Keeshond: Alles wat je moet weten

Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, ze hebben ook een vriendelijk karakter dat uitstekend past bij die aaibare vacht. Daarnaast zijn deze harige viervoeters ook nog eens intelligent en … hondstrouw! Vanwege de opkrullende lip lijkt het alsof de Keeshond je vrolijk toelacht. Het uiterlijk én innerlijk heeft bijgedragen aan de grote populariteit van dit hondenras. Je kunt er een kleine leeuw in zien, een beer of een wollig schaap; Keeshonden zijn unieke viervoeters waar je snel verliefd op zult worden!
keeshond

Waar komen Keeshonden vandaan?

Die warme winterjas geeft duidelijk aan dat Keeshonden uit koude gebieden komen. Ze werden in Lapland en IJsland ingezet als sledehonden die als groep een slee over grote afstanden moesten trekken. In 1450 dook de Keeshond voor het eerst op in Duitse geschriften, waarschijnlijk zijn ze op het Europese vasteland aangekomen met de Vikingen op hun schepen. Hoewel de Keeshond als rashond reeds werd erkend in 1870 door de Britse Kennel Club, zou het nog decennia duren alvorens dit hondenras populariteit zou verwerven bij een groot publiek. Koningin Victoria introduceerde de Keeshond als schoothondje en gaf zo een koninklijk randje aan dit hondenras. Het was een klein dier met een elegant voorkomen en gemoedelijk karakter. Overigens is dit ras in de loop der tijd kleiner geworden, het aaibare voorkomen is absoluut in stand gebleven. Deze kleine hond komt overigens met een flink prijskaartje, Keeshonden behoren tot de duurste hondenrassen. Ook bij hondenshows zijn het graag geziene gasten.

Karaktereigenschappen van dit keeshondje

De sterrenstatus van deze hond uit zich in een zelfverzekerd karakter. Het is een moedig diertje dat nieuwsgierig is maar gelukkig wel volgzaam kan zijn waardoor je de Keeshond goed kunt trainen. Naar de eigenaar toe is het een rustige hond, vreemde personen worden met een gezond wantrouwen bekeken. Omdat het van nature een beschermend hondenras is kun je de Keeshond zeker als waakhond aan het werk zetten. Bij onraad zal dit duidelijk kenbaar worden gemaakt. Het zijn intelligente dieren, dit betekent dat ze naast lichaamsbeweging ook behoorlijk wat intellectuele stimulatie nodig hebben.

Als alerte hond ontgaat er niets aan de zintuigen van dit ras, omdat ze zelfstandig en wantrouwig zijn kan trainen een uitdaging vormen. Overigens zijn ze met enige moeite zeker goed te trainen en pikken ze nieuwe informatie snel op. Ze houden van spelen en rennen, als je ze spelenderwijs nieuwe vaardigheden bijbrengt dan kun je ze zeker goed trainen. Het eigenwijze karakter vergt wel het uiterste van de eigenaar. Snappen ze het niet of willen ze niet luisteren? Zolang jij rustig en geduldig blijft en de hond blijft uitdagen zullen ze op een gegeven moment echt wel doen wat je wilt, zorg wel dat je blijft herhalen en sturen. Anders loop je het risico dat ze hun eigen pad gaan bewandelen. Je wilt een maatje van de koningin trainen, het is niet de bedoeling dat het dier zelf de troon bestijgt…
Dwergkeeshond

Ook geschikt voor kinderen

Niet alle kleine hondenrassen zijn even goed te combineren met kinderen in een gezin, gelukkig presteert de Keeshond wel goed in familieverband. Je moet het dier goed conditioneren en niet zomaar alleen laten met kinderen. Er bestaat namelijk het risico dat jouw kind voor een speeltje wordt aangezien waardoor ze té onstuimig kunnen spelen. Zeker wanneer je de hond van jongs af aan socialiseert kun je zeker het gezin uitbreiden met Keeshonden. Dit geldt ook voor andere honden en huisdieren binnen hetzelfde huishouden. Als je woont in een kleine woning of appartement kun je voor de miniatuur uitvoering gaan. Overigens blijft voldoende beweging en intellectuele stimulatie van belang voor iedere hond ongeacht de afmetingen.

Socialiseren van een Keeshond

Dit is geen hondenras dat van zichzelf een allemansvriend is, je zult jouw huisdier dus moeten socialiseren. Als je hier niet vroeg mee begint dan kun je later moeite hebben met het ontvangen van gasten of bij het uitlaten. Laat de hond kennismaken met meerdere vreemde personen in een vertrouwde omgeving op basis van een rustige benadering. Haal de hond niet direct aan maar laat merken dat het niet nodig om bang te zijn of agressief te reageren. Ze kijken liever de kat uit de boom en zullen dan accepteren dat er ook andere mensen in de buurt kunnen en mogen komen. Als je niet vroeg begint met socialisatie dan zal dit op een later tijdstip steeds moeilijker worden.

