Zalmolie hond kopen: ervaringen en soorten

Zalmolie is een essentieel supplement dat elke hondeneigenaar zou moeten overwegen voor zijn of haar viervoeter. Het is een natuurlijk product dat rijk is aan Omega-3 en Omega-6 vetzuren, die tal van gezondheidsvoordelen bieden voor honden. In dit artikel zullen we de voordelen van zalmolie voor honden bespreken en u begeleiden bij het kopen van de beste zalmolie voor uw hond.

zalmolie hond
Gezonde voeding is belangrijk voor mens en dier. Net zoals het baasje let op bouwstoffen, calorieën en gezonde alternatieven voor junkfood is het uiteraard ook van belang om jouw hond een gebalanceerd menu aan te bieden. Uiteraard zijn de behoeften van honden anders dan bij mensen het geval is. Een combinatie van droog en nat voer is niet altijd voldoende. Afhankelijk van hondenras, leeftijd en mogelijke aandoeningen zul je wat extra moeten toevoegen aan het dieet. Zo blijkt zalmolie een effectief supplement te zijn voor honden. Als jij nog geen ervaring hebt met zalmolie dan moet je zeker deze pagina lezen. We leggen uit wat zalmolie is, waarom het goed is voor honden en welke dosering geschikt is voor jouw hond.

Wat is Zalmolie?

Zalmolie is een hoogwaardige olie die koudgeperst wordt uit verse Schotse zalm. Het bevat geen visolie afkomstig van andere vissoorten. Door de zalmolie op een lage temperatuur te persen, blijven alle voedingswaarden in de olie bewaard en behoudt de zalmolie een optimale werking.

Zalmolie is een smaakvol maaltijdsupplement voor honden, bomvol gezonde Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem. Ze remmen vooral de ontstekingsreacties in de huid, nieren en gewrichten. Daarnaast bevat zalmolie ook Omega-6 vetzuren, die een positief effect hebben op de gezondheid. Ze remmen de aanmaak van cholesterol en versterken het afweersysteem.

Naast Omega-3 en Omega-6 vetzuren bevat zalmolie ook andere essentiële vetzuren zoals EPA en DHA. Deze vetzuren remmen de ontstekingsreacties die opspelen bij osteoartritis en remmen ook het enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van het gewrichtskraakbeen. Zalmolie is goed voor hart- en bloedvaten, houdt gewrichten soepel en zorgt voor een goede conditie van huid en vacht.

Waarom zou je een hond zalmolie geven?

Zalmolie is een type olie dat gewonnen wordt van vissen. Naast zalm worden ook andere vissoorten gebruikt waaronder tonijn, haring en makreel. Dit zijn vette vissen die veel omega 3 en omega 6 vetzuren bevatten. Omdat honden van nature weinig vis consumeren kun je deze belangrijke bouwstoffen met visolie toch toedienen. De voornaamste voordelen van zalmolie voor een hond zijn de positieve effecten op het immuunsysteem, het is bevorderlijk voor hart- en bloedvaten, daarnaast helpen de vetzuren om voeding beter te verteren. Het is met name een tekort aan omega 3 vetzuren in een standaard dieet wat de toevoeging van visolie belangrijk maakt, omega 6 tekorten komen minder vaak voor.

Waar koop je zalmolie?

Je kunt zalmolie bij verschillende dierenspeciaalzaken kopen. De prijzen en samenstelling zal afwijken, met grotere hoeveelheden ben je doorgaans voordeliger uit. Let wel op de dosering en de houdbaarheid van het product. Het heeft geen zin om een flacon van een liter te kopen als je de helft kunt weggooien omdat het product niet goed meer is.

Zalmolie producten voor honden kopen

zalmolie hond kopen

Biofood Zalmolie + Doseerpomp

Biofood Zalmolie + Doseerpomp

Bekijk de dagprijs

BIOFOOD Zalmolie wordt koudgeperst uit verse zalm en is rijk aan omega 3 en 6 vetzuren en bevat optimale EPA/DHA waarden. Deze essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren vervullen in het lichaam allerlei functies. BIOFOOD zalmolie is gunstig voor hart en bloedvaten, vermindert gewrichtsklachten, verzorgt en voorkomt huidproblemen (bijv. haaruitval, jeuk, vlooien allergie en kale plekken), zorgt voor een stralende vacht en een betere vertering (minder ontlasting, betere voedselopname). Het product is op een natuurlijke basis gestabiliseerd (tocopherol vit. E).

