders kan er ongewenst gedrag ontstaan zoals:

 • Meubels stuk bijten.
 • Vaak blaffen zonder duidelijke aanleiding.
 • Agressief gedrag tegenover andere honden.
 • Andere huisdieren aanvallen.
 • Bijtgedrag naar bezoekers toe.

australische herder korthaar
Wanneer je de hond als pup gaat trainen zul je kortere interval training methoden toepassen, bij een volwassen hond kun je langere sessies inplannen. In ieder geval is training essentieel, daarnaast moet je als eigenaar goed het karakter van jouw hondenras kennen.

Hoe train je honden?

Net als de Dalmatiërs die we eerder noemde zijn er ook Australian Shepherds die na verloop van tijd onhandelbaar worden. Dit komt voornamelijk door een gebrek aan stimulatie. Zelfs wanneer je op een boerderij woont met volop ruimte is dit niet voldoende. Naast de hond fysiek moe maken zal ook het brein uitgedaagd moeten worden. Met alleen lichamelijke uitputting stel je de gedragsproblemen hooguit enkele maanden uit. Als je niet van meet af aan op de juiste wijze met dit dier omgaat dan kunnen de problemen zich opstapelen. En dat zou jammer zijn aangezien deze herders juist heel sociaal kunnen zijn.

Hoe kun je een Australische Herder bezighouden?

 • Ga lange wandelingen maken in de vrije natuur.
 • Ga hardlopen en probeer jouw hond bij te benen.
 • Laat de hond rennen naast de fiets.
 • Laat de hond zwemmen.
 • denkspelletjes

Wat betreft mentale stimulatie moet je denken aan het trainen van de gehoorzaamheid, spellen waarbij moet worden nagedacht en behendigheidsoefeningen.

Neem de tijd voor je hond

Alle honden hebben aandacht nodig, bij de Australische Herder zul je nog meer tijd moeten investeren dan je van andere actieve hondenrassen gewend bent. Je zult namelijk zowel het lichaam als de geest voldoende moeten stimuleren en uitputten. Alleen al voor de lichamelijke inspanning mag je gerust twee uur per rondje rekenen, en dan moet je nog beginnen met mentale stimulatie. Oververmoeidheid is overigens ook niet de bedoeling, bij bovenmatige prikkels kan de hond ongewenst gedrag gaan vertonen.

De perfecte hond met een *

Een mooie hond met een vriendelijk en speels karakter, dat klinkt perfect. Hoewel dit zeker het geval is mogen we niet nalaten te vermelden dat deze honden veel training en met name ook stimulatie nodig hebben. Daarom wordt dit ras niet gezien als een hond voor beginners, de Australische Herder is een hond voor ervaren hondenbezitters of mensen die niet bang zijn voor een flinke uitdaging. We willen je zeker niet ontmoedigen maar wel waarschuwen, het zou treurig zijn als een hond voortijdig zijn gezin zou moeten verlaten omdat het dier onhandelbaar is geworden door een gebrek aan training.
australische hondenrassen

Clickertraining

Als je zover bent gekomen dan ben je serieus over het houden van je eigen Australische Herder. Onze waarschuwingen heb je ter harte genomen en jij bent overtuigd dat jij de tijd en energie hebt om dit dier goed op te voeden. In dat geval geven we je graag enkele handvatten om te beginnen met een goede training. Daarbij kan clickertraining uitkomst bieden. Dit is een wijze van trainen waar deze honden heel goed op reageren, je kunt vanaf jonge leeftijd met clickertraining aan de slag gaan. Je begint overigens niet met klikken maar met oogcontact maken. Dit is een teken van onverdeelde aandacht, en die heb je nodig om jouw hond goed te kunnen trainen.

Bijten is niet schattig

Veel hondeneigenaren maken de fout om puppy’s te laten bijten in vingers en andere zaken. Dat is heel schattig bij een jong, speels hondje. Maar dit gedrag is lastig af te leren en een volwassen hond kan flink wat schade veroorzaken. Zeker een Australische Herder met gedragsproblemen kan andere dieren en gasten in huis aanvliegen vanwege territoriaal gedrag. Daarnaast is dit een hondenras dat zich snel kan gaan vervelen en dan het meubilair stuk kan bijten. Straffen werkt niet goed, je kunt beter op een leuke manier het gedrag corrigeren en ongehoorzaam gedrag ontmoedigen. Lachen als een hond iets verkeerd doet is nooit goed, dit spoort het dier alleen maar aan. Als je moeite hebt om jouw puppy in het gareel te houden neem dan contact op met een expert. Als je een volwassen Australian Shepherd in huis wilt nemen zorg er dan eerst voor dat je weet of de hond zich netjes gedraagt. Het is mogelijk dat de vorige eigenaar fouten heeft gemaakt in de opvoeding die eerst gecorrigeerd moeten worden.
schapenhond

Kans op verlatingsangst

Australian Shepherds zijn honden die alles doen voor hun eigenaar, het zijn enorm harde werkers. Herdershonden zijn van nature volgzaam en luisteren goed, ze kunnen ook zelfstandig presteren. Het zijn wel honden die sturing nodig hebben, en onrustig kunnen worden als ze niet goed getraind zijn. Luisteren is belangrijk, toch moet je ook niet vergeten zelfstandigheid aan te leren. Als je dit nalaat dan kan een Australische Herder verlatingsangst gaan ontwikkelen. Veel aandacht is één ding, maar 24 uur per dag bezig zijn met jouw huisdier is toch echt niet de bedoeling. Leer jouw hond van jongs af aan om alleen te zijn zodat het natuurlijk wordt.