Keeshonden zijn goede waakhonden. Wanneer ze onraad detecteren zullen ze hard en geanimeerd gaan blaffen. Je hebt geen alarmsysteem meer nodig in huis. Ook hier is training weer van belang zodat ze niet de buren gek maken.
keeshond puppy

Uiterlijke kenmerken

Je kunt niet over dit hondenras spreken zonder eerst over die onwaarschijnlijk mooie vacht te beginnen. Het betreft een dubbele vacht met korte, dikke beharing als ondervacht met lange, rechte haren als bovenlaag. Bij de nek zijn de haren aanzienlijk langer wat zorgt voor een bijzondere kraag waarmee de vergelijking met leeuwen natuurlijk snel gemaakt is. De staart krult naar achteren op de rug. De snuit is spits als van een vos, de sprekende donkere ogen hebben een amandel vorm en de oren staat rechtop in een driehoek vorm. Wat betreft de hoogte zijn er vijf variaties te onderscheiden:

  • Dwerg of Pomeriaan met een schofthoogte van maximaal 22 cm.
  • Klein met een schofthoogte van maximaal 29 cm.
  • Middel met een schofthoogte tussen 30 en 38 cm.
  • Groot met een schofthoogte tussen 42 en 50 cm.
  • Reus met een schofthoogte tussen 50 en 60 cm.

Veel kleurvariaties

Naast de hoogte zijn er enorm veel kleurvariaties mogelijk. Daarmee is de Keeshond behoorlijk uniek, je komt niet vaak tegen dat er maar liefst 23 kleuren binnen de rasstandaard worden onderscheiden. Enkele veel voorkomende kleuren zijn zilver grijs, oranje, wit, bruin en zwart of een combinatie van kleuren. Het is mogelijk dat de kleur zal veranderen bij het ouder worden, dit is een natuurlijk verschijnsel bij dit hondenras.

Verzorgen van jouw Keeshond

Uiteraard heeft ook dit hondenras verzorging nodig, het zal je niet verbazen dat borstelen van belang is om die rijke vacht mooi glanzend en schoon te houden. Twee keer borstelen per week zal in de meeste gevallen voldoende zijn. Gebruik hiervoor een grove borstel en kam. Daarnaast moet je niet alleen over de haren strijken maar met de borstel ook de huid masseren. Dit verdeelt de natuurlijke oliën over het lichaam wat uitdroging helpt te voorkomen. Het zal af en toe ook nodig zijn om jouw huisdier een bad te laten nemen om al het aanwezige vuil uit de vacht te verwijderen.

Om problemen met het gebit en de gezondheid te voorkomen zul je minimaal eenmaal per week de tanden van je hond moeten poetsen, en liever nog iedere dag als dit lukt. Geef ze ook hard voer of een bot om op te kauwen, dit is goed voor de conditie van het gebit. Verzorg de nagels, houd ze kort en verzorgd. Controleer of er geen vuil of splinters tussen de tenen zit en maak de pootjes schoon na het uitlaten wanneer dit nodig is.

Fysieke en mentale inspanning

Keeshonden worden soms aangezien voor schoothondjes, toch zijn het zeer actieve dieren die hun energie kwijt moeten raken om tot rust te komen. Dit geldt niet alleen voor lichaamsbeweging maar ook zeker voor mentale inspanningen. Intelligente hondenrassen moeten namelijk uitgedaagd worden om ze bij de les te houden, anders kunnen ze zich gaan vervelen of ze worden opstandig. Lekker buiten spelen en ravotten versterkt de spieren en voorkomt overgewicht. De doorbloeding wordt beter en ze leven helemaal op wanneer ze vaak met hun gezinsleden mogen spelen.

Wat betreft speeltjes is meer altijd beter. Het zijn geen dieren die zich eindeloos kunnen vermaken met hetzelfde speelgoed. Ze wisselen graag af, raken snel verveeld of uitgekeken als er een gebrek aan uitdaging is. Maak het ze dus niet te makkelijk.
keeshondje

Genetische aandoeningen

Kleine hondenrassen worden relatief ouder in vergelijking met de grotere rassen, toch zijn er zeker ook genetische risico’s om rekening mee te houden. In het geval van de Keeshond betekent dit vrij delicate botten die geen grote impact kunnen verdragen. Een flinke stoot kan grote en langdurige gevolgen hebben. Typische genetisch overdraagbare aandoeningen zijn heupdysplasie en dislocatie van de knieën. Daarnaast kunnen er klachten ontstaan bij het hart en de huid. Met leeftijden van vijftien jaar en zelfs ouder kun je spreken van een sterk en gezond hondenras, uiteraard is goede verzorging en voeding van belang evenals regelmatige controles door de dierenarts.

Wat kosten Keeshonden?

Schrik niet maar een raszuivere Keeshond kan je zomaar duizenden euro’s kosten. Wanneer het exemplaren betreft die specifiek bedoeld zijn voor hondenshows of om mee te fokken zal de prijs nog verder oplopen. Ga niet voor een ‘koopje’ of ‘aanbieding’ want er is geen enkele reden voor een erkende fokker om een gezonde Keeshond onder de standaard prijs te verkopen. Je loopt dan niet alleen zelf het risico op een hond met aandoeningen, het is ook niet goed voor het dierenwelzijn. Keeshonden met stamboom en certificaat van gezondheid zijn vrolijke dieren die een lang en mooi leven tegemoet kunnen zien. Als je daar het geld niet voor hebt kun je beter even langs een asiel gaan om daar een lief kameraadje uit te zoeken. Of even verder sparen natuurlijk!