 • Een gezonde huid
 • Een glanzende vacht
 • Een goede gezondheid (gunstig voor hart/bloedvaten)
 • Een betere vertering

Voor alle honden- en kattenrassen.

Henne Zalmolie Hond

Henne Zalmolie Hond

Bekijk de dagprijs

Henne zalmolie is een 100% zuiver en zeer smakelijk natuurproduct met een hoog gehalte aan essentiële Omega-3 vetzuren. Ook bevat Henne zalmolie de essentiële Omega-6 vetzuren, zij het in geringere mate. Henne zalmolie wordt koudgeperst uit verse zalm. De zalm die gebruikt wordt bij de productie van Henne zalmolie is geschikt voor menselijke consumptie en afkomstig uit Canada en Noorwegen. Vet is een belangrijke voedingsbron voor ieder organisme. Vet bevat de essentiële vetzuren die het organisme nodig heeft voor de opbouw van een effectief afweersysteem. Goed vet is duur en daardoor ontbreekt het, of is niet voldoende aanwezig in de dagelijkse (commerciële) voeding van uw dier. Wanneer een dier een tekort aan de essentiële vetzuren krijgt, kunnen hierdoor gebreksziekten ontstaan, met de volgende symptomen:

 • haar- en huidaandoeningen (schilfers, droge huid, jeuk, olifantshuid, doffe en droge vacht)
 • slechte wondgenezing
 • slechte vachtconditie
 • ontstekingen (huidontstekingen, huidverkleuringen, gewrichtsontsteking, oorontsteking)
 • onvoldoende nierfunctie
 • toenemende verharing
 • eczeem
 • belemmerde groei
 • algemene zwakte van de klierfuncties, inclusief de geslachtsklieren
 • allergie, vooral vlooienallergie
 • onvoldoende weerstand

Henne zalmolie heeft ook een gunstige invloed op:

 • de bevordering van de vruchtbaarheid
 • de bevordering van bepaalde zenuwfuncties, evenals oog en netvlies
 • de verlaging op het risico van hart en vaatziekten
 • verhoging van het weerstandsvermogen
 • de conditie van vacht en huid

Duo olie schapenvet-zalmolie- hond- Animal King

Duo olie schapenvet-zalmolie- hond- Animal King

Bekijk de dagprijs

100% duo schapenvet/ zalmolie , het beste van twee!
De hoge dosering omega 3 en omega 6 vetzuren van de zalmolie gecombineerd met de schapenvet voor sterke botten.
Dit geeft een krachtig voedingssupplement wat de weerstand een boost geeft.

 • gezonde huid en glanzende vacht.
 • verhoogt de vertering.
 • geeft de weerstand een boost.
 • goed voor hart en bloedvaten.

Schotse zalmolie 500ml pompfles van de snackmeester 100% natuurlijk

Schotse zalmolie 500ml pompfles van de snackmeester 100% natuurlijk

Bekijk de dagprijs

Schotse Zalmolie van de snackmeester is van hoogstaand kwaliteit met pompje.

Het is een koudgeperste olie van verse, duurzaam gevangen zalm.

Dit product is geschikt voor honden en katten van alle rassen en leeftijden. Door dit vet over het droogvoer van de hond of kat te gieten worden de brokken een stuk smakelijker en zullen zelfs moeilijk etende dieren weer trek krijgen. Deze zalmolie is sterk geconcentreerd, waardoor dit product erg zuinig in gebruik is. Door de vetzuren in zalmolie wordt de voeding beter opgenomen en verteerd, waardoor minder ontlasting ontstaat. Tevens zorgt zalmolie voor gezonde hart en bloedvaten, soepele gewrichten, gezonde huid en glanzende vacht. De vetzuren in de olie zijn urineverzurend, waardoor de pH van de urine verlaagd wordt. Hiermee worden struvietkristallen bij de hond opgelost en wordt blaasgruis voorkomen. Honden met arthritis kunnen gebaat zijn bij deze olie, aangezien de omega-3-vetzuren helpen met het verminderen van deze klachten.