Wat kun je de hond snel leren?

Een pootje geven is heel leuk, maar als jouw hond binnen plast liggen de prioriteiten toch niet helemaal goed. Begin daarom snel met jouw huisdier zindelijk maken. Andere goede vaardigheden om snel aan te leren zijn bijvoorbeeld het niet trekken aan de lijn bij het wandelen. Dit is zeker met een actief en alert hondenras als de Australische Herder van belang. Je kunt de hond ook jong leren om mee te rijden in de auto. Dit is een kleine, afgesloten ruimte waarin de hond weinig bewegingsruimte heeft en volledig moet vertrouwen op de eigenaar.
amerikaanse herder

Huisvesting en verzorging van een Australische herder

Een Australian Shepherd heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 13 tot 15 jaar. Zo lang moet je ervoor kunnen zorgen dat de hond voldoende beweging heeft en ook denktaken. Dit ras is minder geschikt om in een flat te leven, omdat het veel beweging nodig heeft. Een huis met een tuin daarentegen is perfect voor deze honden.

Samenleven met een tweede hond is ideaal voor Australian Shepherds. Ze kunnen samen ravotten en spelen. Het ras is zeer communicatief en sociaal. De perfecte metgezel zou een ander lid van hetzelfde ras zijn die dezelfde eisen stelt aan eigenaar en omgeving.

Activiteiten en beroep

Dagelijkse fietstochten en lange wandelingen zijn precies wat de Australische herder nodig heeft. Hij is ook een geweldige rijgenoot en vergezelt zijn eigenaar graag op lange ritten te paard. Naast wandelingen, die kunnen worden gecombineerd met diverse speel- en leertaken, is dit ras ook zeer geschikt voor hondensporten.

Behendigheid of gehoorzaamheidstraining bieden een gevarieerde training voor de Aussie. Maar de intelligente Australische herder heeft naast lichaamsbeweging ook werk voor de hersenen nodig. Kunstjes leren, apporteren en zoekspelletjes dagen hem ook mentaal uit. Aangezien deze honden altijd op zeer uiteenlopende gebieden actief zijn geweest, zijn gerichte en gevarieerde activiteiten belangrijk.

Maar zelfs een Aussie heeft een pauze nodig. Te veel druk om te presteren belast de Australische herder, te veel sport maakt hem te hyper. Het is het beste om fasen van spanning en sport altijd af te wisselen met fasen van ontspanning en rust.

Bij het ras passende voeding voor de hond

Voor een Australian Shepherd wordt ook een dieet aanbevolen dat bestaat uit ongeveer 70 procent vlees en ongeveer 30 procent groenten en fruit. Of u kiest voor droogvoer of natvoer voor de hond is aan u. Zorg er in ieder geval voor dat het voedsel van hoge kwaliteit is.

Typische ziekten van de Australische herder

Helaas hebben honden van dit ras vaak last van gewrichtsproblemen. Deze omvatten heup- en elleboogdysplasie. Bovendien komen oogziekten, epilepsie en gebitsafwijkingen veel voor. Ook mag niet worden onderschat dat veel Australian Shepherds een zogenaamd MDR1-defect hebben: Getroffen dieren reageren overgevoelig op bepaalde medicijnen.

Bovendien paren serieuze fokkers nooit twee Australian Shepherds met het merle-gen: de nakomelingen zijn vaak blind, doof, hebben een misvormd skelet of een hartafwijking. Maar omdat de Australian Shepherd veel visueel aanspreekt, groeit de populariteit van het ras gestaag.

Daardoor worden de honden vaak lukraak met elkaar gedekt zonder gezondheidscontrole en worden de pups goedkoop aangeboden. Dit is een van de redenen waarom er de laatste jaren meer rasspecifieke ziekten bij Australische herders worden aangetroffen.

10 redenen om voor een Australische herder te kiezen

 1. Sportvriend: De actieve Australian Shepherd is een ideale sportvriend.
 2. Onderhoudsvriendelijke schoonheid: de Australische herder hoeft alleen regelmatig geborsteld te worden.
 3. Slim hoofdje: De Australische herder is een van de meest intelligente hondenrassen.
 4. Gezinsgeluk: De Australische herder is een goede gezinshond.
 5. Actiehond: de Australische herder is alert en levendig – nooit een saai moment!
 6. Sociaal: De Australische herder is zeer sociaal en communicatief.
 7. Kindvriendelijk: De Australische herder wordt beschouwd als kindvriendelijk.
 8. Motivator: Een Australian Shepherd heeft altijd zin in actie.
 9. Gevoelig: De Australische herder heeft gevoelige begeleiding nodig.
 10. Hond met een hart: De Australische herder wordt vaak gebruikt als therapiehond.

Australische herder: Dit kan je ook interesseren

 • Welke hond is geschikt voor mij?
 • Gezondheid en preventie bij hondenv
 • Puppy of volwassen hond?
 • Een tweede hond nemen
 • Alle hondenrassen