Zalmolie-honden-Animal King

Zalmolie-honden-Animal King

Bekijk de dagprijs

Zalmolie is een smakelijke , gezonde olie afkomstig van 100% zalm. De olie is rijk aan omega 3 en omega 6 vetzuren, waardoor het zeer geschikt is voor honden en katten met huid en vacht problemen. Het vermindert jeuk. De opname van voedsel wordt bevorderd ( minder ontlasting). De olie bevat van nature antioxidanten wat er voor zorgt dat hond en kat in goede conditie komen en blijven.
100% zalmolie draagt bij aan:

 • gezonde huid en glanzende vacht.
 • het verhoogt het afweersysteem.
 • gunstige invloed op hart en bloedvaten.
 • het verhoogt de vruchtbaarheid.

Zalmolie voor hond: Supplement hond & kat

Zalmolie voor hond Supplement hond - kat

Bekijk de dagprijs

Deze zalmolie is gewonnen uit verse rode zalmen uit Schotland en Noorwegen. Zalmolie is rijk aan EPA en DHA, dit zijn twee vetzuren welke samen Omega 3 maken. Deze vetzuren kunnen een ontstekingsremmend effect hebben. Hond of kat met huidproblemen en gewrichtsontstekingen kunnen baat hebben bij het nemen van zalmolie. Daarnaast kan zalmolie bijdragen aan een betere concentratie, hogere voedselopname, goede vruchtbaarheid en een betere vachtconditie. Tot slot zorgt het voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Deze zalmolie is 100% zuiver en bevat een natuurlijke anti-oxidant: rozemarijn.

De zalmolie zit in een gesloten flesje om oxidatie tegen te gaan. Door het handige pompje kun je eenvoudig de dagelijkse behoefte doseren. Om de kwaliteit optimaal te houden zitten dit supplement in een donkere fles.

Het nut van omega 3 en 6

Het is bekend dat (vette) vis een goede bron biedt van omega vetzuren. Maar waarom zijn juist omega 3 en 6 zo van belang voor het lichaam?

Wat doet omega 3?

Dit vetzuur heeft een ontstekingsremmende werking. Dit uit zich met name bij mogelijke ontstekingen op de huid, in de gewrichten en nieren. In de gewrichten bevindt zich een enzym dat afbreuk van het kraakbeen stimuleert, omega 3 vetzuren remmen de werking van dit enzym. Daarnaast kunnen ze helpen bij de reacties als gevolg van osteoarthritis. Je kunt er ook de zenuwcellen een boost mee geven wat weer effect heeft op het hersenen van de hond.

Wat doet omega 6?

De voornaamste reden om honden extra omega 6 vetzuren te geven is de cholesterolverlagende werking. Daarnaast heeft dit vetzuur ook een positief effect op het natuurlijke afweersysteem. Zo is er minder kans op ziekte, jouw hond zal zich sterker, gezonder en energieker voelen. Uiteraard is zalmolie geen wondermiddel, je zult jouw huisdier nog steeds gezonde voeding en voldoende beweging moeten geven.

Welke vetzuren heeft jouw hond nodig?

De truc is om de juiste verhouding te vinden tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. In hondenvoeding zullen doorgaans voldoende omega 6 vetzuren aanwezig zijn, er is standaard vooral een tekort aan omega drie vetzuren. Let op dat het lichaam niet uit balans raakt. Met zalmolie kun je deze balans weer herstellen, mits je de verhouding goed afstemt op de behoefte van jouw hond.

Productie van zalmolie

Er zijn twee manieren om visolie te produceren, deze methoden komen overeen met de productie van olijfolie.

1. Koude persing

Dit is de beste maar ook de meest complexe vorm van extractie. De zalm (of andere vette vis) wordt geperst in een koude omgeving. Dit zorgt ervoor dat de belangrijke stoffen in de olie optimaal behouden blijven. De concentratie van de visolie ligt hoger dan bij de andere methode, wat als resultaat heeft dat je minder olie hoeft toe te dienen. Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van de hoeveelheid druppels die je geeft. Over het algemeen mag je stellen dat zalmolie van koude persing van een betere kwaliteit is dan de andere methode.

2. Verhitting

In dit geval wordt de vis niet in een koele omgeving geperst maar juist verhit door deze te koken. Daardoor komen er ook andere stoffen vrij die de werking van de omega vetzuren verminderen. Als gevolg hiervan wordt de concentratie werkzame omega 3 en 6 vetzuren lager en moet je meer geven. Omdat het prijsvoordeel bij aanschaf eigenlijk teniet gedaan wordt door de lagere concentratie vetzuren wordt het gebruik van deze methode steeds minder toegepast. Kies bij voorkeur voor producten van koude persing.

Zo kun je zalmolie gebruiken

De vergelijking met olijfolie komt ook terug in het toedienen. De meest eenvoudige wijze van toediening is in de vloeibare vorm. Je kunt het product dan gewoon over het voer druppelen. Omdat zalmolie van nature een geur en smaak heeft die honden aangenaam vinden zullen ze hier niet snel bezwaar tegen maken. Sterker nog, het kan de eetlust van de hond bevorderen waar je wellicht rekening mee moet houden als jouw hond lijdt aan overgewicht. Er zijn ook hondensnacks verkrijgbaar met zalmolie als de vloeibare vorm niet mogelijk blijkt te zijn in het geval van jouw huisdier.

Dosering indicatie

Er zijn volop merken die diverse soorten zalmolie leveren. Houd er rekening mee dat de samenstelling per product kan verschillen. Lees daarom eerst het etiket of bekijk de informatie in de webshop. De meest eenvoudige manier om te bepalen welke hoeveelheid olie je moet geven is op basis van gewichtsklasse. Onderstaand kun je een rekenvoorbeeld vinden, afhankelijk van het product dat jij koopt kan de juiste hoeveelheid afwijken. Het is geen medicijn maar een supplement, hoewel het verstandig is om je aan de juiste hoeveelheid te houden zal een druppel meer of minder niet direct schadelijk zijn.

 • Bij honden van 0 tot 10 kilo geef je 4 ml per dag.
 • Bij honden van 11 tot 20 kilo geef je 8 ml per dag.
 • Bij honden van 21 tot 50 kilo geef je 12 ml per dag.
 • Bij honden van 50 kilo of zwaarder geef je 16 ml per dag.

Lees altijd goed de bijsluiter voordat je een hond voedingssupplementen toedient. Wanneer je plotselinge veranderingen merkt in het gedrag of beweging neem dan direct contact op met de huisarts. Dit geldt voor alle soorten supplementen die je naast de standaard voeding geeft.

Voordelen en nadelen

Niets is perfect, dit geldt ook voor zalmolie. Hier zijn de voornaamste voor- en nadelen van zalmolie:

Voordelen van zalmolie voor honden

Het geven van zalmolie aan uw hond heeft tal van voordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Ondersteunt het immuunsysteem: De Omega-3 vetzuren in zalmolie hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem.
 • Verbetert de huid en vacht: Zalmolie is uitstekend voor honden met huidproblemen zoals jeuk, haaruitval, vlooien, allergieën en kale plekken. Het zorgt voor een gezonde en glanzende vacht en een gezonde huid.
 • Verbetert de vertering: Zalmolie geeft energie en zorgt voor een betere vertering, wat resulteert in minder ontlasting en een betere voedselopname.
 • Goed voor hart- en bloedvaten: Zalmolie is goed voor hart- en bloedvaten en houdt de gewrichten soepel.
 • 100% natuurlijk product: Zalmolie is een zuiver natuurproduct zonder conserveringsmiddelen of kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen.

Nadelen van zalmolie voor honden

 • Bij een te hoge concentratie kan de hond zwaarder worden.
 • Zalmolie heeft een beperkte houdbaarheid.
 • Een onjuiste dosering kan de natuurlijke genezing verstoren.
 • Wanneer het gekweekte zalm betreft kunnen er sporen van medicijnen in de olie komen.

Dit moet je weten over zalmolie

Je weet nu dat er verschillende kwaliteiten olie op de markt zijn, we gaan je nu uitleggen waar je op moet letten als je zalmolie wilt kopen en waar je rekening mee moet houden bij toediening.

Kwaliteit

Producten die gemaakt zijn op basis van koude persing zijn doorgaans beter dan de oliën waarbij verhitting toegepast wordt. Omdat deze producten als beter worden bestempeld zullen producenten het zeker niet nalaten om te vermelden of het een product van koude persing betreft.

Calorieën

Olie heeft veel calorieën, dat is voor zalmolie niet anders. Er zijn producten die minder calorierijk zijn wat het risico op overgewicht zal verminderen. Let dan wel op de concentratie vetzuren. Minder calorieën met een lagere concentratie levert dan weinig voordeel op.

Verpakking

Ten eerste mag de verpakking bij aankoop niet aangebroken zijn. Na opening moet je de fles of flacon goed afsluiten zodat er geen lucht of stof in de olie kan komen. Daarnaast zal de kwaliteit afnemen door de invloed van zonlicht. Een fles die ondoorzichtig is heeft daarmee de voorkeur, bewaar de fles vervolgens op een koele en droge plek.

Samenstelling

Omdat met name de aanwezigheid van omega 3 vetzuren belangrijk is moet de concentratie hiervan duidelijk vermeld staan op het label. Zoals we al eerder hebben aangegeven worden ook andere vissoorten gebruikt om visolie van te maken. Je zult wellicht vreemd opkijken als je schapenvet tegenkomt op de lijst van ingrediënten. Dat is toch echt geen vis… Gelukkig bevat schapenvet wel goede bouwstoffen voor de hond.

Bewaren van geopende olie

Mocht je een product kopen met een doorzichtige verpakking dan dien je deze ook voor opening al uit direct zonlicht te houden. Na opening is met name oxidatie van olie de reden waarom de kwaliteit van het product snel achteruit zal gaan. Bewaar zalmolie bij voorkeur in de koelkast op een temperatuur tussen vijf en tien graden. Omdat de meeste koelkasten koeler ingesteld zijn en vochtig zijn kun je ook een koele kelder als opslagruimte gebruiken. Met name als je een kleinere hond hebt die relatief weinig druppels nodig heeft kun je beter een kleinere fles kopen.

Hoe Kies Je de Beste Zalmolie voor Je Hond?

Bij het kiezen van zalmolie voor je hond, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

 • Kwaliteit van de Zalmolie: De beste zalmolie is een hoogwaardige koudgeperste zalmolie van verse Schotse zalm zonder visolie afkomstig van andere vissoorten.
 • Geen Toegevoegde Ingrediënten: Zorg ervoor dat de zalmolie geen conserveringsmiddelen of kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen bevat.
 • Verpakking: Kies voor zalmolie in een donkere fles om de olie te beschermen tegen licht, wat de kwaliteit van de olie kan aantasten.
 • Prijs: Hoewel je misschien geneigd bent om voor de goedkoopste optie te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat je krijgt waar je voor betaalt. Goedkopere zalmolie kan van lagere kwaliteit zijn of minder Omega-3 en Omega-6 vetzuren bevatten.

3 tips over zalmolie

 • Je kunt olie invriezen met een ijsblokjesvorm en zo een half jaar goed houden in de vriezer.
 • Als er nog geen vitamine E is toegevoegd aan het product dan kun je dit zelf toevoegen voor een betere werking.
 • Controleer de kwaliteit van de olie door er zelf aan te ruiken. Sterk geurende visolie is niet meer van goede kwaliteit.

De populariteit van zalmolie voor honden is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Daar springen fabrikanten handig op in met een overvloed aan producten die lang niet allemaal even goed zijn. Kijk daarom naar klantervaringen maar zeker ook naar de samenstelling van de producten en herkomst als je deze kunt achterhalen.

Conclusie

Zalmolie is een uitstekend supplement voor honden van alle leeftijden en rassen. Het biedt tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de huid en vacht, het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de vertering. Bij het kiezen van zalmolie voor je hond, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de olie, de ingrediënten en de verpakking. Met de juiste zalmolie kan je hond genieten van een gezonder en gelukkiger leven.